ADA MASALAH HAIWAN? TANYA SAYA...

Yerp...kalau ada masalah dengan haiwan ternakan atau kesayangan anda, boleh tanya saya di ruangan yang telah disediakan. Sebelah kanan blog (atas), ada ruangan helaian blog. Kat situ ada link untuk ke ruangan pertanyaan. Tak kisah laa nak tanya apa pun. Janji haiwan ler...jangan ler korang mengarut tanya aku makan sambal belacan ke tidak...hehehe.

Perkhidmatan ini dibawakan kepada anda secara PRO BONO. Amende tuh??...percuma dolll...FREE OF CHARGE! NO CONSULTATION FEES!

Comments

  1. salam doktor
    saya ada 2 ekor kucing jantan.umur 1 t 5 bln
    yg si adk mcm mahu mengawan dgn abgnye.gigit leher abg die dan panjat ke atas abg nya.saya pinjam kucin jiran duk dgn kucing saya malangnya dorang gaduh.yg si abg tak menunjukkan minat langsung yg si adik mengaum je berbalas dgn kucing betina tu.ape perlu saya buat untuk kawan kan dorang.mana satu kan yg lagi sesuai kawan dgn kucing betina tu?

    lagi satu yg si abg mcm ada ulser dibibir mcm manusia punya ulser.bgaimana hal itu blh terjadi? berbahayakah? rawatannya bagaimana?

    tq doktor

    ReplyDelete
  2. assalamualaikum.. saya nak tumpang tanye. betul ke penyakit sawan kucing tak boleh diubati? salah seekor kucing peliharaan keluarga kami ade penyakit sawan.. air liurnye meleleh, badannye melantun2 kalau tak dipegang, then jadi kejang, kadang2 sampai terkencing2.. saya trt search internet, takde jawapan kepada penawarnye..please,, saya harapkan sangat bantuan dari anda..

    ReplyDelete
  3. @budak spec bintang

    Maaf dik..memang takde ubat. Kalau dia kena sawan...cuba urut-urut badan dia perlahan2. Kalau teruk sangat...biar je dia sendirian. Nanti pelan2 elok sawan dia. Episod ini akan berulang. Kena banyak bersabar....

    ReplyDelete
  4. @Kedai Kak Inna

    Sorry saya tak perasan posting ni. Kucing ni macam manusia jugak. Ada yang dia berkenan dan ada juga yang tidak. Nak biasakan dia berkawan, cuba kurungkan dalam sangkar berasingan dan diletak saling bersebelahan untuk seminggu. Selepas itu bolehlah cuba dilepaskan untuk melihat samada dia 'bergasak' atau tidak. kalau ok...baguslah. Kalau tak ok...dua dua ekor kena masuk 'penjara' balik...hehehe

    Ulser pada bibir kucing memang biasa berlaku. Kena bawa ke vet untuk rawatan. Takut2 ia merebak dan menjadi lebih buruk.

    ReplyDelete
  5. @Hisham Marmin

    terima kasih byk2 doc.. lepas bace info2 kat blog doc,banyak rupenye pasal kucing yg kami sekeluarga tak tau lagi.. anyway, ni 1st time ade bela kucing sawan.. insha allah, kami akan menjagenya sebaik mungkin.. thanks once again doc.. :)

    ReplyDelete
  6. salam.sy ade anak kucing.die punya hidung asik berair..pastu bersin selalu...mate pun berair mcm menangis..agak2 kenapa ye?demam ke?klu demam berapa kos anggaran rawat die ye

    ReplyDelete
  7. Assalamualaikum. Saya nak tanya. Kaki kucing saya terseliuh. sebab saya dukung dia pastu tiba2 dia terjun. bahaya x? skrg dia x mau jalan n dia jalan terencet2.. apa perlu saya buat???

    ReplyDelete
  8. Assalamualaikum doc .

    Boleh x doc sediakan 1 entry untuk penjagaan anak kucing berumur sebulan dan keatas . Sy ni asyik jmpe anak kucing yg sesat tepi jalan je . jenuh cari mak dia . langsung xde . lepas dah bwk balik , xsmpai brp lame , mesti mati . :( saya ni xtau sangat mcm mana nak jaga . bleh x doc sediakan 1 entry khas . about pemakanan die , diet die , suntikan supplement ke . or apa2 yg perlu lah masa tempoh penjagaan dia tu . plss doc . really need your help .

    ReplyDelete
  9. nk tye...klau kucing sye, die mcm ade hitam2 kat blu bwh mlut die. kdg2 btuk2 slow2. mcm nk mntah pun ade gk, tp x kluar pun. bunyi suare pun slow je. time sye pgil x dgr. biasenye, die myahut la sruan sye tu. ape mslhnye ek? tq.

