MASALAH HAIWAN ANDA-TANYA SAYA

Wokeh...ada masalah dengan haiwan kesayangan atau haiwan ternakan anda? Nak tanya tentang penjagaan atau tahap kesihatan haiwan2 anda nih...tanya je di sini. Tak kisah la lembu ke, kambing ke, itik ke, ayam ke, kucing ke....T-REX ke..errkkk! Mana yang saya tau, saya akan cuba jawab. 


Ni kira macam PRO BONO CONSULTATION. Free of charge bebeh! Kalau nak call dan URGENT, boleh guna nombor ini - 010400304lima (kadang2 aku tak angkat sebab tak dengar....jangan marah lak...hehehhe)




* Maaf ye kalau aku jawab soalan korang ni lambat sikit...sebab kekadang ada banyak urusan dunia ni nak kena selesaikan...heheheh.
Best Blogger Tips

1351 comments:

«Oldest   ‹Older   1201 – 1351 of 1351   Newer›   Newest»
Anya Tracker said... Best Blogger Tips

Selamat sejahtera doc. Saya ada kucing yang sakit sangat. Ini kali pertama aku bawa kucing ini ke vet. dia street cat kita bagi dia makan. Doc vet yg kita pergi sebelum ini mengatakan yg kucing ini menghidapi sporotrichosis :( .. sblm ini memang salah satu tangan dia dah teruk sangat kena infection so terpaksalah buat operation amputated.. so skrg tinggal tiga kaki aje lah .. kesian doctor.. and hari ini saya nampak macam kaki dia yg lagi satu bun kena infection. doc vet yg i pergi itu bagi ubat pills katana itu ubat untuk sporotrichosis. Tolong doctor is there something else i boleh buat. or can i contact u personal and make an appoinment to visit u :( .

Cik aten said... Best Blogger Tips

salam, nak tanya. ubat apa yg perlu ada kat rumah untuk kucing yg boleh boleh beli kat farmasi atau watson. contoh mcm demam,selesema, luka. vet kat sini sgt jauh. kalau boleh yg senang nak ubati sendiri.tenkiu

Ahmad shauqi said... Best Blogger Tips

Salam,kucing saya ni rectum dia terkeluar drpd punggung,berapa kos untuk rawatan ini?

hainol akbar said... Best Blogger Tips

A,kum
Umur kucing saya lebih kurang 2 bulan. Bila berjalan saya lihat dua2 kaki belakangnya mcm sakit. Jenis kucing adalah kucing hutan. Bela dari kecik. Tak pernah jatuh. Minta pendapat dr. T.kasih

hainol akbar said... Best Blogger Tips

A,kum
Saya ada seorang kucing huta alc bela dari kecik. Baru2 ni saya lihat kedua2 kali belakangnya macam sakit cara berjalan dh mcm arnab. Knp tu doktor. Ia tak pernah jatuh, saya simpannya dlm sangkar besi.Adakah disebabkan perutnya sakit. Masa beraknya dua atau satu hari baru berak. Minta pendapat doktor.

hainol akbar said... Best Blogger Tips

Test

nor azura said... Best Blogger Tips

btul ka dgn bawang putih boleh sembuhkan kucing yg muntah2 cacing?

nor azura said... Best Blogger Tips

nn

Dyg Natassha said... Best Blogger Tips

salam doc,saya ada bela kucing dlm umur 1tahun, saya bagi makan drywhiskies tu, tapi satu hari tu saya bagi makan lebihan ikan masak kunyit. esoknya, muka kucing saya jadi bengkak. panik saya dibuatnya macam mana cara nak sembuhkan bengkak dia eh?

lavendrial said... Best Blogger Tips

salam,... nak tanya kalau kos untuk bawak sugar glider saya untuk dapatkan rawatan jangkitan pada urinary berapa kos yaa??

D Artagnan said... Best Blogger Tips

Salam doc.
Kucing saya dilanggar semalam, saya tak pasti kakinya patah atau tak sbb dia boleh berjalan cuma peha kirinya tak stabil dan dia jalan senget. Dia dah mkn 2 packets wet food tapi tak berak. Apa yg boleh saya buat untuk dia berak sementara saya tunggu vet kerajaan buka pada esok hari. Berapa lama kucing boleh bertahan(tak berak). Adakah kucing saya dlm bahaya. Selepas saya buat research dia mungkin patah tulang pelvis. Saya assume pundi kencing dia okay sbb dia blown kencng cuma tak boleh berak. Dan perlu ke saya balut kakinya dan hip dia? Terima kasih doc. Saya harap doc dpt membantu saya.

Maktok Hawa said... Best Blogger Tips

Salam alaik
Saya nk tnye berkenaan BIBI saya...c ibu kucing yg sedang menyusukan ank 4 ekor brumur dlm 2 mggu gitu2... C ibu plk jenis bdn comel je n bkn jenis gemoks..

Soalan saya...ada X tips atau makanan sesuai tuk d berikan kpd c ibu bg menambah n tuk meriahkan lg susu c ibu...kesian c ibu..saya tgok cam kurg susu je..mohon jwpn ye..thanks..

sicomot said... Best Blogger Tips

Assalamualaikum doc,
Urgent sangat ni,takut apa2 jadi kat kucing saya.kucing sya betina,baru usia 3 bulan lebih,sekarang dia tak aktif,suka duduk tempat gelap,tak lalu makan,minum pun tak nak..pastu muntah macam muntah lendir and berak cair.ke apa ya doc ?? Boleh bagi Cara untuk selesai masalah saya tak..sya tak nak dia mati..

sicomot said... Best Blogger Tips

Salam doc,kucing saya umur 3 bulan lebih,betina..sekarang dia sakit..muntah-muntah mcm berlendir pastu berak cair..tak lalu makan..kalau bawa ke klinik berapa Kos yang dikenakan ?

sicomot said... Best Blogger Tips

Salam doc,kucing saya umur 3 bulan lebih,betina..sekarang dia sakit..muntah-muntah mcm berlendir pastu berak cair..tak lalu makan..kalau bawa ke klinik berapa Kos yang dikenakan ?

Kupu kupu said... Best Blogger Tips

Salam doc.. saya baru beli kucing dengan seorang ni.. kucing jenis bengal.. tuan kucing tu kata mak dia dah mati kena langgar.. umur dia dah sebulan seminggu.. bila kucing tu dah diserahkan kepada saya, saya perasan kucing ni taknak minum atau makan.. tapi saya cuba untuk bagi susu kucing menggunakan botol dan mkn wet food.. dia minum tapi xnak makan.. dia kerap muntah warna kuning dan berak cair.. suara dia pon jarang dengar.. bila mengiau pon suara dia sangat perlahan.. kenapa ye doc? Tuan dia dulu ckp dia dah beri ubat cacing dekat kucing ni..

Kupu kupu said... Best Blogger Tips

Salam doc.. saya ada beli seekor kucing drp org.. kucing jenis bengal.. umurnya baru sebulan seminggu.. emaknya dah mati sebb kena langgar.. bila kucing tu diserahkan kpd saya, saya perasan kucing ni kerap tidur.. saya cuba untuk bagi susu kucing mnggunakan botol dan wet food untuk kitten, tapi dia hanya minum susu sahaja tapi tidak mahu makan.. kucing saya kerap muntah berwarna kuning dan berak agak cair.. kenapa ye doc? Apa patut saya buat

syuada nur said... Best Blogger Tips

Assalam doktor . Tumpang tanya . kalau kucing baru pulih daripada penyakit kurap yg agak teruk . Perlukah dia mengambil suntikan vaksin di klinik ? ( suntikan vitamin?

syuada nur said... Best Blogger Tips

Assalam doktor . Nak tanya...kucing saya baru pulih daripada penyakit kurap yg agak teruk..perlukah kucing saya memgambil suntikan vitamin di klinik ? (Utk mengelakkan kuman)

Fizi Kazekage said... Best Blogger Tips

Assalamualaikum doc.. kucing saye ade bbrapa masalah iaitu:
1.ada selaput mata
2.dubur merah
3.selera makn berubah (cepat lapar x sampai 30 minit) tidak seperti sebelumnya..

Apa yg berlaku pada kucing saya doc?

Unknown said... Best Blogger Tips

Assalam doc.. saya nak tanya, kucing saya dia ada masalah dekat hidung dia, salah satu lubang hidung dia takde so dia bernafas mcm tersekat sikit, nenek saya dia pergi letak minyak lama lama hidung kucing saya jadi hitam dan keluar darah, kaki dia pon mcm mengelupas mcm tkde bulu, badan dia pon jadi ringan lepastu mcm bulu dia tu kene simbah dgn air la mcm baru lepas kene mandi even tak pon, mcm mana ye?

