MASALAH HAIWAN ANDA-TANYA SAYA

Wokeh...ada masalah dengan haiwan kesayangan atau haiwan ternakan anda? Nak tanya tentang penjagaan atau tahap kesihatan haiwan2 anda nih...tanya je di sini. Tak kisah la lembu ke, kambing ke, itik ke, ayam ke, kucing ke....T-REX ke..errkkk! Mana yang saya tau, saya akan cuba jawab. 


Ni kira macam PRO BONO CONSULTATION. Free of charge bebeh! Kalau nak call dan URGENT, boleh guna nombor ini - 010400304lima (kadang2 aku tak angkat sebab tak dengar....jangan marah lak...hehehhe)




* Maaf ye kalau aku jawab soalan korang ni lambat sikit...sebab kekadang ada banyak urusan dunia ni nak kena selesaikan...heheheh.

Comments

  1. salam,
    nak tanya sikit. I have a cat, mata kanan dia pagi tadi nampak berair and merah. Tu kira eye infection ke? Sorry for asking sebab saya tolong jagakan kucing abg saya..so, memang takde pengalaman. And I want to know how much do you charge for cat check up and etc. at your clinic? Because I stay nearby. :)

    ReplyDelete
  2. As Salam.

    Ok..selalunya bukan mata dia yang sakit. Tapi kelopak mata dia tu yang mengalami inflamasi atau terkena infection (conjunctivitis). Kalau setakat sakit mata macam nih, kos rawatan antara RM25-RM45. Bergantung kepada severity. Bawak ke klinik untuk saya lihat.TQ.

    ReplyDelete
  3. Salam doc,
    thanks for the reply. It seems that her eye is ok now. Just that one day je mata merah..esoknya dah ok..pelik jugak. And I have one more question, macam mana nak tau kucing tu bunting ke tak? Sebab umur kucing tu baru 6 bulan kalau tak silap (lahir masa Aidilfitri 2010), tapi perut dia macam bulat, makan pun semenjak dua menjak ni macam makin banyak. Just curios sikit. Sorry for asking much.

    ReplyDelete
  4. As salam...umur 6 bulan ni jarang bunting. Mungkin sebab makan banyak kot. Kena kontrol sikit. Then kena pergi klinik untuk deworming kucing tuh. Takut2 perut membulat tuh penuh dengan cacing. At the same time better vaccinate seklai. Just bring your cat...then we will do the rest! :)

    ReplyDelete
  5. doktor,,my kitten,dia ni kne conjunctivitis..i bersihkn mate dia with warm water n i letak a little bit garam dalm air 2..i cuci mte dia 3x shari..then i put eye drop utk kitten 2..doctor rse cr 2 ok ke utk rawat my ktten ni??

    ReplyDelete
  6. As salam,

    Emm...hati2 masa cuci kawasan sekeliling mata tu. Better guna air suam sahaja. Jangan guna garam sebab ditakuti kepekatan air garam itu boleh menyebabkan iritasi kepada mata kucing.

    Kalau guna eye drop, kena bubuh ubat tuh lebih kerap 4-6 kali sehari. Kalau guna eye ointment kekerapan boleh dikurangkan...maybe 2-3 kali sehari.

    Better bawa kucing saudari berjumpa doktor untuk mendapatkan khidmat nasihat atau rawatan yang dirasakan perlu untuk mengelakkan kerosakkan mata yang kekal.

    ReplyDelete
  7. Assalam doc,
    Saya nak tanya:-
    ~ Brp kos utk hantar boarding 2 ekor kucing selama 4 hari 3 malam?
    ~ Kos boarding tu termasuk makan dan pasir ke?

    t/kasih doc...

    ReplyDelete
  8. Boarding 2 ekor tu....RM 80.
    Semua disediakan kecuali pasir. Kita memang tak pakai pasir. Bila kucing 'melepas' kita akan cuci sangkar. Kalau nak pakai pasir juga, owner boleh la bawa sendiri ye :)

    ReplyDelete
  9. salam, sy nak tnya, kucing sy kena ulser kat mulut smpai x lalu makan. sy dah bawak jumpa vet. lepas kasi makan ubat, dia still xnak makan :(

    ReplyDelete
  10. Emmm...ulser dekat lidah rasanya ni. Selalunya kalau teruk..lidah jadi bengkak dan ulser tu biasanya terdapat dipinggir2 lidah. Penyebab utama - Feline Calicivirus Infection. Di klasifikasi sebagai penyakit bawaan virus yang bahaya dan amat berjangkit pada kucing.

    Dah bawak jumpa Vet? Ok...lihat perkembangan selama 2 hari. Sekiranya tiada perubahan better bawa kembali ke Vet tersebut untuk rawatan susulan.

    Buat masa nih pastikan dia minum dan dapat air secukupnya. Cuba beri makanan basah@lembut. Asingkan kucing ini untuk elakkan jangkitan kepada kucing2 lain. Penyakit ini boleh membawa maut.

    Untuk elakkan kucing lain dapat masalah yang sama...better bawa kucing2 yang lain tu untuk dapatkan pelalian/vaccination.

    Semoga penerangan ringkas ini dapat membantu. TQ.

    ReplyDelete
  11. terima kasih atas nasihat .. noni yang kena ulser tuh da mula makan sikit wet food. untuk pengetahuan, kucing2 sy suma sudah diberi vaccination :) cuma noni yang terkena ulser selepas sminggu vaccinated :(

    ReplyDelete
  12. as- salam, doc. nak tanya biasa bya berapa kos rawatan untuk kucing yang ada masaalah kutu ni? kucing saya telinga nya dah luka-luka and certain part kat leher die dah macam berkudis.

    ReplyDelete
  13. W'salam Little Nyonya :)

    Sebenarnya bukan kutu sahaja boleh menyebabkan luka2 macam tu. Hama juga terlibat sama. Ada 3 kaedah yang biasa kita gunakan :

    1. Suntikan anti parasit. (Kos : RM15-RM30)
    Suntikan diberikan mengikut dos yang ditetapkan. Biasanya kena ulang rawatan selepas 12-14hari. Ubat ni kuat...tindakannya juga adalah cepat dan amat berkesan.

    2. Spot-on-cat (Kos: RM55-RM60)
    Ubat ni digunakan dengan dititik/dibubuh disatu bahagian badan (biasanya kawasan tengkuk). Selepas 24 jam, ia akan meresap keseluruh bahagian kulit. Ia dapat membasmi ektoparasait dan boleh bertahan 4-6 minggu di bahagian kulit badan. Boleh ulang semula selepas jangkamasa tersebut untuk perlindungan seterusnya.

    3. Mandikan kucing secara berkala. (Kos: rendah...)
    Mandikan kucing dengan syampu yang bersesuaian seminggu sekali.

    ReplyDelete
  14. Tq doc, tadi Dah bawa ke vet and die dah dapat injection tapi minggu depan kena datang lagi untuk another injection. Doc ada tak suggestion macam mana nak bagi tambah selera makan untuk kucing. Sebab saya ada Ibu kucing baru je bersalin Dalam 4 minggu and dia sangat kurus. Kesian saya tengok, dia makan tapi sikit je tak macam yang lagi satu tu, kuat makan.

    ReplyDelete
  15. Little Nyonya,

    Cuba tukar diet dia. Dia baru beranak...stress dan pada masa yang sama kena hasilkan susu untuk anak2 dia. Makan pulak kurang...itu memang menyumbangkan kepada penurunan berat badan.

    Cuba beri makan ikan..tak kira la ikan rebus ke, ikan dalam tin ke...Yang penting makanan basah yang kaya dengan protein. Kalau nak lagi bagus, get supplement@multivitamin for that particular queen.

    Beri makan 3 atau 4 kali sehari dengan kuantiti yang tidak terlalu banyak. Dengan cara ini enzim dalam usus dapat mencernakan makanan tadi dengan lebih cekap dan efisien.

    Monitor berat badan dia. Pandangan mata banyak menipu..heheheh. Ambil berat badan dia hari ni..dan ulang bagi setiap minggu. Catatkan. Sekiranya kenaikkan berat badan tidak berapa bagus, bawak berjumpa Vet untuk mendapatkan khidmat nasihat.

    Semoga anda dan kucing anda hidup bahagia!

    ReplyDelete
  16. Ok, saya Akan Cuba. Terima kasih doc.

    ReplyDelete
  17. Assalamualaikum,.
    Saya baru 2hari bela seekor kitten persian mixed berumur 1bulan+. Yang merisaukan saya, sya dapati kitten ni asyik berak cair & berdarah. Lepas dia "yak yak" ada kesan darah kat muntutnya. Walaupun gitu, dia masih aktif dan playful. Saya bg dia makan solid food (Dry food - SciencePlan for kitten). Harap doctor boleh membantu..Tima kasih

    ReplyDelete
  18. intamar,

    W'salam. Nasihat saya,bawa ke klinik untuk dapatkan rawatan basmi cacing dan juga rawatan coccidia(Isospora). Sila rujuk entri ini - http://www.hishammarmin.com/2011/07/anak-kucing-berak-bercampur-darah.html

    Kes2 begini kalau dibiar berlarutan boleh membawa maut.

    ReplyDelete
  19. Salam doc,

    Nak tanyo sikit, seh ado 2 ekor kucing umur 5-6 bulan. Minggu lopeh dapek sekor persian kitten umur sebulan. Total skang ada 3 ekor kucing. Masaelahnya, camna nk ngamkan 2 ekor td dgn persian ni? Asyik nk bergaduh yo kojo ehh.

    ReplyDelete
  20. Ms. Choca,

    Wsalam. Sonang yo. Kurung kucing2 dalam 2 sangkar yang saling bersebelahan. Dio dapek tengok, cium...tapi tak dapek gaduh. Biar seminggu. Lopeh tu cubo campurkan balik macam biaso...insyaallah dia buleh ngam!

    ReplyDelete
  21. Tq doc,

    Sekor dah ngam & sekor lagi masih dlm proses berbaik-baik.

    ReplyDelete
  22. Doc anak kucing saya dah mati Ada 5 ekor semuanya akibat fpl.., pastu kat mak die pula cirit birit and keliling mata die merah. Adalah die juga kena jangkitan yang sama? Fatal ke fpl ni pada kucing dewasa? Saya baru nak bawa die ke vet untuk vaksin lusa. Jika die dah infected dgn fpl ni dengan vaksin boleh ke ubati dia?

    ReplyDelete
  23. Little Nyonya,

    Selalunya penyakit kucing dipindahkan daripada ibu ke anaknya. Dalam kes kucing cik ni, saya rasa melibatkan 2 atau lebih penyakit yang memang fatal dan membawa kematian kepada kucing. Salah satunya kemungkinan FPL. Ujian tertentu perlu dilakukan untuk kesahihan. Kebanyakkan klinik haiwan mempunyai test-kit untuk mengenalpasti penyakit tersebut.

    ReplyDelete
  24. salam doktor.sy ada membela 2 ekor anak kucing yang baru sahaja diambil dari ibunya 2hari yg lepas. seekor dari anak kucing tu xnak makan & minum. dan selalu muntah2 . yg paling teruk petang tadi dia muntah keluar cacing. kami bg makan nasi & susu . kenapa yg lagi seekor anak kucing tu makan & minum macam biasa je,xada masalah langsung. tapi yg ni teruk sgt2 keadaan dia.sy xtahu ni sebab kucing tu salah makan sebelum ni,sampai keluar cacing. atau dia masalah sebab berpisah dengan ibunya. jd,kami dah hantar dia balik dgn ibunya tadi harap2 dia boleh menyusu. harap2 susu ibu kucing tu boleh buat dia sihat kembali. apa saranan doktor di sini? kalau boleh sy nak pelihara kucing ni baik2 dan xnak dia mati sakit macam kucing sy sebelum ni yg xlalu makan, then mati. T_T

    ReplyDelete
  25. Fatma Ayuni,

    Wsalam...anak2 kucing ni mengalami masalah kecacingan yang teruk. Harap dapat dibawa ke klinik haiwan dengan segera untuk dapatkan rawatan membasmi cacing. Kecacingan yang teruk memang boleh membawa kematian kepada anak kucing. Ketahanan terhadap parasit bagi seseekor kucing adalah berbeza dengan kucing yang lain. Rawatan selalunya dilakukan untuk seluruh kelompok anak2 kucing yang saudari ada....:)

    Selamat Hari Raya...

    ReplyDelete
  26. salam.
    sy ade pertanyaan..kt rumah sy ade sekor ank kucing (sekor lg da mati mlm td)..mate diebaru bukak seblah..masalah nye ibu die bawak ank di letak kt umah saye tp ibu die xdtg2 balik..masuk nie da 4 hari..sy cume bg mnum susu baby tp die mnum skit2 je..sy bg pkai botol susu beli kt kdai haiwan..pertanyaan sy mcm ne nk jge die ngan btl..ksian sgt kt die..T_T

    ReplyDelete
  27. sakitotakku~_',

    wsalam...pertama sekali kena beri susu yang betul kat anak kucing tu. Kena beli susu yang memang dikhaskan untuk anak kucing. Then beri minum susu tu sikit2 secara beransur2. Bawa ke Vet yang berhampiran untuk dapatkan rawatan susulan.

