Sunday, March 13, 2011

ADA MASALAH HAIWAN? TANYA SAYA...

Yerp...kalau ada masalah dengan haiwan ternakan atau kesayangan anda, boleh tanya saya di ruangan yang telah disediakan. Sebelah kanan blog (atas), ada ruangan helaian blog. Kat situ ada link untuk ke ruangan pertanyaan. Tak kisah laa nak tanya apa pun. Janji haiwan ler...jangan ler korang mengarut tanya aku makan sambal belacan ke tidak...hehehe.

Perkhidmatan ini dibawakan kepada anda secara PRO BONO. Amende tuh??...percuma dolll...FREE OF CHARGE! NO CONSULTATION FEES!
Best Blogger Tips Best Blogger Tips
  • Stumble This Post
  • Save Tis Post To Delicious
  • Share On Reddit
  • Fave On Technorati
  • Buzz This Post
  • Tweet This Post
  • Digg This Post
  • Share On Facebook
Blog Gadgets

86 comments:

Kedai Kak Inna said... Best Blogger Tips

salam doktor
saya ada 2 ekor kucing jantan.umur 1 t 5 bln
yg si adk mcm mahu mengawan dgn abgnye.gigit leher abg die dan panjat ke atas abg nya.saya pinjam kucin jiran duk dgn kucing saya malangnya dorang gaduh.yg si abg tak menunjukkan minat langsung yg si adik mengaum je berbalas dgn kucing betina tu.ape perlu saya buat untuk kawan kan dorang.mana satu kan yg lagi sesuai kawan dgn kucing betina tu?

lagi satu yg si abg mcm ada ulser dibibir mcm manusia punya ulser.bgaimana hal itu blh terjadi? berbahayakah? rawatannya bagaimana?

tq doktor

budak spec bintang said... Best Blogger Tips

assalamualaikum.. saya nak tumpang tanye. betul ke penyakit sawan kucing tak boleh diubati? salah seekor kucing peliharaan keluarga kami ade penyakit sawan.. air liurnye meleleh, badannye melantun2 kalau tak dipegang, then jadi kejang, kadang2 sampai terkencing2.. saya trt search internet, takde jawapan kepada penawarnye..please,, saya harapkan sangat bantuan dari anda..

Hisham Marmin said... Best Blogger Tips

@budak spec bintang

Maaf dik..memang takde ubat. Kalau dia kena sawan...cuba urut-urut badan dia perlahan2. Kalau teruk sangat...biar je dia sendirian. Nanti pelan2 elok sawan dia. Episod ini akan berulang. Kena banyak bersabar....

Hisham Marmin said... Best Blogger Tips

@Kedai Kak Inna

Sorry saya tak perasan posting ni. Kucing ni macam manusia jugak. Ada yang dia berkenan dan ada juga yang tidak. Nak biasakan dia berkawan, cuba kurungkan dalam sangkar berasingan dan diletak saling bersebelahan untuk seminggu. Selepas itu bolehlah cuba dilepaskan untuk melihat samada dia 'bergasak' atau tidak. kalau ok...baguslah. Kalau tak ok...dua dua ekor kena masuk 'penjara' balik...hehehe

Ulser pada bibir kucing memang biasa berlaku. Kena bawa ke vet untuk rawatan. Takut2 ia merebak dan menjadi lebih buruk.

budak spec bintang said... Best Blogger Tips

@Hisham Marmin

terima kasih byk2 doc.. lepas bace info2 kat blog doc,banyak rupenye pasal kucing yg kami sekeluarga tak tau lagi.. anyway, ni 1st time ade bela kucing sawan.. insha allah, kami akan menjagenya sebaik mungkin.. thanks once again doc.. :)

A K U said... Best Blogger Tips

salam.sy ade anak kucing.die punya hidung asik berair..pastu bersin selalu...mate pun berair mcm menangis..agak2 kenapa ye?demam ke?klu demam berapa kos anggaran rawat die ye

salwan said... Best Blogger Tips

Assalamualaikum. Saya nak tanya. Kaki kucing saya terseliuh. sebab saya dukung dia pastu tiba2 dia terjun. bahaya x? skrg dia x mau jalan n dia jalan terencet2.. apa perlu saya buat???

Adibah Yusof said... Best Blogger Tips

Assalamualaikum doc .

