Thursday, March 31, 2011

TICK: THE TICK-HOST INTERACTION

The tick attaches to the host (dog, cat, livestock, pet, etc) using its chelicerae to cut a hole through the epidermis and inserts its mouth part (hypostome) therein maintaining a blood flow from the host through the injection of an anticoagulant. In many species, cement produced by the salivary glands secures this attachment.

From here, two feeding phases follow:
  1. The first phase is characterized by a slow, continuous blood uptake (slow engorgement with short alternation of suction and salivary secretion)
  2. The second phase lasts for between one and three days and entails a massive engorgement and enlargement of the female tick. Salivary secretion and regurgitation are maximal at the end of this phase.
Tick: The blood meal and transmission of pathogens

Throughout the feeding period, ticks inject products that may contain pathogens into the host. The minimum attachment time for an efficient transmission of pathogens depends on the agent. Estimates range from a few hours for Ehrlichia to 48 hours for Babesia.
The blood meal last from 2 to 25 days (nymph and adult females). The regurgitation of saliva (hence the risk of transmission) is the greatest in the second part of the blood meal (rapid engorgement phase).
Practically, the longer the attachment time of the tick, the more likely a transmission by pathogens. Therefore, avoiding a lengthy attachment by ticks contributes to prevention of tick-borne diseases.


Tick: Clinical consequences of tick infestation


Local reactions: These include inflammation, local edema and hemorrhages. A local hypersensitivity may develop and irritation at site of the bite may persist for months after the tick has been removed.


Transmission of infectious diseases (viral, bacterial or protozoal): Ticks are second only to mosquitoes as transmitters of infectious diseases to dogs and humans. In dog many diseases are transmitted by Rhipicephalus sanguineus such as ehrlichiosis, babesiosis and hepatozoonosis.


Tick toxicosis: Certain ticks species may secrete toxins cause animal or human disease.


Tick: Why are ticks so difficult to control?
  • Ticks are temporary parasites
  • Ticks are widely dispersed in vegetation.
  • Ticks have a remarkable longevity (months to years).
  • Ticks have huge reproductive capacity (up to thousands of eggs/females).
Best Blogger Tips

Wednesday, March 30, 2011

TICKS - LET'S TALK ABOUT IT

Ticks

Ticks are obligate ectoparasites that infect every class of terrestrial vertebrates. Although there are some 800 species known world-wide, only a few cause major problems to humans, livestock and pets (dog, cat, rabbit, etc). These include the genera Ixodes, Dermacentor, Haemaphysalis, Amblyomma and Rhipicephalus, with Rhipicephalus sanguineus (brown dog tick) being the most frequently found in dogs.

The tick’s lifecycle

The tick’s lifecycle comprises 4 stages, and the vast majority of Ixodid ticks, including Rhipicephalus sanguineus, undergo a 3 host cycle (triphasic);

  1. Egg
  2. Larvae (6 legs) emerge from eggs immediately and look for a host meal. Once engorged they drop to the ground to moult and change into the nympheal stage.
  3. Nymph (8 legs) then seeks a second host from which to engorge. Once again, it drops on the ground when ‘full’ and moult, thereafter becoming an adult tick.
  4. Adults (male and female) seek a third host on which their copulate. After having ingested a large volume of blood (the volume of blood taken by nymphs and adult females may be up to 3X the apparent volume of the engorged tick), the female drops into the environment, lays eggs (2000 to 20000, dependent on species) an dies.
Furthermore, at each stage during the lifecycle the tick can survive unfed in the environment for several months; hence the total duration of the cycle is variable, being from few months to several years.

Many pathogens are transmitted from one developmental stage o the next (trans-dial) and in certain tick species, some pathogens are transmitted through the eggs (transovarian).

Hence, ticks are extremely efficient transmitter of diseases.

Rhipicephalus sanguineus is said to be monotropic since the three stages, larva, nymph and adult have a preference for the dog as a host. At times though, it does feed on other species such as cats, rodents, humans etc.
Best Blogger Tips

Tuesday, March 29, 2011

DAH BALIK DARIPADA ROYAL BELUM

Dah balik dah daripada Royal Belum. Tengah sibuk memunggah keluar barang, proses gambar-gambar yang di ambil. Badan pulak tak sihat sangat. Selsema, batuk dan sengal-sengal badan.

Untuk sesiapa yang tak pernah ke Royal Belum, better pergi wooo. Memang best baiiii!. Tiga hari without handphone...ada berani???. Memang duduk kat Base Camp Sungai Enam rasa macam balik ke zaman batu beb. Cuma yang best, layanan kat base camp memang tiptop. Macam hotel!

Kalau ada peluang, memang aku nak pergi lagi. 5 Star for Royal Belum!!!!
Best Blogger Tips

Monday, March 21, 2011

TRIP TO ROYAL BELUM (22 - 25 MARCH 2011)

Yezzaaaaaaaa....cuti2 Malaysia. Kali nih aku nak ke Royal Belum. Esok pepagi dah nak bertolak. Aku cuti start esok sampai ler Jumaat. Klinik bukak siang jek. Malam tutup. SIang tu pun bukak sebab nak bagi kemudahan pelanggan untuk beli aksesori atau makanan kucing. Ubat-ubat 'over the counter' pun boleh didapatkan masa tu.

Kat mana Royal Belum ni? Ni ha ada peta...cuba tengok...


Kat sempadan Thailand tu. Kami pergi seramai 12 orang. Kebanyakannya Veterinary Officer Jabatan Veterinar Malaysia. Kira kengkawan la sumer tuh. 2 aktiviti utama yang menjadi idaman...fishing dan photo shooting. Harap2 berbaloi ler ...hehehehe.

Ok la beb..nak packing barang nih. Kang ada plak yang tercicir. Kalau takde aral...aku akan update perkembangan trip nih daripada semasa ke semasa. Chowww!
Best Blogger Tips

CAUSES OF VACCINATION FAILURE - OTHER FACTORS

1. Damage of vaccine
It can be due to improper storage and handling of vaccine. Vaccines are very temperature-sensitive and should be stored at the proper temperature (2-8 ° C) and do not freeze. Use immediately after reconstitution and do not use chemical to sterilize syringe and needles. Besides that, disinfecting the skin with alcohol and antiseptics can potentially render the vaccine ineffective.

2. Improper route of administration
Every vaccine is developed to be given by a certain route, either subcutaneously, intramuscularly or intranasally. If a vaccine is administered by a different route that it was developed, it may not be effective.

3. Partial dose of vaccine administered
Full dose of vaccine which has the adequate virus titer should be inoculated into the animal in order for active immunization against the diseases.