    ReplyDelete
  28. salam..

    sy nk minta pendapat doktor..last month aimy kecacingan, n sy dh hantar dia ke vet..pegawai vet ada beri ubat cacing..lepas 2 minggu aimy muntah2 n cirit birit n badan jdi kurus kering smpi hari ni..tapi dia mkn n minum mcm biasa..mcm2 makanan dh sy beri..yg elok aimy mkn x muntah n cirit hnya whiskas..

    sekali lagi sy bwa aimy ke vet..n amiy diberi suntikan anti muntah n cirit birit..aimy juga diberi drip krna bdn dia kurus sgt..pegawai vet kate kna bgi aimy minum bnyk air klu beri mkn whiskas..boleh x doktor syorkan makanan yg paling baik utk dia?

    makanan yg pnh sy kasi Smart Heart, ProDiet, Blackwood n JerHigh(utk snack..jika aimy mkn salah satu dari makanan ni dia mesti cirit birit n muntah kan balik makanan 2..tapi lepas 3 atau 4 jam..lepas pergi vet baru2 ni, aimy diberi mkn wet food tpi tahan 3 ari je..lepas 2 aimy x mau mkn wet food..

    please tolong beri pendapat ya..terima kasih..

    ReplyDelete
  29. Salam doktor, nak tanya pasal merawat luka yang berulat...saya ada ramai anak angkat (kucing jalanan) yang slalu datang umah mintak makan... saya memang slalu bagi makan sebab xsampai hati... tapi kelmarin ada sekor ni nama die Eork ada luka kat badan dia bentuk bulat, bernanah jadi saya letak minyak gamat, semalam saya tengok dah ok jadi saya tak letak lagi, tapi tadi pagi masa bagi makan tgk dah makin teruk luka tu dah berulat atau maggot...saya cuba korek pkai cotton butt tapi luka tu dalam...macam mana ya doktor? Dia boleh mati ker kalau tak dirawat atau boleh baik sendiri? Berapa kos kalau hantar vet?

    ReplyDelete
  30. Dekat klinik doc, ada tak jual blackwood? Kalau ada, 1 kg berapa?

    ReplyDelete
  31. Nor Fazilah,

    Kucing tu muntah2 kekadang disebabkan oleh banyak faktor. Selalunya kecacingan. Ada juga disebabkan oleh penyakit berjangkit dan ia boleh membawa maut.

    Saya sarankan supaya kucing tersebut duji dengan ujian tertentu untuk mengesan sebarang kehadiran penyakit berjangkit. Sekiranya bebas penyakit, maka kucing tu elok diberikan pelalian (vaccination) untuk melindunginya.

    Buat masa ni, elok diberi kucing tersebut makanan basah (wet food) kerana kandungan air yang tinggi dalam makanan tersebut.

    Bawa ke Vet yang lain untuk dapatkan secondary opinion. Semoga kucing anda sihat seperti sediakala hendaknya. Amin.

    ReplyDelete
  32. Mizz,

    Luka berulat? Bahaya tuh. Kena dapatkan rawatan kat klinik dengan segera. Ulat ni pelahap, dia makan dengan cepat dan boleh menyebabkan kerosakkan tisu yang teruk dan akhirnya boleh menyebabkan kematian.

    Kos rawatan bergantung kepada keterukan. Selalunya kucing ni akan di beri ubat pelali dan lukanya dibersihkan serta diberikan rawatan2 yang sepatutnya. Kos mungkin bermula daripada RM 75 ringgit dan ke atas...:)

    ReplyDelete
  33. jejentik,

    Dulu ada saya jual...tapi permintaannya agak kurang. Then saya putuskan untuk tidak menjual produk tersebut. Cuba cari dikedai2 petshop sekitar Seremban. TQ.

    ReplyDelete
  34. terima kasih doktor..insya'allah..sy harap aimy cpt sihat..amin..
    :)

    ReplyDelete
  35. salam doktor

    kt rumah sy ade 2 ekor kucing betina (yg dtg) sekor nama oyen dan sekor nama baby..

    oyen dtg dulu rumah sy...manje sgt..sy bg makan...sebulan kemudian dtg baby (kebetulan mase tu sy cari oyen tok bg mkn..baby muncul nk ambk makanan tu..mmg nampak kebulur sgt...kesian jd sy bela la jugak

    mula2 baby dan oyen x ngam....lepas sy cakap ngan 2 ekor tu elok2...esknye baby ngan oyen ngam... (mmg kelakar sy rase..sy siap pesan kena kwn sebb dua2 sy bg mkn..xelok gaduh)

    baby ni bulu lebat jugak sy tgk..mybe mix...umor dlm 3 bulan rasenye...xtau mane muncul..wane putih sgtt comot...lepas beberapa hari baby duduk rumah sy..die sebok nk minum susu..mmg kesian sy tgk...sy cube bg susu kt kedai haiwan dgn botol susu baby xnk...last2 die cube minum susu dkt oyen...(tp oyen remaja xleh jd mak lg) mula-mula oyen tolak..lama2 oyen redha je..tp sy kesian baby...

    kalau boleh sy nk bwk oyen dan baby ke klinik tok cek ape yg ptt...agak-agak bp anggaran kos semua tu?

    (maaf kalau xfaham apa sy cerita)

    tq.

    ReplyDelete
  36. Sumayyah Nadhirah,

    First of all...semua kucing2 tu kena dibasmi cacing dan diberi pelalian (vaccination). Itu yang paling penting.

    Bawa ke klinik untuk diperiksa tahap kesihatan mereka. Kos dianggarkan bawah RM100. :)

    ReplyDelete
  37. Morning Dr. Nak tanya....kucing saya (kucing kampung) tiap2 hari makan biskut, ikan rebus dan ikan dalam tin (kadang je layan). Bila saya tukar menu ayam, daging, nasi campur ikan, ikan goreng dorg xnak pulak. saya risau nutrition x cukup, lagi2 biskut kucing kan masin....bulu pun cepat gugur. Pa saya kena buat untuk memastikan kucing saya mgambil pemakanan yang seimbang?
    soalan ke 2 - boleh x saya mandikan kucing yang mengandung? thank you

    ReplyDelete
  38. Adziim,

    1. Pada saya, penukaran makanan atau pengenalan makanan yang baru kepada kucing perlu dilakukan secara beransur2. Kalau kucing biasa makan ikan...nak perkenalkan nasi, kena secara beransur2 dimana quantiti ikan dikurangkan dan kuantiti nasi ditambahkan secara gradual dalam masa 5-10 hari. Konsepnya senang - beransur2...

    Soal bulu gugur selalunya disebabkan oleh parasit. Ada juga disebabkan oleh makanan. Anyway, bawa kucing anda ke klinik untuk dikenal pasti punca masalah.

    2. Mandikan kucing???...mandikan saja ibu mengandung tu. Takde masalah :)

    ReplyDelete
  39. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  40. sweetleen~,

    Susah juga saya nak mengagak penyakit yang dihidapi oleh kucing saudari. Pada pendapat saya, elok dibawa dulu kucing itu ke klinik untuk saya lakukan pemeriksaan. Kos anggaran hanya dapat saya beri setelah saya periksa kucing saudari....

    ReplyDelete
  41. ok doktor..sy cube,,and nk tanye,,ade jagk pndapat kate mybe kcing sy tu terkena hairball..ade yang menyarankan sy bg kcing sy olive oil yang dicmpur dengan wetfood..adakah cre ni berkesan mngikut pndpt doktor?

    ReplyDelete
  42. sweetleen~,

    Emm..saya tak pernah cuba bagi kucing makan olive oil. Selalunya kita memang dah ada produk2 yang memang boleh eliminate hairball. Banyak terdapat dipasaran. Sekiranya cara sekarang ni kurang berkesan, cuba dapatkan produk2 yang sememangnya digunakan dan boleh eliminate hairball tu.. :)

    ReplyDelete
  43. Salam doktor,

    Kucing jantan saya yang berumur 7 bulan mengalami masalah kulit. Saya mendapati terdapat 2 tompok merah berair di kulitnya. Dia masih aktif, masih makan dan minum cuma nampak kurang selesa. Setakat ini, saya letakkan jeli gamat dan nampak gaya tompok2 tersebut sudah kering. Namum saya masih bimbang masalah tersebut berulang.Apakah masalah yang mungkin dihadapi oleh kucing saya? Kalau saya bawa ke klinik, berapa anggaran kos perubatannya?Saya baru berpindah ke kawasan Kuala Selangor dan tidak pasti tentang lokasi veterinar terdekat. Minta bantuan doktor dalam hal ini.

    ReplyDelete
  44. Hazuwanita,

    Mungkin kucing saudari mengalami masalah allergic dermatitis. Kena bawa ke klinik untuk pemeriksaan fizikal bagi memastikan punca masalah. Bila punca telah diketahui, barulah dapat kita rule-out penyelesaian atau cara untuk menyembuhkannya.

    Pada pengalaman saya, ia mungkin berpunca daripada parasit atau pun fungus. Better ke klinik untuk confirm penyebab. TQ

    ReplyDelete
  45. Salam Doktor,

    Kucing jantan sy ni sgt docile, pemalu dan sgt lemah lembut...Oleh sebab tu, die sll di ganggu dgn kucing 'abg kawasan' area rumah saya. Latest, abg kawasan bergaduh dgn kucing sy dn menyebabkan luka di area tepi muntut die.

    Minggu lepas dh bawak p vet and vet charge rm140 siap dgn e-collar, antibiotics, pencukuran bulu, antiseptik and ubat tahan sakit kot.

    Soalan sy :

    1. e-Collar ni ok ke? sy baca kat internet ader sorg minah salih ni kata kucing die ada problem dgn pendengaran n fungus kat teling lepas die pakai e-collar ni. Betul ke?

    2. Selalu luka kucing baik berapa lama? luka die besar masa first day g vet aritu, now dh x dlm tapi kekawahan open wound tu masih ada :( lepas sehari makan antibiotik, dh drainning dh lepas tu stat semlm, die stat berdarah balik lepas sapu antiseptic and ubat [darah kering yg stok2 kaler hitam tu]...

    3. Kalau nk tukar solution dr antiseptic hewan yg sy guna ni dgn hydrogen peroxide 1% ok ke? sy sgt2 risau die kene infection balik... :(

    Sy sangat risau.. dn utk makluman doktor, kucing sy ni tak pernah missed makan ubat :) n utk makluman juga, darah kering tu tak berbau, kalau bau pon bau darah+antiseptic...n luka tu tak berulat..

    ReplyDelete
  46. Salam doktor...

    1. Anak kucing saya 3 ekor br berusia 3 minggu ader banyak kutu..pembawa dr ibunya..macamana sy nak hapuskan kutu2 tu yer?
    Sekarang dah berjangkit dgn kucing-kucing yg lain..

    2. Kutu kucing boleh berjangkit dengan manusia tak? kalau ya apa kaedah pencegahannya?

    ReplyDelete
  47. Assalamualaikum doktor,

    Kucing betina saya baru pertama kali beranak pada 2 hari sudah. Saya tengok hanya ada 2 ekor kitten saja yg keluar. Seekor tu hanya hidup for few hours & seekor lagi tu pulak saya tak sure either itu anak kucing yg masih dlm selaput plasenta dia ke atau anak kucing yg lahir tak cukup bulan. Kedua2nya mati. Ibu kucing tu pulak since dia beranak that day, "poop-poop" nya asyik keluar darah... menitik2. Boleh doktor nasihat tak apa yg patut saya buat. Actually kucing saya ni kucing terbiar, saya amik bela dia masa masih kecil, kira2 few weeks slps dia lahir. Thanx doktor.

    ReplyDelete
  48. Penulis Picisan,

    1. E-Collar tu ok je. Kes2 kena fungus tu mungkin kes terpencil.

    2. Jangkamasa luka sembuh bergantung kepada saiz atau luas lukanya. Biasanya dalam masa 5-14 hari.

    3. Hydrogen peroxide biasa digunakan untuk debridement luka...atau untuk buang tisu2 mati pada luka. Lepas guna hydrogen peroxide, perlu kita cuci luka tu dengan normal saline. Selepas tu baru kita apply iodin atau peroxidine solution.

    Apa yang penting, monitor jangan sampai lalat datang bertelur di kawasan sekitar luka untuk mengelakkan luka berulat.

    ReplyDelete
  49. Myranur,

    1. Cuba ke klinik dan dapatkan Frontline Spray. Baca label sebelum guna.

    2. Kutu kucing tak menjangkiti manusia.

    ReplyDelete
  50. kish,

    Situasi ni bahaya ni. Takut2 kalau ada anak yang mati dalam kandungan ibu kucing tu. Perlu di bawa ke klinik haiwan dengan segera. Sekiranya ada anak yang mati dalam kandungan, Vet akan lakukan pembedahan untuk mengeluarkannya. Kalau boleh request kat Vet tu untuk mandulkan sekali kucing tu kerana ditakuti masalah akan berulang. Dan ia juga dapat membendung kucing tu daripada asik beranak je :)

    ReplyDelete
  51. Thanx doktor for your reply. Anyway, nak tanya roughly how much is the cost kalau nak buat kat klinik doktor? & if you don't mind, boleh tak explain skit the usual prosedur yg selalu dibuat for this kind of case. Thanx again doktor.