    ReplyDelete
  10. Salam dr... kucing parsi sy berumur antra 6 bulan.. tadi xtau kat mna ntah dia gigit seekor lebah..i think dia dh terkena sengat lebah tu...skrg ni mulut dia dh bengkak..apa yg patut sy buat?

    ReplyDelete
  11. Doc..saya ade seekor kucing..maybe kaki die terseliuh sbb die masih boleh angkat kaki..so nak tnye ade x cre nak rawat die sendiri,maksudnye tanpa dibawa ke klinik..???

    ReplyDelete
  12. salam..nak tny semalam anak kucing saya jatuh dr kipas siling then dia jalan da mcm kangaroo..kat kawasan saya xde klinik haiwan..apa perlu saya lakukan?

    ReplyDelete
  13. salam,

    kaki kucing saye bengkak.ape hrus saye lakukan ?

    ReplyDelete
  14. Salam doc.. Sy nk tya doc mcmmna nk tahu samaada kucing mngandung atau mengalami penyakit busung?? Selain ujian ultrasound. . Hope doc dpt bls utk jwpan kpd soalan sy..

    ReplyDelete
  15. assalamualaikum doktor...kalau saya nak tanye berkenaan angsa boleh ke?
    angsa saya tak boleh berjalan..rasenyer kaki die terseliuh..bila pegang kaki die, boleh rase macam tulang kaki die dah lari sikit...boleh doktor bantu? ade ke klinik yang menerima untuk mengubat angsa?

    terima kasih..

    ReplyDelete
  16. assalamualaikum saya nak tanya, pada 2 hari yg lps nenek saya telah terduduk di atas kucing saya lalu menyebabkan hidungnya berdarah. apabila hidungnya sudah berhenti berdarah saya dapati yang kucing saya tidak boleh berjalan lagi, kakinya seakan-akan lembik untuk berdiri. Saya juga ada melihat yang kucing saya cuba berjalan tetapi tidak boleh. Apakah masalah yg dihadapi oleh kucing saya doktor atau adakah kucing saya itu tidak boleh berjalan lagi.

    ReplyDelete
  17. salam, dr. ank kucing saya kaki dia terseliuh mungkin sebab dia panjat tempat tinggi..sekarang ni dia jalan macam merangkak sebab xboleh tegakan kaki dia..saya da cuba urut tapi xde perubahan..saya kesiankan dia..macam mana saya nak rawat dia?? sekarang ni dia cuma baring je

    ReplyDelete
  18. Salam...I'm not so sure either ur blog still xtive or not but just nk cuba nasib jelaa..Ad seekor kucing sy, die mmng ssah nk bjalan. If die nk jln, die akn mrah sndiri,bising n jlan pun mcm seret.die cuba pijak, tp sikit je..almost 3 days, die x mkn n minum..die just bau, jilat, pandang then just went off...I am not sure wht hppen coz bila balik rumah n nk bg die mkn, die da jadi mcm tu.. Die mmng kami biasa kn n lpaskn die dkt Luar rumah, bukan xnk bela dlm rumah, pernah, lama.. tp at last die sndiri nk kluar..Skrng, sy x sure either kaki die patah or just trseliuh... Sy nk pgang die pun die x bg..he will fight me back! wht should I do? Nk bwk die prgi klinik, sy x ckup msa.. Othrwise, sini vet mmng ssh nk cri...ad pun gov..tp bila sy blik da ttup...ad x cra2 utk sy buat smntra nk bwk die pg jumpa vet?

    ReplyDelete
  19. assalamualaikum doc. kucing saya ni betina. dah 6 kali bersalin. tapi dia tak nak jaga anak dia. even masa anak dia kecil lagi pun dia tak nak susukan. bila masa dia tengah bunting, anak dia mainlah dekat dia, dia marah-marah. memang kucing perangai macam tu ke? macam mana nak pulihkan dia?

    ReplyDelete
  20. Asslammulaikum...saya ade sekor kucing betina sedang bunting..baru2 ni dia hilang ,bila balik je tgok kaki die bengkak pastu bernanah..mcam mana cara nk rawatnya..? Dan boleh ke kucing mengalami keguguran?? Mcm mna nk knal pasti yg die gugur??

    ReplyDelete
  21. salam...ape yg menyebabkan kucing sawan ye? sy ade bela ank kucing...usia br 3minggu...sawan ni leh bawak maut ke?

    ReplyDelete
  22. macam mna nak tnya klau blog ni dah mcm tak bnywa..