Suhaiza said... Best Blogger Tips

Salam doc, kucing saya kaki dia jadi keras pinggang dia kejang . Dia cuba nak bangun tapi tak boleh . Tak tahu la dia jatuh ke apa. Dia sakit apa ye

Arthur Philip said... Best Blogger Tips

Selamat malam doc sy ada seekor kucing betina yang mengandung masalah kucing betina tersebut selesma apa ubat yang sesuai atau perlu saya bawa kucing tersebut ke vet yang terdekat...

Arthur Philip said... Best Blogger Tips

Selamat malam doc sy ada seekor kucing betina yg tengah preggy masalah kucing betina tersebut dia kena flu...apa ubat yg sesuai diberi atau perlu dibawa ke vet yg terdekat terima kasih

Ainatul Afifah said... Best Blogger Tips

Assalamualaikum doc.. Nak tanye.haritu nampak paws die merah. Lepastu paws tu jadi besar dan membengkak. Kenape ye? Kalau bawa dia pergi klinik, agak2 brape kosnye ?

Amiru Affandi said... Best Blogger Tips

Nak tanya kalau kitten umur 2 bulan tapi mata masih tertutup sebab ape ye..tq

Unknown said... Best Blogger Tips

Assalamualaikum, Doc. Kucing saya nih die mcm batuk mcm tecekik nak keluar kan sesuatu dari mulut tapi takde pape pun yg keluar. Mak saya kate biasanya die batuk mcm tuh selepas minum air. Tp saya pun tak pasti. Saya ade buat research psl benda nih. Yg saya ade baca, die kate kemungkinan kucing saya kene asma. Doktor rase betul ke?

Amirah Aqilah said... Best Blogger Tips

Assalamualaikum, doc. Kucing saya nih die mcm batuk mcm tecekik nak keluar kan sesuatu dari mulut die tapi takde pape pun yang keluar. Die akan jd mcm nih lps setiap kali minum air. Tp saya pun tak pasti. Saya ade buat research pasal benda nih. Ade yg kate kucing saya nih kene asma. Betul ke doktor ?

ftnad nad said... Best Blogger Tips

Assalam, doc. Sya nk tnye la.. Kucing sya xleh nk berak.. Makin lama bdan makin susut..kakinya pon makin kecik.. Dy diam je.. Xagresif cm selalu.. Td,, tgk kt dubur dy,, kluar darah.. Ap yg perlu sya buat ye?

AZALINA Mahat said... Best Blogger Tips

Salam..doc..nk tnya kucing sy jantan telurnya membesar sebelah..perut die jd buncit sedikit.tp bila sy tekan perut die xde pn mcm skt..berak kencing mcm biasa..adakah kucing sy ni kene angin pasang?ape punca angin pasang?kucing sy dh dimandulkan.berapa anggaran kos rawatan?

gizz xlyg said... Best Blogger Tips

Aslm doc, kucing saye knr ulser and xnk makn.. macm mane ea nk pakse dia mkn? Sebab vet suh saye pakse dia mkn

izzah zulfatul said... Best Blogger Tips

assalamualaikum....
saya nak tanya, ada seekor kucing betina datang rumah saya dalam keadaan duburnya yang penuh dengan kotor2 dan lendir (bukan najis )...lendir tu jernih dan tak berbau..saya mandikan kucing tu macam biasa tpi lepas dah bagi kering2 suma lendir tu masih keluar ...lendir2 tu keluar macam drop by drop (kuantiti yang sedikit). Boleh saya tahu apa punca dan masalah sebenar kucing tu? dan kalau ia satu penyakit adakah ia berbahaya?
Mohon penjelasan doktor :)

Noor Azmi said... Best Blogger Tips

Sy kutip ank kucing umo dlm 2bln. Kaki dia nmpk bgkak skit. Cirit birit truk.sy pon ikut la petua2. Bg mkn ayam rebus dgn air msak. Alhamdullilah cirit dah baik. Sy pon tukar la mkn dia kitten prodiet ikn makerel. Esok tu kaki yg sakit bgkak skit tu jd bengkak besawww doc... tkejut sy. Mcm penuh dgn angin. Itu alergik ker doc?

Khairul Azwan said... Best Blogger Tips

Salam doc .sye nk tnye .knpe erk arnab saye keluar air liur dan berbau .bulu2 die jdi lekat2 .abis kotor?apa ptot sye buat

Khairul Azwan said... Best Blogger Tips

Salam doc sye nk tanye .knpe erk arnab sye keluar air liur dan badan dia bergetar .

fadzil sites said... Best Blogger Tips

salam doc, mnta opinion, sya bru blik dri vet utk mnta suntikan kt kucg sya,kucg sya muntah dan najis dia mcm cecair kuning putih and nfas dia ada bau.vet bg 3 suntikan, antibioctic,vitamin and 'penawar racun', kononnya takut kucg tu tmakan racun atau bhn kimia,msa bg suntikan td bkn doc vet yg bg,sbaliknya pmbantu dia,mcm bru frst time pgang jarum je sya tgk pmpuan tu,agak takut jgk sya ,and msa dia msukkan frst jarum tu agak dlm sikit,kucg sya mnjerit ksakitan,mmg sya nak tgur da pmpuan tu,tp biarkan je diorang buat kje.and last suntikan pnawar racun tu dia suntik mcm xmasuk pulak,rsa mcm stuck dkat kulit je cecair ubat tu.lgi la sya rsa mcm kucg sya bhn experiment.bla da slesai,kucg sya asyik bising je..smpai rmh pn msh bising and ank mata dia yg hitam tu mmbesar je.mmg mcm xnormal la tgk..jd nk tnya adaka itu effect ubat tu ataupn ada kna mngena dgn cra pembantu bg suntikan tu xbtl..hrap doc bole bg pnjelasan.tq doc.

Iby Ibtisam said... Best Blogger Tips

SALAM.. kucing (betina) saya berumur 3 bulan setengah,pada perutnya ada 1 ketulsn kecil seperti ktumbuhan. kucing saya tidak bermaya , makin kurus dan kurang aktif. saya bawak dia ke klinik vet dan dia menerima 2 suntikan dari doc. lepas dia terima suntikan tu, kucing saya makin lemah, jalan selangkah kemudian rebah. 2 hari kemudian, kucing saya tidak mampu untuk bangun.. kencing pun mcm tu je sbb xlarat nak bgn...dan dia pun mati.. nak tanya la dia mati sebab penyakit atau sebab 2 suntikan skali gus?

yata arashi said... Best Blogger Tips

Doc kalau kucing kena darah beku di bahagian kaki ape kita perlu lakukan

yata arashi said... Best Blogger Tips

Salam
Doc kalau kucing kena darah beku ape yang perlu kita lakukan

dr.mercy lara said... Best Blogger Tips

Ini adalah untuk memaklumkan kepada lelaki awam atau perempuan yang sihat dan 100% serius dalam menjual buah pinggangnya perlu segera menghubungi Dr. rahmat lara Hospital e-mel: mercylarahospital@gmail.com |, kerana kami mempunyai banyak pesakit yang sedang yang memerlukan pemindahan buah pinggang, yang anda cari peluang untuk menjual buah pinggang untuk wang kerana rehat kewangan ke bawah dan kami akan memberikan $ 80,000USD untuk buah pinggang beliau. dan juga kita mempunyai penawar hiv / bantuan jika anda memerlukan penawar juga hanya e-mel kami sekarang,
  EMAIL: mercylarahospital@gmail.com ..
  nombor whats app +2348077368914
  terima kasih.

Zainelywazir 98 said... Best Blogger Tips

Assalamualaikum. Dr. Kucing saya diberi ubat bius, dr yang rawat kucing saya tu kata 3 4 jam die ok, tapi dah lebih 8 jam stil tak bermaya lagi,makan tak kencing pun ada darah sikit ll. Die ad batu karang tu yang bagi ubat bius sebab nak taruh tiub. Macam mana ye? Saya bagi minum lobak putih je

Zainelywazir 98 said... Best Blogger Tips

Assalam Dr. Kucing saya ad masalah batu karang,tapi saya dah bawa pergi vet. Kene masuk ubat bius, biasenye berapa lama ye?saya tanya dr yg merawat kucing saya tu die kata 3,4 jam,tapi sekarang dah lebih 8 jam,still lemah lagi,macam mana yee? Makan pun tanak,saya cuma pakse die minum jus lobak putih ja.,tlong dr saya tanak kehilangan lagi kucing saya.

Zainelywazir 98 said... Best Blogger Tips

Assalam Dr. Kucing saya ad masalah batu karang,tapi saya dah bawa pergi vet. Kene masuk ubat bius, biasenye berapa lama ye?saya tanya dr yg merawat kucing saya tu die kata 3,4 jam,tapi sekarang dah lebih 8 jam,still lemah lagi,macam mana yee? Makan pun tanak,saya cuma pakse die minum jus lobak putih ja.,tlong dr saya tanak kehilangan lagi kucing saya.

