Thursday, December 22, 2011

MUNGKIN KAH INI SOLENODON : MAMALIA BERBISA YANG JARANG DIJUMPAI...ATAU HANYA CENCOROT / CENCURUT RUMAH???

[DSC_3530] Solenodon sp.

Tempohari ada sorang pelanggan membawa seekor haiwan yang aku sendiri pun tak tau apa namanya (gambar di atas). Sekali pandang macam tikus, tapi bukan rupanya. Haiwan ini memang jarang dijumpai di Malaysia dan inilah baru pertama kali didaftarkan di klinik ini. Menurut brader tu, dia jumpa haiwan ni di rumah dia. Dibawa ke klinik dengan hasrat untuk mengetahui bagaimana cara untuk menjaganya. Terus terang aku kata...aku memang kurang arif tentang penjagaan haiwan ini (angkat tangan gua der....). 

Yang bestnya, brader tu dah buat sedikit research dan dapat diketahui bahawa haiwan ini adalah Solenodon. Menurut pakcik Wikipedia, Solenodon adalah sejenis mamalia yang memakan serangga. Solenodon adalah nama genus dan hanya terdapat beberapa spesis sahaja di dunia. Hidup ditanah dan memang suka gali lubang dan aktif diwaktu malam. 

Yang bahayanya...ia BERBISA!!!. Wohaaaa!...tolong hati2 kalau jumpa haiwan ini. Jangan terus nak pegang kerana gigitannya berbisa (nasib baik aku tak pegang..huhuhuh). Kemungkinan besar juga spesis yang dijumpai ini adalah spesis yang terancam (endangered species). Untuk baca lebih lanjut (sebab aku malas hari ni...hehehe), sila baca di sini - http://en.wikipedia.org/wiki/Solenodon

Ada satu lagi haiwan yang sama Order dengan Solenodon nih...iaitu cencorot/cencurut rumah (bak kata kawan aku yang rajin membaca :P). Payah juga nak dibezakan. Perlu mereka yang pakar nih. Dalam kes aku merawat haiwan...kena banyak hati2. Lebih baik think worst dulu. Mana la tau kot dia tu berbisa...paghah den weiii :P

Jadi...hati-hati sekiranya terjumpa haiwan ini. Jangan sampai digigit...bahayooo wooo...hehehe. Errr...kalau korang nak test dia ni Solenodon atau cencorot/ cencurut...cuba ler hulur kaki untuk digigit ...wohaaa!!!



DSC_3526

DSC_3579

DSC_3574

DSC_3571

DSC_3536




Best Blogger Tips

Sunday, December 11, 2011

GERHANA BULAN | LUNAR ECLIPSE | 10 DIS 2011 @ SEREMBAN, N. SEMBILAN, MALAYSIA

[aDSC_3198] 8.23pm GMT+8

Wohaaaa!...lama dah tak menulis kat blog ni. Sibuk tah hapa2..hehehe. Alhamdulillah...malam tadi sempat merakamkan foto bulan gerhana (lunar eclipse). Rasanya ini kali kedua dapat merakamkan peristiwa yang sama. Allahuakbar!

Mula-mula rasa macam malas nak ambik gambar bulan ni, tapi bila tengah bawak kereta nak pergi kerja...nampak bulan purnama terus bersemangat nak merakamkan gerhana bulan (lunar eclipse) ni.

Gambar di atas adalah gambar mula-mula bulan masuk ke fasa gerhana. Masa ni tengah keje kat klinik. Curi-curi ambil gambar di waktu pelanggan takde. Belasah shoot depan klinik je (Seremban, N. Sembilan). Berpeluh-peluh jugak mengusung tripod dan kamera keluar masuk klinik. Gajet yang digunakan, sudah semestinya Nikon D7000, lensa Sigma 150-500mm, tripod dan 'remote shutter release'. Setting yang dgunakan adalah 1/200, f/8 dan ISO 100. Shutter dilepaskan secara kawalan jauh untuk kurangkan gegaran pada kamera. Yang tak tahan, masa nak shoot, masa tu jugak ler angin bertiup kencang. Awan pulak ada masanya macam cemburu dengan kecantikan bulan...hehehe.

