Monday, January 30, 2012

DAFTAR AKAUN TRADING INSTAFOREX ANDA DISINI DAN DAPATKAN 80% REBET ATAS TRADING


<a href="http://instaforex.com/?x=LA">InstaForex</a>


Daftar akaun trading INSTAFOREX anda di sini, dan dapatkan rebet trading sebanyak 80%. Rebet ini akan dikembalikan ke akaun trading anda dalam masa 1-2 hari oleh pihak INSTAFOREX PARTNER. SIla ikut aturan seperti dinyatakan dibawah untuk melayakkan anda mendapat rebet trading 80%.

1. Isikan borang pendaftaran dibawah. Sila taipkan LA pada ruang AFFILIATE CODE.







2. Isikan form dibawah untuk memaklumkan kepada saya yang anda telah mendaftarkan akaun trading anda melalui affiliate saya. (Isikan 80% REBET dalam ruangan SUBJECT dan nyatakan NOMBOR AKAUN TRADING dalam ruangan MESSAGE)





3. Dah selesai. Tunggu email daripada saya :)



<a href="http://instaforex.com/?x=LA">InstaForex</a>
Best Blogger Tips

Tuesday, January 3, 2012

PENYAKIT KUCING : JAUNDIS (JAUNDICE) / ICTERUS / DEMAM KUNING (YELLOW FEVER)

Tenung Si Bengal


Ahah! ...kita bincang topik berat sikit....tentang demam kuning pada kucing :). Saya cuba olah untuk lebih mudah difahami.

Jaundis (Jaundice) atau demam kuning memang biasa berlaku pada kucing. Ada juga diistilah sebagai icterus dalam bahasa omputeh. Semuanya sama je...demam kuning bahasa mudahnya. Demam kuning adalah satu keadaan di mana wujudnya atau hadirnya warna kekuningan pada bahagian badan disebabkan peningkatan kandungan bilirubin dalam darah.

Keadaan ini (jaundis) diklasifikasikan sebagai tidak normal pada kucing. Tanda klinikal yang biasa dan mudah dilihat ialah wujud kekuningan pada putih mata, kekuningan pada gusi, pada kulit dan juga dibahagian bawah cuping telinga. Bukan tetiba terus kuning...tapi kuning ni wujud secara beransur2 daripada kuning pucat kepada kuning yang lebih pekat.

Selalu berlaku - demam, kucing tak makan, gusi pucat atau sedikit kekuningan, air liur meleleh, berak cair dan adakala bercampur darah, muntah dan kurang air dalam badan (dehydrated). Kucing ni boleh tak makan atau hilang selera untuk satu jangkamasa yang lama. Adakala kita 'paksa makan' (force feeding) kucing tu. Dan mengikut pengalaman saya, sekiranya kucing dah boleh makan sendiri dan dah ada selera, demam kuning tu dah kira 'kebah' atau dah beransur sembuh. Warna kekuningan pada kulit tadi akan beransur2 hilang dengan sendirinya.

Penyebab kepada jaundis ni diklasifikasikan atau dibahagikan kepada 3;

1. Prehepatik (prehepatic) - merujuk kepada masalah yang wujud sebelum darah tiba ke hati seperti sel darah merah musnah atau pecah. Selalunya disebabkan oleh:
  • Parasit darah - haemobartonellosis, cytauxzoonosis
  • ubat-ubatan
  • reaksi selepas pemindahan darah
  • immune-mediated haemolytic anaemia
  • cacing dalam jantung (jarang berlaku pada kucing)
  • rendah paras fosfat dalam darah

2. Hepatik (hepatic) - masalah pada hati itu sendiri (kegagalan hati menjalankan fungsinya)
  • Penyusupan lemak pada hati (hepatic lipidosis)
  • hepatitis, cholangitis,  cholangiohepatitis (korang google eh...nanti tau ler apa maksud nama2 tu...:P)
  • Toxin atau keracunan oleh logam berat dan sesetngah racun serangga untuk membasmi parasit luaran.
  • Ubat-ubatan seperti diazepam, griseofulvin, acetaminophen
  • Kanser hati
  • Cirrhosis - keadaan bilamana hati telah rosak teruk
  • Penyakit disebabkan oleh virus, bakteria dan protozoa


3. Post hepatik
  • Jangkitan pada pankreas
  • Masalah pada pundi hempedu - tersumbat, batu hempedu
  • Jangkitan pada usus kecil yang boleh menyebabkan salur hempedu tersumbat atau pengaliran hempedu terhalang

Ituler serba sedikit apa yang kita perlu tahu tentang demam kuning @ jaundis ni. Vaksin kucing anda secara berkala untuk merendahkan risiko terkena penyakit ini. Sekiranya kucing kesayangan anda menunjukkan tanda2 abnormal seperti demam, kekuningan pada putih mata, gusi, kulit dan telinga, cepat2 bawa ke klinik haiwan untuk rawatan. Selalunya episodnya akan bermula dengan demam yang agak melampau dan ada kalanya demamnya menjadi intermittent (kejap demam, kejap tak) serta selera makannya akan hilang serta merta. Jangan tunggu-tunggu untuk dapatkan rawatan....takut2 nanti bila anda bangun keesokkan paginya kucing anda dah 'keras'...wohaa!!!





    Best Blogger Tips