    ReplyDelete
  52. kish,

    Kalau perlukan pembedahan, kadar charge adalah berbeza. Selalunya start dengan RM 250. Kalau komplikasi teruk atau perlu ditahan lebih lama untuk dirawat di wad, kemungkinan bil boleh mencecah RM500.

    ReplyDelete
  53. thank you very much doktor for your reply. really2 appreciate it.

    ReplyDelete
  54. assalamualaikum doktor

    sye nk tnye,,kaki kucing sye pecah (mybe kne lggar kete),,teruk sgt smpai nmpak tulang,,skarang da berulat n bau busuk ,,bpe erk kos perubatan lau kes cmnie?? sbb sye msih bsekolah n bkn dr fmly yg senang,,so x mampu lah klu mahal ,,lg 1 buleh ke elok lau saye cume taruk mnyk gamat jerk ??

    ReplyDelete
  55. Haizah Abdul Razak,

    Berat kes ni. Selalunya kalau teruk sangat mungkin kita terpaksa amputate (potong) kaki tersebut. Kosnya antara RM300-500 dan berbeza2 antara satu klinik dengan klinik yang lain.

    ReplyDelete
  56. mahalnye !! hmm mmg da xde cara lain ea doktor ??

    ReplyDelete
  57. Haizah Abdul Razak,

    Takde la sedari... :(

    ReplyDelete
  58. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  59. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  60. ~~~~~ SALAM DC ~~~~~

    baru2 nie saya ade ambil anak kucing jalanan
    kesian tgk tak makan..
    lepas dah amik tu belek punya belek rupa2
    kaki anakucing tu bengkak kemerahan ade
    kuar putih maybe nanah kot...
    sementara tu saya cuma boleh letak gamat n balut guna
    kain supaya dia tak usik bengkak tu
    tak pe ker? takut melarat pulak...
    nk bawak g klinik takut mahal pulak...
    ade rawatan lain tak?
    selain rawat guna minyak gamat?
    boleh saya tahu tk kenapa kaki anakucing tu boleh
    jadi sebegitu yea?

    ReplyDelete
  61. ♥ si pari pari ♥,

    Wsalam. Ok...yang keluar tu memang nanah. Hari2 cuba cuci dengan iodin dan jangan balut luka tu. Kalau dia tak makan, memang perlu dibawa ke klinik untuk rawatan susulan untuk mengelakkan jangkitan kuman ke seluruh sistem badan.

    Minyak gamat boleh guna sebab tak toksik.

    Kenapa kaki jadi macam tu? Selalunya kecederaan atau kena gigit dengan kucing lain.

    Kalau boleh...bawa ke klinik dan consult dengan Vet tentang kos yang bakal dikenakan. Kalau setuju boleh diteruskan dengan rawatan. :)

    ReplyDelete
  62. salam..sya ada 5 ekor anak kucing yg berumur 4 bulan.ke lima2 ank kucing tu ok saja.cuma ada seekor tu sya tgok dlm 2,3 hari ni dia mcm x selesa klu dia nak baring atau dduk pun mcm x selesa ekor dia asik goyang je.and nmpak mcm kembang.bila sya nak sentuh ekor dia mcm dia x suka.sya dah belek tgok kat ekor tu xda apa2 luka ke ape ke.mula tu dia x nak mkn tpi sya bgi mknan basah whiskas tuk kitten dia mkn sikit je.agaknya apa mslah ank kucing sya tu?thanks doc.

    ReplyDelete
  63. LARA SI RATUHATI,

    Emm...rasanya anak kucing ni ada masalah dengan perut dia. Ada banyak cacing. Elok bawa ke Vet untuk dapatkan rawatan pembasmian cacing. Kalau nak elok lagi, boleh vaksin kesemuanya untuk perlindungan daripada penyakit2 yang tidak boleh diubati. :)

    ReplyDelete
  64. doctor sya nak tanya pasal branch2 course vetrinarian ni.. n bapa lma msa belajar.. wujud x course utuk nurse haiwan????

    ReplyDelete
  65. Assalamualaikum...
    saya ada pertanyaan....
    saya bela seekor kucing betina ini. kcing saya ni jgak bnyak kali beranak...tetapi setiap kali beranak dlam tmpoh sebulan semua msti mati.... sya ada nmpak kaki belakang ank2 kucing tersebut menjadi kecil atau kering sehingga x leh nk jlan lngsung... apa sbab jadi cammtu? tlong trang skit ya...

    ReplyDelete
  66. owh ya doc..klu diberi mkn ubat cacing yg di beli dri vet saja x boleh ke doc?tq

    ReplyDelete
  67. LARA SI RATUHATI,

    Beli daripada Vet? Boleh je... Cuma kena pastikan berat badan kucing tu. Sebab sukatan ubat cacing yang diberi adalah berpandukan kepada berat badannya.

    Semoga kucing2 anda sihat sejahtera hendaknya. :)

    ReplyDelete
  68. Syud,

    Untuk course Veterinary Nurse ada rasanya. Dikendalikan oleh Jabatan Veterinar Malaysia di Institut Pengurusan Veterinar Cheras. Cuba rujuk di pejabat2 vetrinar negeri untuk kepastian.

    ReplyDelete
  69. shahmin,

    Wsalam. Ok dalam kes ni mungkin ibu kucing itu bertindak sebagai pembawa bagi jenis2 penyakit tertentu. Dan kesan hadirnya penyakit itu dapat dilihat pada anak2nya. Boleh bawa kucing tu ke Vet untuk diperiksa dan diuji darahnya.

    Keduanya, kemungkinan penyakit keturunan. Mungkin turutan genetik pada ibu kucing telah rosak dan melahirkan anak2 yang cacat dan lemah. Kes sebegini memang boleh berlaku dan berkemungkinan besar disebabkan oleh pengawanan sesama adik beradik (inbreeding)- mewujudkan progeni2 yang mempunyai genetik yang 'rosak'.

    Untuk mengelakkan perkara yang sama berulang dan mengundang kesedihan, saya cadangkan ibu kucing itu di neuter (mandulkan) untuk kesejahteraannya dan dapat membendung kelahiran keturunan atau anak yang cacat.

    ReplyDelete
  70. salam, sy ade terjumpa sekor anak kucing yg bru lahir.. ditinggalkan oleh ibunye. then, sy amek die, jage die.. tapi knp ea tgk perut die buncit smacam je.. dah tu jalan kengkang pelik je.. is it normal? skg kucing tu dah sebulan lebih umurnye.

    ReplyDelete
  71. nurliyana,

    Wsalam. Hmmm...kena bawak ke klinik segera. Mungkin ada banyak cacing dalam perut dia tu....:)

    ReplyDelete
  72. Salam doc,
    Sejak 2mggu lepas kucing sy (feline) muntah2. Bulu pun gugur byk bergumpal2. Sy check bwh leher nmpak kutu 2,3 ekor. Mase dia 4bln, dia ada kutu tp lepas d ubati x ada lg smpai skrg da 10bln.. Kat bahagian badan xnmpak pulak kesan kutu (serbuk2 warna hitam). Mgkin jgkit dr stray cat masa bwk dia blk kg. Sy bwk g vet rabu lepas, sbb dia cirit birit mlm sbelumnya. Doc kata dia demam, suhu 44 celcius. Kutu tak serius tp mgkin itu yg menyebbkan dia muntah. Doc bg antibiotik n vit b complex.
    Sy lembutkan mknn dia (Iams), masih muntah. Beri Royal Canin (lembutkn dgn air) pon muntah. Bg wet food (tuna based) muntah jgk. Dia da lesu sbb asyik mkn muntah. Bile muntah kluar sebiji2 mknn dia, mcm x kunyah. Doc kata gusi dia merah mgkin sbb demam. Sy x pasti apa lg nk buat. Kesian sbb dia lapar tp xlama lepas mkn, muntah blk.
    Harap doc bole berikan nasihat. Terima kasih.

    ReplyDelete
  73. saya ader seekor cat nie. baru je beranak.. n saya nak buat spaying... tapi tak tau la mcm mane prosedur.. ader tempoh2 berpntang ke seblum spaying atau pas beranak je terus leh p spaying?

    ReplyDelete
  74. rackers184,

    Wsalam. Huiii...banyak sungguh masalah kucing anda. Masalah utama dia demam melampau dan kerap muntah. Sekiranya kucing anda tak pernah divaksin, kemungkinan ia menghidap jangkitan penyakit yang disebabkan oleh virus yang bahaya bagi kucing. Ia adalah fatal dan sangat berjangkit. Asingkan kucing anda yang sakit tu dan cuba bawa ke Vet yang lain untuk 2nd opinion dengan kadar yang segera...

    ReplyDelete
  75. ii,

    Kalau nak spay, better tunggu sampai anak dia boleh makan sendiri. Cuma susah sikit sebab kena monitor ibu kucing tu jangan sampai kena 'rempit' dengan kucing jantan...hehehe. Nak spay, bawak je kucing tu ke Vet. Tak payah pantang2...insya Allah okey :)

    ReplyDelete
  76. Salam Doktor.

    lepas vaksin kali pertama 6/1/12(3 bulan) anak kucing parsi saya 'yak-yak' cair dan berdarah. lepas tuh saya kasi ubat cacing(pil-selama 3 hari). pada masa yang sama baru perasan ade kurap ditelinga dan kaki.then bawak pegi vet, vet suntik tapi die ckp 'i suntik kulit saja coz smlm baru lepas vaksin' then vet kasi ubat cuci n sapu.(7/1/12) besoknya ank kucing saya demam suhu 38-39.(8/1/12-12/1/12)semalam muntah then bwk lagi pegi vet.(12/1/12) vet suntik antibiotik and kasi ubat tahan muntah dan cirit+antibiotik 2 kali sehari. then pagi neh(13/1/12) lepas kasi makan ubat saya kasi kucing minum susu. lepas tuh anak kucing saya muntah. muntah susu. selera makan da kurang and berat turun sedikit. what actly happen yer doc ? saya confius. anak kucing saya baru 3 bulan, tapi asik suntik and kasi makan ubat jeh. mintak pendapat yang sebaiknya.terima kasih.

    ReplyDelete
  77. Yan Zahrun,

    Kemungkinan kucing ni kena jangkitan kuman pada ususnya. Cuma dapatkan second opinion from another Vet. Kemungkinan juga antibiotik yang diberi oleh Vet sebelum ini kurang berkesan untuk menangani masalah anak kucing itu. Agak sukar juga untuk saya mendiagnos kucing yang saya tak nampak keadaannya. Langkah terbaik...go to another vet :)

    ReplyDelete
  78. Hello doktor,

    Kucing saya selalu bersin-bersin dan batuk. Apa masalah kucing saya dan apa yang perlu saya lakukan.

    ReplyDelete
  79. Doktor..9/1/12 kucing saya di ovario/hysterectomy..18/1/12 selepas berak biasa nya saya kesat ngan tisu basah dapati ade kesan darah...ape patut saya buat...

    ReplyDelete
  80. Doktor,

    Isnin(16/01) lepas, saya telah spay kucing saya. Selepas dimandulkan, dia makan, minum, main & tido mcm biasa tapi... sehingga hari ini (Rabu-18/01)) dia x berak. Hanya kencing sahaja. FYI, saya gantikan pasir dia dgn surat khabar buat sementara waktu sb takut kalau guna pasir, ada infection kat incision dia).

    Memang kucing ambil masa yang lama ke untuk berak selepas dimandulkan? atau dia x selesa sb pakai surat khabar?

    ReplyDelete
  81. Kamal Kamarudin,

    Emmm...kucing tu kena bawa ke klinik untuk rawatan. Sebagai langkah berjaga2, sila asingkan kucing tu daripada kelompoknya untuk mengelakkan ia menjadi wabak.

    ReplyDelete
  82. mushi minami,

    Dalam kes ni, anda kena perhatikan betul2 samada darah tu keluar daripada dubur(anus) atau daripada vulvanya. Kuantiti dan warna darah yang keluar juga perlu diambil perhatian.

    Sekiranya keluar daripada anus, kemungkinan kucing tu ada masalah dengan saluran penghadaman. Kalau keluar daripada vulva...emmm....kena bawa kucing tu datang klinik untuk diperiksa samada ada ia berpunca drpd jangkitan atau ada ketumbuhan.

    Nak senang, anda bawa kucing tu berjumpa Vet untuk dapatkan kepastian. Sekiranya tanda klinikal telah hilang (dah tak keluar darah lagi), it's ok for now. Harap2 ia dapat sembuh seperti sediakala.

