Wednesday, July 27, 2011

TUTORIAL : CARA YANG MUDAH UNTUK MENCEBURI SUB BIDANG FOTOGRAFI- CLOSE-UP/MACRO

Dalam tutorial (berasaskan kepada kamera NIKON) yang ringkas ini, saya akan cuba terangkan cara2 yang mudah untuk kita menceburi sub bidang close-up/macro dalam bidang fotografi. Niat dihati bukan nak menunjuk2...tetapi sekadar berkongsi, memberi pendedahan dan pengetahuan kepada yang memerlukannya. 

Cara ni saya perolehi melalui pembacaan di laman2 web dan juga kajian saya sendiri. Semoga kita semua beroleh pengetahuan dan manafaat daripadanya..terutama sekali kepada kawan2 yang baru mula nak berjinak2 dalam genre ini.

Bahan-bahan dan caranya :



1. Prime lens - untuk tutorial ni aku gunakan 50mm f/1.4D (sebab tu yang aku ada...heheheh). Kalau ada 50mm f/1.8D (sekenhen dapat dalam RM300) pun ok gak. Sebab kita gunakan F sekitar 4-11. Pastikan lens tu ada kawalan aperture ring secara manual (D type lens). Lens2 baru kebanyakkannya takde kawalan aperture ring...kalau nak guna untuk makro, nanti kena pakai extension tube yang ada litar (boleh guna autofocus).



2. Extension tube - Kita pakai yang paling murah. Jenis skru punyo. Takde litar letrik. Keburukkan... tiada EXIF untuk Aperture. Fokus pun jadi manual. Boleh beli kat SINI. Kalau ado duit lobih, elok pakai yang ada litar letrik...sonang nak fokus baiii....



3. Pinggan styrofoam - miahahahahaha...pinggan party besday korang tu ler :P. Ia digunakan sebagai DIY Diffuser. Paling murah dan paling simple. Sekeping je.....Tekap lens korang, pastu tebuk guna gunting/pisau. Bagi ngam2 je. Nanti senang dia nak melekat kat depan lens tuh.

4. Flash - kita pakai built-in flash jek :)

Itu je beb...
Barang sudah ada...now kita setup ini gejet. Tadaaaa......





Tips menggunakan gadget ni :

1. Kena pastikan betul2 jarak subjek dengan lens. Jadi senang nak shoot nanti. Jarak tu juga bakal menentukan pencahayaan (flash) ke atas subjek. Kalau rapat sangat, akan ada kawasan yang 'burn-out" atau over exposed. Jauh sangat..golap la pulak...huhuhu

2. Tangan dan subjek kena steady bro. Kalau tangan gigil atau subjek bergoyang (hari berangin) nanti gambor tak sharp. Kalau payah sangat, boleh guna tripod dan klip (untuk steadykan batang pokok tempat subjek tu melepak). Kena banyak sabar...kalau kurang sabar, cari buku kat bawah ni...kasik baca...kekekeke



3. Pinggan styrofoam ni memang diffuser yang sangat bagus. Saiznya yang besar menghasilkan penyerakkan cahaya yang lebih luas dan juga menghasilkan bayang yang lembut. Satu je keburukkannya, tak bley beli satu...kena beli sekali sebundle...kekekekeke :P

4. Banyakkan latihan..kelak hasil pasti marbeles!

Contoh gambar2 yang diambil menggunakan teknik ini :











Semoga anda berjaya dan selamat mencuba!!!

*Artikel yang sama boleh dilihat di SINI Best Blogger Tips Best Blogger Tips
  • Stumble This Post
  • Save Tis Post To Delicious
  • Share On Reddit
  • Fave On Technorati
  • Buzz This Post
  • Tweet This Post
  • Digg This Post
  • Share On Facebook
Blog Gadgets

4 comments:

MamaKaisah said... Best Blogger Tips

ade kelas la....

Hisham Marmin said... Best Blogger Tips

@MamaKaisah

Alaaa...menda simple jek beb..hehehehe :)

Amarru Shaqkur said... Best Blogger Tips

Bro,blh berguru ni.ese ni baru nk belajar ni..

gman said... Best Blogger Tips

bro kalo lense 17 - 200 bleh guna extension tube x

Facebook Blogger Plugin: Bloggerized by AllBlogTools.com Enhanced by MyBloggerTricks.com

Post a Comment