    ReplyDelete
  23. Salam tuan, nak tanya la... Sy baru bawak balik kucing parsi umo lebih kurg 2 bulan.... Dah 3 hari kat rumah... Masalah kuccing ni die xnk makan dan always mengiau... Sy dah cube bg dryfood & wetfood tp die xmkn... Kesian pulak sy tgk die kelaparan....

    ReplyDelete
  24. Maaf . Nak Tanya sikit . Apa yang harus Aku lakukan apabila anak kucing punya gigi taring hampir patah ? Adakah bole Mati ?

    ReplyDelete
  25. assalammualaikum doktor... saya ad seekor kucing...kaki kucing tiba-tiba membengkak... first day bengkak x teruk sangat... tpi harini bengkak makin teruk... kalo di pegang kaki nye perlahan lahan kucing saya sudah berasa sakit sambil meraung kesakitan...apakah sebab punca kaki kucing saya membengkak..??

    ReplyDelete
  26. SALAM DOC, KUCING SAYA KAKINYA BENGKAK LEPASTU ADE KLUAR CECAIR, BOLEH TAK KALAU SAYA NAK LETAK UBAT KUNING???

    ReplyDelete
  27. Salam doktor. Perlu ke saya bawa kucung ke veterinar untuk kucing yg baru lepas bersalin?

    ReplyDelete
  28. Salam doc , anak kucing saya kaki depan dia patah .. apa yg saya prlu lakukan ? Perlu ke hntr ke vet ? Atau pun biarkan saja baik sendiri ?

    ReplyDelete
  29. Salam doc...kucing sy mgalami bibir bengkak..bhye x. Ubat apa yg perlu sy guna...

    ReplyDelete
  30. Assalamualaikum..Saya ada 2 ekor anak kucing..Umurnya baru 2minggu..Dua-dua dilahirkan kaki hadapannya bengkok..Apakah langkah yang patut saya lakukan?..Adakah mereka tidak boleh berjalan? Adakah kaki yang bengok mereka boleh menjadi normal??

    ReplyDelete
  31. assalammualikum...
    sya nak tya kalau kucing bernafas laju nih apa maksudnya.... kucing sya jadi cmtuh lps mkn ubat cacing.......bila saya tya kwn saya mereka kte sbb demam.....boleh doktor berikn pnjelsn ttg ni???

    ReplyDelete
  32. Assalamualaikum
    Dr saya nak tya sikit apa rawatan terbaik utk kucing yang kena jangkitan hati/kerosakan hati?
    Jumaat lepas bawa anak kucing berusia lebih kurang 5 bulan. dr tu beritahu yang dia ada ketumbuhan di hati & hati rosak. Harpan tipis ja. Dia ada beri antibiotik & supplement utk support. Memang nakmpak dia menderita, cirit, kencing pun dah x terkawal. tapi dia masih makan minum cuba kurang selera. risau nih, harap dr dpt bantu jelaskan sikit. terima kasih

    ReplyDelete
  33. salam doktorr . kaki kucing saya terseliuh . tp dia bleh angkat lg kaki dia . jln pn terhinjut2 . mcmne nk rwt dia ek . i mean tanpa bwa ke klinik . harap doktor bls kmen sy . tq doktor

    ReplyDelete
  34. salam doktorr . kaki kucing saya terseliuh . tp dia bleh angkat lg kaki dia . jln pn terhinjut2 . mcmne nk rwt dia ek . i mean tanpa bwa ke klinik . harap doktor bls kmen sy . tq doktor

    ReplyDelete
  35. salam doktorr . kaki kucing saya terseliuh . tp dia bleh angkat lg kaki dia . jln pn terhinjut2 . mcmne nk rwt dia ek . i mean tanpa bwa ke klinik . harap doktor bls kmen sy . tq doktor

    ReplyDelete
  36. Assalamualaikum.. Nk tanya ~ tau x kenapa kucing tiba2 gaduh ? Padahal adik beradik , dri kecik dh bersama...yg gaduh dua2 jantan ..dorg gaduh sampai cabut bulu2 �� risau plak

    ReplyDelete
  37. Asalam...kaki kucing saya benkak..saya dah jumpa vet injek antibiotik..ada kemungkinankah cepat sembuh..?

    ReplyDelete
  38. salam, pundi kencing ank kucing saya keluar drah dan nanah berketul,..mcm mna cara utk rawat?

    ReplyDelete
  39. salam, pundi kencing ank kucing saya keluar drah dan nanah berketul,..mcm mna cara utk rawat?

    ReplyDelete
  40. Salam dok kenapa kucing saya kalau jalan jatuh pastu nak bangun susah kena buat ape dok

    ReplyDelete
  41. Assalamualaikum. Doctor kucing saya patah kaki. Jadi saya nak tanya berapa kos perawatan dia ya? Terima kasih...