4. Prolonged interval between vaccinations
The first time an animal is being vaccinated against a disease, repeated vaccinations are usually given 3-4 weeks (may vary between different vaccine manufacturers0 after the prior vaccination in order to achieve the best immune response or the anamnestic reaction. The first vaccine primes the immune system and the subsequent vaccinations push the immune response to even higher. If the interval between vaccinations is too long, the immune system is no longer ‘primed’ and less immune response will be produced from the subsequent vaccinations.
Best Blogger Tips

Saturday, March 19, 2011

CAUSES OF VACCINATION FAILURE-HOST FACTORS

1. Maternal antibody interference
Interference by maternal antibody is one of the major causes of vaccination failure in young animals. High levels of maternal antibodies present in puppy’s or kitten’s bloodstream will block the effectiveness of a vaccine. There is period of time in which maternal antibodies are too low to protect the animal from the disease, but too high to allow a vaccine to work. It is the window of susceptibility where despite being vaccinated, the animal still can tract the disease. Before conformation of immunization success, pups or kittens should be isolated from other pups or kittens of unknown immunization status and not advisable to go to places that may have risk of infection.

2. Immunodeficiencies
Without a functional immune system, the vaccinated animal could not respond well to a vaccine challenge. For example, in animal that with certain viral infection and those receiving certain cancer treatments or with very high doses of steroids, the vaccine would not initiate a proper immune response, and would not immunize the animal from the diseases.

3. Stress conditions
Natural cortisols produced during times of prolonged and excessive stress where it may suppress the immune response to vaccination. Example: pregnancy, anesthesia, surgery, excessive transportation, boarding and others.

4. Age
Either too young where the immune system is still immature OR too old where the immune system started to deteriorate, the vaccine may have less or no effect in stimulating imuunity.

5. Concurrent or incubating disease
Pyrexia, hypothermia or incubating disease may decrease the ability of the immune system to adequately respond to vaccination.

6. Malnutrition
Poor nutrition, such as restricted protein and calories, vitamin A deficiencies and vitamin E deficiencies can result in immune system suppression
Best Blogger Tips

Thursday, March 17, 2011

WHY VACCINATED DOGS OR CATS STILL GET SICK ?

Vaccine failure is when a vaccinated animal develop the disease in spite of being vaccinated against it. It is definitely a frustrating and difficult situation when a pet develops such condition. Although most of us consider that administration of a vaccine confers complete immunity, but it is still possible for disease to be contracted in certain situations. Fortunately, this is relatively uncommon.

Not all individuals will have a protective immune response subsequent to vaccine administration. There are a number of factors that can negatively influence an individual’s ability responding to vaccination. Hence, such factors should be taken into consideration when making vaccination protocol in a specific individual.
Best Blogger Tips

Tuesday, March 15, 2011

WHICH VACCINATION DOES YOUR CAT NEEDS?

Cat need these two vaccines to make their life better and had good protection against certain dangerous diseases. Vaccination must be done at the early stage of age. It is recommended to do vaccination for cat at 6 to 8 weeks old.

1. Routine 4 in 1 vaccine

This type of vaccine contained killed or attenuated viruses that act against cat body to produce a specific type of antibody and to protect the cat from feline upper respiratory tract disease (FURD) and feline panleukopenia disease.

Feline upper respiratory tract disease (FURD) is caused by feline rhinotracheitis virus, feline calicivirus and Chlamydia psittaci. It is a complex disease. The symptoms including sneezing, running or blocking nose, running eyes, ulcerated tongue, drooling saliva, coughing and chocking-like breathing. The symptoms will vary according to which virus is causing the disease. Although it is not fatal to the cat by itself, FURD can caused considerable discomfort and may lead to serious condition and often fatal complications, such as chronic pneumonia.

Cat that recover from the infection do not became permanently immune. The episode can reoccur again in the future. The vaccination can provide fairly good protection against this particular infection. Some vaccinated cat can get infected, but the condition is not so serious and much milder.

Feline panleukopenia (FPV) is caused by virus similar to parvovirus in dog. It is highly contagious and fatal. Mortality rate is high. This disease can produce violent vomiting, severe diarrhea and death. In some cases, sudden death will occur. The death rate is very high, but it is becoming much less common nowadays due to the effectiveness of this vaccine.

2. Feline Leukemia vaccine

Feline leukemia (Felv) is a complex disease that can affect immune system of the cat. It can cause an AIDS-like syndrome, lowering the cat's defense mechanism, anemia, infertility and cancers to white blood cells.

It is possible for a cat to carry feline leukemia virus without showing any sign of illness (the cat is a carrier). Test of blood can be done before vaccination to determine whether the cat is a carrier or not.
Best Blogger Tips

Monday, March 14, 2011

VACCINATION FOR CATS AND DOGS -IS IT IMPORTANT?

What is vaccination?
Vaccine is a solution of 'weak' (attenuated) or killed microorganisms such as viruses, bacteria, rickettsiae, administered for prevention of infectious diseases. Vaccination is an introduction of vaccine into the body using many routes, to produce immunity to a specific disease or it has the same meaning of immunization. Vaccine was given to the dogs and cats for protection from infection of certain diseases that can be fatal.


Why must we vaccinate our cats and dogs?
There is no effective treatment for any viral diseases because by the time an animal is seen to be sick, the diseases have often progressed to the point where treatment is ineffective. Antibiotics are useless against viruses. The only safeguard is prevention by vaccination.


Classification of vaccine
There are various types and brands of vaccines that are available in the market. However, these vaccines can be divided into two groups:

  • vaccine that used "weak' or live virus - less safe because the virus in the vaccine solution can create reverse reaction that can be bad for the dog or the cat. Usually the price of this type of vaccine is cheaper than killed virus vaccine.
  • vaccine that used killed virus - safer because killed virus is used and it is inactive. The price of this vaccine normally higher.
  • There are also vaccines that could protect dog or cat from one, two or three diseases only, and the price of these vaccines are cheaper.

When can we bring our cat or dog for vaccination

  • Earliest is at 6-8 weeks old (2 months old)
  • Second vaccination or booster at 12 weeks old
  • Third vaccination or booster at 16 weeks old
  • Followed by annual booster - after 12 months. Annual booster is highly recommended as a lifetime protection for your dogs and cats.

Best Blogger Tips

Sunday, March 13, 2011

ADA MASALAH HAIWAN? TANYA SAYA...

Yerp...kalau ada masalah dengan haiwan ternakan atau kesayangan anda, boleh tanya saya di ruangan yang telah disediakan. Sebelah kanan blog (atas), ada ruangan helaian blog. Kat situ ada link untuk ke ruangan pertanyaan. Tak kisah laa nak tanya apa pun. Janji haiwan ler...jangan ler korang mengarut tanya aku makan sambal belacan ke tidak...hehehe.