Donald Henry said... Best Blogger Tips

salam

Buah pinggang Donor Diperlukan Segera
Adakah anda dalam hutang? Adakah anda perlu mendapatkan wang tunai untuk kos penjagaan kesihatan atau hutang membayar atau dalam keadaan pecahan kewangan? Tunggu! Mempertimbangkan untuk menjual buah pinggang anda sebagai pilihan. Jika anda ingin menjual buah pinggang anda hari ini. Mesej kami immediately.A buah pinggang dibeli dengan jumlah maksimum asas $ 500,000.00US Dollars.The Negara kini membeli nama kidney.My sihat adalah Dr Anord Smith, sedang yang Nefrologi di dalam buah pinggang Hospital hospital.Our Negara khusus dalam Pembedahan buah pinggang dan kami juga berurusan dengan membeli dan pemindahan buah pinggang dengan hidup penderma sepadan. Kami terletak di India, Kanada, UK, Turki, Amerika Syarikat, Malaysia, Afrika Selatan dan lain-lain Jika anda berminat untuk menjual atau membeli buah pinggang sila tidak teragak-agak untuk menghubungi kami melalui E-mel: massachusetts_generalhospita@aol.com
Perlu Geniune Penderma

Menunggu respon anda ....

Selamat sejahtera….
Dr Anord Smith

Donald Henry said... Best Blogger Tips

salam

Buah pinggang Donor Diperlukan Segera
Adakah anda dalam hutang? Adakah anda perlu mendapatkan wang tunai untuk kos penjagaan kesihatan atau hutang membayar atau dalam keadaan pecahan kewangan? Tunggu! Mempertimbangkan untuk menjual buah pinggang anda sebagai pilihan. Jika anda ingin menjual buah pinggang anda hari ini. Mesej kami immediately.A buah pinggang dibeli dengan jumlah maksimum asas $ 500,000.00US Dollars.The Negara kini membeli nama kidney.My sihat adalah Dr Anord Smith, sedang yang Nefrologi di dalam buah pinggang Hospital hospital.Our Negara khusus dalam Pembedahan buah pinggang dan kami juga berurusan dengan membeli dan pemindahan buah pinggang dengan hidup penderma sepadan. Kami terletak di India, Kanada, UK, Turki, Amerika Syarikat, Malaysia, Afrika Selatan dan lain-lain Jika anda berminat untuk menjual atau membeli buah pinggang sila tidak teragak-agak untuk menghubungi kami melalui E-mel: massachusetts_generalhospita@aol.com
Perlu Geniune Penderma

Menunggu respon anda ....

Selamat sejahtera….
Dr Anord Smith

♥~Layyinul Harrir~♥ said... Best Blogger Tips

Salam.. Lembu sya baru beranak dan tak cukup bulan. Anaknya lemah tak mampu menyusu dan berdiri. Apa perlu saya buat. Tq

Unknown said... Best Blogger Tips

Salam.nak tanya, kenapa kucing boleh tetiba mcm lemah longlai xblh jln. Risau takut nk lumpuh je..sebab sblm ni mak pd kucing tu pn kena penyakit sama. Mohon pencerahan

amadeus bujang said... Best Blogger Tips

Hai doc, sy ada 2 anak kucing tngh sakit. Mata diorg sakit dan membengkak. Nak bg ubat apa?

Farahain Omar said... Best Blogger Tips

Salam doc. Maaf doc nak tanya. Kalau kucing tak boleh jalan sebab apa ya? kaki belakang dia macam patah tp bila saya tgok tulang kaki dia tak patah pun. Selera makan pun takde. Suara pun tak keluar :'(

Farahain Omar said... Best Blogger Tips

Salam doc. Saya baru je bela seekor kucing ni. Malam tu saya letak dia dlm kotak. Pagi tu saya tgok dia kat luar kotak dah sambil baring dan bersemut. Saya terus mandikan then saya cuba tegakkan dia tp kaki belakang dia macam patah dia seret je kaki dia. Saya dh mintak abang saya tgokkan kaki dia tp tulang dia tak patah pun. Dia takde selera makan dan tak bersuara. Tolong saya doc.

fuji said... Best Blogger Tips

Salam doc,

Kucing saya baru melahirkan anak selama 2 bulan. Sejak melahirkan anak kucing saya tak ada selera makan,tak nak tidur dan ada kalanya muntah dan cirit birit. Kucing saya baru berumur satu tahun masa lahir kan anak nyer.

Saya ada belikan makanan kucing baby jenama royal canin mengandungi susu untuk baby kucing kerana susu ibu kucing macam dah tak ada.

Anak kucing dan ibunya kucing pun makan. Kemudian saya beli makanan kitten step2 untuk ibu kucing kerana risau ibu kucing tak dapat sumber protein yg mencukupi.

Pada malam yang saya berikan ibu kucing makanan step 2 kitten food tu 2 jam kemudian ibu kucing muntah dan cirit birit. Selepas itu pada pukul 1.30pagi kucing saya sawan.

Saya panic dan tak tahu nak buat apa, selepas sawan nafas kucing saya menjadi sangat perlahan.

Saya ada call medical centre 24hours untuk rujukan kerana kalau mahu drive dari seremban ke jalan tun razak saya risau tak sempat dengan keadaan kucing saya yang nazak dan mereka hanya akan dapat result blood test pada keesokan 9pagi dan mereka tak dapat menjanjikan apa2 untuj kucing itu survive.

Saya ambil ada bagi simptom2 yang saya ceritakan tadi pada petugas medical centre 24 hours tu dan mereka memberitahu kemungkinan keracunan.

Kemudian saya tanya petugas itu apa perlu saya boleh bagi untuk kurang kan sakit kucing saya. Petugas itu cadangkan untuk memberi active charcoal kepada kucing.

Tetapi kucing saya tak dapat di selamat kan. Kucing saya mati pada pkul 5 pagi.

Alhamdulilllah anak kucing tak minta susu sebab memang dah bagi makanan kucing baby dan ajar minum air sendiri sejak ibu kucing ada lagi.

Saya nak tanya pendapat doctor apa yang punca kucing saya mati dan macam mana saya nak cegah kalau hal seperti ini berlaku lagi. Saya juga nak tanya doc macam mana nak jaga anak kucing ni sebab ibu nya dah tiada. Ini adalah kerana saya merasakan saya perlu buat persedian atau home remedies untuk apa2 kecemasan since memang tak ada klinik veterinar yang buka 24hours selain medical centre ni and memang tak ada freelance doctor veterinar yang boleh standby 24 hours.

Saya harap doc boleh bantu saya sebab saya dan keluarga trauma dengan kematian kucing kami 2 hari lepas dan kami hilang punca tak tahu nak buat apa kerana tiada kemudahan klinik veterinar 24 hours di setiap negeri.

Terima kasih

Azie Idris said... Best Blogger Tips

Salam Doc
Anak kucing sy perutnye keras & kembung. Sy cuba sapu minyak telon (info google) ada berak tp perut still kembung & keras. Ape yg perlu sy buat

Azie Idris said... Best Blogger Tips

Salam Doc
Anak kucing sy perutnye keras & kembung. Sy sapukn minyak telon (info dr google) D ada berak tp perutnye still keras & kembung. Need yr kind advise Doc..

Azie Idris said... Best Blogger Tips

Salam Doc
Anak kucing sy berumur 1 bulan stngah. Perutnye keras & kembung. Sy try sapukn minyak telon (info dr google) Ada berak tp still keras & kembung kenapa Doc. Ape yg perlu sy buat

Azie Idris said... Best Blogger Tips

Salam Doc
Anak kucing sy berumur 1 bulan stngah. Perutnye keras & kembung. Sy try sapukn minyak telon (info dr google) Ada berak tp still keras & kembung kenapa Doc. Ape yg perlu sy buat

Azie Idris said... Best Blogger Tips

Salam Doc
Anak kucing sy berumur 1 bulan stngah. Perutnye keras & kembung. Sy try sapukn minyak telon (info dr google) Ada berak tp still keras & kembung kenapa Doc. Ape yg perlu sy buat

Azie Idris said... Best Blogger Tips

Salam Doc
Anak kucing sy berumur 1 bulan stngah. Perutnye keras & kembung. Sy try sapukn minyak telon (info dr google) Ada berak tp still keras & kembung kenapa Doc. Ape yg perlu sy buat

Azie Idris said... Best Blogger Tips

Salam Doc
Anak kucing sy berumur 1 bulan stngah. Perutnye keras & kembung. Sy try sapukn minyak telon (info dr google) Ada berak tp still keras & kembung kenapa Doc. Ape yg perlu sy buat

Azie Idris said... Best Blogger Tips

Salam Doc
Anak kucing sy perutnye keras & kembung. Sy sapukn minyak telon (info dr google) D ada berak tp perutnye still keras & kembung. Need yr kind advise Doc..

qiqi said... Best Blogger Tips

minta maaf sir, nk tnye..dkat luka anjing sy ada cacing..so ape yg sy kne buat ni..ptut sy hntar ke hospital ni? Agk brape harga yg prlu byar? Thanks sir..