Boleh x doc sediakan 1 entry untuk penjagaan anak kucing berumur sebulan dan keatas . Sy ni asyik jmpe anak kucing yg sesat tepi jalan je . jenuh cari mak dia . langsung xde . lepas dah bwk balik , xsmpai brp lame , mesti mati . :( saya ni xtau sangat mcm mana nak jaga . bleh x doc sediakan 1 entry khas . about pemakanan die , diet die , suntikan supplement ke . or apa2 yg perlu lah masa tempoh penjagaan dia tu . plss doc . really need your help .

Rabiatul Adawiyah Ahamad Zaidi said... Best Blogger Tips

nk tye...klau kucing sye, die mcm ade hitam2 kat blu bwh mlut die. kdg2 btuk2 slow2. mcm nk mntah pun ade gk, tp x kluar pun. bunyi suare pun slow je. time sye pgil x dgr. biasenye, die myahut la sruan sye tu. ape mslhnye ek? tq.

alFeRa said... Best Blogger Tips

Salam dr... kucing parsi sy berumur antra 6 bulan.. tadi xtau kat mna ntah dia gigit seekor lebah..i think dia dh terkena sengat lebah tu...skrg ni mulut dia dh bengkak..apa yg patut sy buat?

syera amin said... Best Blogger Tips

Doc..saya ade seekor kucing..maybe kaki die terseliuh sbb die masih boleh angkat kaki..so nak tnye ade x cre nak rawat die sendiri,maksudnye tanpa dibawa ke klinik..???

siti nurzafirah said... Best Blogger Tips

salam..nak tny semalam anak kucing saya jatuh dr kipas siling then dia jalan da mcm kangaroo..kat kawasan saya xde klinik haiwan..apa perlu saya lakukan?

Rafizah Abdul Latif said... Best Blogger Tips

salam,

kaki kucing saye bengkak.ape hrus saye lakukan ?

Fasha Shahidan said... Best Blogger Tips

Salam doc.. Sy nk tya doc mcmmna nk tahu samaada kucing mngandung atau mengalami penyakit busung?? Selain ujian ultrasound. . Hope doc dpt bls utk jwpan kpd soalan sy..

ruff leen said... Best Blogger Tips

assalamualaikum doktor...kalau saya nak tanye berkenaan angsa boleh ke?
angsa saya tak boleh berjalan..rasenyer kaki die terseliuh..bila pegang kaki die, boleh rase macam tulang kaki die dah lari sikit...boleh doktor bantu? ade ke klinik yang menerima untuk mengubat angsa?

terima kasih..

Aishah Zulkefli said... Best Blogger Tips

assalamualaikum saya nak tanya, pada 2 hari yg lps nenek saya telah terduduk di atas kucing saya lalu menyebabkan hidungnya berdarah. apabila hidungnya sudah berhenti berdarah saya dapati yang kucing saya tidak boleh berjalan lagi, kakinya seakan-akan lembik untuk berdiri. Saya juga ada melihat yang kucing saya cuba berjalan tetapi tidak boleh. Apakah masalah yg dihadapi oleh kucing saya doktor atau adakah kucing saya itu tidak boleh berjalan lagi.

Zuraidah Kunari said... Best Blogger Tips

salam, dr. ank kucing saya kaki dia terseliuh mungkin sebab dia panjat tempat tinggi..sekarang ni dia jalan macam merangkak sebab xboleh tegakan kaki dia..saya da cuba urut tapi xde perubahan..saya kesiankan dia..macam mana saya nak rawat dia?? sekarang ni dia cuma baring je

Nurul Aj said... Best Blogger Tips

Salam...I'm not so sure either ur blog still xtive or not but just nk cuba nasib jelaa..Ad seekor kucing sy, die mmng ssah nk bjalan. If die nk jln, die akn mrah sndiri,bising n jlan pun mcm seret.die cuba pijak, tp sikit je..almost 3 days, die x mkn n minum..die just bau, jilat, pandang then just went off...I am not sure wht hppen coz bila balik rumah n nk bg die mkn, die da jadi mcm tu.. Die mmng kami biasa kn n lpaskn die dkt Luar rumah, bukan xnk bela dlm rumah, pernah, lama.. tp at last die sndiri nk kluar..Skrng, sy x sure either kaki die patah or just trseliuh... Sy nk pgang die pun die x bg..he will fight me back! wht should I do? Nk bwk die prgi klinik, sy x ckup msa.. Othrwise, sini vet mmng ssh nk cri...ad pun gov..tp bila sy blik da ttup...ad x cra2 utk sy buat smntra nk bwk die pg jumpa vet?