Perkhidmatan ini dibawakan kepada anda secara PRO BONO. Amende tuh??...percuma dolll...FREE OF CHARGE! NO CONSULTATION FEES!
Best Blogger Tips

Friday, March 11, 2011

SAMAN EKOR - FAHAMI ISU SEBENAR!



Saya ingin merujuk kepada siaran akhbar Berita Harian bertarikh 11/3/2011 yang memetik ulasan seorang Pakar Perlembagaan Profesor Dr Rohimi Shapiee. Saya amat dukacita dengan perkembangan dan ulasan tersebut yang melabelkan pihak-pihak yang menggalakkan rakyat membayar saman sebagai sebagai nakal dan menggalakkan pemandu supaya terus melanggar undang-undang.

Saya ingin tegaskan pendirian kami di Jawatankuasa Kempen Anti saman Ekor (KASE) bahawa kami tidak sekali-kali bersetuju dan menggalakkan pemandu-pemandu kenderaan memandu tidak mengikut peraturan. Setaip pemandu mestilah memandu dengan berhemah kerana jalanraya bukan harta persendirian tetapi hak bersama. Kami juga tidak bersetuju dengan penguatkuasaan yang tidak mengikut peraturan sedia ada. Atas hujah dan pendirian ini, kami melancarkan Kempen Anti Saman Ekor (KASE) iaitu bertujuan memberikan penerangan tentang hak rakyat yang dijamin oleh Perlembagaan, prinsip keadilan dan pematuhan peraturan serta prosedur tindakan undang-undang.

Tidak pernah pada bila-bila masa dan ketika, Kami menyatakan bahawa Saman Ekor yang dikeluarkan oleh PDRM adalah bertentangan dengan Perlembagaan dan Akta. Jika ada, saya merasakan kenyataan dan pendirian kami telah disalah tafsir. Saya ingin memperbetulkan pemahaman dan persepsi sesiapa sahaja termasuk Pakar Perlembagaan tersebut supaya sebelum membuat sebarang ulasan atau komen, FAHAMI dahulu apa isu yang dibawa dan ditimbulkan.

Saya ingin menegaskan bahawa Saman Ekor yang dikatakan saman itu sebenarnya bukan saman tetapi hanya sekadar notis meminta maklumat pemandu daripada pemilik kenderaan yang dikeluarkan mengikut Seksyen 115 (1) Akta Pengangkutan Jalan 1987. Notis ini disebut sebagai Pol 170A. Fakta ini tidak pernah disangkal malah diakui oleh Kementerian Dalam Negeri, PDRM malah Timbalan Menteri Pengangkutan di dalam Dewan Rakyat. Saya mohon kerjasama pihak-pihak yang ingin membuat ulasan supaya lebih rajin membaca daripada membuat ulasan dan komen berasaskan lojik akal fikiran. Pernahkah pihak-pihak yang membuat ulasan ini meneliti setiap patah perkataan yang terkandung di dalam notis Pol 170A tersebut sebelum membuat komen? Baca dan fahami kandungannya dahulu kemudian nyatakan komen dan ulasan.

Mengikut Seksyen 115 (1) APJ 1987 setiap pemilik kenderaan apabila diberikan notis Pol 170A ini hendaklah memberikan maklumat pemandu yang disyaki telah melakukan kesalahan yang dinyatakan di dalam notis tersebut dalam tempoh tujuh (7) hari dari tarikh notis diterima. Kegagalan memberikan maklumat boleh dianggap melakukan kesalahan melainkan pemilik memuaskan hati mahkamah bahawa beliau tidak tahu siapa yang memandu. Maksud memuaskan hati mahkamah tersebut ialah seseorang pemilik jika ingkar menjawab notis tersebut maka pihak berkuasa iaitu PDRM yang mengeluarkan notis ini hendaklah mengeluarkan suatu notis (Saman) di bawah Seksyen 53(1) Akta Pengangkutan Jalan 1987.

Persoalannya adakah semua prosedur ini diikuti oleh pihak berkuasa iaitu PDRM yang mengeluarkan notis ini?

Bersama Notis Pol 170A ini juga dikepilkan Notis Pol 171 iaitu menawarkan kompaun kepada pemilik kenderaan jika pemilik mengakui kesalahan dan ingin menerima tawaran kompaun, pemilik boleh menjelaskannya. Perlu diambil perhatian bahawa tawaran kompaun ini diberikan melalui Seksyen 120 (1) APJ 1987. Kompaun ini hanyalah semata-mata tawaran. Bukan suatu bentuk hukuman atau denda. Kompaun ini juga mempunyai tempoh sah laku kerana di dalam Notis Pol 171 di perenggan 4 dinyatakan begini “Tawaran ini berkuatkuasa sehingga (tarikh). Sekiranya tiada jawapan selepas tarikh ini, tindakan saman akan diambil”. Ini dengan jelas menunjukkan bahawa kompaun tersebut hanyalah suatu tawaran, dan jika pemilik atau yang disyaki melakukan kesalahan tidak menerima tawaran kompaun tersebut dan enggan membayar, maka mereka hendaklah disaman supaya hadir di Mahkamah menjawap pertuduhan ke atas mereka. Saman ini dikeluarkan mengikut Seksyen 53(1) APJ 1987 yang disebut sebelum ini.

Persoalannya, adakah prosedur ini juga diikuti oleh pihak berkuasa?

Perkembangan yang berlaku sekarang ialah pihak berkuasa iaitu Kementerian dalam Negeri melalui PDRM telah menghukum orang yang disyaki melakukan kesalahan lalu lintas sedangkan mereka tidak pernah dibuktikan melakukan kesalahan. Mereka dihukum dengan alasan tidak membayar kompaun sedangkan kompaun hanyalah tawaran. PDRM pula mengambil kesempatan di atas kurangnya pemahaman rakyat tentang undang-undang dan peraturan telah menghukum dengan meminta JPJ menyenarai hitam kenderaan bertujuan memaksa mereka membayar kompaun. INILAH TINDAKAN YANG BERTENTANGAN DENGAN PERLEMBAGAAN!

Kenapa ia bertentangan dengan Perlembagaan?

a)      Kesalahan yang dikatakan telah dilakukan tersebut belum dibuktikan.

Rujuk kembali kepada ulasan asal di atas. Jika Pemilik kenderaan ingkar notis, sepatutnya mereka dihadapkan ke Mahkamah untuk dibuktikan mereka ingkar notis tersebut. Pelbagai persoalan akan timbul di sini. Adakah notis tersebut telah dikeluarkan? Adakah notis tersebut telah diserahkan dengan sempurna?