    ReplyDelete
  42. Salam doc..sy nk tny ni..nape kucing sy muntah kuning? Ape skt dia..blh dr jelas kn..cam ne cara sy nk merawat dia..

    ReplyDelete
  43. Salam doc..sy nk tny ni..nape kucing sy muntah kuning? Ape skt dia..blh dr jelas kn..cam ne cara sy nk merawat dia..

    ReplyDelete
  44. Salam doc..sy nk tny ni..nape kucing sy muntah kuning? Ape skt dia..blh dr jelas kn..cam ne cara sy nk merawat dia..

    ReplyDelete
  45. Salam..sy nak tnya..mccm mana nak ubat kaki kucing yg terseliuh..umor baru 2bulan lebih...kesian c panjang sy tu..terjengkot2 bjalan
    .tapi masih nak bmain..

    ReplyDelete
  46. Salam..sy nak tnya..mccm mana nak ubat kaki kucing yg terseliuh..umor baru 2bulan lebih...kesian c panjang sy tu..terjengkot2 bjalan
    .tapi masih nak bmain..

    ReplyDelete
  47. salam... doc kalau bayi kucingnya kena sawan sampai 3 hari tidak sembuh sembuh bagai mana itu?

    ReplyDelete
  48. Salam. Kucing saya terlanggar & kedua2 kakinya patah. Saya sdh membalut kakinya menggunakan kain bersih. Tetapi kucing saya kelihatan tercungap2...brp tempoh selalunya utk dia bertahan? Saya tnya sbb skrg ni wktu malam, klinik dr.haiwan ttup. Trpksa la tunggu ksianghri.

    ReplyDelete
  49. kucing sy jln tk btul . dia mcm pincang .. kaki dia tk ada luka pun .. dia skit apa? .mcm mna nk rawat dia? dia ada slera nk mkn nk main.. cume kaki dia je lemah

    ReplyDelete
  50. assalamualaikum doc..nak tya... kucing sya demam 5 ari..n baru nak sihat..tba2 sya tgglkan dia balik dri kg sehari jak...dia dtg dkat sya dan bdan dia sperti strok...bila sya pgang dia jatuh dan xda bgerak..sya bagi mnum air barulah ok...apaka itu satu penyakit..adakah akan berulang??

    ReplyDelete
  51. assalamualaikum doc..nak tya... kucing sya demam 5 ari..n baru nak sihat..tba2 sya tgglkan dia balik dri kg sehari jak...dia dtg dkat sya dan bdan dia sperti strok...bila sya pgang dia jatuh dan xda bgerak..sya bagi mnum air barulah ok...apaka itu satu penyakit..adakah akan berulang??

    ReplyDelete
  52. Salam doktor kucing saye ne dia sakit kaki tp dia x makan n x minum tido je mcm mane ye nak buat

    ReplyDelete
  53. Salam doktor kucing saye ne dia sakit kaki tp dia x makan n x minum tido je mcm mane ye nak buat

    ReplyDelete
  54. hello doktor,
    saya ada jumpa anak kucing yang masih mnyusu dan tali pusat dah kering.saya bagi dia susu kucing ikut sukatan tapi saya risau dia tak boleh hidup lama.pusat veterinar ada kenekan kos ke kalau saya nak tinggalksn anak kucing saya disitu.

    ReplyDelete
  55. salam doktor
    nak tanya sikit ade ke ubat untuk menyembuhkan kucing yang terkena sawan

    ReplyDelete
  56. salam doktor
    nak tanya sikit ade ke ubat untuk menyembuhkan kucing yang terkena sawan

    ReplyDelete
  57. Asslm saya ada anak kucing umur sebulan stenfah. Tangan fia bengkak dri siku ke bahu dia tk tahu kena apa. Apa hri saya buat. Kesian dia tdor aje

    ReplyDelete
  58. Assalamualaikum..Saya ada kucing.. Umur baru 3 bulan lebih.. Taktau apa jadi kat tulang kaki dia.. Tapi dia sakit dekat bahagian situ.. dua dua belah kaki.. ada bawa pergi jumpa doktor dua hari lepas.. doktor cakap tak patah cuma cedera.. tapi sekarang dia tetap takleh jalan.. makan taknak minum air pun sikit.. bahagian buntut dia asyik basah.. buang air besar pun dia tak boleh sebab sakit.. kenapa eh agaknya?