Nevyer Nobig said... Best Blogger Tips

Hello doc,kucing sy bru sbntar td telah melahirkn 6 ekor anak.masa tu tiada sesiapa di rumah dan sy dapati 3 ekor telah mati dan 3 ekor masih hidup.masalahnya kesemua anak kucing ini seolah-olah cacat pada perutnya,seperti ketumbuhan di perut.lagi teruk,perut dan usus berada di luar perut dan tergantung-gantung(seekor dah mati sbb pecah,setakat ni seekor lg perut dan ususnya di luar perut x mati lagi-bru beberapa jam lahir).sy benar-benar hairan dgn kecacatan ini.2 ekor lagi yg masih hidup,cacat di bhgian perut seperti ketumbuhan,tersembul keluar pnjng lbih kurang 2-3 cm btul-btul di pusatnya.soalan saya:-

1)adakah 2 ekor anak kucing sy ini ada hrapan utk terus hidup?(sy merasakn xda hrpan hdup utk kucing yg seekor,yg perutnya terkulai keluar)
2)kenapa terjadinya kecacatan ini.klu kata genetik,anak-anaknya sebelum ini ada 4 ekor yg sihat,cergas dan xda kecacatan(kelahiran yg pertama)
3)adakah asap rokok boleh mencacatkan kandungan ibu kucing(kucing berada di dlm rmh dan x dibiarkn keluar rmh)
4)adakah jarak kelahiran yg dekat(3-4 bulan),boleh menyebabkan kecacatan ini

Utk makluman,bapa kpd anak kucing utk kelahiran yg ke-2 ini adalah kucing yg sama.

*msh wujud ke doc ni,sbb skrg dah 2017,last komen pmbaca 2012..(sori klu sy tersilap tngok masa/tahun..)

shazlin othman said... Best Blogger Tips

salam . kalau tak vaksin boleh neuter tak ? berapa ek kos neuter utk male n female ?

Firdaus Omar said... Best Blogger Tips

Salam...kucing BSH sy berumur 3bulan 6hari...ada jangkitan fangus ..boleh ke sy bgi cucuk inj anti fangus kpd kucing sy..

Firdaus Omar said... Best Blogger Tips

Salam...kucing BSH sy berumur 3bulan 6hari...ada jangkitan fangus ..boleh ke sy bgi cucuk inj anti fangus kpd kucing sy..

Nurulhafiza Halim said... Best Blogger Tips

doc,anak kucing saya kepala dia bengkak n bengkak tu lembut mcm ada air dlm tu...macamana nk buat sbb dia kecil lg n x lalu makan...Ksian dia

Mary Hello said... Best Blogger Tips

Hi doctor
Kucing saya dia mengandung beberapa
Hari ni dia tk mkn pun mata dia Susah nak bengkak dan berair ada banyak taik mata dia bila dia mcam batuk ada cecair keluar Dari buntot dia
Saya cuma nak tahu apa penyakit kucing saya

Mary Hello said... Best Blogger Tips

Hi doctor
Kucing saya dia mengandung beberapa
Hari ni dia tk mkn pun mata dia Susah nak bengkak dan berair ada banyak taik mata dia bila dia mcam batuk ada cecair keluar Dari buntot dia
Saya cuma nak tahu apa penyakit kucing saya

Mary Hello said... Best Blogger Tips

Hi doctor
Kucing saya dia mengandung beberapa
Hari ni dia tk mkn pun mata dia Susah nak bengkak dan berair ada banyak taik mata dia bila dia mcam batuk ada cecair keluar Dari buntot dia
Saya cuma nak tahu apa penyakit kucing saya

Fa ris said... Best Blogger Tips

Assalam, saya ade sekor kucing ni celah kaki dia ade biji belah disentuh dia sakit. Biji tu makin truk makin jelas dilihat dan bernanah. Kenape ye? Camne nk ubat dia ye?

Fa ris said... Best Blogger Tips

Assalam, saya ade sekor kucing dicelah kaki nya ade biji bile disentuh dia sakit. Biji tu mkin jelas dilihat n dh bernanah. Knpe ye? Camne nk ubat dia?

Aina Farisya said... Best Blogger Tips

Salam doc, nak tanya..Saya ada kucing betina dewasa.Giginya dah tiada.Semua dia tak nak makan..macam mana nak kemblikan selera makan dia?

Siti Noor Yana said... Best Blogger Tips

Assalam doc.

Nk tny skit. Smlm kitten sy demam n dh pegi vet. Sana diorang bg antibiotic n vitamin utk selera mkn. Tp hari ni kitten sy kejang2 sebelah kanan smpai tk bole berdiri. Kenapa ya doc?

Noranabiela 5178 said... Best Blogger Tips

assalamualaikum doc .
tumpang tanye yea , kalau kucing bunting , bole ke cucuk ubt cacing ???

terima kaseh :)

Iqanazmi said... Best Blogger Tips

Assalam, mata kanan kucing saya bengkak dan bernanah. Sy bawak pergi vet kerajaan and dia kata dah tak boleh buat apa, kena buat operation di klinik swasta. So dia just cucuk antibiotik ja. Berapa ya anggaran kos untuk buat pembedahan mata kucing ni? :(

Farah Nabila said... Best Blogger Tips

Salam , doc . Saya nak tanya kalau anak kucing kena gigit dengan kucing jantan umur 7 bulan sampai berdarah . Bahaya tak doc ? Apa patut saya buat dan berapa kos rawatan dia ? Kucing tu kucing siam .

Farah Nabila said... Best Blogger Tips

Salam , doc anak kucing parsi saya kena gigit dengan bapa kucing lain sampai berdarah dekat leher . Macam mana nak rawat dia doc ? Dan berapa kos rawatan dia ?

Unknown said... Best Blogger Tips

Salam doktor
Saya ada seekor kucing jenis siam dia kucing datang. Kucing saya bila membuang je mesti cirit dan kadang2 merah buntut dia. Bila dia korek pasir nak membuang tu belum sempat lagi dah keluar dah cirit. Tapi makan minum dia ok je ataupun dia kena racun sebelum datng ke rumah saya pun saya tak tahu. Saya dh beri ubat cacing tapi sama je.
Apa yang perlu saya lakukan Doktor. Minta tolong ye doktor
Soalan 2. Berapakah kos jika kucing saya perlu dirawat di klinik haiwan selalunya

Tama Samad said... Best Blogger Tips

Salam doktor.
Saya ada seekor kucing jenis siam dia kucing datang Dan kami jaganya. Masalahnya doktor dia ni selalu cirit birit dan berwarna hijau. Kadang2 belum sempat habits korek pasir kucing tu dia dah melepas dah keluar cirit dan kadang2 punggung dia merah(jarang2). Tetapi makan dan minum OK. Saya sudah beri ubat cacing tetapi sama je atau mungkin dia kena racun.
Soalan2: Berapakah selalunya kos untuk merawat masalah kucing saya ni
Mints tolong beri pendapat ya doktor

Chen Nie said... Best Blogger Tips

Salam doc , saya ada kucing tkthu jenis apa , tpi sya jaga dia sejak kecik lagi . Sejak seminggu nim dia tiba tiba luka kat tekak dia , boleh dikatakan nampak isi dalam tu . Saya bawak dia kat vet , pastu bagi ubat setiap tengahari dan malam . Ubat sapu dia habis , pastu nak bawak dia skali pergi check kat vet nak tanya luka okay ke tak , dan mata dia tak dpt nak tgk sangat ade warna putih tutup mata dia . Pastu panggil dia , dia tak sahut ; kucing saya tu duduk luar . Pastu jumpe kat umah jiran , panggil dia , tak dtg langsung , sedih kuwt doc . Dia takut saya nak bagi ubat ke? , biasanye panggil skali je dia dtg terus ��

Imran suleiman said... Best Blogger Tips

Salam doktor, kucing saya [betina] perutnya kembung dan unable untuk membuang air dengan lancar dan terkawal, tambahan pula dibahagian kaki/pinggul dia mungkin patah atau retak tulangnya. Boleh doktor diagnose:

1. sebab perutnya mengembung dan

2. kos rawatan/pembedahan kucing saya?. Terima Kasih.

Wai Reen said... Best Blogger Tips

kucing sy overdose vitamin vets bg...terus demam..sy risau la

Wai Reen said... Best Blogger Tips

kucing sy overdose vitamin dr vets..vitamin utk mbesar dan naikkan selera makan..terus demam..sy rsau la...šŸ˜­šŸ˜­šŸ˜­šŸ˜­

Azrul Azma said... Best Blogger Tips

Salam doc... Berapa kos ubat cacing untuk kitten berumur sebulan lebih?? Vet kerajaan...