Notis boleh diserahkan kepada pemilik kenderaan mengikut Seksyen 118 APJ 1987 iaitu dengan pos berdaftar. Jadi pihak berkuasa perlu membuktikan terlebih dahulu notis itu telah dikeluarkan. Kemudian buktikan notis itu telah diserahkan iaitu dengan bukti pengeposan daripada pejabat pos berkaitan. Jika ada bukti tersebut barulah pemilik perlu buktikan kenapa beliau ingkar. Jika beliau telah memuaskan hati mahkamah dengan alasan-alasannya maka kemungkinan akan dilepaskan. Jika tidak dapat memuaskan hati Mahkamah, kemungkinan akan dijatuhkan hukuman kerana ingkar notis. Belum lagi soal memandu melebihi hadlaju. Adakah ini dilakukan dalam situasi sekarang ini? Jawapannya tidak kerana Timbalan Menteri Pengangkutan sendiri mengakui di Dewan Rakyat pada 8/3/2011 bahawa jika seseorang ingkar Notis Pol 170A ini maka mereka secara automatik dianggap melakukan kesalahan. Ini suatu anggapan yang salah di sisi undang-undang.

Jika pemilik atau pemandu disyaki memandu melebihi hadlaju, mereka sepatutnya disaman hadir ke Mahkamah untuk dibuktikan mereka telah melakukan kesalahan tersebut. Adakah ini dilakukan? Tidak! Mereka terus disenarai hitam kerana tidak membayar kompaun. Sepatutnya PDRM membawa mereka ini ke Mahkamah, buktikan mereka memandu melebihi hadlaju. PDRM sentiasa mengatakan mereka mempunyai bukti, jadi buktikan di Mahkamah. Bukan dengan bekerjasama dengan JPJ untuk menyenarai hitam supaya pemilik kenderaan membayar kompaun. Ini salah! Kenapa PDRM tidak membawa mereka ini ke Mahkamah untuk dibuktikan kesalahan? Mungkin PDRM tahu bahawa mereka tidak dapat membuktikan kesalahan tersebut.

Perlu diambil perhatian bahawa APJ 1987 tidak memperuntukkan sebarang penggunaan imej yang dirakam untuk diterima pakai sebagai bukti di Mahkamah. Setelah APJ 1987 dipinda pada 22/12/2010 dan mula berkuatkuasa pada 1/2/2011 barulah imej yang dirakam diterima sebagai bukti di Mahkamah. Ini disebut di dalam seksyen 117 (11) Akta Pengangkutan Jalan (Pindaan) 2010 seperti berikut :Dalam mana-mana prosiding di mana-mana mahkamah, apa-apa imej yang dirakamkan yang dikemukakan oleh pihak pendakwaan bagi apa-apa kesalahan di bawah Akta ini hendaklah diterima sebagai keterangan, dan hendaklah menjadi bukti prima facie bagi fakta yang dinyatakan di dalamnya.

Akan ada pula pihak yang akan mengatakan bahawa gambar boleh diterima sebagai keterangan di Mahkamah mengikut peruntukkan Akta Keterangan 1950. Betul, tetapi gambar bagaimana, bagaimana gambar diambil. Jika boleh digunakan peruntukkan Akta Keterangan 1950, kenapa kerajaan bersusah payah meminda Akta Pengangkutan Jalan 1987 untuk memasukkan penggunaan gambar (imej) sebagai bukti yang boleh diterima?

Apa yang menyedihkan lagi, sudahlah gambar tidak boleh diterima sebagai bukti, para pemandu dan pemilik telah dikenakan bayaran RM10 untuk melihat dan mendapatkan salinan gambar tersebut oleh PDRM. Sudah lah tidak dibuktikan lagi mereka bersalah, mereka dikenakan bayaran untuk membuktikan mereka tidak bersalah. Sistem keadilan apa yang kita guna???

b)     Seseorang itu tidak bersalah sehingga dibuktikan bersalah.

Ada dua (2) isu di sini :
a)      Pembuktian bersalah; dan
b)      Siapa yang boleh menghukum seseorang itu bersalah.

Pembuktian salah.

Seperti yang diulas sebelum ini, adakah semua yang dituduh dan dikeluarkan Saman Ekor ini telah dibuktikan melakukan kesalahan oleh PDRM dan JPJ? Di Mahkamah mana mereka ini dibuktikan bersalah? Jika tidak pernah dibuktikan bersalah, kenapa menghukum?

Siapa yang boleh menghukum seseorang itu bersalah?

Kuasa untuk menghukum ini adalah kuasa Mahkamah. Inilah tujuannya diwujudkan tiga (3) cabang dalam kerajaan iaitu Eksekutif, Perundangan dan Kehakiman. Polis tiada kuasa menghukum. JPJ tiada kuasa menghukum malah kerajaan tiada kuasa menghukum. Hanya Mahkamah sahaja mempunyai kuasa ini. Justeru tindakan menyenarai hitam pemilik kenderaan ini adalah suatu hukuman. Siapa yang menyenarai hitam? Bukan Mahkamah tetapi JPJ. Adakah JPJ telah mendapat perintah Mahkamah untuk menyenarai hitam pemilik kenderaan?

JPJ akan menyatakan mereka mempunyai kuasa di bawah Seksyen 17(1)(d) APJ 1987 untuk menghalang transaksi. Bagaimana kuasa tersebut perlu dibuat? Peruntukkannya menyebut bahawa Pengarah JPJ hendaklah berpuashati bahawa seseorang itu tidak mempunyai “perkara yang belum selesai”. Bagaimana JPJ hendak berpuashati? Mestilah membuat suatu siasatan seperti memberikan peluang membuat representasi kepada pemilik. Ini disebut di dalam Seksyen 17(2) APJ 1987. Adakah ini dibuat? Tanyalah JPJ.

Senario sekarang ini adalah hukum dahulu buktikan kesalahan kemudian. Ini jelas bertentangan dengan prinsip keadilan.

c)      Menyenarai hitam bermaksud menghalang rakyat menggunakan harta.

Perkara ini diulas dengan terperinci di dalam kes Leonard Lim Yaw Chiang lwn Director of Jabatan Pengangkutan Jalan Negeri Sarawak & Anor [2009] 6 CLJ 280.

Yang Arif Hakim Mahkamah Tinggi Kuching tersebut telah memutuskan bahawa “perkara yang belum selesai” yang dimaksudkan di dalam Seksyen 17(1)(d) APJ 1987 ialah perkara yang telah dibawa ke mahkamah di mana yang dituduh tidak membela diri.