nuna wawa said... Best Blogger Tips

assalamualaikum doc. kucing saya ni betina. dah 6 kali bersalin. tapi dia tak nak jaga anak dia. even masa anak dia kecil lagi pun dia tak nak susukan. bila masa dia tengah bunting, anak dia mainlah dekat dia, dia marah-marah. memang kucing perangai macam tu ke? macam mana nak pulihkan dia?

lola snoot said... Best Blogger Tips

Asslammulaikum...saya ade sekor kucing betina sedang bunting..baru2 ni dia hilang ,bila balik je tgok kaki die bengkak pastu bernanah..mcam mana cara nk rawatnya..? Dan boleh ke kucing mengalami keguguran?? Mcm mna nk knal pasti yg die gugur??

Afriza Nordin said... Best Blogger Tips

@Hisham Marmin

Afriza Nordin said... Best Blogger Tips

salam...ape yg menyebabkan kucing sawan ye? sy ade bela ank kucing...usia br 3minggu...sawan ni leh bawak maut ke?

quik silver said... Best Blogger Tips

macam mna nak tnya klau blog ni dah mcm tak bnywa..

Azfar Shafiq said... Best Blogger Tips

Salam tuan, nak tanya la... Sy baru bawak balik kucing parsi umo lebih kurg 2 bulan.... Dah 3 hari kat rumah... Masalah kuccing ni die xnk makan dan always mengiau... Sy dah cube bg dryfood & wetfood tp die xmkn... Kesian pulak sy tgk die kelaparan....

Ilah Chikxboo said... Best Blogger Tips

Maaf . Nak Tanya sikit . Apa yang harus Aku lakukan apabila anak kucing punya gigi taring hampir patah ? Adakah bole Mati ?

Helmi Sullivan said... Best Blogger Tips

assalammualaikum doktor... saya ad seekor kucing...kaki kucing tiba-tiba membengkak... first day bengkak x teruk sangat... tpi harini bengkak makin teruk... kalo di pegang kaki nye perlahan lahan kucing saya sudah berasa sakit sambil meraung kesakitan...apakah sebab punca kaki kucing saya membengkak..??

true love said... Best Blogger Tips

SALAM DOC, KUCING SAYA KAKINYA BENGKAK LEPASTU ADE KLUAR CECAIR, BOLEH TAK KALAU SAYA NAK LETAK UBAT KUNING???

Halifa Abdul Halim said... Best Blogger Tips

Salam doktor. Perlu ke saya bawa kucung ke veterinar untuk kucing yg baru lepas bersalin?

Nuraimeh Hasim said... Best Blogger Tips

Salam doc , anak kucing saya kaki depan dia patah .. apa yg saya prlu lakukan ? Perlu ke hntr ke vet ? Atau pun biarkan saja baik sendiri ?

Mariani Daud said... Best Blogger Tips

Salam doc...kucing sy mgalami bibir bengkak..bhye x. Ubat apa yg perlu sy guna...

khairun nisa said... Best Blogger Tips

Assalamualaikum..Saya ada 2 ekor anak kucing..Umurnya baru 2minggu..Dua-dua dilahirkan kaki hadapannya bengkok..Apakah langkah yang patut saya lakukan?..Adakah mereka tidak boleh berjalan? Adakah kaki yang bengok mereka boleh menjadi normal??

qaseh aman said... Best Blogger Tips

assalammualikum...
sya nak tya kalau kucing bernafas laju nih apa maksudnya.... kucing sya jadi cmtuh lps mkn ubat cacing.......bila saya tya kwn saya mereka kte sbb demam.....boleh doktor berikn pnjelsn ttg ni???