Syafieka Sahron said... Best Blogger Tips

Salam doc , berapa anggaran untuk kos rawatan buasir ? Harap ii boleh bantu saya . Terima kasih

shah daniel said... Best Blogger Tips

Asalm doc saya nk tnye nie kucing kawan saya nie kaki dia dh dipenuhi ulat memang daging dngn kulit dh diratah oleh ulat ulat tersebut tapi kwn saya biarkn je dan letak diluar rumah berape lame hayat kucing tu untuk hidup doc? Kalau lame saya dapat gaji trus bwk gi klinik haiwan atau ade cara lain doc?

shah daniel said... Best Blogger Tips

Asalm doc saya nk tnye nie kucing kawan saya nie kaki dia dh dipenuhi ulat memang daging dngn kulit dh diratah oleh ulat ulat tersebut tapi kwn saya biarkn je dan letak diluar rumah berape lame hayat kucing tu untuk hidup doc? Kalau lame saya dapat gaji trus bwk gi klinik haiwan atau ade cara lain doc?

Fendi Rahamn said... Best Blogger Tips

As salam..nk tanye..kwn ada bela itik/angsa..baru ni semua mati bkn sekaligus..bangkai elok je cuma ada kesan tebukan/lubang di bahagian bwah badan..semua itik/angsa mati cara sama..apakah sbbnye..

Su said... Best Blogger Tips

Salam doc, boleh tak saya kasi kucing saya makan habastusauda dan minyak zaiton.

XXNJ said... Best Blogger Tips

salam, saya nak tanya, anak kucing saya sebulan lebih lumpuh, mungkin maknya terdudukkan. adakah dia boleh sembuh sebb dia boleh berak dan kencing mcm biasa. bila saya ketuk sikit kaki dia, still vibrate. lagi satu perut dia bloated. sy tgk youtube ianya boleh sembuh lepas perut dia yg bloated tu disuntik dan urine dikeluarkan. saya dh bwk pergi vet dan dia hanya kasi ubat sembelit dan kalsium. macam mana ye? kalau bawak untuk buat suntikan buang urine and rawat lumpuh berapa kosnya? saya baru baru lagi bela kucing jadi tak tau sangat.

Ariff Ayuni said... Best Blogger Tips

Assalamualaikum Doc..

Saya fiera and nak bertanya..saya ad 4 ekor kitten n baru 30hari and 1 ibu cat..namun smlm 2 ekor dh mati and harini 1 ekor mati..tinggal 1 ekor..untuk makluman doc, sblum ni kelima2 mereka sy anta boarding sb sy outstation..sy diberitahu dlm tmpoh boarding vet bg kitten mkn ayam rebus..n mereka mkn dgn selera..namun bgitu..sehari sblum kmatian 2 ekor kitten tu sy ambl mereka dari boarding..sy lihat ibuny bulu dh mgembang dan bila sy pgl dia diam je..tak mcm slalu..sy suspect maybe ibunya demam..mlm tu sy asingkn sbntar ibu n kitten n mskkn smla tgh mlm..kul 3.05pg sy tsedar ibuny berak..n sy perasan ad 1 cacing putih..sy assume mgkn dari ibu sb lht tgkhlakuny yg mmg x agressive langsung..
Esok pgnya sy bg imun boaster dbrikn dr vet kpd kitten..mrka mmg sihat pg tu n bgurau2 ssame sndiri..nmun apb sy blk tghri, sy perasan 1 eko kitten asyk berak wlupn 10min sblum tu sy bru je cuci lapik sgkr..dlm 1jam slps itu sy notice dia mcm dh weak..sy mmg asingkn ibu dari anak tghri tu sy mmg planing nk bwk ibuny ke klinik and sblum nk bgerak ke klinik, sy lht dlm sgkr ad 2 eko cacing putih..sy trus bw kesemua mereka ke klinik..

Sampai klinik doc drip air pd ibu n kitten tsbut..n sy tglkn mrka utk pmantauan vet..sedihny sy smlm ble sy nk anta imun boaster n mknan ibu ke klinik, sy diberitahu 2 eko kitten tmsuk kitten yg skt tu dh mati..n 1 eko lg dh lembik xblh nk bjalan spt biasa..kitten tu di bawa ke ICU stlh nadiny mkin lemah..harini tghri sy dpt tau dia dh mati..tgl 1 eko lg xtau nasib cmne sb smlm dia pn mcm nk weak..

Soalan sy doc..
1) apakah punca ny kitten2 tu mati sdgkn smsa boarding vet bg ubat cacing dh ms usia mereka 2minggu..
2) adakah sb kitten dh start dberi mkn mjadikn cacing agresif dlm perut mereka
3) cacing tu dtg dr mana..adakah dari ibuny melalui susuan.
4) adakah potensi sy msh dpt slmtkn kitten yg ada
5) bagaimana keadaan ibu wlupn vet kata dia dlm keadaan ok skg..
6) tindakan sy mghntr kucing utk boarding tu mgkn myebabkn kucing2 sy tkena jgkitan virus atau sbgny?

Utk makluman doc, vet itu myalahkan sy sb ms dln jagaan mereka kucing2 tsbut shat n agresif..nmun ms sy amk pn sy dh nmpk ibu ny bulu mgembang mcm xshat n xagresif..

Sy sedih teramat sgt..

Ariff Ayuni said... Best Blogger Tips

Assalamualaikum Doc..

Saya nak bertanya..saya ad 4 ekor kitten n baru 30hari and 1 ibu cat..namun smlm 2 ekor dh mati and harini 1 ekor mati..tinggal 1 ekor..untuk makluman doc, sblum ni kelima2 mereka sy anta boarding sb sy outstation..sy diberitahu dlm tmpoh boarding vet bg kitten mkn ayam rebus..n mereka mkn dgn selera..namun bgitu..sehari sblum kmatian 2 ekor kitten tu sy ambl mereka dari boarding..sy lihat ibuny bulu dh mgembang dan bila sy pgl dia diam je..tak mcm slalu..sy suspect maybe ibunya demam..mlm tu sy asingkn sbntar ibu n kitten n mskkn smla tgh mlm..kul 3.05pg sy tsedar ibuny berak..n sy perasan ad 1 cacing putih..sy assume mgkn dari ibu sb lht tgkhlakuny yg mmg x agressive langsung..
Esok pgnya sy bg imun boaster dbrikn dr vet kpd kitten..mrka mmg sihat pg tu n bgurau2 ssame sndiri..nmun apb sy blk tghri, sy perasan 1 eko kitten asyk berak wlupn 10min sblum tu sy bru je cuci lapik sgkr..dlm 1jam slps itu sy notice dia mcm dh weak..sy mmg asingkn ibu dari anak tghri tu sy mmg planing nk bwk ibuny ke klinik and sblum nk bgerak ke klinik, sy lht dlm sgkr ad 2 eko cacing putih..sy trus bw kesemua mereka ke klinik..

Sampai klinik doc drip air pd ibu n kitten tsbut..n sy tglkn mrka utk pmantauan vet..sedihny sy smlm ble sy nk anta imun boaster n mknan ibu ke klinik, sy diberitahu 2 eko kitten tmsuk kitten yg skt tu dh mati..n 1 eko lg dh lembik xblh nk bjalan spt biasa..kitten tu di bawa ke ICU stlh nadiny mkin lemah..harini tghri sy dpt tau dia dh mati..tgl 1 eko lg xtau nasib cmne sb smlm dia pn mcm nk weak..

Soalan sy doc..
1) apakah punca ny kitten2 tu mati sdgkn smsa boarding vet bg ubat cacing dh ms usia mereka 2minggu..
2) adakah sb kitten dh start dberi mkn mjadikn cacing agresif dlm perut mereka
3) cacing tu dtg dr mana..adakah dari ibuny melalui susuan.
4) adakah potensi sy msh dpt slmtkn kitten yg ada
5) bagaimana keadaan ibu wlupn vet kata dia dlm keadaan ok skg..
6) tindakan sy mghntr kucing utk boarding tu mgkn myebabkn kucing2 sy tkena jgkitan virus atau sbgny?

Utk makluman doc, vet itu myalahkan sy sb ms dln jagaan mereka kucing2 tsbut shat n agresif..nmun ms sy amk pn sy dh nmpk ibu ny bulu mgembang mcm xshat n xagresif..

Sy sedih teramat sgt..

Ariff Ayuni said... Best Blogger Tips

Assalamualaikum Doc..