Mahkamah juga memutuskan bahawa tindakan JPJ Negeri Sarawak menyenarai hitam di bawah Seksyen 17(1)(d) APJ 1987 di atas suatu kesalahan yang belum dibuktikan adalah salah dan bertentangan dengan undang-undang. Malah tindakan tersebut juga dianggap bertentangan dengan Perkara 13 Perlembagaan Persekutuan yang menjamin hak setiap rakyat menggunakan harta mereka.

Akhirnya Mahkamah Tinggi telah membenarkan tuntutan gantirugi terhadap JPJ kerana telah menyebabkan kerugian kepada pemohon di dalam kes itu akibat kehilangan penggunaan harta beliau iaitu kereta yang disenarai hitam.

Justeru saya ingin mengambil peluang ini untuk memperbetulkan persepsi dan pemahaman sesetengah pihak supaya apa yang diperjuangkan dan dibahaskan ini adalah isu penyalahgunaan proses keadilan.FAHAMI ISU SEBENAR! ANDA MAMPU MENGUBAHNYA!



Best Blogger Tips

Wednesday, March 9, 2011

KELEBIHAN BERSELAWAT KE ATAS NABI MUHAMMAD SAW



Al-Sheikh Abdul Qadir Al-Jelani Al-Hasani, Quddisasirruhu menyatakan kelebihan berselawat ke atas nabi di dalam kitabnya Al-Safinah al-Qadiriyah. Beliau meriwayatkan drpd Ibnu Farhun berkata " Berselawat kepada nabi Muhammad s.a.w. itu mempunyai empat puluh dua kelebihan. hali ini tertulis dalam kitabnya Hadaiq Al-Anwar"

1. melaksanakaan perintah Allah s.w.t
2. bersamaan dengan selawat Allah s.w.t. kps Rasulullah S.a.w.
3. mendpt ganjaran 10x selawat drpd Allah atas setiap kali selawat yang diucapkan ( selawat drpd Allah s.w.t. bereti rahmat
4. bersemaan dngn selawat para malaikat
5. dikurniakan oleh Allah s.w.t. 10x dari drjat atas setiap satu-satu selawat

6. dituliskan oleh malaikat 10x kebaikan atas setiap selawat
7. dihapuskan oleh Allah s.w.t. 10x kejahatan atas setiap selawat
8. segala doa akan diperkenankan oleh Allah s.w.t.
9. mendapat syafaat dprd Rasulullah s.a.w.
10. mendapat keampunan Allah s.w.t. dan akan ditutup segala keaiban

11. Allah s.w.t. akan menutupi segala dukacita
12. dikurniakan maqam hampir kepada Rasulullah s.a.w.
13. mendapat darjat al-sidq
14. ditunaikan segala hajat
15. selamat sejahtera pada hari kiamat

16. Allah s.w.t dan para malaikat akan berselawat ke atas individu yang berselawat
17. mendapat khabar gembira daripada Allah s.w.t. dengan balasan syurga
18. selamat sejahtera pada huru-hara hari kiamat
19. Rasulullah s.a.w. akan menjawab secara langsung ke atas setiap selawat yang dibacakan
20. mudah mengingat semula perkara-perkara yang lupa

21. mendapat kedudukan yang baik pada hari kiamat serta tidak akan kecewa pada hari itu
22. tidak akan merasai fakir
23. terpelihara dari dihinggapi sifat bakhil
24. mendapat kesejahteraaan drpd doa Rasulullah s.a.w
25. selawat akan menjemput setiap pengucapnya ke jalan syurga

26. menjauhkan seseorg itu drpd terlibat dalam majlis-majlis yang tidak disebut padanya nama Allah dan rasulNya atau drpd majlis-majlis lagha
27. berselawat menyempurnakan kalam pujian Allah s.w.t. apabila disebut "alhamdulillahirabbil'alamin" di dalam doa, maka akan disambut selepas itu dengan selawat ke atas Nabi Muhammad s.a.w
28. selamat melintasi titisan sirat al-mustaqim pada hari kiamat
29. terpelihara drpd sifat kasar dan gelojoh
30. disambut oleh Allah s.w.t. pada hari kiamat dengan kata-kata pujian yang lunak

31. mendapat keberkatan Alalh
32. mendapat kesempurnaan iman
33. kasih dan cinta kepada Rasulullah s.a.w.
34. mendapat hidayah daripada Allah dan dikurniakan hati yang sentiasa hidup mengingati Allah s.w.t.
35. setiap selawat yang dibaca akan dibentagkan di hadapan Rasulullah s.a.w. secara langsung

36. teguh pendirian dengan kebenaran
37. berselawat bererti kita menunaikan sebahagian daripada hak-hak Rasulullah s.a.w. kea tas diri kita. di samping itu ia dianggap mensyukuri nikmat Allah s.w.t. yang mengurniakan dan mengutuskan Rasulullah s.a.w. kepada kita.
38. berselawat juga bererti zikrullah, bersyukur serta mengiktiraf segala nikmat yang dikurnikan oleh Allah s.w.t.
39. mendapat balasan rahmat yang luas daripada Allah s.w.t.
40. berselawat bereti melengkapkan pengertian berdoa dan memohon kepada Allah s.w.t. ke atas Rasulullah s.a.w. dan kepada diri sendiri

41. antara kelebihan ynag paling hebat kepada setiap individu ialah akan terjelma gambaran Rasulullah s.a.w. dalam jiwanya
42. dikurniakan oleh Allah s.w.t. maqam seorang Syeikh dan Murabbi.

Dipetik daripada artikel seorang kawan.
Best Blogger Tips

Monday, March 7, 2011

MANDIKAN KUCING : ADAKAH PERLU?

Selalu ke korang mandikan kucing? Atau tak pernah mandi pun kucing2 tuh?. Selalu gak menjadi tanda tanya samada perlu atau tidak kita mandikan kucing2 kesayangan kita tuh. Sebenarnya boleh je samada nak mandikan atau tak nak mandikan kucing2 tu. Semuanya bergantung kepada keadaan. 


1. Kotor sangat. Kekadang kucing tu masuk longkang ler, main minyak hitam ler, main lumpur ler. Maka boleh ler kita mandikan kucing tu. Bau pun dah hapak...takkan nak biarkan. Jadi kena la mandikan.

2. Ada masalah parasit. Ini yang paling banyak berlaku. Iklim negara kita yang panas lembab ni memang mudah parasit ni membiak dan berumah tangga kat badan kucing kita. Kutu, hama dan pinjal tu memang masalah utama. Untuk hapuskan atau kurangkan parasit nih, kena la mandikan kucing tu secara berkala. Yang paling bagus seminggu sekali. Toksah ler hari2...kesian kucing tu baiii...

3. Jangkitan fungus. Dengan mandikan kucing dengan shampoo berubat untuk hapuskan fungus kat  kulit badan kucing tu. Kena jugak mandikan secara berkala. Seminggu 2 atau 3 kali.