Fiza said... Best Blogger Tips

Assalamualaikum
Dr saya nak tya sikit apa rawatan terbaik utk kucing yang kena jangkitan hati/kerosakan hati?
Jumaat lepas bawa anak kucing berusia lebih kurang 5 bulan. dr tu beritahu yang dia ada ketumbuhan di hati & hati rosak. Harpan tipis ja. Dia ada beri antibiotik & supplement utk support. Memang nakmpak dia menderita, cirit, kencing pun dah x terkawal. tapi dia masih makan minum cuba kurang selera. risau nih, harap dr dpt bantu jelaskan sikit. terima kasih

Nor Fatini said... Best Blogger Tips

salam doktorr . kaki kucing saya terseliuh . tp dia bleh angkat lg kaki dia . jln pn terhinjut2 . mcmne nk rwt dia ek . i mean tanpa bwa ke klinik . harap doktor bls kmen sy . tq doktor

Nor Fatini said... Best Blogger Tips

salam doktorr . kaki kucing saya terseliuh . tp dia bleh angkat lg kaki dia . jln pn terhinjut2 . mcmne nk rwt dia ek . i mean tanpa bwa ke klinik . harap doktor bls kmen sy . tq doktor

Nor Fatini said... Best Blogger Tips

salam doktorr . kaki kucing saya terseliuh . tp dia bleh angkat lg kaki dia . jln pn terhinjut2 . mcmne nk rwt dia ek . i mean tanpa bwa ke klinik . harap doktor bls kmen sy . tq doktor

Kayla Rose said... Best Blogger Tips

Assalamualaikum.. Nk tanya ~ tau x kenapa kucing tiba2 gaduh ? Padahal adik beradik , dri kecik dh bersama...yg gaduh dua2 jantan ..dorg gaduh sampai cabut bulu2 �� risau plak

MOHDHELMI BASRAH said... Best Blogger Tips

Asalam...kaki kucing saya benkak..saya dah jumpa vet injek antibiotik..ada kemungkinankah cepat sembuh..?

nur balqis said... Best Blogger Tips

salam, pundi kencing ank kucing saya keluar drah dan nanah berketul,..mcm mna cara utk rawat?

nur balqis said... Best Blogger Tips

salam, pundi kencing ank kucing saya keluar drah dan nanah berketul,..mcm mna cara utk rawat?

haterscherryloversicons said... Best Blogger Tips

Salam dok kenapa kucing saya kalau jalan jatuh pastu nak bangun susah kena buat ape dok

rose said... Best Blogger Tips

Assalamualaikum. Doctor kucing saya patah kaki. Jadi saya nak tanya berapa kos perawatan dia ya? Terima kasih...

Nis Nis said... Best Blogger Tips

Salam doc..sy nk tny ni..nape kucing sy muntah kuning? Ape skt dia..blh dr jelas kn..cam ne cara sy nk merawat dia..

Nis Nis said... Best Blogger Tips

Salam doc..sy nk tny ni..nape kucing sy muntah kuning? Ape skt dia..blh dr jelas kn..cam ne cara sy nk merawat dia..

Nis Nis said... Best Blogger Tips

Salam doc..sy nk tny ni..nape kucing sy muntah kuning? Ape skt dia..blh dr jelas kn..cam ne cara sy nk merawat dia..

ain ateerah said... Best Blogger Tips

Salam..sy nak tnya..mccm mana nak ubat kaki kucing yg terseliuh..umor baru 2bulan lebih...kesian c panjang sy tu..terjengkot2 bjalan
.tapi masih nak bmain..

ain ateerah said... Best Blogger Tips

Salam..sy nak tnya..mccm mana nak ubat kaki kucing yg terseliuh..umor baru 2bulan lebih...kesian c panjang sy tu..terjengkot2 bjalan
.tapi masih nak bmain..

Unknown said... Best Blogger Tips

salam... doc kalau bayi kucingnya kena sawan sampai 3 hari tidak sembuh sembuh bagai mana itu?

muhamad sahlan said... Best Blogger Tips

Salam. Kucing saya terlanggar & kedua2 kakinya patah. Saya sdh membalut kakinya menggunakan kain bersih. Tetapi kucing saya kelihatan tercungap2...brp tempoh selalunya utk dia bertahan? Saya tnya sbb skrg ni wktu malam, klinik dr.haiwan ttup. Trpksa la tunggu ksianghri.