    ReplyDelete
  83. fiza,

    Wah lama juga kucing anda tak berak ni. Takpe...perhatikan lagi untuk 1-2 hari. Kalau dia makan seperti biasa dan masih tak berak, kemungkinan kucing ni sembelit. Cuba bagi kembali pasir tempat berak dia tu. Kalau dia dah biasa berak atas pasir, memang agak sukar pada mula2nya untuk berak atas surat khabar. Rasanya jahitan tu takde masalah dah. Boleh je tukar kembali ke pasir kucing. Kesian dia...:)

    ReplyDelete
  84. salam. dr. sy 1st tme bla kcing n dorg nh leh lak kne selsema. so pg vet dy bg ubat cecair utk cutcut(4 months) n ubat pil utk nyawnyaw(10 months). cutcut ok je ble bg ubat cecair uh. tp nyawnyaw plak ble bg mkn pil mst mlt dy buih2 lps uh. hmmmmm mmg normal ke??? n boleh bg tunjuk ajar cmne nk bg dy mkn pil dgn senang? tq.

    ReplyDelete
  85. Dr,

    Alhamdulillah!! tq 4 your advice. Semalam, Lepas 4 hari kucing saya x berak, saya cuba gantikan surat khabar dengan pasirnya semula. Tak sampai 10 minit, dia dah berak atas pasir. Kesian dia menahan sebab x selesa berak atas surat khabar & mujur x sakit perut or sembelit. Thanks again!!

    ReplyDelete
  86. saya nak tnya. saya baru jumpa kucing saya ni semalam semasa nak under kereta. saya bawak dia balik mandi kan dia lepas mandi tu tibe2 saya perasan tempat anu dia tu brdarah. lepas tu saya kasi dia makan pun sikit je lepas tu dah tak nak makan lagi..ke-esokan tu saya bangun tgk dia punya perut tu dah jadi gelebeh mcm tu lepas tu ada mcm najis2 seolah dia nak berak tapi tak boleh. skarang dia dah tak boleh jalan. knp ya mcm ni??

    ReplyDelete
  87. kau .. aku .. ♥♥♥,

    Wsalam. Memang ada kucing yang macam tu. Ada tu baru nampak ubat dah mula berbuih2 mulut. Endak tak endak kena ler paksa jugak dia telan ubat tu...cuma kena banyak sabar...heheheh

    Nak bagi makan pil dengan senang? Cuba riki2 youtube. Takpelaa...nanti saya buat satu entry tentang cara nak bagi kucing makan ubat pil dengan betul dan dengan mudah :)

    ReplyDelete
  88. shell,

    Kucing tu kemungkinan besar alami masalah tak boleh kencing. Sangat bahaya dan boleh menggugat nyawa. Keadaannya tu adalah kritikal. Perlu dibawa ke klinik dengan segera untuk rawatan. Kos rawatan memang agak mahal....

    ReplyDelete
  89. assalamualaikum,
    saya ada 5 ekor kitties, 3 ekor da mati berturut2. memandangkan cuti raya cina klinik tutp. one of my kitties punggung dia da mula tersembul keluar, perut dia besar and berak cair. nak tahu sebab punggung dia tersembul kenapa? coz kitties sebelum ney ade simptom sama. and boleh ke bagi ubat cacing if kitties umur 2 bulan lebih?

    ReplyDelete
  90. saya ada kucing berumur 4bulan,muntah cacing n xnak mkn...apa perlu sy buat?pnyakit ni blh bjgkit dgn kucg yg lain atau x?tq...

    ReplyDelete
  91. bUdak uCuk,

    Wsalam. Hmmm...kucing2 anda ni nampak mempunyai masalah kecacingan yang teruk. Mula2 dia akan berak cair. Kemudian anusnya mula membengkak dan akhirnya menjadi anal prolapse(tersembul keluar).

    Kalau dah tersembul/prolapse, perlu di bawa ke klinik untuk rawatan dengan segera.

    Anak kucing boleh diberi ubat cacing bermula daripada dia start makan...atau dalam lingkungan umur 6-8mingggu.

    ReplyDelete
  92. Eyda Mahdeli,

    Hmmm...bawak ke klinik dan dapatkan rawatan membasmi cacing. Bawak ler semua kucing untuk rawatan. Kalau dibiarkan, nanti akan muncul pula tanda2 klinikal yang lain dan lebih kronik.

    ReplyDelete
  93. salam,dr. sy ade anak kucing umurnya 1bulan setangah. kucing tu dah muntah 2 kali arini,muntahnye kaler kuning ade mcm bulu itam kat muntah tu. kat sini xde klinik haiwan, xtau nak bg makan ubt ape. bg dia air mineral je. lg stu maknye dah xde. jd xtau nak bg susu ape yg sesuai. tolong jelaskn dr.

    ReplyDelete
  94. wawa,

    Wsalam. Emmm...bawa kucing tu ke klinik dengan segera. Takut2 kalau ada infeksi oleh virus atau masalah kecacingan yang kronik. Cuba cari Jabatan Veterinar yang berhampiran. Mungkin mereka boleh membantu.

    Susu apa nak bagi?....kena cari susu khas untuk kucing. kalau dah takde sangat cuba tanya susu tepung SKIM kat kedai2 runcit. Kemungkinan mereka ada jual. Sukatan 1:6-8 ( maksudnya 1 sudu susu dicampur dengan 6 hingga 8 sudu air). Kekerapan nak bagi - 3 hingga 6 kali sehari. Banyak mana nak bagi...bergantung kepada berat badan - biasanya 10-15% daripada berat badan :)

    ReplyDelete
  95. salam doc
    sy ad 2 ank kucing dlm umur 2 or 3 bln... nme mimi n mixy..yang mimi 2,dkt dubur die slalu klua smthing wane kuning mcm najis n dubur dy npk mcm bengkak..mimi nim kena buasir k doc?yang mixy nih plak slalu je tdo n x aktif lngsung..ad x care nk suh die aktif doc?
    harap doc bole tlg :)

    ReplyDelete
  96. fathi,

    Wsalam. Anak kucing ni mungkin mengalami jangkitan cacing atau kuman tertentu pada intestin dia. Bawa ke Vet untuk dapatkan rawatan kecacingan dan mungkin juga antibiotik tertentu untuk menghalang kuman daripada membuat lebih kerosakan. Sekiranya umur anak kucing ni dah 7-8 minggu, bolehlaa di vaksin. Kena buat segera...sebab kes2 macam ni selalunya boleh menyebabkan kematian anak2 kucing saudara.

    ReplyDelete
  97. salam..dr.sy ada anak kucing umo 2 bln.. blm pnh amik vaccine..die xde opening kt anus..xpnh berak sejak lahir..so g clinic,vet wt opening pd 2/2..tp sbb stool keras sgt..tpaksa operate semalam yakni 3/2..vet bgtau kuceng sy nie ada intestinal obstruction...lepas operation dia muntah2..sy phm la maybe tu side effect dr anesthesia..but still..spi lepas sehari nie..baru die nk mimum air sikit tp muntah air dlm kuantiti agak same yg diminum..berapa lama side effect tu akan hilang sepenuhnya?....sy takot die dehydration je nanti...so..what should i do dr?..nk tggu .after some time dia akan bole makan dan minum mcm biasa balek?and also sy rs dia depress la..hrp dr.bole tlg...sy xnak dia mati dbwh jagaan sy..huhu..tq

    ReplyDelete
  98. Assalamualaikum doc..kucing saya mempunyai masalah badan merah2 dn basah seperti di bawah leher..celh ketiak.ekor. berbintiK MERAH.SAYA juga dapati ada kutu.sebelum ni. Saya dh hantar utk suntikn anti kutu dia vet.tapi masalahnya x hilang.skrg sudah berjangkit ke bawah leher. N berdrah kern kerap digaru. Baru2ini saya bagi ubat anti funguns tapi still x kurang. Bulunya agak tebal.jadi agak susah utk meletak krim.. saya x berani nk mandikn kerna tkut makain teruk.minta tolong doktor beri suggestion rawatan..perlukah mandi dengan shampu khas.

    ReplyDelete
  99. misSy eZa,

    Wsalam. Berat masalah kucing cik nih. Kemungkinan anak kucing ini memang mengalami kecacatan pada bahagian salur penghadamannya. Masalah anus dah selesai...yang kita takut jika ada usus yang menyempit (stenosis) atau pun yang tak well develope. Memang agak payah untuk kucing tu survive.

    Sepatutnya...something go in, najis akan dihasilkan. Dalam kes ni, kucing ni muntah2. Its mean ada blockage kat mana2 bahagian usus. Kalau kecacatan kongenital...the prognosis is poor.

    Try cari Vet yang ada kemudahan X-RAY di klinik mereka dan request utk intestinal contrast study. Then kita akan tahu keadaan ususnya macam mana.Harap pendapat saya ini membantu...

    ReplyDelete
  100. ainmanan,

    Wsalam. Masalah ini dinamakan allergic dermatitis. Kucing ni allergic dengan gigitan hama atau kutu. Kena bawak kucing untuk dibasmi kutu (suntikan atau gunakan Spot-on-cat).

    Boleh juga guna cara manual, iaitu mandikan kucing seminggu sekali dengan syampoo berubat/basmi kutu. Masa syampoo tu biar ler 5-10minit syampoo tu kat badan kucing...then baru bilas. Amalkan setiap minggu untuk sebulan...akan nampak perbezaannya. :)

    ReplyDelete
  101. salam doktor, anak kucing saya baru umur 1bulan lebih, tiba2 harini mulut dia macam ada air liur lekit2.. air liur dia tak meleleh, cuma terkeluar kat tepi2 mulut dia. kat atas gigi dia ada 1 darah beku..macam keras je....

    ReplyDelete
  102. syud,

    Wsalam. Emmm....mungkin ada jangkitan dalam mulut atau kecederaan biasa. Pastikan anak kucing tu dapat cukup susu atau air untuk mengelakkan dehidrasi.

    Air liur melekit dan meleleh ni juga adalah tanda klinikal yang biasa bagi kucing yang menghidap jangkitan calicivirus. Bawa berjumpa vet untuk pemeriksaan. Penyakit ni bahaya kerana boleh menyebabkan kematian dan amat mudah menjadi wabak.

    Asingkan dia daripada kelompok. Sekiranya demam, segera ke klinik untuk rawatan.

    ReplyDelete
  103. terima kasih bnyak2 doktor....

    ReplyDelete
  104. bawah leher kucing saya bengkak, x lalu makan. perlu bawa klinik ke?

    ReplyDelete
  105. Athilia Azman,

    Perlu. Sebab bengkak di leher selalunya disebabkan pengumpulan nanah. Kat klinik nanti Vet akan 'tidurkan' kucing tu, cukur bahagian bengkak dan buat belahan kecil untuk keluarkan nanah. Belahan tu selalunya dibiarkan untuk elok sendiri tanpa dijahit.

    Kucing selalunya sembuh dalam masa 3-5 hari :)

    ReplyDelete
  106. Salam Dr.
    Soalan saya ialah bolehkah saya mandikan kucing yang berumur 3 bulan pada setiap hari? Saya mandikannya menggunakan air panas dan syampu kucing dan keringkan badannya seperti biasa. Reason mandikannya setiap hari ialah kucing saya tidak suka dikurung di dalam cage, maka kami mandikan dia setiap hari demi menjaga kebersihan rumah agar kucing dapat bermain di dalam rumah kami. Tambahan pula saya sedang mengandung sekarang ini. Setakat ini kucing sihat dan sangat aktif bermain. Apa pendapat Dr ya?
    harap Dr sudi jawab soalan saya. Terima kasih

    ReplyDelete
  107. erm..mgkn mbantu..xpela..terima kasih byk dr..teruskan berblog spt ini..sgt2 bmanfaat.=)

    ReplyDelete
  108. misSy eZa,

    Sama2...sebahagian khidmat sosial saya kepada orang kite...:P

    ReplyDelete
  109. Fidah,

    Wahhh...hari2 ye mandikan kucing. Kebaikkannya...kucing anda memang bersih. Keburukkannya, kulit kucing anda jadi kering dan mudah kena serangan fungus. Bila kita mandikan kucing terlampau kerap, lapisan berminyak pada bahagian luar kulit akan hilang dan memudahkan serangan fungus berlaku. Dua kali atau sekali seminggu memandikan kucing pun sudah memadai..:)

    ReplyDelete
  110. salam doc..

    kucing saya mata kirnya kelopak mata merah dan mata berair.. infection ker> dia in-door cat.. baru2 ni bawak balik kampung so dia bercampur ngan kucing2 lain di kampung..
    1. boley tak kita rawat sendiri sakit mata tu?
    2. ada org kata ubat sakit mata kucing sama ngan manusia..betul ker doc?
    3. sakit mata kucing boley berjangkit pada manusia tak?

    thanks doc.

    ReplyDelete
  111. asalam,

    en.hisham kucing saya baru 4 minggu bersalin,

    1. boleh x saya mandikan ibu kucing saya?(takut nanti baby kucing tak nak meyusu)

    2. perlu ker saya bawak baby kucing@ibu kucing pergi vef.

    3. boleh ker saya gune anti-flea(drop) dkt ibu kucing

    Terima kasih

    ReplyDelete
  112. hi, sy baru spay kn kucing sy last saturday.
    skrg benang jahitan dh t'buka.
    tak de luka, semua ok. cume ade benjolan keliling bekas operation (besar size 50sen).
    normal ke benjolan tue? akan hilang? tq

    ReplyDelete
  113. Salam doc..
    Sy ad kucing bernama simba. Kacukan parsi..skrg.kerap muntah2,lesu xbmaya,mulut berair dan disekelilingnya mulotnya anda tompok itam,dikuatiri keracunan makanan, sbb mkn pn xselera n ngiauu n bangun pn xlarat..