Pada fasa-fasa tertentu, kelajuan shutter dikurangkan kerana cahaya bulan yang malap. Dengan cara ini akan memberi lebih banyak masa untuk cahaya di'tangkap' oleh sensor kamera. Cabaran yang dihadapai hanyalah tiupan angin kencang dan juga kepulan awan tebal yang berarak menutupi bulan. Gambar mula dirakamkan pada jam 8.23pm (GMT+8) dan tamat pada 12.23am (GMT+8) kerana awan tebal mula melitupi atmosfera. Memang susah nak edit gambar bulan yang dilindung awan semasa post processing. Memang terdapat gambar2 yang agak blur atau macam berkabus kerana kesan litupan awan.

Di bawah ni adalah gambar2 gerhana bulan (lunar eclipse) yang sempat dirakamkan. Gambar2 gerhana bulan (lunar eclipse) ini juga boleh dilihat di laman Flickr saya - http://www.flickr.com/photos/hishammarmin/sets/72157628367339857/detail/

Enjoy!


[aDSC_3198] 8.23pm GMT+8

[aDSC_3207] 8.31pm GMT+8

[aDSC_3215] 8.44pm GMT+8

[aDSC_3219] 9.30pm GMT+8

[aDSC_3234] 9.41pm GMT+8

[aDSC_3242] 9.43pm GMT+8

[aDSC_3254] 9.48pm GMT+8

[aDSC_3267] 9.58pm GMT+8

[aDSC_3276] 10.00pm GMT+8

[aDSC_3298] 10.07pm GMT+8

[aDSC_3313] 11.21pm GMT+8

[aDSC_3320] 11.26pm GMT+8

[aDSC_3330] 11.32pm GMT+8

[aDSC_3337] 11.38pm GMT+8

[aDSC_3342] 11.43pm GMT+8

[aDSC_3349] 11.48pm GMT+8

[aDSC_3361] 11.52pm GMT+8

[aDSC_3374] 11.58pm GMT+8

[aDSC_3381] 12.04am GMT+8

[aDSC_3394] 12.08am GMT+8

[aDSC_3407] 12.12am GMT+8

[aDSC_3429] 12.23am GMT+8







Best Blogger Tips

Friday, September 16, 2011

MEMBELI EMAS TERPAKAI, ROSAK, PATAH, TEBUS PAJAK DI SEREMBAN, N. SEMBILAN

Dubai gold market


Emas terpakai  ialah emas lama, rosak, putus, patah, serpih, lusuh, remuk dan telah telah diguna pakai. Sekiranya anda mempunyai emas dalam kategori ini (terutamanya di sekitar Seremban, N. Sembilan), kami sedia membelinya mengikut harga yang dipersetujui.

Sekiranya anda telah menggadaikan emas anda di kedai-kedai pajak gadai atau di Ar-Rahnu, dan khuatir anda tidak dapat menebus kembali emas tersebut, kami sedia membantu anda tanpa perlu mengeluarkan duit anda sendiri. Emas tersebut akan kami beli dan selepas ditolak segala hutang/bunga/ upah simpan, bakinya akan kami serahkan kepada anda. 


Isikan butiran dalam borang dibawah dan tunggu untuk dihubungi oleh pihak kami.










Best Blogger Tips

Sunday, August 28, 2011

KLINIK HAIWAN SENAWANG : SELAMAT HARI RAYA!!!

Photobucket

Dengan sukacita kami mengumumkan bahawa Klinik Haiwan Senawang akan ditutup bermula daripada hari Isnin (29/8/2011) sehingga hari Jumaat (2/9/2011). Klinik akan dibuka kembali dan beroperasi seperti biasa pada hari Sabtu (3/9/2011). Sila hubungi 0satu0-4003045 untuk sebarang pertanyaan.


Kami menerima kucing untuk 'boarding' sehingga jam 3 petang 28/8/2011 (Ahad). Selepas waktu tersebut, klinik ditutup untuk Cuti Hari Raya Puasa.

Kami, warga Klinik Haiwan Senawang dengan ini mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri, maaf zahir dan batin.