Itu je aku rasa antara sebab2 yang penting kenapa kita perlu mandikan kucing kesayangan kita. Haaa..apa lagi..pegi ler mandikan kucing tuh...Copek la baiii!...hehehehe


Best Blogger Tips

TEKNIK MUDAH MANDIKAN KUCING



Entri ni kita citer cemana nak senang mandikan kucing. Masalah besor gak nih...terutama kepada peminat2 tegar kucing. Ada tu sampai calar balar tangan kena cakar dengan kucing masa mandikan kucing2 tuh. Tak kurang jugak la yang kena gigit. Kejor kucing satu kampung pun ada sebab...bila kena air je...burrrr...terus kucing lari sekuat2 hati macam dikejar hantu...hehehehe. Memang macam2 cerita kalau pasal mandikan kucing ni.

Ikuti langkah2 kat bawah ni untuk memudahkan anda mandikan kucing2 anda tu:

1. Sediakan sangkar. Sangkar standard tu ler. Yang bawah dia ada tray plastik tu. Lagi kecik lagi bagus. Itu tray plastik kasik remove. Biarkan sangkar tu sahaja.

2. Ambik shampoo. Shampoo untuk haiwan ye. Jangan pulak korang belasah guna Rejoice, Pantene....hehehehe. Ambik mangkuk bubuh shampoo..campur air. Jadikan ia larutan. Make it easier...

3. Tanggalkan segala rantai kat leher kucing tuh. Masukkan kucing tu dalam sangkar.

4. Kat rumah korangkan ada shower air panas. Setkan air tu suam2 dah ler. Jangan lak panas sangat. Tak pasal locot lak kucing tu nanti. ONkan shower tuh.

5. Memula jirus gunakan shower tuh start daripada kaki bawa ke atas. Untuk muka kucing tu, korang siram shower tu daripada kedudukan tinggi sikit. Kira macam air hujan ler. Takler kucing tuh kelemasan.

6. Then, ambik larutan shampoo tadi, bukak pintu sangkar, jirus dan ratakan ke badan kucing. Kalau kucing tu diam jek, keluarkan kucing tuh, letak atas sangkar...dan mula ler 'sental' badan kucing tuh mana yang patut. Pakai tangan je pun dah ok. 

7. Dah rata shampoo tu, masukkan kucing tu dalam sangkar balik. Biar 10 minit. Toksah risau ler, rasa shampoo tu bukan sedap pun. Takkan adanya dia nak jilat.

8. Lepas 10 minit kita ONkan shower, kita start bilas. Start daripada bahagian kaki bawak naik ke atas. Kucing masih dalam sangkar. Jirus je ler sampai segala saki baki shampoo kat badan kucing tu hilang.

9. Ambik tuala. Keluarkan kucing daripada sangkar dan lap kucing tuh sekering yang boleh. Nak cepat boleh guna hair dryer sebagai bantuan.

10. Kalau kucing tu tak makan dalam 6-12 jam lepas mandi, menggigil semacam, bulu meremang...bawak berjumpa Vet. Mungkin kucing tu demam...:)

Dah selesai. Sonang yo baiiii!
Best Blogger Tips

Saturday, March 5, 2011

How does getting rewarded through sharing sounds like to you? Join #ChurpChurp today and bring more friends to the community!

How does getting rewarded through sharing sounds like to you? Join #ChurpChurp today and bring more friends to the community!

KLIK LER LINK ATAS TUH...KASIK REGISTER BEB! Best Blogger Tips

BONUS INSTAFOREX - CLAIM LA BEB!

Instaforex.com menyediakan 2 jenis bonus: 
1) 30% Welcome Bonus
Untuk promosi yang terbaru, kini Instaforex menyediakan welcome bonus yang terbaru bagi setiap pedagang. Kini berapa jumlah yang anda depositkan ke akaun dagangan anda, anda layak mendapatkan bonus 30% ini dari pihak instaforex.
Berikut adalah terma dan syarat yang perlu dipatuhi untuk melayakkan anda menerima tawaran ini :
 Setiap pedagang layak menerima 30% bonus dari setiap jumlah deposit yang dilakukan
contoh : Jika anda deposit 1000 usd sebelum promosi ini, anda hanya layak menerima 200usd bonus melalui promosi fixed welcome bonus sebelum ini ( sila rujuk di bawah)

kini jika anda deposit 1000  usd anda layak menerima bonus sebanyak :
1000 x30% = 300usd
Bonus 30% ini tidak layak bagi akaun yang telah menerima fixed bonus (sila rujuk fixed bonus di bawah). Bagi melayakan anda menerima bonus ini anda hendaklah mendaftar akaun dagangan baru.

Pihak insta berhak menarik balik bonus jika dikesan anda membuat pengeluaran balik jumlah deposit asal anda.
Sebarang pengesahan diri tidak diperlukan. Tetapi pihak Instaforex berhak untuk memintanya jika terdapat sebarang keraguan.
Untuk menuntut 30% Welcome Bonus anda sila klik SINI
2) Fixed Welcome Bonus
Bagi menghargai dan mengalu-alukan pedagang-pedagang (trader) yang berdagang bersama Instaforex, pihak Instaforex telah menyediakan insentif dan bonus bagi pedagang yang ingin memulakan dagangan mereka.
Jumlah bonus yang ditawarkan adalah bergantung kepada jumlah deposit anda ke akaun trading Instatrader. Anda boleh rujuk carta dibawah untuk nilainan bonus :

1. Bonus 30 USD – Deposit 100 USD
2. Bonus 110 USD – Deposit 300 USD
3. Bonus 200 USD – Deposit 800 USD
4. Bonus 1000 USD – Deposit 5000 USD
5. Bonus 5000 USD – Deposit 50000 USD
Bagi mendapatkan “Welcome Bonus” seperti yang dinyatakan di atas anda terlebih dahulu disyaratkan deposit terlebih dahulu ke dalam akaun dagangan anda.
Setelah anda telah mempunyai amaun seperti yang disyaratkan di dalam akaun dagangan anda, anda hendaklah mengisi borang permohonan ‘Welcome Bonus” dan menghantar salinan Kad Pengenalan atau salinan Passport kepada pihak Instaforex.
Untuk mendaftar dan medapatkan maklumat lanjut mengenai promosi ini anda boleh klik SINI


(Artikel ni aku copy bulat2 daripada www.instaforexmas.com .... hehehe)
Best Blogger Tips