Saya nak bertanya..saya ad 4 ekor kitten n baru 30hari and 1 ibu cat..namun smlm 2 ekor dh mati and harini 1 ekor mati..tinggal 1 ekor..untuk makluman doc, sblum ni kelima2 mereka sy anta boarding sb sy outstation..sy diberitahu dlm tmpoh boarding vet bg kitten mkn ayam rebus..n mereka mkn dgn selera..namun bgitu..sehari sblum kmatian 2 ekor kitten tu sy ambl mereka dari boarding..sy lihat ibuny bulu dh mgembang dan bila sy pgl dia diam je..tak mcm slalu..sy suspect maybe ibunya demam..mlm tu sy asingkn sbntar ibu n kitten n mskkn smla tgh mlm..kul 3.05pg sy tsedar ibuny berak..n sy perasan ad 1 cacing putih..sy assume mgkn dari ibu sb lht tgkhlakuny yg mmg x agressive langsung..
Esok pgnya sy bg imun boaster dbrikn dr vet kpd kitten..mrka mmg sihat pg tu n bgurau2 ssame sndiri..nmun apb sy blk tghri, sy perasan 1 eko kitten asyk berak wlupn 10min sblum tu sy bru je cuci lapik sgkr..dlm 1jam slps itu sy notice dia mcm dh weak..sy mmg asingkn ibu dari anak tghri tu sy mmg planing nk bwk ibuny ke klinik and sblum nk bgerak ke klinik, sy lht dlm sgkr ad 2 eko cacing putih..sy trus bw kesemua mereka ke klinik..

Sampai klinik doc drip air pd ibu n kitten tsbut..n sy tglkn mrka utk pmantauan vet..sedihny sy smlm ble sy nk anta imun boaster n mknan ibu ke klinik, sy diberitahu 2 eko kitten tmsuk kitten yg skt tu dh mati..n 1 eko lg dh lembik xblh nk bjalan spt biasa..kitten tu di bawa ke ICU stlh nadiny mkin lemah..harini tghri sy dpt tau dia dh mati..tgl 1 eko lg xtau nasib cmne sb smlm dia pn mcm nk weak..

Soalan sy doc..
1) apakah punca ny kitten2 tu mati sdgkn smsa boarding vet bg ubat cacing dh ms usia mereka 2minggu..
2) adakah sb kitten dh start dberi mkn mjadikn cacing agresif dlm perut mereka
3) cacing tu dtg dr mana..adakah dari ibuny melalui susuan.
4) adakah potensi sy msh dpt slmtkn kitten yg ada
5) bagaimana keadaan ibu wlupn vet kata dia dlm keadaan ok skg..
6) tindakan sy mghntr kucing utk boarding tu mgkn myebabkn kucing2 sy tkena jgkitan virus atau sbgny?

Utk makluman doc, vet itu myalahkan sy sb ms dln jagaan mereka kucing2 tsbut shat n agresif..nmun ms sy amk pn sy dh nmpk ibu ny bulu mgembang mcm xshat n xagresif..

Sy sedih teramat sgt..

minmin htoo said... Best Blogger Tips

salam doc..nak tnya..saya ada kucing yg berumur 9 bulan..bulan 9 hari tu bawa dia g vet..tpi doc cakap dia ada ulser and gigi sudah rosak...nak buang gigi dia tp sy xmampu...so doc bagi sy ubat.. dalam seminggu tu saya bgi makan ubat.. ok la dia sudah baik sikit2.. tp lepas minggu tu dia sakit balik..tak makan and minum..kencing berak pun x..ada la dalam 3 kali dia muntah warna putih..bila jalan dia macam nak jatuh..xseimabang..hari ni saya tgok dia terbaring lepas tu ada liur dan liur tu macam bernanah je..apa boleh saya lakukan?

Unknown said... Best Blogger Tips

Salam doktor.. apa nak buat kalau kucing xnak makan.. maybe dia demam.. apa perlu buat selain bawak pergi vet..

Fatin' s said... Best Blogger Tips

Assalamuailaikum.. Saya nak tanya, kucing parsi saya sudah di vaksin so boleh bercampur dengan kucing biasa tak??

dr.mercy lara said... Best Blogger Tips

Ini untuk memberitahu publik pria atau wanita yang sehat dan 100% serius dalam menjual ATAU untuk membeli ginjal instan. rahmat lara Email rumah sakit: mercylarahospital@gmail.com, karena kita memiliki banyak pasien yang sekarang memerlukan transplantasi ginjal, apakah Anda mencari kesempatan untuk menjual ginjal dengan uang karena krisis keuangan dan kami akan menyediakan 800.000 EURO untuk ginjal. dan juga kami memiliki hiv / help medicine jika anda membutuhkan penawaran email saja sekarang, HUBUNGI KAMI @

EMAIL: mercylarahospital@gmail.com

NomBor WHATSAAP; +2348053930975

terima kasih

dr.mercy lara said... Best Blogger Tips

Ini untuk memberitahu publik pria atau wanita yang sehat dan 100% serius dalam menjual ATAU untuk membeli ginjal instan. rahmat lara Email rumah sakit: mercylarahospital@gmail.com, karena kita memiliki banyak pasien yang sekarang memerlukan transplantasi ginjal, apakah Anda mencari kesempatan untuk menjual ginjal dengan uang karena krisis keuangan dan kami akan menyediakan 800.000 EURO untuk ginjal. dan juga kami memiliki hiv / help medicine jika anda membutuhkan penawaran email saja sekarang, HUBUNGI KAMI @

EMAIL: mercylarahospital@gmail.com

NomBor WHATSAAP; +2348053930975

terima kasih

fatimah said... Best Blogger Tips

Salam doc.. berat badan kucing parsi sy semakin susut walaupun dia makan byk. Kucing telah divaksin dan deworm. Bulu gugur. Skrg bdan dia kurus kering.

Alisha said... Best Blogger Tips

Aslkm doc kucing sya tak la lalu makn da 3 hari hari ka3 sya bwk dia jmpa doc doc ckp kucing sya demm dia bg enjection balik rumh kucing sya tdo bangun ja dia muntah knpe ye doc sya rsau��

thaqifah halim said... Best Blogger Tips

Assalamualaikum boleh buat pertayaan dan mana Clinic anda Tq.

thaqifah halim said... Best Blogger Tips

Assalamualaikum boleh buat pertayaan dan mana Clinic anda Tq.

miss nia said... Best Blogger Tips

Assalam. Doktor still ade lagi ke?

Ain Adilah said... Best Blogger Tips

Slm doc... sy nk tanye pasal kucing sy ni. Name die bulat. Die ni ade luka besar dkt leher die. Maybe sbb gaduh dgn kucing lain agaknye. Pastu sy dh bwk pegi klinik 2 kali. Dua-dua doc klinik yg sy pergi tu suruh sy sapu sendiri ubat mcm iodine tu. masalhnye sy x blh nk sapu ubat tu kt bulat sbb die ni besar pastu ganas jgklahh sbb sakit agaknyee. Pastu die demam so doctor tu x blh nk mskkan ubat vius dkt bulat. Bulat ni x nk mmn ubat. Even kalau sy letak dlm makanan or air pon die x kan sentuh bende tu sbb die blh bau maybe. Doc kt klinik tu suruh sy bwk pegi upm sbb die ckp kalau kt klinik mmg dh x blh nk rawat luka bulat sbb besar sgt so die suggest pegi upm. Agak2 brp kos utk rawat luka bulat ni???and mcm mane nk elokkan demam bulat kalau die x nk mkn ubat?

Ain Adilah said... Best Blogger Tips

Slm doc... sy nk tanye pasal kucing sy name die bulat. Bulat ni die Ade luka besar kt leher die. Sy dh bwk gi klinik 2 kali tapi doc kt klinik tu suruh sy sapu ubat mcm iodine tu sendiri. Masalahnye mcm mane sy nk sapu ubat tu sbb bulat ni besar pastu die ganas jgk lahh maybe sbb sakit. Pastu doc tu nk bg vius mase tu pon x blh sbb bulat ni demam. Sy dh try bg bulat mkn ubat tapi die x nk. Kalau sy letak dlm makanan or air die mmg x kan sentuh bende tu maybe sbb die blh bau kot. Pastu doc tu suggest sy utk hantar bulat kt upm sbb kalau kt klinik mmg x blh nk rawat luka die dh sbb luka die besar sgt. Doc agak2 brp kos rawat luka bulat?? And mcm mane nk baikkan demam die kalau ubat pon die x nk mkn??

Hydra Lynnd said... Best Blogger Tips

Salam, sy nak tanya cara bersihkan kucing jika dia demam. ? Sy x pandai dalam jaagaan kucong tapi sy kesian kat dia. Dia balik rumah cuma untuk makan, pastu tba2 dia balik dgn luka, smpai ada ulat kat tangan dia, sy dh buangkan tp nak cuci macam mana? Dah luka truk, Sy segan nak bawa jumpa dr. ��

nazim nurul said... Best Blogger Tips

Assalammualaikum doc...adakah perbuatan ini benar atau ada cara lain selain memotong tangan kucing saya??? Sebab kalau tak silap saya tangan kucing saya ni patah macam kucing lain gak tpi yg ni...( the lower part of the fractured site is swollen due to compromised circulation. He is also dragging the limb,meaning nerve is affected too.We need to do a surgery today to amputate the limb as we are afraid it may turned gangrenous and infection might set in.#soalan dri doktor yang hendak mengoprate nya)

Hartiah wahab said... Best Blogger Tips

Salam doc ,, saya ada anak kucing umur sekitar 3bulan ,, anak kucing saya ni ,, sihat jerr ,, tpii tiba² petang tadi ,, ada benjolan d bawah leher nya,, d bahagian tenggorokannya ,, kucing ni tak pernah pun gaduh ,, dan makan pun makanan kucing
Apa penyebab benjolan tu ya ??
Skarang dia tak suka kalau d baringkan ,, dn bila di angkat pun ,, dia akan mengamuk ,, sekrang makan pun tak mahu ,, menyusu pun tak lalu
Makam mana cara nk rawat atau nk atasianya ya??