" Rasulullah s.a.w melakukan solat Aidilfitri dua rakaat,Beliau tidak solat sebelum atau selepasnya kemudian baginda pergi ke tempat perempuan bersama bilal.Baginda menyuruh mereka bersedekah.Maka mereka bersedekah.Ada yang menyedekahkan anting-anting dan ada pula yang menyedekahkan kalungnya  " (Hadith Riwayat al - Bukhari , bab al - 'Aid)


Best Blogger Tips

Friday, August 19, 2011

MALAM AL-QADAR


Half Moon


Maksud Firman Allah : “Sesungguhnya Kami telah menurunkan al-Quran pada malam al-Qadar. Tahukah kamu, apakah malam al-Qadar itu? Malam al-Qadar itu lebih baik daripada seribu bulan. Malam itu malaikat dan Jibril turun dengan izin Tuhan mereka mengatur segala urusan. Malam itu penuh kesejahteraan sehinggalah terbit fajar” (al-Qadr : 1-5)

Daripada Aisyah RA : “Apabila masuk malam 10 terakhir Ramadhan, baginda SAW menghidupkan malam dengan beribadah, mengejutkan ahli keluarganya bersungguh-sungguh dan uzlah (menjauhi) isteri-isterinya”. (HR Bukhari & Muslim)

Sabda Nabi SAW : “Carilah malam al-Qadar pada malam sepuluh terakhir Ramadhan”. (HR Bukhari & Muslim)

Sabda Nabi SAW : “Carilah malam al-Qadar pada malam-malam ganjil sepuluh terakhir Ramadhan” (HR Bukhari)

Aisyah bertanya Nabi SAW :  “Wahai Rasulullah, jika aku mengetahui tibanya malam al-Qadar, apakah yang kubaca ketika itu?” Nabi menjawab : Berdoalah :

أللَّهُمَّ إِنَّكَ عَفُوٌّ تُحِبُّ الْعَفْوَ فَاعْفُ عَنِّي

“Ya Allah, sesungguhnya Engkau Maha Pemaaf, Engkau suka memberi maaf, maka maafkanlah aku” (HR at-Tirmizi, an-Nasa’ie, Ibnu Majah dll)



Best Blogger Tips

Monday, August 8, 2011

KADAR ZAKAT FITRAH 2011 BAGI NEGERI-NEGERI SELURUH MALAYSIA

Masjid Jamek Sultan Ibrahim Berikut adalah kadar zakat fitrah bagi negeri-negeri seluruh Malaysia bagi tahun 2011 / 1432H.


 “Rasulullah SAW telah mewajibkan zakat fitrah, untuk membersihkan orang yang berpuasa daripada ucapan yang tidak ada manfaatnya dan kata-kata yang kotor, serta untuk memberikan makanan kepada orang-orang miskin.” (Hadis Riwayat Abu Daud).

Best Blogger Tips

Tuesday, August 2, 2011

DAGING RUSA FROZEN DI SEREMBAN, NEGERI SEMBILAN

Photobucket

Emmm...jual daging rusa? Memang dah lama aku dengan kawan aku buat secara offline jualan daging rusa frozen ni. Bertahun2 dah kami mengorak langkah sebagai penjual daging rusa samada frozen atau segar dalam Seremban ni. Memang sepanjang tahun ada je stok daging rusa frozen dalam peti sejuk tu. Untuk sesiapa yang berminat, atau nak daging rusa frozen ni, boleh hubungi saya atau partner saya (En. Zaman - Tel : 016 684470tujuh).

Daging rusa frozen ni sampai dah siap packing dalam berat sekilo-sekilo. Bawak balik terus je masak...manyak sodap baiiii...

Harga Jualan  RM38 sekilo (boleh nego...)

Beli lebih 5kg, harga kita kasik potong (nanti pelan2 kita bisik..heheheh). Kalau nak jadi dealer daging rusa frozen ni, nanti kita boleh adjust dia punya harga. Bagi harga baekkk punyerrrr!

Kalau ada yang berhajat nak beli karkas rusa atau rusa segar, sila hubungi kami. Kami akan cuba dapatkan karkas rusa dengan harga yang terbaik. Harga akan diberitahu setelah tempahan dibuat. 

Mari!Mari!Mari!
Photobucket
Best Blogger Tips

Sunday, July 31, 2011

SELAMAT MENYAMBUT RAMADHAN AL-MUBARAK 1432H



As-salam,

Buat semua pengunjung blog, rakan-rakan dan juga pelanggan2 Klinik Haiwan Senawang, saya dan pihak Pengurusan Klinik Haiwan Senawang ingin mengucapkan selamat berpuasa dan menyambut ketibaan bulan yang mulia iaitu bulan Ramadhan Al-Mubarak.