Nick Tyra said... Best Blogger Tips

kucing sy jln tk btul . dia mcm pincang .. kaki dia tk ada luka pun .. dia skit apa? .mcm mna nk rawat dia? dia ada slera nk mkn nk main.. cume kaki dia je lemah

Meng Meng said... Best Blogger Tips

assalamualaikum doc..nak tya... kucing sya demam 5 ari..n baru nak sihat..tba2 sya tgglkan dia balik dri kg sehari jak...dia dtg dkat sya dan bdan dia sperti strok...bila sya pgang dia jatuh dan xda bgerak..sya bagi mnum air barulah ok...apaka itu satu penyakit..adakah akan berulang??

Meng Meng said... Best Blogger Tips

assalamualaikum doc..nak tya... kucing sya demam 5 ari..n baru nak sihat..tba2 sya tgglkan dia balik dri kg sehari jak...dia dtg dkat sya dan bdan dia sperti strok...bila sya pgang dia jatuh dan xda bgerak..sya bagi mnum air barulah ok...apaka itu satu penyakit..adakah akan berulang??

Nurn Hariz said... Best Blogger Tips

Salam doktor kucing saye ne dia sakit kaki tp dia x makan n x minum tido je mcm mane ye nak buat

Nurn Hariz said... Best Blogger Tips

Salam doktor kucing saye ne dia sakit kaki tp dia x makan n x minum tido je mcm mane ye nak buat

cosway bandar tun hussein onn said... Best Blogger Tips

hello doktor,
saya ada jumpa anak kucing yang masih mnyusu dan tali pusat dah kering.saya bagi dia susu kucing ikut sukatan tapi saya risau dia tak boleh hidup lama.pusat veterinar ada kenekan kos ke kalau saya nak tinggalksn anak kucing saya disitu.

Unknown said... Best Blogger Tips

salam doktor
nak tanya sikit ade ke ubat untuk menyembuhkan kucing yang terkena sawan

yama teh said... Best Blogger Tips

salam doktor
nak tanya sikit ade ke ubat untuk menyembuhkan kucing yang terkena sawan

zainura rusdi said... Best Blogger Tips

Asslm saya ada anak kucing umur sebulan stenfah. Tangan fia bengkak dri siku ke bahu dia tk tahu kena apa. Apa hri saya buat. Kesian dia tdor aje

natasha shamaini said... Best Blogger Tips

Assalamualaikum..Saya ada kucing.. Umur baru 3 bulan lebih.. Taktau apa jadi kat tulang kaki dia.. Tapi dia sakit dekat bahagian situ.. dua dua belah kaki.. ada bawa pergi jumpa doktor dua hari lepas.. doktor cakap tak patah cuma cedera.. tapi sekarang dia tetap takleh jalan.. makan taknak minum air pun sikit.. bahagian buntut dia asyik basah.. buang air besar pun dia tak boleh sebab sakit.. kenapa eh agaknya?

natasha shamaini said... Best Blogger Tips

Assalamualaikum..Saya ada kucing.. Umur baru 3 bulan lebih.. Taktau apa jadi kat tulang kaki dia.. Tapi dia sakit dekat bahagian situ.. dua dua belah kaki.. ada bawa pergi jumpa doktor dua hari lepas.. doktor cakap tak patah cuma cedera.. tapi sekarang dia tetap takleh jalan.. makan taknak minum air pun sikit.. bahagian buntut dia asyik basah.. buang air besar pun dia tak boleh sebab sakit.. kenapa eh agaknya?

Tutty Edora said... Best Blogger Tips

Assalammualaikum Doctor,
Saya ada kucing jantan,selalunya Si bulus tak duduk rumah, asyik merayap je. Tapi Tadi macam pelik pulak si bulus ada dekat rumah sepanjang hari ,saya Risau ,saya check la badan si bulus, rupanya ada Bengkak di bahagian kaki depan si bulus, besar pulak tu.. bila saya tekan Bengkak tu si bulus macam tak rasa sakit. Doctor tahu tak punca bengkak tu dan apa harus saya lakukan? Ada yang kata punca nya Kena sengat binatang berbisa, ada yang kata Retak.. hmm

Tutty Edora said... Best Blogger Tips

Assalammualaikum Doctor,
Saya ada kucing jantan,selalunya Si bulus tak duduk rumah, asyik merayap je. Tapi Tadi macam pelik pulak si bulus ada dekat rumah sepanjang hari ,saya Risau ,saya check la badan si bulus, rupanya ada Bengkak di bahagian kaki depan si bulus, besar pulak tu.. bila saya tekan Bengkak tu si bulus macam tak rasa sakit. Doctor tahu tak punca bengkak tu dan apa harus saya lakukan? Ada yang kata punca nya Kena sengat binatang berbisa, ada yang kata Retak.. hmm