    ReplyDelete
  59. Assalamualaikum..Saya ada kucing.. Umur baru 3 bulan lebih.. Taktau apa jadi kat tulang kaki dia.. Tapi dia sakit dekat bahagian situ.. dua dua belah kaki.. ada bawa pergi jumpa doktor dua hari lepas.. doktor cakap tak patah cuma cedera.. tapi sekarang dia tetap takleh jalan.. makan taknak minum air pun sikit.. bahagian buntut dia asyik basah.. buang air besar pun dia tak boleh sebab sakit.. kenapa eh agaknya?

    ReplyDelete
  60. Assalammualaikum Doctor,
    Saya ada kucing jantan,selalunya Si bulus tak duduk rumah, asyik merayap je. Tapi Tadi macam pelik pulak si bulus ada dekat rumah sepanjang hari ,saya Risau ,saya check la badan si bulus, rupanya ada Bengkak di bahagian kaki depan si bulus, besar pulak tu.. bila saya tekan Bengkak tu si bulus macam tak rasa sakit. Doctor tahu tak punca bengkak tu dan apa harus saya lakukan? Ada yang kata punca nya Kena sengat binatang berbisa, ada yang kata Retak.. hmm

    ReplyDelete
  61. Assalammualaikum Doctor,
    Saya ada kucing jantan,selalunya Si bulus tak duduk rumah, asyik merayap je. Tapi Tadi macam pelik pulak si bulus ada dekat rumah sepanjang hari ,saya Risau ,saya check la badan si bulus, rupanya ada Bengkak di bahagian kaki depan si bulus, besar pulak tu.. bila saya tekan Bengkak tu si bulus macam tak rasa sakit. Doctor tahu tak punca bengkak tu dan apa harus saya lakukan? Ada yang kata punca nya Kena sengat binatang berbisa, ada yang kata Retak.. hmm

    ReplyDelete
  62. Assalamualaikum . Saya nak tanya kucing saya 2 3 hari ni kaki dia sakit tapi bila saya check tak ada apa-ii kecederaan . Dia jalan pun tak seimbang . Jalan sikit jer lepas tu jatuh . Itu penyakit apa ye ? Lagi satu mata dia penuh dgn selaput putih . Macam mana nak hilangkan selaput tersebut ?
    @hisham Marmin

    ReplyDelete
  63. Assalamualaikum . Saya nak tanya kucing saya 2 3 hari ni kaki dia sakit tapi bila saya check tak ada apa-ii kecederaan . Dia jalan pun tak seimbang . Jalan sikit jer lepas tu jatuh . Itu penyakit apa ye ? Lagi satu mata dia penuh dgn selaput putih . Macam mana nak hilangkan selaput tersebut ?
    @hisham Marmin

    ReplyDelete
  64. Asalam....kucing sye pth tulang kaki.jalan terhencut hencut ape sye kne buat.klaw bwak pgi klinik brape kos die

    ReplyDelete
  65. Asalam....kucing sye pth tulang kaki.jalan terhencut hencut ape sye kne buat.klaw bwak pgi klinik brape kos die

    ReplyDelete
  66. Assalam..kucing sy kaki bengkak berapa lama perlu diambil untuk dia sembuh

    ReplyDelete
  67. Assalamualaikum dr.
    Saya ingin bertanya kenapa kucing saya sebelah tangan nya terangkat bila saya beri salah seorang adik beradiknya kepada orang lain?

    ReplyDelete
  68. Assalammualaikum...pagar rumah saya automatik..bila saya nak tutup pagar , tiba2 dia lalu dan tersepit di bahagian lehernya..Bila saya membuka pagar semula , dia terlompat2 dlm keadaan baring dan mediamkan diri..dia juga tidak mengangkat kepala dan badannya ,dan hanya mengesut...apakah yang perlu saya lakukan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mohon maaf...saya jgak trjadi mcam tu...apa yg puan lakukan ye...

      Delete
  69. Assalamualaikum doktor, sy ada seekor kucing.. selepas saya balik kerja tadi, saya dapati dia dalam keadaan baring tanpa menyapa saya sepeti biasa.. saya memanggilnya dan dia bangun lalu saya perhatikan kedua-dua kaki belakangnya tak boleh berjalan dan hanya diseret.. kemudian nafasnya juga agak kasar dan berombak-ombak.. apa yang perlu saya lakukan ye?

    ReplyDelete
  70. salam doctors,saya pandai2 potong kuku kucing saya smpai berdarah. brapa biasa kos rawatan bila hantar ke klinik?

    ReplyDelete
  71. Salam doktor. Knapa ye kucing saya tiba2 xboleh angkat kepala. X bunyi. Diam je. Pastu xnk makan. Jalan pun xleh. Jadi gigil. Xd simpton apa pun sebelum ni. Tiba2 je doc. Tlg ye doc

    ReplyDelete
  72. Salam doc, saya nk tnye. Saya ad sekor kucing ni gigi taring die sebatang ni condong keluar dripada mulutnya. Sebelom ni taring die ok je tp saya xtau mcmne boleh condong.. disebabkan hal tu, kucing saya xboleh tutup mulut dgn rapat dan air liur asyik meleleh. Apa patut saya buat?