Thursday, March 3, 2011

INTRODUCING BROKER ATAU IB YANG BIASA AKU GUNA UNTUK LOCAL DEPOSIT INSTAFOREX

Setelah daftar akaun trading, kita nak deposit duit la pulak. Rules yang pertama - kat mana kita deposit, kat situ kita withdraw. Kalau deposit guna IB, withdraw pun mesti guna IB yang sama. Kalau deposit guna Libertyreserve, withdraw pun mesti guna kaedah yang sama. Jangan ngelat eh. Banyak IB berdepan dengan masalah 'pengelat'2 nih...dan akhirnya IB ni dicop sebagai scam kerana tak nak withdraw kan duit2 mereka. Bila dikaji, sebenarnya salah sendiri...don't be bebal..kekekeke

Pada pendapat aku, lebih mudah kita gunakan khidmat local deposit atau dengan kata lain kita gunakan khidmat IB untuk urusan deposit atau withdrawal. Ada lebih kurang 10 IB rasanya kat Malaysia nih yang boleh dihubungi oleh kita untuk selesaikan masalah deposit atau withdraw ke akaun trading. Setiap IB ada rate tertentu. Hubungi mereka dan tanya mereka dahulu tentang apa yang kita tak faham atau mushkil. Biar semua terang dan jelas.



Di Malaysia ada 119 Introducing Office. Ada orang salah anggap. Dia ingat senarai nih sumernya IB. Nope...hampir 90% adalah Sub IB. Aku ada dalam senarai tuh dan aku pun hanya Sub IB.

Aku hanya SUB IB for NS


Di bawah ni aku senaraikan IB2 yang biasa aku berurusan dan IT IS RECOMMENDED BY ME (not Carigolok.com tu ye...wadefak!). Hubungi mereka2 nih sekiranya anda ingin berurusan dengan mereka. Help yourself bebeh!



Yang mana nak jimat duit takmo topup handpon, boleh je guna Hotline seperti di bawah. Just give them a call!


Next step - kita claim bonus lak baiiii!
Best Blogger Tips

Wednesday, March 2, 2011

BAGAIMANA NAK BUKA AKAUN TRADING DI INSTAFOREX


Entri kali ni khas untuk orang2 atau trader2 yang nak bukak akaun trading dengan INSTAFOREX. Para trader forex sekelian, terutama yang nubie, harap dapat ler follow step2 yang diberikan di bawah ini untuk memudahkan urusan pendaftaran akaun. Entri ni sebenarnya sebagai guide line untuk mereka2 yang selalu call aku untuk tau cemana nak daftar dan seterusnya trade forex di INSTAFOREX.

1. Klik SINI.

2. Isikan form pendaftaran tuh  dan sebagai contoh tengok gambo bawah ni. Lepas selesai isi all particulars, tekan ler button OPEN ACCOUNT bawah tu...


3. Then akan dapat Confirmation tentang akaun trading tadi. Kat email pun dia akan bagi. Yang penting - catatkan all particulars seperti password dan PIN number untuk kegunaan kita seterusnya.

4. Download Trading terminal di SINI. Masukkan nombor akaun trading dan trader's password untuk LOGIN. Dah solosai baiiiiii....

NEXT -  Bagaimana nak deposit duit ke akaun trading anda.
Best Blogger Tips

Tuesday, March 1, 2011

SAMAN EKOR - KETAHUI HAK ANDA





Oleh Zulhazmi Shariff 


Ramai yang masih kabur dan tidak faham hak mereka sebagai rakyat Malaysia. Perlembagaan Persekutuan adalah undang-undang tertinggi Negara. Perlembagaan Persekutuan menjamin hak setiap rakyat Malaysia tanpa mengira agam, kaum, bangsa dan juga fahaman politik. 


Semua warganegara dijamin hak yang sama. Salah satu hak yang dijamin oleh Perlembagaan Persekutuan ialah hak rakyat terhadap harta. Ini disebut dalam Perkara 13 Perlembagaan Persekutuan.


Perkara 13 Perlembagaan Persekutuan


Hak terhadap harta. 


(a) Tiada seseorang pun boleh dilucutkan hartanya kecuali mengikut undang-undang. 
(b) Tiada sesuatu undang-undang pun boleh membuat peruntukan bagi mengambil atau menggunakan harta-harta dengan paksa dengan tiada pampasan yang mencukupi.


Selalunya Perkara 13 ini digunakan di dalam kes pengambilan tanah melalui Akta Pengambilan Tanah 1960. Sebenarnya Perkara 13 ini bukan sahaja melibatkan harta tak alih seperti tanah, tetapi meliputi harta alih seperti kenderaan. Justeru penafian hak memperbaharui cukai jalan dan lesen memandu oleh Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) juga sebenarnya termasuk di dalam penafian hak rakyat terhadap harta. 


Alasannya jika seseorang rakyat itu dihalang dari memperbaharui cukai jalan kenderaan mereka yang menyebabkan kenderaan itu tidak boleh digunakan maka rakyat itu telah dinafikan haknya terhadap harta.


Jika seseorang rakyat telah dinafikan hak mereka menggunakan harta (kenderaan) mereka tanpa alasan yang berlandaskan peraturan dan undang-undang maka Perkara 13 (b) menyatakan bahawa pampasan hendaklah diberikan. Ini bermaksud jika JPJ menghalang seseorang memperbaharui cukai jalan yang menyebabkan kenderaan tidak boleh digunakan, maka JPJ hendaklah membayar pampasan kepada pemilik kenderaan tersebut.


Hujah ini adalah bersandarkan keputusan kes Leonard Lim Yaw Chiang lwn Director of Jabatan Pengangkutan Jalan Negeri Sarawak yang telah diputuskan pada tahun 2009. Di dalam kes ini, seorang rakyat bernama Leonard Lim Yaw Chiang telah disenarai hitam dan dihalang oleh JPJ Sarawak dari memperbaharui cukai jalan kereta beliau. Beliau telah memohon kepada Mahkamah Tinggi Kuching untuk memutuskan bahawa tindakan JPJ menyenarai hitam dan menghalang beliau memperbaharui cukai jalan adalah salah. Beliau juga memohon gantirugi daripada JPJ di atas kehilangan penggunaan kereta beliau selama kereta tersebut tidak boleh digunakan kerana tiada cukai jalan.


Mahkamah telah memutuskan bahawa JPJ tidak boleh menyenarai hitam kenderaan di atas suatu kesalahan yang belum dibuktikan di Mahkamah. Tindakan JPJ menyenarai hitam diputuskan telah bertentangan dengan Perkara 13 Perlembagaan. JPJ juga telah diarahkan membayar gantirugi kepada pemohon dalam kes itu kerana kesusahan beliau tidak dapat menggunakan kenderaan sehingga terpaksa menyewa kenderaan lain.