CikNad 22_ said... Best Blogger Tips

Assalamualaikum . Saya nak tanya kucing saya 2 3 hari ni kaki dia sakit tapi bila saya check tak ada apa-ii kecederaan . Dia jalan pun tak seimbang . Jalan sikit jer lepas tu jatuh . Itu penyakit apa ye ? Lagi satu mata dia penuh dgn selaput putih . Macam mana nak hilangkan selaput tersebut ?
@hisham Marmin

CikNad 22_ said... Best Blogger Tips

Assalamualaikum . Saya nak tanya kucing saya 2 3 hari ni kaki dia sakit tapi bila saya check tak ada apa-ii kecederaan . Dia jalan pun tak seimbang . Jalan sikit jer lepas tu jatuh . Itu penyakit apa ye ? Lagi satu mata dia penuh dgn selaput putih . Macam mana nak hilangkan selaput tersebut ?
@hisham Marmin

SYAH ME said... Best Blogger Tips

Asalam....kucing sye pth tulang kaki.jalan terhencut hencut ape sye kne buat.klaw bwak pgi klinik brape kos die

SYAH ME said... Best Blogger Tips

Asalam....kucing sye pth tulang kaki.jalan terhencut hencut ape sye kne buat.klaw bwak pgi klinik brape kos die

Fathul Adzim said... Best Blogger Tips

Assalam..kucing sy kaki bengkak berapa lama perlu diambil untuk dia sembuh

Siti Aishah said... Best Blogger Tips

Assalamualaikum dr.
Saya ingin bertanya kenapa kucing saya sebelah tangan nya terangkat bila saya beri salah seorang adik beradiknya kepada orang lain?

aqyla sarbaini said... Best Blogger Tips

Assalammualaikum...pagar rumah saya automatik..bila saya nak tutup pagar , tiba2 dia lalu dan tersepit di bahagian lehernya..Bila saya membuka pagar semula , dia terlompat2 dlm keadaan baring dan mediamkan diri..dia juga tidak mengangkat kepala dan badannya ,dan hanya mengesut...apakah yang perlu saya lakukan?

Nurul Aida Ja'afar said... Best Blogger Tips

Assalamualaikum doktor, sy ada seekor kucing.. selepas saya balik kerja tadi, saya dapati dia dalam keadaan baring tanpa menyapa saya sepeti biasa.. saya memanggilnya dan dia bangun lalu saya perhatikan kedua-dua kaki belakangnya tak boleh berjalan dan hanya diseret.. kemudian nafasnya juga agak kasar dan berombak-ombak.. apa yang perlu saya lakukan ye?

Bell Atchip said... Best Blogger Tips

salam doctors,saya pandai2 potong kuku kucing saya smpai berdarah. brapa biasa kos rawatan bila hantar ke klinik?

Unknown said... Best Blogger Tips

Salam doktor. Knapa ye kucing saya tiba2 xboleh angkat kepala. X bunyi. Diam je. Pastu xnk makan. Jalan pun xleh. Jadi gigil. Xd simpton apa pun sebelum ni. Tiba2 je doc. Tlg ye doc

Amiah Sulong said... Best Blogger Tips

Salam doc, saya nk tnye. Saya ad sekor kucing ni gigi taring die sebatang ni condong keluar dripada mulutnya. Sebelom ni taring die ok je tp saya xtau mcmne boleh condong.. disebabkan hal tu, kucing saya xboleh tutup mulut dgn rapat dan air liur asyik meleleh. Apa patut saya buat?

Fatin Afiqah Nawang said... Best Blogger Tips

Salam dr . Nk tnya mcm mna nak bgi sendi kaki kucing tu same balik? Sbb dh bwk pi klinik dr tu ckap tlg tk ptah cuma sendi je yg lri . Sy dh urut . Dh ajar die bgun . Gagahkan dri brgerak . Gerak2kn kaki die . Still tk jdi . Hrini dh msuk 3 hri dh kaki die cmtu? Blh dr jelaskan?