    ReplyDelete
  73. Salam dr . Nk tnya mcm mna nak bgi sendi kaki kucing tu same balik? Sbb dh bwk pi klinik dr tu ckap tlg tk ptah cuma sendi je yg lri . Sy dh urut . Dh ajar die bgun . Gagahkan dri brgerak . Gerak2kn kaki die . Still tk jdi . Hrini dh msuk 3 hri dh kaki die cmtu? Blh dr jelaskan?

    ReplyDelete
  74. Salam nak tanya macam mana nak bg kucing kencing mcam biasa. kucing saya ada masalah nak kencing.lps kucing saya tak boleh kencing mak saya bawa ke vet mersing since dkt mersing tak ada klinik swasta.dr vet hanya bg ubat antibiotik dgn ubat kurangkan bengkak.sekejap je elok.n then kena balik.kebetulan mak saya pg melaka bwa sekali kucing sy pg klinik swasta dkt sana.dr bgthu pundi kencing penuh dgn air kencing.so dr suruh letak kn kucing dkt klinik utk keluarkan air kencing tuh.alhamdulillah da ok sikit walaupon kencing tak mcm biasa.kena 400rgt.dr suruh beli makanan khas sementara nk bg kucing sihat and bg ubat antibiotik dan ubat kurangkan bengkak.Abes je ubat yg dr bg kucing sy tak boleh kencing blk.ada yang bgthu bg air lobak putih dan air barli.sekarang da 2 hari tak nk makan tak nk minum.mak saya bagi air guna picagari.Kesian tengok kucing sy tak boleh kencing.tak nk makan tak nak minum.

    ReplyDelete
  75. Salam doctor, berapa kos untuk merawat kaki kucing yg patah?

    ReplyDelete
  76. Salam doktor nk tnye...kucing sy balik rumah dlm keadaan kaki luka dan bengkak..jln terencot-encot...mcm mne sy nk merwat dia...?

    ReplyDelete
  77. Salam doktor nk tnye...kucing sy balik rumah dlm keadaan kaki luka dan bengkak..jln terencot-encot...mcm mne sy nk merwat dia...?

    ReplyDelete
  78. Salam Doc...saya bru je beli kucing mix parsi dlh...dalm 2 hari ni asyik berbnyi jr dan xbrp jinak lagi...umur dalm 2 bulan....adakh normal...?? Nk jinakan ada cara x doc?

    ReplyDelete
  79. Salam doc..kucing sya bengkak di bahagian leher..tiba-tiba jer..badan dia pun rasa panas..apa patut sya buat doc??

    ReplyDelete
  80. As salam dok kucing sy bengkak kt kaki. Belek2 tk de pun luka. Sy suspek patah kt jari..apa sy nk buat..sian tengk dia jln terhinjut2.

    ReplyDelete
  81. hai doc.. nk tanya.. kucing sy umur 9bulan..kucing saya jatuh dari tingkat 2.. tak ada ap yang patah kecuali gigi taringnya shj.. tapi kucing sy xboleh bjln slpas jatuh .. dah bawa ke klink x-ray xad ap yang patah cume badan dye je bengkak sana sini... bila kita pegg pon dye xrasa sakit or ap2 ekor pon tak bergerak.. mungkin kucing saya lumpuh or ap trauma ye doc.. tp bila sy cuba tarik kaki dye.. kadg kak dye ad menarik semula dan bila sy garu tapak kaki pon dye mengembang.. sy xtw nk buat cmne

    ReplyDelete
  82. Assalammualaikum . Anak kucing saya bengkak di kepala mcm mana nak rawat

    ReplyDelete
  83. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  84. Salam doc..kucing jantan saya baru bergaduh dgn kucing jantan lain..sebelah kiri telur dye terkoyak smpai menampak kn telur dye. Bulu habis ltak de da area situ. .macm mane sye nak buad doc sekurg kurg nye rawatan awal?

    ReplyDelete
  85. Salam.. Kucing saya baru dicucuk antibiotik selama dua hari lepas sebab selaput matanya tebal. Kemudian smlm keadaan matanye tidak berubah jd veterinar tukarkan inj yg lebih kuat..tapi kenapa kucing saya macam kejang-kejang? Dia mengalami kekejangan selama 30 saat kemudian reda balik dan perkara tersebut berulang setiap 10 minit..