Hartiah wahab said... Best Blogger Tips

Salam doc ,, saya ada anak kucing umur sekitar 3bulan ,, anak kucing saya ni ,, sihat jerr ,, tpii tiba² petang tadi ,, ada benjolan d bawah leher nya,, d bahagian tenggorokannya ,, kucing ni tak pernah pun gaduh ,, dan makan pun makanan kucing
Apa penyebab benjolan tu ya ??
Skarang dia tak suka kalau d baringkan ,, dn bila di angkat pun ,, dia akan mengamuk ,, sekrang makan pun tak mahu ,, menyusu pun tak lalu
Makam mana cara nk rawat atau nk atasianya ya??

Hasnah Hassan said... Best Blogger Tips

Assalamualaikum doktor.makcik ada satu masalah.kucing makcik sukar nk kencing.bila kencing sedikit dan ada darah.dah flushing.masih sukar kencing.bawa pulak ke vet yg ada scan.doc cakap ada ketumbuhan dlm pundi kencing.apa nama sakit ni doc? Ada x harapan utk dia sembuh? Apa yg makcik boleh buat utk bg dia hidup lebih lama lg?

Unknown said... Best Blogger Tips

Assalamualaikum doc.. 5 hari lps ad kucing mai rumah... mata anak kucing tu x blh buka..sya syak ank kucing tu sakit mata.. sya dh cuci mata ngn air suam + titik ubat mata yg sya beli kat kedai haiwan.. tpi smpai ke hari ni mata kucing tu x ok.. klau blh bkk pon sat sja esk pgi dh tertutup blk.. mcam mna ye?
2- mak sya bgi mkn antibiotik adakah blh @tidak ya?

Isa Adon said... Best Blogger Tips

Salam doc,knp ye anak2 kucing sy mcm ada cancer..kat pipi dia mcm ada biji.pastu sampai masa biji tu membesar dn pipinya membengkak.pastu akhirnya pch berlubang..selang bbrp hari kucing sy mati..ni dah 2 ekor mati..

Unknown said... Best Blogger Tips

Salam doc, masih avaible ke utk prtanyaa tntg kucing? Saya nak tanya, kucing saya sebelum ni kaki belakang dia macam jalan tu tak brapa nak okay, sat jatuh sat jalan macam heret. And baru minggu lepas saya gi vet dua kali, first depa cucuk ubat, dia lagi. Pastu doc cakap klau tak okay, dtang pulak tiga hari lepas tu and saya bawak pegi. Doc ada cucuk pastu dia cakap ubat tu kuat sbb ada ubat steroid (kalau tak silap saya) . Hari khamis saya bawak and hari sabtu tu dia start makan sikit² and start hari ahad smpai ke isnin dia takboleh nak makan, gerak pun takboleh, berak and kencing pun tidak. Sebab apa ya doc?

Soleha Mazlan said... Best Blogger Tips

Assalamu'alaikum.

kenapa kucing jantan (2 tahun), bulu gugur setempat2.. pastu kalau dia miaww takde suara, mcm serak ade kahak gitu lah.. mulut dia bau busuk.. badan kurus dari sebelum ni.. semua ni tiba2 je.. sbb sebelum sakit mcm tu, kucing tu tak ade ape masalah.. sihat je..

Fatin Syafiqah said... Best Blogger Tips

Assalam, saya nak tanya kenapa kucing saya lepas bersalin dia nampak penat, dan lidah dia selalu terjelir macam anjing tu. Lagi satu, dia nampak macam lesu lepastu rasa macam ada ketulan yg bergerak dalam badan dia. Boleh saya tahu sebab apa ye?

Zara Sam said... Best Blogger Tips

Anak kucing saya punya lidah dan mulut luka sbb kena serang dgn kucing jantan. Dia payah sgt nak makan, bagi susu dia taknak, nak buat mcm mana ye?

Unknown said... Best Blogger Tips

hamster saya haritu kene jahit. agak-agak berapa ye range untuk bukak jahitannya tu?

G.Raim said... Best Blogger Tips

assalamualaikum doc , saya nak minta tolongdoc because i don't know what happen with my cat . sebelum ni , dia okay sahaja , cergas dan gemok . selepas itu , saya perasan dia selalu menjerit jerit dan tetiba sahaja dia macam hilang daya untuk berjalan . susah nak imbangkan badan . rupanya , bila saya tanya , dia jadi macam itu selepas ayah saya tersepak dia . dan sekarang , saya rasa dia lumpuh sebab dia langsung tak boleh bangun , hanya kaki belakangnya sahaja yang berfungsi sebab dia menendang bila saya usik kakinya . tetapi dari kepala sampai kaki depna semua tak boleh berfungsi . bila nak bangun ,dia menggeletar lepas tu jatuh balik . dia mampu terbaring sahaja . saya tak boleh bagi dia makan , hanya mampu bagi dia susu melalui syringe je . saya nak tahu apa punca kucing saya mcm tu dan apakah rawatan yang boleh saya buat sendiri di rumah untuk memastikan dia boleh kembali berjalan macam biasa ?

Haziqah Syazana said... Best Blogger Tips

Assalam doc , gigi kucing saya goyang . Tp bukan gigi taring tau . Sy perasan sejak gigi dia goyang ni dia asyik tidur je sepanjang hari .mungkin dia terasa sakit . Tapi selera makan dia okay . Kesian tengok dia gigi dia dah serong ke depan.

Haziqah Syazana said... Best Blogger Tips

Assalam doc , gigi kucing saya goyang lah . Tapi bukan gigi taring tau , dia gigi yang depan bawah . Gigi tu dah serong ke depan . Saya perasan sejak gigi dia goyang ni dia tidur je sepanjang hari mungkin sebab sakit kot . Kebiasaannya dia aktif jugak nak main ke merayau ke . Tp selera makan dia masih okay .

Warh Gold said... Best Blogger Tips

Mcm mna nak keluarkan ulat dlm luka kucing ?

Warh Gold said... Best Blogger Tips

Salam Doc . mcm mna nak bunuh ulat dlm luka kucing ?

Unknown said... Best Blogger Tips

Kucing saya berak dan berdarah sedikit .Menghadapi kesukaran untk berjalan .Dia masih berselera mkn. Apa yg perlu saya lakukan ?

Unknown said... Best Blogger Tips

Salah satu kitten i dkt ekor macam ada najis keras..tapi i rasa bukan ..mcm usus or something..dh 2 hari dia x makan n tidur n macam sakit..i baru prasan. Nafas tercungap2..doc miow i ni..ada harapan atau i dh terlambat..i baru nmpakk ni...trus surf google..:,(

Dzanna sue said... Best Blogger Tips

Dokter
Kucing sye kica dh beranak untuk kali yg ke 3 . Kali ni dh 5 hari beranak kica x berak n kencing .sye jadi risau .adakah kica normal atau ada sakit lain .tq

Unknown said... Best Blogger Tips

Salam doc.... Nak tanya klinik doc ada buat xray utk kucing x? Klau ada brpe anggaran nye ye?

Unknown said... Best Blogger Tips

hi..my cat tetiba thk kt tpk tgn dia tompok2 merah ..same ngn kaki dia hidung and mata dia.. why? chickenpox ke?

Muhd Alep said... Best Blogger Tips

Macam mana nak selamatkan kucing saya yang lumpuh sebab FIP? šŸ˜­šŸ˜­

Scarlet Moon said... Best Blogger Tips

Assalamualaikum doc...nak tanya...kucing saya dah 3 hari murung dan badan die makin kurus...klau makan pon sikit je...klau saya panggil die masih bagi respon...boleh tolong bgitau saya knape ngan die dan mcm mne nak pulihkan die šŸ˜–

Azmi Husain said... Best Blogger Tips

Salam doc aritu kucing saya ada bergaduh dengn kucing lain dan hidung dia kejap berdarah kejap berenti pastu bhagian kelopak mata dia pun luka.... dia "melepas" pun keluar macam air warna kuning.. Saya ada bawa pergi klinik doc suntik antibiotik and bgi ubat penat & antibiotik je untuk bagi dia makan hari2 ...lpas 2 hari masih macam tu juga dia "melepas" air warna kuning and luka masih sama.. dia x nk makan, makanan apa sesuai untuk dia? (Saya ada bgi whiskers) susu boleh x bgi dia makan and jenis susu apa boleh? Macam mana cara penjagaan saya boleh buat di rumah.. Bahagian luka pada kelopak mata tu boleh x kalau saya sapu dengan minyak tyt

Unknown said... Best Blogger Tips

Assalamualaikum doc.. Anak kucing kutil kt kg.. Mak die lost.. So amek adopt.. Lepastu sye nmpak mcm ulat smpah keluar masuk tmpat buang air besar die.. Nak tnye tu cacing ke?? Ape patut sye buat?