Semoga segala amal ibadah kita diterima Allah swt...dan dosa2 kita diampunkan olehNya. Di kesempatan ini saya ingin memohon beribu ampun dan maaf terhadap segala kesalahan yang telah saya lakukan. Ampun dan maaf dari saya....

Untuk pelanggan2 Klinik Haiwan Senawang, waktu operasi kami adalah hanya pada siang hari sahaja...iaitu 10-30am-3.00pm. Jumaat masih cuti macam biasa. Sekiranya ada sebarang masalah, boleh hubungi saya di 0126lima8304lima.

'padanya dibuka pintu syurga dan ditutup pintu neraka, dan diikat para syaitan disepanjang bulan ini...'



Best Blogger Tips

Wednesday, July 27, 2011

TUTORIAL : CARA YANG MUDAH UNTUK MENCEBURI SUB BIDANG FOTOGRAFI- CLOSE-UP/MACRO

Dalam tutorial (berasaskan kepada kamera NIKON) yang ringkas ini, saya akan cuba terangkan cara2 yang mudah untuk kita menceburi sub bidang close-up/macro dalam bidang fotografi. Niat dihati bukan nak menunjuk2...tetapi sekadar berkongsi, memberi pendedahan dan pengetahuan kepada yang memerlukannya. 

Cara ni saya perolehi melalui pembacaan di laman2 web dan juga kajian saya sendiri. Semoga kita semua beroleh pengetahuan dan manafaat daripadanya..terutama sekali kepada kawan2 yang baru mula nak berjinak2 dalam genre ini.

Bahan-bahan dan caranya :



1. Prime lens - untuk tutorial ni aku gunakan 50mm f/1.4D (sebab tu yang aku ada...heheheh). Kalau ada 50mm f/1.8D (sekenhen dapat dalam RM300) pun ok gak. Sebab kita gunakan F sekitar 4-11. Pastikan lens tu ada kawalan aperture ring secara manual (D type lens). Lens2 baru kebanyakkannya takde kawalan aperture ring...kalau nak guna untuk makro, nanti kena pakai extension tube yang ada litar (boleh guna autofocus).



2. Extension tube - Kita pakai yang paling murah. Jenis skru punyo. Takde litar letrik. Keburukkan... tiada EXIF untuk Aperture. Fokus pun jadi manual. Boleh beli kat SINI. Kalau ado duit lobih, elok pakai yang ada litar letrik...sonang nak fokus baiii....



3. Pinggan styrofoam - miahahahahaha...pinggan party besday korang tu ler :P. Ia digunakan sebagai DIY Diffuser. Paling murah dan paling simple. Sekeping je.....Tekap lens korang, pastu tebuk guna gunting/pisau. Bagi ngam2 je. Nanti senang dia nak melekat kat depan lens tuh.

4. Flash - kita pakai built-in flash jek :)

Itu je beb...
Barang sudah ada...now kita setup ini gejet. Tadaaaa......





Tips menggunakan gadget ni :

1. Kena pastikan betul2 jarak subjek dengan lens. Jadi senang nak shoot nanti. Jarak tu juga bakal menentukan pencahayaan (flash) ke atas subjek. Kalau rapat sangat, akan ada kawasan yang 'burn-out" atau over exposed. Jauh sangat..golap la pulak...huhuhu

2. Tangan dan subjek kena steady bro. Kalau tangan gigil atau subjek bergoyang (hari berangin) nanti gambor tak sharp. Kalau payah sangat, boleh guna tripod dan klip (untuk steadykan batang pokok tempat subjek tu melepak). Kena banyak sabar...kalau kurang sabar, cari buku kat bawah ni...kasik baca...kekekeke



3. Pinggan styrofoam ni memang diffuser yang sangat bagus. Saiznya yang besar menghasilkan penyerakkan cahaya yang lebih luas dan juga menghasilkan bayang yang lembut. Satu je keburukkannya, tak bley beli satu...kena beli sekali sebundle...kekekekeke :P

4. Banyakkan latihan..kelak hasil pasti marbeles!

Contoh gambar2 yang diambil menggunakan teknik ini :











Semoga anda berjaya dan selamat mencuba!!!

*Artikel yang sama boleh dilihat di SINI Best Blogger Tips