    ReplyDelete
  86. salam,saya nk tanya...kucing saya tiba2 x jalan mcm biasa...dia jalan terkangkang..mcm meniarap...kenapa ea..

    ReplyDelete
  87. Assalamualaikum.. Saya nak tanya,mcm mne nk merawat kucing saya terspit kat pintu,kesian tgok bhagian dada dia kembang cmtu,n tkdpt nk bjln.tolong spa yg tau

    ReplyDelete
  88. assalam doc, kucing sy jatuh dr tgkat 4.slps jtuh dia dah tak boleh berjalan spt biasa. sy p cek vet swsta, doc cuma inject pain killer. doc cum cek luaran shja.katanya pundi kncing dan tulang tiada yg patah.dia menyarankn utk xtray, tp mmndgkn kos yg tggi, sy just baw dia ke vet krajaan dan dibekalkn pil tahan bgkak juga cecair antibiotik. kucing sy brselera mkn tp dia xmau berak,cuma kncing shja. sy risau brkemungkinan ada something organ dalaman yg patah smaada tulng pinggul krna simptom yg ditunjukkan ekor nya tidak brgerak dan dia tidak dpt brjalan. hanya mngengsot mnggunakab dua kaki hadapan ttpi dua kaki belakang lembik dan layu seolah2 tidak brfungsi. ttapi dia still blh memggerakkan/mengangkat kedua2 kaki blkg. apabila sy cuba menarik kdua kaki blkg, dia akN cuba mnarik smula.apa yg sy mmpu lakukn ialah mengurut kaki dan tulang pinggul kucing dia. sy sedih melihat keadaan dia dan x sggup mlihat pnderitaan dia. adakah kucing sy mampu utk berjalan kembali spt biasa??

    ReplyDelete
  89. Hi Doc,

    Saya ada Angsa yang penuh dengan ketumbuhan seolah bintil tpi besar dan banyak. Ada tak cara nak buang benda tu.

    ReplyDelete
  90. Assalammualaikum Doc...maaf sy nak tanya sikit...sy ada jumpa anak kucing yg cedera maksud sy ank kucing tu leher dia bengkak mcm patah tp sy pun x pasti...nk tanya ada x cara nk rawat anak kucing tu tanpa perlu bawa ke klinik...andai perlu di bawa ke klinik..berapakah kos rawatan untuk rawat leher kucing tu?tlg bgtahu sy segera sbb sy x tahu nk buat mcm mana...kesian kat ank kucing tu

    ReplyDelete
  91. Assalammualaikum Doc...maaf sy nak tanya sikit...sy ada jumpa anak kucing yg cedera maksud sy ank kucing tu leher dia bengkak mcm patah tp sy pun x pasti...nk tanya ada x cara nk rawat anak kucing tu tanpa perlu bawa ke klinik...andai perlu di bawa ke klinik..berapakah kos rawatan untuk rawat leher kucing tu?tlg bgtahu sy segera sbb sy x tahu nk buat mcm mana...kesian kat ank kucing tu

    ReplyDelete
  92. hi vet. saya nak tanya, tadi pagi nenek saya ada terpijak anak kucing saya. dan skrg sy tngok bhgian kaki kucing sy dah bengkak. is it okay to let it recover by itself?

    ReplyDelete
  93. hi vet. saya nak tanya, tadi pagi nenek saya ada terpijak anak kucing saya. dan skrg sy tngok bhgian kaki kucing sy dah bengkak. is it okay to let it recover by itself?

    ReplyDelete
  94. Hi vet, sedikit ekor kucing saya tersepit semasa says nak tutup pintu kereta. Perlu diberi rawatan ke tidak ye? Saya Tak nak dia rasa sakit

    ReplyDelete
  95. Salam doctor..baru2 ni sy ade tampar kucing saya dkt kaki sebb nakal..lpstu at kurung dlm cage..sy nmpk perubahan dlm 2-3ari sy lps kan die Dan dapati kucing saya xboleh berjalan..sy rs bersalah sgt..boleh sy tahu kenapa boleh JD sampai xboleh jalan.

    ReplyDelete
  96. Assalamualaikum,banyak saya lihat soalan tapi tiada jawapan.

    ReplyDelete
  97. Salam doktor . Telur kucing saya bengkak , sebab ape ye ?