    Kalau dlm keadaan begini ap tindakan biasa doc ambil.sbb sy da antar.klinik, simba.just dpt suntikan je

    ReplyDelete
  114. assalamualaikum

    nak tya..klu kucing baru beranak..pastu terperasan ada kutu lak..bleh kew spray ubat kutu pada anak dan ibu kucing..klau xboleh bila masa@umur yg boleh..

    ReplyDelete
  115. Salam doc,

    Minta nasihat dan pandangan doc.. baru2 ni saya ada membeli beberapa ekor kambing kacukan.. ada diantaranya Anglo Cross, Jawa Putih dan lain2... ada beberapa ekor yang bunting... saya percaya beberapa ekor merupakan kacukan dgn baka susu..( menurut pndangn kawan saya yg melawat dan membela kambing susu).. nk beli yg betul2 kambing susu spt saanen, british alpine, tonggengburg, shami..semuanya mahal2..hehe.. jadi nk minta pandangan doc apa yg perlu bagi dari segi pemakanan utk tambah pengeluaran susunya.. cuma buat masa sekarang baru semalam saya mula bagi pallet soya.. soalan..
    1) adakah jagung juga berfungsi utk tambah susu..? (samada jagung segar, makanan jagung mcm bg kat ayam..bagaimana dgn daun jagung serta batang jagung)
    2) ada tak dari segi perubatan.. medium utk penambahan susu? ie..ubat vitamin atau suntikan hormon dan sebagainya..
    3) dari segi benda di persekitaran kita..kiranya benda yg mudah dan murah? daun or pokok apa ya doc...
    4) hampas soya? apa kesan sampingan dari segi pemberian makan ikut kuantiti? tambah susu tak klu bg hampas soya
    5) brapa banyak sukatan pallet utk sekor kambing makan sehari?
    6) apa itu Oxytocin?
    Maaf sbb byk tanya doc..harap pengalamn doc dgn lembu tenusu dapat memberi sikit panduan pada saya..sekian, terima kasih.
    Muza, Kedah

    ReplyDelete
  116. Salam,
    nak tanya
    1) brewer yeast kalau diberi 1 biji /hari utk kucing blh ke ?sbb ada doc bgtau ianya tidak elok kerana mengandungi garlic yg mana akn menyebabkan keracunan pd kucing.

    2) btl ke dgn memberi setiap hari multivitamin utk kucing kita blh menyebabkan kerosakan buah pinggang , apa pendapat doc.

    ReplyDelete
  117. Salam dok,

    nak tanya, 2 hari lepas kucing saya beranak utk ke dua kalinya dlm jagaan saya, dia lahirkan 5 ekor anak. 4 ekor hidup, 1 lg mati lepas lahir, sebab tak cukup sifat. pagi tadi baru saya perasan..."tmpt sulit" kucing tu masih berdarah.
    Memang normal ke berdarah doktor?

    ReplyDelete
  118. salam doc ;)
    saya nk mintak pndapat doc
    anak kucg sya baru umur 1 hingga 1 stngah bulan.
    n pg td sepupu sya terlanggar kaki dia
    sya xtaw pn. sya perasan lah dia snyap je. mkn pon x. x bgrak dr tmpt dy. lpas dpt tahu. mmg nmpk la kaki blkg dy capik. ssah nk brgrak. terketar2 bdn dia. nk tny doc? cm na nk taw kaki dy patah ke x?
    apa prlu sy buat? lg 1,, air liur dy merembes keluar tiba2 dgn byknya. mintak tlg ye doc. risau sgt :(

    ReplyDelete
  119. Adoyaiiii...banyaknya nak kena jawab...hahahah...maaf kepada yang lama menunggu jawapan. Saya akan cuba jawab satu persatu :)

    ReplyDelete
  120. me said...
    salam doc..

    kucing saya mata kirnya kelopak mata merah dan mata berair.. infection ker> dia in-door cat.. baru2 ni bawak balik kampung so dia bercampur ngan kucing2 lain di kampung..
    1. boley tak kita rawat sendiri sakit mata tu?
    2. ada org kata ubat sakit mata kucing sama ngan manusia..betul ker doc?
    3. sakit mata kucing boley berjangkit pada manusia tak?

    thanks doc.

    Jawapan saya :

    Keadaan ini dinamakan conjunctivitis (Inflamasi pada kelopak mata)

    1. Boleh rawat kalau ada ubat. Better bawa ke klinik.
    2. Betul. Ada sebahagian ubat mata orang boleh digunakan pada kucing. Itu pun kena tengok cemana keadaan sakit mata tu. Jangan main belasah je kerana salah ubat mata boleh menyebabkan mata kucing menjadi rosak.
    3. Tiada lagi kajian2 saintifik untuk membuktikannya.

    TQ.

    ReplyDelete
  121. Emmamin said...
    asalam,

    en.hisham kucing saya baru 4 minggu bersalin,

    1. boleh x saya mandikan ibu kucing saya?(takut nanti baby kucing tak nak meyusu)

    2. perlu ker saya bawak baby kucing@ibu kucing pergi vef.

    3. boleh ker saya gune anti-flea(drop) dkt ibu kucing

    Terima kasih

    Jawapan saya:

    Wsalam.

    1. Boleh je mandikan. Takde masalah.
    2. Perlu bawa ke vet masa anak kucing berumur 6-8 bulan untuk suntikan pelalian (vaksin). Ibu kucing pun bawak sekali utk medical check-up.
    3. Boleh. Takde masalah. Guna Spot-On-Cat keluaran Rhone Ma. Insya Allah takde apa2.

    TQ.

    ReplyDelete
  122. nanako.nadz said...
    hi, sy baru spay kn kucing sy last saturday.
    skrg benang jahitan dh t'buka.
    tak de luka, semua ok. cume ade benjolan keliling bekas operation (besar size 50sen).
    normal ke benjolan tue? akan hilang? tq

    Jawapan saya :

    Kena tengok dan palpate benjolan tu. Kalau keras, ia kemungkinan besar tisu parut. Kalau lembut dan boleh ditolak masuk ke dalam perut, kemungkina abdominal hernia yang disebabkan kerosakan jahitan sebelah dalam. Kena bawa ke vet untuk check.

    TQ.

    ReplyDelete
  123. Ana admi said...
    Salam doc..
    Sy ad kucing bernama simba. Kacukan parsi..skrg.kerap muntah2,lesu xbmaya,mulut berair dan disekelilingnya mulotnya anda tompok itam,dikuatiri keracunan makanan, sbb mkn pn xselera n ngiauu n bangun pn xlarat..

    Kalau dlm keadaan begini ap tindakan biasa doc ambil.sbb sy da antar.klinik, simba.just dpt suntikan je

    Jawapan saya:

    Wsalam. Ini adalah tanda klinikal bagi penyakit Feline Calicivirus yang kompleks. Survival rate adalah rendah dalam keadaan ini. Peluang tipis.

    Saya dapat teka kucing ini tidak pernah divaksin. Untuk langkah berjaga2, sila asingkan kucing sakit dengan kucing2 yang lain. Bawa ke Vet utk rawatan susulan.

    Kucing2 lain yang ada kat rumah perlu divaksin sebelum penyakit ini menjadi wabak. Penyakit ini sangat berjangkit dan amat fatal. Selalunya kucing akan mati.

    Moral of the story - sila vaksin kucing anda :)

    TQ

    ReplyDelete
  124. ila said...
    assalamualaikum

    nak tya..klu kucing baru beranak..pastu terperasan ada kutu lak..bleh kew spray ubat kutu pada anak dan ibu kucing..klau xboleh bila masa@umur yg boleh..

    Jawapan saya:

    Wsalam.

    So far produk spray basmi kutu dalam pasaran adalah selamat digunakan pada kucing. Cuba dapatkan Frontline Spray (keluaran Rhone Ma).

    Baca label sebelum digunakan. Perlu 6-12X pam untuk setiap kg berat badan. Kalau tak pasti, bawa ke Vet untuk buatkan procedure tu.

    Untuk emak kucing, boleh gunakan Spot-On-Cat (keluaran Rhone Ma).

    TQ.

    ReplyDelete
  125. Rabbitry Muza said...
    Salam doc,

    Minta nasihat dan pandangan doc.. baru2 ni saya ada membeli beberapa ekor kambing kacukan.. ada diantaranya Anglo Cross, Jawa Putih dan lain2... ada beberapa ekor yang bunting... saya percaya beberapa ekor merupakan kacukan dgn baka susu..( menurut pndangn kawan saya yg melawat dan membela kambing susu).. nk beli yg betul2 kambing susu spt saanen, british alpine, tonggengburg, shami..semuanya mahal2..hehe.. jadi nk minta pandangan doc apa yg perlu bagi dari segi pemakanan utk tambah pengeluaran susunya.. cuma buat masa sekarang baru semalam saya mula bagi pallet soya.. soalan..
    1) adakah jagung juga berfungsi utk tambah susu..? (samada jagung segar, makanan jagung mcm bg kat ayam..bagaimana dgn daun jagung serta batang jagung)
    2) ada tak dari segi perubatan.. medium utk penambahan susu? ie..ubat vitamin atau suntikan hormon dan sebagainya..
    3) dari segi benda di persekitaran kita..kiranya benda yg mudah dan murah? daun or pokok apa ya doc...
    4) hampas soya? apa kesan sampingan dari segi pemberian makan ikut kuantiti? tambah susu tak klu bg hampas soya
    5) brapa banyak sukatan pallet utk sekor kambing makan sehari?
    6) apa itu Oxytocin?
    Maaf sbb byk tanya doc..harap pengalamn doc dgn lembu tenusu dapat memberi sikit panduan pada saya..sekian, terima kasih.
    Muza, Kedah

    Jawapan saya :

    Wallaweiii panjangnya soalan...heheheh. Banyak nak kena jawab ni. Okeh, saya cuba jawab mana yang saya tahu...heh!
    1. Jagung tak menambah susu. Ia akan meningkatkan SNF (solid non fat) dalam susu. Menjadikan susu lebih berkualiti. Ia juga sebagai penyumbang tenaga. Beri jagung dalam kuantiti yang tidak terlampau banyak kerana ditakuti kambing kembung. Dan harga jagung pada masa ini sangat mahal!!! :)
    Batang jagung dan daun jagung perlu dicincang dahulu sebelum diberi makan kepada kambing. Seeloknya dibuat silaj untuk meningkatkan nilai pencernaan. Ini memang akan menambahkan pengeluaran susu.
    2. Tak ada!. Untuk tambahkan susu kena tingkatkan pengambilan fiber (pastura) yang berkualiti. Kalau potong angkut, perlu pastura berumur antara 18-24 hari. Kalau terlalu tua, fibernya takut tak dapatnya dicernakan. Kambing kenyang tapi produksi susu tak menggalakkan.
    3. Ok ...kalau nak murah kena tanam sendiri pastura seperti rumput napier, guinea, mardi digit..dan ada macam2 lagi. Napier/rumpur gajah perlu dipotong angkut dan dicincang (shredder) sebelum diberi makan kepada kambing (utk meningkatkan pengambilan makanan).
    Nak murah lagi, cuba perati kat dalam kawasan yang berhampiran sungai dan tali air. Kadang2 ada banyak rumput napier tumbuh meliar. Tebas atau potong napier itu untuk diangkut pulang. Kalau kuantiti banyak, boleh dibuat silaj (rumput peram). Silaj ni boleh digunakan pada waktu2 terdesak.
    Pokok2 lain tak pasti saya...macam pokok acacia mangium boleh diberi makan tetapi dalam kuantiti yang terkawal (lupa dah berapa kiraannya..hehehe). Pelepah sawit pun boleh...tapi kena cincang dulu. Kalau buat silaj pun cantik!

    ReplyDelete
  126. Sambungan lagi....


    4. Hampas soya. Boleh diberi sebagai makanan sampingan. Kena hati2 sebab kalau terlalu banyak kambing boleh kembung. boleh la dilimitkan kepada 20% daripada jumlah makanan yang diambil. Hampas soya memang menambahkan susu.
    5. Sukatan pelet untuk kambing susu perlu lebih sedikit daripada kambing biasa. Boleh diberi dalam kadar 500-800gm/ hari (bergantung kepada berat kambing ( 0.5kg pelet utk 50kg berat badan). Sekiranya terdapat jagung, hampas soya...kuantiti pelet tadi boleh le dikurangkan lagi.
    6. Oxytocin. Ada banyak guna. Selalunya digunakan untuk meningkatkan kontreksi rahim semasa proses beranak. Ia dapat membantu anak lahir. Tapi banyak penternak tenusu salah guna drug ni. Mereka gunakan untuk meningkatkan pengeluaran susu. Jadi hari2 cucuk oxytocin untuk 'push to the limit' pengeluaran susu. Nasihat saya...jangan gunakan kaedah ini kerana kelak bila takde oxytocin, susu tak turun. Ia juga mewujudkan kesan tak baik di kemudian hari.
    Semoga projek ternakan saudara berjaya dan semoga dapat sedikit menafaat dariapda apa yang saya terangkan. Untuk dapat lebih maklumat, bolehlah berkunjung ke mana-mana pejabat veterinar yang berhampiran.
    TQ. ....phew! hehehe :P

    ReplyDelete
  127. ezuana said...
    Salam,
    nak tanya
    1) brewer yeast kalau diberi 1 biji /hari utk kucing blh ke ?sbb ada doc bgtau ianya tidak elok kerana mengandungi garlic yg mana akn menyebabkan keracunan pd kucing.