Nur Hafizah Md Salleh said... Best Blogger Tips

Salam nak tanya macam mana nak bg kucing kencing mcam biasa. kucing saya ada masalah nak kencing.lps kucing saya tak boleh kencing mak saya bawa ke vet mersing since dkt mersing tak ada klinik swasta.dr vet hanya bg ubat antibiotik dgn ubat kurangkan bengkak.sekejap je elok.n then kena balik.kebetulan mak saya pg melaka bwa sekali kucing sy pg klinik swasta dkt sana.dr bgthu pundi kencing penuh dgn air kencing.so dr suruh letak kn kucing dkt klinik utk keluarkan air kencing tuh.alhamdulillah da ok sikit walaupon kencing tak mcm biasa.kena 400rgt.dr suruh beli makanan khas sementara nk bg kucing sihat and bg ubat antibiotik dan ubat kurangkan bengkak.Abes je ubat yg dr bg kucing sy tak boleh kencing blk.ada yang bgthu bg air lobak putih dan air barli.sekarang da 2 hari tak nk makan tak nk minum.mak saya bagi air guna picagari.Kesian tengok kucing sy tak boleh kencing.tak nk makan tak nak minum.

shuhada amira said... Best Blogger Tips

Salam doctor, berapa kos untuk merawat kaki kucing yg patah?

smart cross kaizen said... Best Blogger Tips

Salam doktor nk tnye...kucing sy balik rumah dlm keadaan kaki luka dan bengkak..jln terencot-encot...mcm mne sy nk merwat dia...?

smart cross kaizen said... Best Blogger Tips

Salam doktor nk tnye...kucing sy balik rumah dlm keadaan kaki luka dan bengkak..jln terencot-encot...mcm mne sy nk merwat dia...?

zack iss said... Best Blogger Tips

Salam Doc...saya bru je beli kucing mix parsi dlh...dalm 2 hari ni asyik berbnyi jr dan xbrp jinak lagi...umur dalm 2 bulan....adakh normal...?? Nk jinakan ada cara x doc?

Mayvise Francis said... Best Blogger Tips

Salam doc..kucing sya bengkak di bahagian leher..tiba-tiba jer..badan dia pun rasa panas..apa patut sya buat doc??

Mimi Marya said... Best Blogger Tips

As salam dok kucing sy bengkak kt kaki. Belek2 tk de pun luka. Sy suspek patah kt jari..apa sy nk buat..sian tengk dia jln terhinjut2.

bunga april said... Best Blogger Tips

hai doc.. nk tanya.. kucing sy umur 9bulan..kucing saya jatuh dari tingkat 2.. tak ada ap yang patah kecuali gigi taringnya shj.. tapi kucing sy xboleh bjln slpas jatuh .. dah bawa ke klink x-ray xad ap yang patah cume badan dye je bengkak sana sini... bila kita pegg pon dye xrasa sakit or ap2 ekor pon tak bergerak.. mungkin kucing saya lumpuh or ap trauma ye doc.. tp bila sy cuba tarik kaki dye.. kadg kak dye ad menarik semula dan bila sy garu tapak kaki pon dye mengembang.. sy xtw nk buat cmne

Anak Sape said... Best Blogger Tips

Assalammualaikum . Anak kucing saya bengkak di kepala mcm mana nak rawat

Aet Sweety said... Best Blogger Tips
This comment has been removed by the author.
Aet Sweety said... Best Blogger Tips

Salam doc..kucing jantan saya baru bergaduh dgn kucing jantan lain..sebelah kiri telur dye terkoyak smpai menampak kn telur dye. Bulu habis ltak de da area situ. .macm mane sye nak buad doc sekurg kurg nye rawatan awal?

ain fitri said... Best Blogger Tips

Salam.. Kucing saya baru dicucuk antibiotik selama dua hari lepas sebab selaput matanya tebal. Kemudian smlm keadaan matanye tidak berubah jd veterinar tukarkan inj yg lebih kuat..tapi kenapa kucing saya macam kejang-kejang? Dia mengalami kekejangan selama 30 saat kemudian reda balik dan perkara tersebut berulang setiap 10 minit..

Facebook Blogger Plugin: Bloggerized by AllBlogTools.com Enhanced by MyBloggerTricks.com

Post a Comment