    ReplyDelete
  98. a'salam doc..
    saya nak tanya pasal anak angsa..
    anak ada bela bebrap ekor anak angsa , masa lah nya , sejak beberapa hari bela..
    saya perasan kaki dia terkangkang..
    kenapa ya doc ??
    dan macam mana cara nak rawat supaya kembali normal..
    angsa dalam lingkungan 2bulan

    ReplyDelete
  99. Assalam anak kucing saya jatuh dari sofa semasa bermain dan kakinya terhenpas di lantai jubin dia menjerit lalu lari pegi ke bawah meja dan terduduk dan cara jalannya pincang ape yg perlu saya buat

    ReplyDelete
  100. Salam doc, saya saja nak komen sebab saya saja nak komen, dan saya pun taktau blog ni dah arwah ke belom. Hahahaha...๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚

    ReplyDelete
  101. Assalamualaikum....doc...sy nk tye knp kucing sy lumpuh tiba2....???tp ade kesan luka lame yg x sembuh pde pngkal ekpr nye

    ReplyDelete
  102. Kaki kucing tiba2 bengkak.. X tau kene apa.. Ada x cara surut kan bengkak tu??

    ReplyDelete
  103. Hi selamat pagi, saya nak tanya mcmana nak rawat kaki kucing yg di punya paw tengah tu nak jatuh, dah bawa ke kelinik haiwan, di balut dan di beri rawatan sahaja, tapi tak de appointmnt susulan. mcmmana nak rawat kat rumah atau ada tak cara lain utk sembuhkn kaki kucing tu.saya tak tau kenapa kaki kucing tu jadi mcmtu.

    ReplyDelete
  104. Salam, kucing saya umur 8 bulan, minggu lepas kami hantar dia ke vet untuk ambl vaksin. Lepastu sekarang dia macam tak larat. Dia x boleh bangun. Kaki dia mcm x boleh support badan dia untuk berdiri. Kalau jalan pun mcm terhuyung hayang. Dia makan nak je, cuma sebab dia tak boleh nak berdiri betul2 so dia susah sikit nak makan, kena suap. Pastu sekarang dia suka tidur je. Kawan kata suruh bawak gi vet, sebab takut saraf dia terputus ke. Boleh eh macam tu? And tu sebenarnya kenapa ya?

    ReplyDelete
  105. As salam saya nak tanya ada k oetua ilangkan bengkak kaki kucing yg terkehel sbb dia masih bleh memijak dgn jari kakinyaa sebelum saya antar kevetbtq

    ReplyDelete
  106. Assalam doc... Kucing sy berusia srbulan lbih... kepalanya menjadi senget n klau berjalan pin still sama so apa penyakit dy ni doc n apew penawar dy nadakah jangka hayat dy dgn mempunyai prnyakit begini panjang doc

    ReplyDelete
  107. Hai doc. Nk mintk tlg . Sy risau . Sy br belajar bela anak kucing. Terduduk atas dia. Terkeluar najis cair dia byk sgt. . Risau. Dia ok ke. Sy x pernah bwk g mane2 klinik. N risau kos mahal .

    ReplyDelete
  108. Salam doc,sy nk tnya ubat ape yang blh pulihkan kucing sy sbab hritu org terpijak dye sbab dye ska main dkat kaki sy ingt ok jew lps 2,3 hri sy tgk atas bahu dye bengkak ubat ape yg perlu sy bg?sy dh pg klinik tp nmpk sma jew

    ReplyDelete
  109. Assalammualaikom..sy nk tanye Kenape tibe2 ank kucing sy kepale senget kekanan n bgoyang tdak seimbang

    ReplyDelete
  110. Blh x doc bantu sy dgn kadar segera,sy kesian dgn ank kucing sy,sblom ni xde masaalah die aktif mcm kucing yg lain..tlg sy doc๐Ÿ™๐Ÿ˜ฅ๐Ÿ˜“๐Ÿ˜ข

    ReplyDelete
  111. Salam doc..nak tnye..anak kucing sy brumur 1bulan lebih. Kaki belakang dia mengangkang nak berjalan .kenapa ye doc?

    ReplyDelete
  112. Salam...nk tnya Kalau anak kucing umur kurang 2minggu berak
    darah mcm mn???sebelum ni tali pusar anak kucing berdarah dan bengkak lps tu sy sapu minyak ubat je...tapi ank kucing tu xada ibu...adakah dia berak berdarah disebabkan oelh tali pusar yg berdahberdarah atau disebabkan oleh susu yg sy bagi....mohon pencerahan drpd Tuan...Terimakasih๐Ÿ™‚

    ReplyDelete
  113. Assalamualaikum dr..saya ada kucing 2 ekor umur 3 bulan..ibu dia meninggal lepas sebulan lahirkan diorg..waktu diorg umur 2 bulan lebih tiba2 diorg jadi xleh jalan..bila bangun nak jalan ja terus jatuh..dah bwk pgi jmpa vet dh byk kali dah tpi still xda improvement..sekejap ja boleh ja lepas tu dh jadi mcm tu balik..knp ya? Mohon penjelasan..terima kasih dr.

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular Posts