    2) btl ke dgn memberi setiap hari multivitamin utk kucing kita blh menyebabkan kerosakan buah pinggang , apa pendapat doc.

    Jawapan saya:

    1. Boleh jika ia memang untuk kucing. Ia hanya gunakan ekstrak tertentu daripada garlic. Biasa produk ni digunakan untuk kucing parsi.

    2. Yang ni saya tak pasti dan belum pernah terbaca dalam kajian saintifik yang dipublish. Kalau ada jumpa dimana2 aharap dapat maklumkan kepada saya ye.. :)

    ReplyDelete
  128. Lina said...
    Salam dok,

    nak tanya, 2 hari lepas kucing saya beranak utk ke dua kalinya dlm jagaan saya, dia lahirkan 5 ekor anak. 4 ekor hidup, 1 lg mati lepas lahir, sebab tak cukup sifat. pagi tadi baru saya perasan..."tmpt sulit" kucing tu masih berdarah.
    Memang normal ke berdarah doktor?

    Jawapan saya :

    Itu normal. Jangan risau. Tapi kalau berlanjutan selepas 4 atau 5 hari, sila bawa kucing anda berjumpa Vet.

    ReplyDelete
  129. -a wriggle soul- said...
    salam doc ;)
    saya nk mintak pndapat doc
    anak kucg sya baru umur 1 hingga 1 stngah bulan.
    n pg td sepupu sya terlanggar kaki dia
    sya xtaw pn. sya perasan lah dia snyap je. mkn pon x. x bgrak dr tmpt dy. lpas dpt tahu. mmg nmpk la kaki blkg dy capik. ssah nk brgrak. terketar2 bdn dia. nk tny doc? cm na nk taw kaki dy patah ke x?
    apa prlu sy buat? lg 1,, air liur dy merembes keluar tiba2 dgn byknya. mintak tlg ye doc. risau sgt :(

    Jawapan saya :

    Kalau patah, dia takkan gunakan kaki tu. Maksudnya dia 'gantung' kaki tu. Kalau tengkot2 dan masih boleh berpijak (weight bearing lameness), kemungkinan besar tak patah.

    bab keluar air liur ni yang bahaya. Ditakuti, bukan hanya kaki je terpijak. Takut2 kalau ada organ dalam seperi buah pinngangnya turut mengalamy kecederaan (traumatic injury). Bawa ke Vet dengan segera untuk pemeriksaan.

    TQ.

    ReplyDelete
  130. salam, saya ada anak kucing, problem dya bhagian punggung dya slalu basah n b'bau bhagian kmaluan kluar nanah..n dya ada msalah kecacingan jga..macam mana cara nak rawat dia, kecian saya tgk..

    ReplyDelete
  131. salam, saya ada kitten umur lebih kurang 3 minggu. ada 4 ekor semuanye. yg 3 ekor tu dah bole jln sket2 walopon masih wobbly..tp yg seekor ni kaki dia very weak, xbole bangun langsung..is it normal for a 3-weeks old kitten?

    ReplyDelete
  132. Salam doc,

    Kucing betina saya, Qaseh kalau dia tidak mengawan sehingga umur 9 bulan, ada terdapat kesulitan kesihatan tak pada rahim dia nanti? dia pernah on heat tapi kami tak benarkan dia mengawan sebab masa tu dia hanya 6 bulan...

    ReplyDelete
  133. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  134. sennybigsecret said...
    salam, saya ada anak kucing, problem dya bhagian punggung dya slalu basah n b'bau bhagian kmaluan kluar nanah..n dya ada msalah kecacingan jga..macam mana cara nak rawat dia, kecian saya tgk..

    Jawapan saya : Bawa ke vet dengan segera. Kalau ada jangkitan kuman, rawatan segera diperlukan. Sekiranya kecacingan, rawatan pembasmian cacing diperlukan.

    ReplyDelete
  135. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  136. miumiu said...
    salam, saya ada kitten umur lebih kurang 3 minggu. ada 4 ekor semuanye. yg 3 ekor tu dah bole jln sket2 walopon masih wobbly..tp yg seekor ni kaki dia very weak, xbole bangun langsung..is it normal for a 3-weeks old kitten?

    Jawapan saya : Utk umur 3 minggu...sara rasa ok je tuh. Tunggu dia berumur 6-8 minggu. Pada tahap umur ni, kita boleh kesan samada anak kucing tu mengalami kecacatan kongenital atau tak. Yang tak boleh bangun langsung tu...cuba bawa ke vet untuk dapatkan khidmat nasihat. Saya tak tengok anak kucing tu, jadi tak tau nak kata cemana...:)

    ReplyDelete
  137. Mas Mesra said...
    Salam doc,

    Kucing betina saya, Qaseh kalau dia tidak mengawan sehingga umur 9 bulan, ada terdapat kesulitan kesihatan tak pada rahim dia nanti? dia pernah on heat tapi kami tak benarkan dia mengawan sebab masa tu dia hanya 6 bulan...

    Jawapan saya : elok lah tu. Memang elok kucing dikawal daripada mengawan pada peringkat yang terlalu awal (bawah setahun). Takde masalah pun pada rahim kalau dia tak mengawan. Ini untuk mengelakkan masalah kurang daya keibuan dan juga masalah ketika beranak (dystocia).

    Seeloknya dibiarkan untuk mengawan pada umur yang telah matang ( 18 bulan ke atas).

    ReplyDelete
  138. salam doc. kucing jantan saya umur setahun lebih maybe kena batu karang. few weeks back, dia kencing berdarah kt merata2 tmpat. tapi masa tu saya jarang ada kt umah. so x perasan sgt simptom2 dia. then dia ok dlm seminggu dua lpas tu. tp smlm, dia start kencing berdarah blk. kali ni mmg saya monitor la. arini dia xnk makan. minum skit2 je. pagi tadi ade muntah. n dia asyik dok dlm bekas pasir je. ptg ni, dia asyk baring je. pegang telinga dia pun rase mcm panas. nk bwk pegi vet pun, arini tutup (ahad). so kalo kes mcm ni, kene operate ke? brape ye kos? selain operate, ade treatment lain x? lagi satu kemusykilan. betul ke mknn frieskies/ whiskas ni penyebab batu karang? kucing2 saya dlu x pnah ade msalah cmni walopun bg mkn benda tu. tp yg sekor ni plak ade masalah lpas saya tukar dari frieskies kepada whiskas. so perlu ke kalo saya tukar blk mknn dorg ni? bajet student je ni. huhu

    ReplyDelete
  139. ggirl said...
    salam doc. kucing jantan saya umur setahun lebih maybe kena batu karang. few weeks back, dia kencing berdarah kt merata2 tmpat. tapi masa tu saya jarang ada kt umah. so x perasan sgt simptom2 dia. then dia ok dlm seminggu dua lpas tu. tp smlm, dia start kencing berdarah blk. kali ni mmg saya monitor la. arini dia xnk makan. minum skit2 je. pagi tadi ade muntah. n dia asyik dok dlm bekas pasir je. ptg ni, dia asyk baring je. pegang telinga dia pun rase mcm panas. nk bwk pegi vet pun, arini tutup (ahad). so kalo kes mcm ni, kene operate ke? brape ye kos? selain operate, ade treatment lain x? lagi satu kemusykilan. betul ke mknn frieskies/ whiskas ni penyebab batu karang? kucing2 saya dlu x pnah ade msalah cmni walopun bg mkn benda tu. tp yg sekor ni plak ade masalah lpas saya tukar dari frieskies kepada whiskas. so perlu ke kalo saya tukar blk mknn dorg ni? bajet student je ni. huhu

    Jawapan saya : KUCING ANDA KRITIKAL!! Kena bawa berjumpa Vet segera. Kidney dia dah stop functioning (sebab tu dia muntah). Dia dah tak boleh kencing ni. Kalau biar...boleh koma dan seterusnya mati. Utk kucing biasanya kita pasang kateter selama 3 hari utk membolehkan dia kencing. Kos selalunya antara RM300-RM800 (bergantung kepada keterukan.

    Makan makanan kucing seperti jenama yang dinyatakan memang boleh menjadi penyebab kepada masalah ini. Selalunya berlaku pada sebahagian kucing jantan yang mempunyai berat badan atas 3kg.

    Harap bawa kucing anda ke klinik dengan KADAR SEGERA.

    ReplyDelete
  140. hye doktor, saya ade adopt 2 ekor anak kucing ni, sorang nama C , sorang lagi D ,
    yang si C ni, badan dye merah2 n cm kudis,
    yng si D ni, badan dye mcm habuk2, tatao lah nk ckp mcm mne, kulat ke ?
    saya dah mandikan dorg dgn syampu anti-prasit dan dettol.. nmpak mcm dah okay tapi ta sembuh sepenuhnya .
    ~soalan saya penyakit ni berjangkit ke ?
    sb saya ada seekor kucing persian yng berumo setahun lebih and anak kucing yang sihat . anak kucing ni nama tammy. tammy suk main ngn C dan D . saya takut berjangkit.
    baru2 ni pula, saya terjumpa 2 ekor anak kucing siam kat tong sampah, saya ambil jaga, yang seekor ni mata dye berair and byk tahi mata, sakit mata ke tu ? boleh berjangkit tak ?

    ReplyDelete
  141. salam dr.nk tny skit.blh tak kalau kta bg susu segar kat ank kucing?sb before ni saya ad bg susu segar kt ank kucing. baru 2hari bg,dia mati.my mum said maybe sb bagi susu segar tu.ad kemungkinan ke mati sbb bg susu segaar?

    ReplyDelete
  142. salam,
    family saya ada bela kucing.. kucing betina saya ade dua ekor.. seekor 2 betina tp bunting.. n yg betina x bunting 2 selalu nk bergaduh dgn kucing betina yang bunting 2.. blh tlg jelaskan knp jd begitu?

    ReplyDelete
  143. Salam doc,

    Saya nak tya skitlah...kucing saya selalu kene bengkak di badan then lepas beberapa hari akan keluar nanah. Apa sebabnya yer?Adakah sebab pemakanan atau apa? berapa kos rawatannya?

    ReplyDelete
  144. Salam. Kucing kat belakang rumah sy tiba2 jer sakit perut. ada tercirit. dia hanya kucing datang jer tp masalahnye dia ni takut kat orang. sy cuba nk bg ubat cacing tp dia asik lari jer. & sy tgk dia asyik tidor & tak mkn2 dh 2 hari. macamana ya sy nk tlg kucing ni. sy sedih & rasa bersalah sgt cz selama ni tak jaga mkn dia. Tq

    ReplyDelete
  145. Assalamualaikum, saya nak tanya, kucing saya semalam muntah muntah. mula-mula dia muntah agak banyak dan macam berlendir. muntah tu saya tengok macam makanan kucing dalam tin yang saya bagi kat dia dalam sejam sebelum tu.(makanan dlm tin kadang2 je bagi) Kemudian dalam 2-3 jam kemudian, dia muntah lagi, tapi sedikit sahaja dan masih berlendir dan kekuningan. saya ada tengok litter box dia, bhn buangan dia mcm cirit sedikit dan ada yang normal. adakah sebab makanan atau keracunan atau benda lain. takut pulak sebab org cakap kalau kucing muntah kuning, boleh mati.tapi dia masih mahu makan dan telinga dia tak panas pun.

    ReplyDelete
  146. ASSALAMUALAIKUM...vaksin pertama kucing berape kali?? vet ckp kene bwk kucing pergi vaksin 23/2/12,23/3/12, n 23/4/12(3kali) tmsuklah ngn ubat cacing skali..lepas tuh baru lah setahun sekali...bnyak saye bce blog2...vaksin 2kali then 1thun sekali...better bagi ubat cacing berape bulan sekali???

    ReplyDelete
  147. salam doktor,
    kucing saya ada tabiat suka korek tanah.
    pastu sekarang ni dia ada inflammation kat kaki belakang.
    tak sembuh2. dah lebih 3 bulan. saya ada bagi ubat homeopathy. dia kering kejap, pastu jadi inflammation & berdarah. sekarang dah berjangkit kat atas hidung and sekitar badan. hidung dia juga benjol macam ada air.

    soalan saya:
    1. apa sebenarnya yang terjadi?
    2. apa pendapat doktor dengan rawatan ubat homeopathy?
    3. berapa anggaran utk kos rawatan kes ni?

    ReplyDelete
  148. Assalaamu alaikum wa rahmatullaah dOc...

    Saya ade satu sOalan..