Justeru di sini ingin dimaklumkan kepada pemandu-pemandu dan pemilik-pemilik kenderaan yang dinafikan hak mereka memperbaharui cukai jalan dan lesen memandu, bahawa hak anda dilindungi oleh Perlembagaan. Pihak berkuasa tidak boleh sewenang-wenang menafikan hak anda.


Berbalik kepada tawaran Kerajaan memberikan diskaun pembayaran saman sehingga hari ini 28/2/2011. Ingin dimaklumkan bahawa tindakan ini tetap salah. Isu utamanya ialah bukan jumlah bayaran kompaun atau denda itu RM300 atau RM150 atau pun RM50. Isu utamanya adalah, ADAKAH SESEORANG ITU BENAR-BENAR MELAKUKAN KESALAHAN YANG DIDAKWA SEHINGGA MEREKA WAJIB MEMBAYAR DENDA?


Perlu diambil perhatian bahawa untuk menguatkuasakan sesuatu peraturan dan undang-undang, sesebuah pihak berkuasa hendaklah juga mengikut peraturan dan undang-undang. Saman tidak boleh tertunggak. Jika ada yang tertunggak maka ianya bukan saman. Saman hendaklah dikemukakan di Mahkamah. Orang yang disaman (OKS) hendaklah diserahkan saman dan diperintahkan hadir ke Mahkamah untuk menjawap saman itu. Jika OKS mengaku salah maka mahkamah akan memerintahkan OKS itu membayar denda. Jika denda dibayar maka saman itu selesai dan tidak akan tertunggak. Jika saman diserahkan kepada OKS tetapi OKS tidak hadir ke Mahkamah, maka mahkamah akan keluarkan waran tangkap suapaya OKS hadir mahkamah. 


Maka proses yang sama akan berlaku iaitu OKS akan ditanya mangakui kesalahan atau meminta bicara. Jika mengaku maka akan diarahkan supaya bayar denda bagi saman itu. Maka selesailah saman itu. Tidak tertunggak. Jika tidak mengaku maka akan dibicarakan. Bergantung kepada keputusan mahkamah, jika didapati salah selepas bicara, maka akan diperintahkan untuk bayar denda. Selesai lah saman itu. Jika tidak bersalah maka luput juga samann itu. Tidak tertunggak.


Soalannya kenapa ada saman tertunggak? Jawapannya pertama kerana saman-saman itu tidak pernah dibawa ke Mahkamah. Kedua kerana yang dikatakan saman itu sebenarnya bukan saman tetapi notis sahaja.


Saman Ekor yang dikatakan saman ini sebenarnya bukan saman tetapi sekadar notis kepada pemilik kenderaan meminta maklumat pemandu yang dikatakan memandu melebihi hadlaju. Notis ini juga disertakan tawaran kompaun jika pemilik kenderaan mengaku melakukan kesalahan. Ia dikeluarkan di bawah Seksyen 115 Akta Pengangkutan Jalan 1987 atau dikenalai dengan Notis Pol 170A. 


Jika pemilik tidak mengaku kesalahan maka kompaun tidak perlu dibayar kerana kompaun itu hanyalah tawaran. Jika pemilik tidak membayar kompaun sepatutnya pemilik disaman supaya hadir ke Mahkamah bagi menjawap tuduhan memandu melebihi hadlaju. Kemudian proses mahkamah yang dijelaskan sebelum ini akan berlaku. Maka saman itu akan selesai dan tidak tertunggak. Masalah timbul apabila pihak berkuasa terus menghukum pemilik supaya membayar kompaun sedangkan kesalahan tidak dibuktikan. Kompaun bukan denda tetapi tawaran. 


Denda hanya boleh dikeluarkan dan diarahkan oleh Mahkamah. Bukan Polis dan bukan JPJ. Inilah penyalahgunaan kuasa dan peraturan oleh pihak berkuasa. Mereka bertindak melebihi kuasa yang diberikan. Mereka bertindak sebagai penghukum sedangkan tugas itu hanya ada pada Mahkamah.


Justeru kepada semua rakyat Malaysia, ketahui hak anda, jangan mudah terpedaya dengan tawaran dan penindasan. Gunakan hak anda... TIADA SIAPA BOLEH MEMAKSA ANDA MEMBAYAR SESUATU YANG ANDA TIDAK LAKUKAN. Anda Mampu Mengubahnya. 


Bagaimana JPJ boleh menghalang pembaharuan cukai jalan?


1) Seksyen 17(1)(d) Akta Pengangkutan Jalan 1987 (Pindaan) 2010
JPJ berkuasa menghalang seseorang melakukan apa-apa transaksi termasuk perbaharui cukai jalan tetapi setelah JPJ BERPUASHATI bahawa seseorang ada perkara yang belum selesai dengan JPJ dan Polis.
Bagaimana JPJ hendak BERPUASHATI?


2) Seksyen 17(2) Akta Pengangkutan Jalan 1987 (Pindaan) 2010
JPJ hendaklah memberikan peluang kepada seseorang membuat representasi. Ini bermaksud JPJ hendaklah menjalankan siasatan adakah seseorang itu ada perkara yang belum selesai. Maka semua pihak perlu hadir iaitu pemilik kenderaan, JPJ dan Polis yang mengeluarkan saman. Perlu disiasat adakah saman yang dikatakan ada kepada seseorang itu betul atau tidak. Sudah dibuktikan di mahakamh atau tidak. Jika tidak maka JPJ tidak boleh menyenarai hitam. Inilah maksud BERPUASHATI


3) Seksyen 17(5) Akta Pengangkutan Jalan 1987 (Pindaan) 2010
Jika dihalang daripada perbaharui cukai jalan maka Pengarah JPJ hendaklah maklumkan kepada Ketua Pengarah pengangkutan, di mana Ketua Pengarah hendaklah maklumkan secara bertulis dalam tempoh 14 hari kepada pemilik kenderaan tentang alasan halangan dibuat ke atas pemilik. Adakah notis ini pernah dikeluarkan kepada pemilik?


Jika anda dihalang daripada perbaharui cukai jalan tanpa alasan yang sah anda boleh:
a) Minta alasan bertulis daripada JPJ kenapa anda dihalang.
b) Minta JPJ perbaharui cukai jalan dengan segera jika alasan bertulis itu tidak munasabah dan tidak betul.
c) Jika JPJ enggan mematuhi permintaan anda, anda boleh menyaman/menuntut di Mahkamah untuk gantirugi kehilangan penggunaan kenderaan anda dan kesusahan anda kerana tidak boleh menggunakan kenderaan.


Zulhazmi Shariff ialah Penasihat Undang-Undang Kempen Anti Saman Ekor (KASE)






SUMBER
Best Blogger Tips