Thursday, December 22, 2011

MUNGKIN KAH INI SOLENODON : MAMALIA BERBISA YANG JARANG DIJUMPAI...ATAU HANYA CENCOROT / CENCURUT RUMAH???

[DSC_3530] Solenodon sp.

Tempohari ada sorang pelanggan membawa seekor haiwan yang aku sendiri pun tak tau apa namanya (gambar di atas). Sekali pandang macam tikus, tapi bukan rupanya. Haiwan ini memang jarang dijumpai di Malaysia dan inilah baru pertama kali didaftarkan di klinik ini. Menurut brader tu, dia jumpa haiwan ni di rumah dia. Dibawa ke klinik dengan hasrat untuk mengetahui bagaimana cara untuk menjaganya. Terus terang aku kata...aku memang kurang arif tentang penjagaan haiwan ini (angkat tangan gua der....). 

Yang bestnya, brader tu dah buat sedikit research dan dapat diketahui bahawa haiwan ini adalah Solenodon. Menurut pakcik Wikipedia, Solenodon adalah sejenis mamalia yang memakan serangga. Solenodon adalah nama genus dan hanya terdapat beberapa spesis sahaja di dunia. Hidup ditanah dan memang suka gali lubang dan aktif diwaktu malam. 

Yang bahayanya...ia BERBISA!!!. Wohaaaa!...tolong hati2 kalau jumpa haiwan ini. Jangan terus nak pegang kerana gigitannya berbisa (nasib baik aku tak pegang..huhuhuh). Kemungkinan besar juga spesis yang dijumpai ini adalah spesis yang terancam (endangered species). Untuk baca lebih lanjut (sebab aku malas hari ni...hehehe), sila baca di sini - http://en.wikipedia.org/wiki/Solenodon

Ada satu lagi haiwan yang sama Order dengan Solenodon nih...iaitu cencorot/cencurut rumah (bak kata kawan aku yang rajin membaca :P). Payah juga nak dibezakan. Perlu mereka yang pakar nih. Dalam kes aku merawat haiwan...kena banyak hati2. Lebih baik think worst dulu. Mana la tau kot dia tu berbisa...paghah den weiii :P

Jadi...hati-hati sekiranya terjumpa haiwan ini. Jangan sampai digigit...bahayooo wooo...hehehe. Errr...kalau korang nak test dia ni Solenodon atau cencorot/ cencurut...cuba ler hulur kaki untuk digigit ...wohaaa!!!



DSC_3526

DSC_3579

DSC_3574

DSC_3571

DSC_3536




Best Blogger Tips

Sunday, December 11, 2011

GERHANA BULAN | LUNAR ECLIPSE | 10 DIS 2011 @ SEREMBAN, N. SEMBILAN, MALAYSIA

[aDSC_3198] 8.23pm GMT+8

Wohaaaa!...lama dah tak menulis kat blog ni. Sibuk tah hapa2..hehehe. Alhamdulillah...malam tadi sempat merakamkan foto bulan gerhana (lunar eclipse). Rasanya ini kali kedua dapat merakamkan peristiwa yang sama. Allahuakbar!

Mula-mula rasa macam malas nak ambik gambar bulan ni, tapi bila tengah bawak kereta nak pergi kerja...nampak bulan purnama terus bersemangat nak merakamkan gerhana bulan (lunar eclipse) ni.

Gambar di atas adalah gambar mula-mula bulan masuk ke fasa gerhana. Masa ni tengah keje kat klinik. Curi-curi ambil gambar di waktu pelanggan takde. Belasah shoot depan klinik je (Seremban, N. Sembilan). Berpeluh-peluh jugak mengusung tripod dan kamera keluar masuk klinik. Gajet yang digunakan, sudah semestinya Nikon D7000, lensa Sigma 150-500mm, tripod dan 'remote shutter release'. Setting yang dgunakan adalah 1/200, f/8 dan ISO 100. Shutter dilepaskan secara kawalan jauh untuk kurangkan gegaran pada kamera. Yang tak tahan, masa nak shoot, masa tu jugak ler angin bertiup kencang. Awan pulak ada masanya macam cemburu dengan kecantikan bulan...hehehe.

Pada fasa-fasa tertentu, kelajuan shutter dikurangkan kerana cahaya bulan yang malap. Dengan cara ini akan memberi lebih banyak masa untuk cahaya di'tangkap' oleh sensor kamera. Cabaran yang dihadapai hanyalah tiupan angin kencang dan juga kepulan awan tebal yang berarak menutupi bulan. Gambar mula dirakamkan pada jam 8.23pm (GMT+8) dan tamat pada 12.23am (GMT+8) kerana awan tebal mula melitupi atmosfera. Memang susah nak edit gambar bulan yang dilindung awan semasa post processing. Memang terdapat gambar2 yang agak blur atau macam berkabus kerana kesan litupan awan.

Di bawah ni adalah gambar2 gerhana bulan (lunar eclipse) yang sempat dirakamkan. Gambar2 gerhana bulan (lunar eclipse) ini juga boleh dilihat di laman Flickr saya - http://www.flickr.com/photos/hishammarmin/sets/72157628367339857/detail/

Enjoy!


[aDSC_3198] 8.23pm GMT+8

[aDSC_3207] 8.31pm GMT+8

[aDSC_3215] 8.44pm GMT+8

[aDSC_3219] 9.30pm GMT+8

[aDSC_3234] 9.41pm GMT+8

[aDSC_3242] 9.43pm GMT+8

[aDSC_3254] 9.48pm GMT+8

[aDSC_3267] 9.58pm GMT+8

[aDSC_3276] 10.00pm GMT+8

[aDSC_3298] 10.07pm GMT+8

[aDSC_3313] 11.21pm GMT+8

[aDSC_3320] 11.26pm GMT+8

[aDSC_3330] 11.32pm GMT+8

[aDSC_3337] 11.38pm GMT+8

[aDSC_3342] 11.43pm GMT+8

[aDSC_3349] 11.48pm GMT+8

[aDSC_3361] 11.52pm GMT+8

[aDSC_3374] 11.58pm GMT+8

[aDSC_3381] 12.04am GMT+8

[aDSC_3394] 12.08am GMT+8

[aDSC_3407] 12.12am GMT+8

[aDSC_3429] 12.23am GMT+8







Best Blogger Tips