    1. bOleh x kalO saya gunakan ubat kutu rambut manusia pada kucing saya.. ada sebarang side effect??

    tq dOc... :)

    ReplyDelete
  149. Salam Dr.

    sye ade beberapa soalan nk tanye tntg kucing parsi :
    1) cmne nk tau kucing tu dh bunting? pe tnda2 nye?
    2) buleh ke gne human shampoo utk mndi kn kucing? ade org kte ok je if gne baby shampoo.
    3) ade ke kucing hidap bulimia? cz kucing sye ni sihat n active je tp slalu kurg mkn dan muntah2, tp normal lh kn parsi muntah kn hairball nye tu?

    Tq Dr.

    ReplyDelete
  150. salam doktor, sy nk tnye, kucing sy ade ulcer kt bibir bawah dia, ade bengkak2 juga. mcm mne nk rawat dia? bole sy sapu gamat?

    ReplyDelete
  151. Salam Doc,
    Saya baru berjinak2 pelihara kucing....
    Saya nak tya Doc, kalau kucing saya tu ada simptom2 seperti xlalu makan, x aktif mcm selalu, slalu batuk2 tp x muntah pon, ...sakit pe ye kucing tu..? Saya risau la sbb mgu lepas baru je salah satu kucing saya mati...de tanda2 camni gak...sedih...:(

    ReplyDelete
  152. salam doc,
    saya ada anak kucing umur sbulan setengah...masalahnye dia xpernah berak sejak lahir...perut dia buncit sgt...mcm mne sy nk bg dye berak ye?

    ReplyDelete
  153. salam doc,
    mata kucing saya bengkak dan berair blah kiri,dan kadang kadang dia bersin...da xactive sejak semalam,asyik nk dok atas riba j..macam mna tu doc?klu bwak g vet,brape kos?

    ReplyDelete
  154. Gio^Nia said...
    hye doktor, saya ade adopt 2 ekor anak kucing ni, sorang nama C , sorang lagi D ,
    yang si C ni, badan dye merah2 n cm kudis,
    yng si D ni, badan dye mcm habuk2, tatao lah nk ckp mcm mne, kulat ke ?
    saya dah mandikan dorg dgn syampu anti-prasit dan dettol.. nmpak mcm dah okay tapi ta sembuh sepenuhnya .
    ~soalan saya penyakit ni berjangkit ke ?
    sb saya ada seekor kucing persian yng berumo setahun lebih and anak kucing yang sihat . anak kucing ni nama tammy. tammy suk main ngn C dan D . saya takut berjangkit.
    baru2 ni pula, saya terjumpa 2 ekor anak kucing siam kat tong sampah, saya ambil jaga, yang seekor ni mata dye berair and byk tahi mata, sakit mata ke tu ? boleh berjangkit tak ?

    Jawapan saya :

    Berjangkit...kurap dan sakit mata adalah berjangkit antara satu kucing dengan kucing yang lain. Asingkan kucing bermasalah dengan kucing yang sihat.

    ReplyDelete
  155. nurahin said...
    salam dr.nk tny skit.blh tak kalau kta bg susu segar kat ank kucing?sb before ni saya ad bg susu segar kt ank kucing. baru 2hari bg,dia mati.my mum said maybe sb bagi susu segar tu.ad kemungkinan ke mati sbb bg susu segaar?

    Jawapan saya :

    Jangan bagi susu segar kepada anak kucing sebab ia mengandungi kandungan laktos yang tinggi. Kucing memang alah kepada laktos dan akan mengakibatkan ceret beret. Kena dapatkan susu yang dikhaskan untuk anak kucing.

    ReplyDelete
  156. Nur Alia Rafiz said...
    salam,
    family saya ada bela kucing.. kucing betina saya ade dua ekor.. seekor 2 betina tp bunting.. n yg betina x bunting 2 selalu nk bergaduh dgn kucing betina yang bunting 2.. blh tlg jelaskan knp jd begitu?

    Jawapan saya :

    Ini lebih kepada perangai atau behaviour. Ini bukan penyakit. Kalau dia tak suka dekat2, cuba elakkan pertembungan antara keduanya.

    ReplyDelete
  157. hamba Allah yang kerdil disisnya... said...
    Salam doc,

    Saya nak tya skitlah...kucing saya selalu kene bengkak di badan then lepas beberapa hari akan keluar nanah. Apa sebabnya yer?Adakah sebab pemakanan atau apa? berapa kos rawatannya?

    Jawapan saya :

    Keadaan ini dipanggil septicaemia kerana darah dalam badan telah tercemar dengan jangkitan kuman. Perlu dibawa ke klinik untuk dapatkan rawatan antibiotik. Ditakuti organ2 dalaman juga turut bernanah. Harap dibawa kucing ini ke klinik dengan segera. Kos rawatan biasanya bawah RM100.

    ReplyDelete
  158. mimah_nan96 said...
    Salam. Kucing kat belakang rumah sy tiba2 jer sakit perut. ada tercirit. dia hanya kucing datang jer tp masalahnye dia ni takut kat orang. sy cuba nk bg ubat cacing tp dia asik lari jer. & sy tgk dia asyik tidor & tak mkn2 dh 2 hari. macamana ya sy nk tlg kucing ni. sy sedih & rasa bersalah sgt cz selama ni tak jaga mkn dia. Tq

    Jawapan saya:

    Kena tangkap gak kucing tu masuk sangkar dan bawa ke klinik. Sampai ke klinik nanti tau lah vet tu nak kasi obat...hehehe

    ReplyDelete
  159. Mimi Addwen said...
    Assalamualaikum, saya nak tanya, kucing saya semalam muntah muntah. mula-mula dia muntah agak banyak dan macam berlendir. muntah tu saya tengok macam makanan kucing dalam tin yang saya bagi kat dia dalam sejam sebelum tu.(makanan dlm tin kadang2 je bagi) Kemudian dalam 2-3 jam kemudian, dia muntah lagi, tapi sedikit sahaja dan masih berlendir dan kekuningan. saya ada tengok litter box dia, bhn buangan dia mcm cirit sedikit dan ada yang normal. adakah sebab makanan atau keracunan atau benda lain. takut pulak sebab org cakap kalau kucing muntah kuning, boleh mati.tapi dia masih mahu makan dan telinga dia tak panas pun.

    Jawapan saya:

    Kucing anda memang tak sihat. Kemungkinan dia baru nak demam. Bawa ke klinik untuk rawatan. Kalau dibiarkan kemungkinan boleh menggugat nyawanya.

    ReplyDelete
  160. Khairie said...
    ASSALAMUALAIKUM...vaksin pertama kucing berape kali?? vet ckp kene bwk kucing pergi vaksin 23/2/12,23/3/12, n 23/4/12(3kali) tmsuklah ngn ubat cacing skali..lepas tuh baru lah setahun sekali...bnyak saye bce blog2...vaksin 2kali then 1thun sekali...better bagi ubat cacing berape bulan sekali???

    Jawapan saya :

    Biasa kita buat kali bang. Lepastu ulang setiap setahun. Nak bagi ubat cacing boleh sebulan sekali atau 3 bulan sekali.

    ReplyDelete
  161. 사키나 said...
    salam doktor,
    kucing saya ada tabiat suka korek tanah.
    pastu sekarang ni dia ada inflammation kat kaki belakang.
    tak sembuh2. dah lebih 3 bulan. saya ada bagi ubat homeopathy. dia kering kejap, pastu jadi inflammation & berdarah. sekarang dah berjangkit kat atas hidung and sekitar badan. hidung dia juga benjol macam ada air.

    soalan saya:
    1. apa sebenarnya yang terjadi?
    2. apa pendapat doktor dengan rawatan ubat homeopathy?
    3. berapa anggaran utk kos rawatan kes ni?


    Jawapan saya :

    Pada pendapat saya, kucing anda menghidap penyakit sporotrichosis. Penyakit ni disebabkan oleh fungus Sporothrix schenkii. Penyakit ini juga zoonotik (boleh menjangkiti manusia). Cuba bawa kucing anda ke klinik dan dapatkan ubat Itraconazole (dalam bentuk cecair). Diberi kepada kucing ikut kadar berat badannya dan diberi setiap hari sekali secara berterusan sehingga habis sebotol. Baik atau tak baik...kena habiskan sebotol tu. Kucing juga perlu dikurung dan dielakkan drpd bercampur dengan kucing lain untuk mengelakkan penularan jangkitan. Ubatak homeopathy tak memberi kesan. Kos rawatan adalah dibawah RM200.

    ReplyDelete
  162. Addin said...
    Assalaamu alaikum wa rahmatullaah dOc...

    Saya ade satu sOalan..

    1. bOleh x kalO saya gunakan ubat kutu rambut manusia pada kucing saya.. ada sebarang side effect??

    tq dOc... :)

    Jawapan saya:

    Wsalam. Seeloknya jangan kerana ditakuti membawa mudarat kepada kucing. Cuba dapatkan ubat basmi kutu kucing daripada klinik haiwan yang berhampiran.

    ReplyDelete
  163. Azhafizah[フィザ] said...
    Salam Dr.

    sye ade beberapa soalan nk tanye tntg kucing parsi :
    1) cmne nk tau kucing tu dh bunting? pe tnda2 nye?
    2) buleh ke gne human shampoo utk mndi kn kucing? ade org kte ok je if gne baby shampoo.
    3) ade ke kucing hidap bulimia? cz kucing sye ni sihat n active je tp slalu kurg mkn dan muntah2, tp normal lh kn parsi muntah kn hairball nye tu?

    Tq Dr.

    Jawapan saya:

    1. Kena raba rasa (palpation) untuk tahu samada kucing itu dah bunting atau tak. Kebuntingan dapat dikesan pada sepertiga pertama fasa kebuntingan.

    2. Jangan. Beli shampoo khas untuk binatang. Shampoo manusia ada banyak unsur2 yang tidak sesuai untuk kulit binatang.

    3. Biasa memang berlaku muntah hairball. Tetapi jika muntahnya berlarutan dan kerap, kena bawa ke klinik untuk diperiksa.

    ReplyDelete
  164. Muhammad Abuzam B. Kasim said...
    salam doktor, sy nk tnye, kucing sy ade ulcer kt bibir bawah dia, ade bengkak2 juga. mcm mne nk rawat dia? bole sy sapu gamat?

    Jawapan saya:

    Boleh. Tapi kalau tak elok jugak...kena bawa ke klinik untuk dapatkan rawatan antibiotik.

    ReplyDelete
  165. Kia's Cabin said...
    Salam Doc,
    Saya baru berjinak2 pelihara kucing....
    Saya nak tya Doc, kalau kucing saya tu ada simptom2 seperti xlalu makan, x aktif mcm selalu, slalu batuk2 tp x muntah pon, ...sakit pe ye kucing tu..? Saya risau la sbb mgu lepas baru je salah satu kucing saya mati...de tanda2 camni gak...sedih...:(

    Jawapan saya:

    Kucing anda mungkin mengalami masalah pernafasan. Bawa ke klinik untuk rawatan. Selepas kucing ni sihat, kena pula dapatkan pelalian khas atau vaksinasi untuk mengelakkan dia terkena penyakit2 yang merbahaya pada kucing dan boleh membawa kematian.

    ReplyDelete
  166. ish sha said...
    salam doc,
    saya ada anak kucing umur sbulan setengah...masalahnye dia xpernah berak sejak lahir...perut dia buncit sgt...mcm mne sy nk bg dye berak ye?

    Jawapan saya :

    Wsalam. Hmmm....kemungkinan anak kucing ni mengalami masalah kecacatan kongenital pada saluran penghadamannya. Kena bawa ke Vet dengan segera untuk kenal pasti masalah dan penyelesaian terbaik untuk anak kucing tu.

    ReplyDelete
  167. mazwhere said...
    salam doc,
    mata kucing saya bengkak dan berair blah kiri,dan kadang kadang dia bersin...da xactive sejak semalam,asyik nk dok atas riba j..macam mna tu doc?klu bwak g vet,brape kos?

    Jawapan saya:

    Kucing anda mengalami masalah pernafasan- FURD. Bahaya sekiranya kucing anda tidak pernah divaksin. Kena bawa ke vet untuk rawatan. Kemudian bila dah sembuh kena dapatkan pelalian (vaccination) utk lindungi dia daripada menghidap penyakit merbahaya tu. Kos rawatan adalah bawah RM100.

    ReplyDelete
  168. salam sya humairah..
    saya nk tnya ttg ank kucing saya..
    anak kucing saya nie suka main ngan tikus tp lpas 2 sya tgk muntah dia spt buih2 wrna putih..
    adakah dia keracunan??
    klu keracunan ubat apa yg sya ble beri pd dia??

    ReplyDelete
  169. As salam...kucing sy selsema...asyik bersin, n runny nose...but still ade selera lg nak makn...bleh tak sy tau
    1>kos rawatan utk selsema bg kucing umur 1 tahun dan umur 5 bulan?
    2>adakah selsema yg dihidapi boleh membawa kematian sekiranya tidak dirawat awal?
    3>sekiranya di bawa ke vet apa kah rawatan susulan yg akan diberi?

    ReplyDelete
  170. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  171. aslm. sy bru selamatkan anak kucing dlm longkang belakang umah sy beberape ari yg lepas. sy rse anak kucing tu berumur 2 or 3 or 4 minggu(sy pon tak sure). die lapar jdi sy bg die minum susu kambing hi-goat(tp die susah nk minum susu tu). mlm tu lak die berak cair sikit tp masih dlm bntuk pepejal. jdi semalam ayah sy beli susu khas utk anak kucing. sy pon bg die minum. ari ni sy bg lg susu yg ayah sy belikn tu. then tibe2 die berak cair byk kali, ari ni da masok dua kali. sy risau la. mcm mne tu? tu perkare biase ke? atau perot die masih tak biase dgn susu tu?

    ReplyDelete
  172. salam dr.. sy ada anak kucing yg bru umo 3 mggu, dia terkena flu n bersin,mata bengkak dan hidung berair..dia still menyusu.. mmg sya nak bw dia g vet tpi mak sy kata mgkin xda ubat utk anak kucing umo cm tu..so tak jdi la bw.. tpi ptg tdi check anak kucing tu dah x ble jalan ..jalan pon senget sblh n x b'maya... dah la sbtu ahad Vet tutup.. so apa yg patut sya buat spy anak kucing tu dpt bertahan smpai ari isnin ni..x smpai hati tgk dia mati T_T..fyi mak kucing tu normal x ada sakit pon..

    ReplyDelete
  173. salam doc..
    ~kucing saya bru2 ni de muntah2 kluar bulu and cecair kunig...
    sb apa tu yea ?? tpi dye ta mnunjukkan tanda sakit, happy mcm biasa.. cuma muntah tu sehari sekali..kdg2 je..

    ~sekor lagi kucing sy dye berak cair da hmpir smgu, punggung dye mcm tersembul kluar,mcm bengkak2, tpi sy da bg dye ubat cacing.. so mcm mne ?

    ReplyDelete
  174. salam doc,
    sy ikut nasihat doc,bwak g vet,kna dalam seratus..dan blom di vaksin,dia bg 3 jenis ubat cecair ngn 1 ubat mata terramycin...

    p/s:vaccination tu cucuk kan?sbb sy xpaham ape name drugs dia....ad 1 ubat tu,dia tulis support performance and immune system..

    ReplyDelete
  175. salam,
    beberape hari lepas, kucing saya jatuh longkang. ade lah nampak terhincut2 sikit. tapi sekarang makin teruk. dah terlompat2 macam arnab. langsung tak boleh sentuh kaki dia.mesti cakar. nampak macam terkulai.tak ade luka, bengkak langsung tak nampak.tak pernah hantar pet g klinik.
    nak tahu, cek dan rawatan susulan akan dicaj berape ye?

    ReplyDelete
  176. doktor mcm mana nak tahu kesihatan kucingmdijangkiti fungus makin baik

    ReplyDelete
  177. Slm doc,sy ad spasang kucing kacukan maine coon,um0 dlm 8 bulan.2 hari lepas sy dapati d0rang mula mengawan.pr0bnye..ke 2,2 belum vaksin ulangan.baru sekali vaksin.nak anta vaksin tak0t y betina da bunting pulak.

    ReplyDelete
  178. Salam. Saya nak tanya tentang hamster. Setakat ni hamster saya xde lah sakit2 ke apa. Tapi nak tanya la penyakit2 yang possible dan harga rawatan termasuk harga vaccination. Terima kasih.

    ReplyDelete
  179. humairah said...
    salam sya humairah..
    saya nk tnya ttg ank kucing saya..
    anak kucing saya nie suka main ngan tikus tp lpas 2 sya tgk muntah dia spt buih2 wrna putih..
    adakah dia keracunan??
    klu keracunan ubat apa yg sya ble beri pd dia??

    Jawapan saya :

    Main ngan tikus tu takde hal. Kalau muntah tu hanya sesekali...ok tu. Mungkin dia kecacingan dan bukan keracunan. Kalau muntah berterusan tu yang bahaya dan perlu dibawa ke klinik utk rawatan.

    ReplyDelete
  180. Zahra said...
    As salam...kucing sy selsema...asyik bersin, n runny nose...but still ade selera lg nak makn...bleh tak sy tau
    1>kos rawatan utk selsema bg kucing umur 1 tahun dan umur 5 bulan?
    2>adakah selsema yg dihidapi boleh membawa kematian sekiranya tidak dirawat awal?
    3>sekiranya di bawa ke vet apa kah rawatan susulan yg akan diberi?

    Jawapan saya :

    1. Kos rawatan bergantung kepada keterukan. Biasanya bawah RM60

    2. Yup...memang boleh mebawa kematian sekiranya ia berpunca drpd jangkitan virus2 yang merbahaya.

    3. Vet akan berikan antibiotik dan anti inflammatori utk jangkamasa 5-7 hari.

    ReplyDelete
  181. sya said...
    aslm. sy bru selamatkan anak kucing dlm longkang belakang umah sy beberape ari yg lepas. sy rse anak kucing tu berumur 2 or 3 or 4 minggu(sy pon tak sure). die lapar jdi sy bg die minum susu kambing hi-goat(tp die susah nk minum susu tu). mlm tu lak die berak cair sikit tp masih dlm bntuk pepejal. jdi semalam ayah sy beli susu khas utk anak kucing. sy pon bg die minum. ari ni sy bg lg susu yg ayah sy belikn tu. then tibe2 die berak cair byk kali, ari ni da masok dua kali. sy risau la. mcm mne tu? tu perkare biase ke? atau perot die masih tak biase dgn susu tu?

    Jawapan saya:

    Memang biasa berlaku kucing berak cair apabila diberikan susu gantian. Kalau keadaan berlarutan, sila bawa ke vet untuk rawatan. Kadar campuran atau nisbah susu dan air perlu betul. Sekiranya terlampau pekat, memang akan menyebakan ceret beret. Kadar yang biasa ialah 1:8. Dapatkan susu gantian yang elok kualitinya (tanya si penjual).

    ReplyDelete
  182. vmie said...
    salam dr.. sy ada anak kucing yg bru umo 3 mggu, dia terkena flu n bersin,mata bengkak dan hidung berair..dia still menyusu.. mmg sya nak bw dia g vet tpi mak sy kata mgkin xda ubat utk anak kucing umo cm tu..so tak jdi la bw.. tpi ptg tdi check anak kucing tu dah x ble jalan ..jalan pon senget sblh n x b'maya... dah la sbtu ahad Vet tutup.. so apa yg patut sya buat spy anak kucing tu dpt bertahan smpai ari isnin ni..x smpai hati tgk dia mati T_T..fyi mak kucing tu normal x ada sakit pon..

    Jawapan saya :

    Peluang anak kucing tu untuk hidup adalah tipis. Kemungkinan besar ia terkena jangkitan virus yang merbahaya. Kecik mana pun anak kucing, boleh je bawa ke klinik untuk rawatan. Dalam kes macam ini biasanya memang ibunya nampak sihat. Sebenarnya si ibu kemungkinan besar bertindak sebagai pembawa (carrier) utk sesetengah penyakit. Nak confirm kena buat blood test. Kalau dah dua atau 3 kali beranak macam tu gak, better mandulkan je ibu tu untuk elakkan benda yang sama berulang.

    ReplyDelete
  183. Gio^Nia said...
    salam doc..
    ~kucing saya bru2 ni de muntah2 kluar bulu and cecair kunig...
    sb apa tu yea ?? tpi dye ta mnunjukkan tanda sakit, happy mcm biasa.. cuma muntah tu sehari sekali..kdg2 je..

    ~sekor lagi kucing sy dye berak cair da hmpir smgu, punggung dye mcm tersembul kluar,mcm bengkak2, tpi sy da bg dye ubat cacing.. so mcm mne ?

    Jawapan saya :

    Muntah sesekali takpe. Mungkin kerana bulu tu...atau kemungkinan yang lain ialah kecacingan.

    Anak kucing yang berak cair sampai bengkak anus ni memang bahaya. Boleh menggugat nyawa. Kemungkinan besar disebabkan oleh jangkitan virus atau coccidia. Kena bawa ke Vet utk rawatan.

    ReplyDelete
  184. hanisafie said...
    salam,
    beberape hari lepas, kucing saya jatuh longkang. ade lah nampak terhincut2 sikit. tapi sekarang makin teruk. dah terlompat2 macam arnab. langsung tak boleh sentuh kaki dia.mesti cakar. nampak macam terkulai.tak ade luka, bengkak langsung tak nampak.tak pernah hantar pet g klinik.
    nak tahu, cek dan rawatan susulan akan dicaj berape ye?

    Jawapan saya:

    Bagus sebab dah diberi rawatan. Vaksinasi hanya diberikan kepada kucing itu sekiranya ia telah sihat seperti sedia kala. Ubat yang diberi tu adalaha supplement utk jadikan kesihatan kucing lebih baik.

    ReplyDelete
  185. ainmanan said...
    doktor mcm mana nak tahu kesihatan kucingmdijangkiti fungus makin baik

    Jawapan saya:

    Semakin baik sekiranya hilang tanda klinikalnya. Tidak wujud lagi fungus itu dan kawasan yang dijangkiti telah ditumbuhi bulu.

    ReplyDelete
  186. Khairie said...
    tq boss.. =)

    > sama2. :)

    ReplyDelete
  187. ryu said...
    Slm doc,sy ad spasang kucing kacukan maine coon,um0 dlm 8 bulan.2 hari lepas sy dapati d0rang mula mengawan.pr0bnye..ke 2,2 belum vaksin ulangan.baru sekali vaksin.nak anta vaksin tak0t y betina da bunting pulak.

    Jawapan saya:

    Bawa ke vet utk check samada dia bunting atau tak. Umur 8 bulan agak awal sebenarnya utk dijadikan baka. Seeloknya di asingkan dan dikawal daripada mengawan sehingga berumur setahun setengah. Lebih matang kucing tu, lebih elok dan 'berkualiti' anaknya.

    Kalau confirm tak bunting...boleh ler divaksin untuk kali kedua.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tq c0z rply d0c,nak kne asingkan ke?sangkar ade stu je..tp b0le k0t sbb sangkar 2 bsa,2 tgkat.tp cm xsampai ht je nak asingkan smpai cukup sta0n stngah..da la ad 2 je,nt x b0ring ke d0rg?sy da la bz n kje..nt d0rg mest xfhm knape tbe2 kne b'pisah..alahai..pneng2..lg pn xcited nk dpt kitten baru..d0c xbg pule:-(

      Delete
  188. Taufiq said...
    Salam. Saya nak tanya tentang hamster. Setakat ni hamster saya xde lah sakit2 ke apa. Tapi nak tanya la penyakit2 yang possible dan harga rawatan termasuk harga vaccination. Terima kasih.

    Jawapan saya:

    Penyakit yang biasa bagi hamster ialah penyakit yang berkaitan dengan pernafasan dan setakat ini Vet di Malaysia tidak mengamalkan pemvaksinan utk hamster.

    ReplyDelete
  189. Salam doc,
    Saya ni kurang pengalaman bela kucing, tapi baru2 ni ada member bagi 2 ekor kucing yg jumpa kat tpi jalan. rasanya umo bru nak msuk 3minggu kot. da bole jalan2 n bukak mata. saya bagi dorang susu kucing..yg jantan tu oke je..cuma yg betina cirit-birit byk kali dlm sehari. kalu hantar pg vet, brapa agak2 kos nya?lepas tu, nak tanya lagi, bila ms yg sesuai nak bagi dorang makan..nak bagi makan apa ye utk pmulaan ni? Trima kasih doc!

    ReplyDelete
  190. assalam..sya ada kucing american sshorthair..9/2/2012 tu dia kena flu..n dh bwa pg vet n kena bg ubat flu (pil) untuk 10hari n ubat titik mata..masalahnya skrg, dia mula bersin..berulang kali..harini dh masuk hari ke 3..
    1) patut kah sy bwa dia ke vet? @ sya cuma perlu beli ubat yg sama?
    dh ada jangkitan kah tu? terima kasih..

    ReplyDelete
  191. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  192. Assalamualaikum,

    saya nak tanya, saya ada bela seekor anak kucing, saya taktau dia jenis ape tapi dia jenis shorthair. dia baru bersama kami serumah (rumah sewa) dalam 3 minggu macam tu, tapi umur dia dah 2 bln lebih. baru-baru ni saya membuang berak dia, tapi saya ternampak berak dia ada sedikit ulat/cacing. saya tak dapat kenalpasti samada itu adalah ulat atau cacing sebab dia seperti ulat sampah. sebagai penambahan, dari segi pemakanan, saya bagi makanan kering & makanan basah serentak dalam 2x sehari, tapi dengan kuantiti yang sedikit sebab dia tak berapa makan makanan kering. jadi sekarang ni, saya perlukan kepastian, adakah benda tu merbahaya? dan apa yang perlu saya lakukan untuk mengelakkan daripada keadaan menjadi lebih teruk?

    terima kasih :)

    ReplyDelete
  193. salam doc.. nk tnye..dkat kulit kucing sy,ade kesan mcm kelemumur..ape yg ptut sy buat utk hilangkn kesan tu ye?

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular Posts