Unknown said... Best Blogger Tips

Salam... Doc.. Kucing jantan saya ada ketulan mcm ketumbuhan bawah leher dia antara kepala bahu dengan leher tu ketulan itu di tengah2.. Adakh membawa kpd kematian.. So saya nk tnya kos bedah buang ketulan tu.. How much?

Hajaratul Salwa said... Best Blogger Tips

Salam doc

FiveO said... Best Blogger Tips

Salam doc,

kucing saya umo 2 tahun stgah betina, sejak 2 menjak ni mak cik saya perasan kucing saya lemah macam otot die tak kuat, kalau lari bahagian badan belakang die mcm terlajak/terangkat, n kalau die panjat atau lompat die tak sampai. Kalau kene marah die xmelawan, selalu dduk diam termenung tapi makan berselera.

Apa patut saya buat ya?

Unknown said... Best Blogger Tips

Berapa ye kos untuk pemotongan kaki kucing?

marryca lubiren said... Best Blogger Tips

Salam doc. Sya sangat risau tentang kucing sya ini. Saya ada 2 ekor kucing betina dlm umur 8 bulan lebih dan seekor kucing jantan dalam 5 bulan lebih. Saya sudah memandulkan kucing sya dekat 2 minggu. Dalam 5 hari,luka jahitan kucing betina seekor da bertutup,yg seekor ni masih terbuka. Dalam beberapa hari lpas memandulkan,kucing saya batul2 sperti berkahak. Antibiotik sdah dibagi tapi silap dos. Saya sdh bagi 1/4 antibiotik amoxicilin 250g selama 5 hari,saya prgi ke klinik vet,dorg ckap dos ubat kucing dewasa 1/2,then dorng suruh saya teruskan bagi ubat antibiotik 1/2 selama 5 hari. Tapi keadaan kucing saya makin teruk. Kahak sudah hilang tapi running nose,bersin2 dan mata berair.. Saya memang sdah apply ubat terramaicin di mata,tapi yg seekor ni masih tidak sembuh2.. Adakah itu jangkitan bakteria atau viral? Perlukah saya teruskan pemberian antibiotik itu? Please.. I need help..

marryca lubiren said... Best Blogger Tips

Salam doc. Sya sangat risau tentang kucing sya ini. Saya ada 2 ekor kucing betina dlm umur 8 bulan lebih dan seekor kucing jantan dalam 5 bulan lebih. Saya sudah memandulkan kucing sya dekat 2 minggu. Dalam 5 hari,luka jahitan kucing betina seekor da bertutup,yg seekor ni masih terbuka. Dalam beberapa hari lpas memandulkan,kucing saya batul2 sperti berkahak. Antibiotik sdah dibagi tapi silap dos. Saya sdh bagi 1/4 antibiotik amoxicilin 250g selama 5 hari,saya prgi ke klinik vet,dorg ckap dos ubat kucing dewasa 1/2,then dorng suruh saya teruskan bagi ubat antibiotik 1/2 selama 5 hari. Tapi keadaan kucing saya makin teruk. Kahak sudah hilang tapi running nose,bersin2 dan mata berair.. Saya memang sdah apply ubat terramaicin di mata,tapi yg seekor ni masih tidak sembuh2.. Adakah itu jangkitan bakteria atau viral? Perlukah saya teruskan pemberian antibiotik itu? Please.. I need help..

marryca lubiren said... Best Blogger Tips

Salam doc. Sya sangat risau tentang kucing sya ini. Saya ada 2 ekor kucing betina dlm umur 8 bulan lebih dan seekor kucing jantan dalam 5 bulan lebih. Saya sudah memandulkan kucing sya dekat 2 minggu. Dalam 5 hari,luka jahitan kucing betina seekor da bertutup,yg seekor ni masih terbuka. Dalam beberapa hari lpas memandulkan,kucing saya batul2 sperti berkahak. Antibiotik sdah dibagi tapi silap dos. Saya sdh bagi 1/4 antibiotik amoxicilin 250g selama 5 hari,saya prgi ke klinik vet,dorg ckap dos ubat kucing dewasa 1/2,then dorng suruh saya teruskan bagi ubat antibiotik 1/2 selama 5 hari. Tapi keadaan kucing saya makin teruk. Kahak sudah hilang tapi running nose,bersin2 dan mata berair.. Saya memang sdah apply ubat terramaicin di mata,tapi yg seekor ni masih tidak sembuh2.. Adakah itu jangkitan bakteria atau viral? Perlukah saya teruskan pemberian antibiotik itu? Please.. I need help..

marryca lubiren said... Best Blogger Tips

Salam doc. Sya sangat risau tentang kucing sya ini. Saya ada 2 ekor kucing betina dlm umur 8 bulan lebih dan seekor kucing jantan dalam 5 bulan lebih. Saya sudah memandulkan kucing sya dekat 2 minggu. Dalam 5 hari,luka jahitan kucing betina seekor da bertutup,yg seekor ni masih terbuka. Dalam beberapa hari lpas memandulkan,kucing saya batul2 sperti berkahak. Antibiotik sdah dibagi tapi silap dos. Saya sdh bagi 1/4 antibiotik amoxicilin 250g selama 5 hari,saya prgi ke klinik vet,dorg ckap dos ubat kucing dewasa 1/2,then dorng suruh saya teruskan bagi ubat antibiotik 1/2 selama 5 hari. Tapi keadaan kucing saya makin teruk. Kahak sudah hilang tapi running nose,bersin2 dan mata berair.. Saya memang sdah apply ubat terramaicin di mata,tapi yg seekor ni masih tidak sembuh2.. Adakah itu jangkitan bakteria atau viral? Perlukah saya teruskan pemberian antibiotik itu? Please.. I need help..

Unknown said... Best Blogger Tips

Assalam . Saya nak tanya tentang ank kucing saya ni . Punggung dia mcm bekak2 then keluar najis . Sebab apa ae jd mcm tu ???? Urgent !!!!!!!

KhAiRoN said... Best Blogger Tips

Assalamualaikum,
Saya perasan kucing saya jadi lembut pinggang. Dah 2 ekur jadi macam tu. Jalan terhoyong hayang. Tak boleh lompat. Kalau nak duduk dia tergolek. Kadang nak berakpun macam susah sambil baring. Kesian sangat. Penyakit apakah itu wahai tuan doktor? Bolehkah ianya dirawat sampai sembuh? Kesian sangat.

nur syahirah said... Best Blogger Tips

Salam doc. Anak kucing saya baru masuk 3bulan dan anak kucing ini juga saya baru sahaja bela sebab saya kutip dia ketika dia bermain di jalan raya. Saya ambik dia wktu tu sbb takut kereta lalu lalang����. Dan dia memang dah ada kurap waktu saya dh bela dia tu. Nak tanya, betulkah kalau anak kucing tidak digalakkan utk mendapatkan rawatan cucuk ubat kurap di klinik? Kerana saya baru shaja hantar anak kucing saya untuk cucuk kurap. Selepas sahaja cucuk kurap tadi, anak kucing saya kelihatan tidak aktif dan mula mengasingkan diri dia dari adk-beradiknya yg lain. Dia just terbaring dan tidur. Denyutan jantungnya juga agak laju doktor. Pernafasannya juga agk tdk normal. Adakah itu normal doktor slps cucuk kurap? Wlaupun saya tidurkan dia dlm bakul yg ada kain, tpi kerap dia akan bangun balik dan tidur diatas lantai. Adakah tidak bahaya doktor skiranya ank kucing saya sering tidur diatas lantai? Dan pd masa yg sama, saya rasa dia demam dan saya cuba beri air kelapa kpd ank kucing saya utk menurunkan suhu badannya yg agak panas. Berapa lama tempohnya agaknya ya doktor utk anak kucing saya sihat?

Ki said... Best Blogger Tips

Assalam.
Kucing sy baru kena langgar.die jln ngengsot..tp xde darah..ada bau busuk spt nanah.di bhg dubur tu de mcm kotoran..xpasti najis @pe..sbb slalu bhg ctu mmg bersih sbb die rajin bersihkn diri. sy agak bhg pehanye patah sbb slalu jilat n gigit kt ctu..nk tanye ape rawatan awal bile kena kes mcm tu? Brp kos rawatan patah tulang di klinik swasta n kerajaan? Kalo bajet mmg ciput bole ke kalo way rawatan sendiri kt umh?sbb sy pelajar lg.

Aliya said... Best Blogger Tips

F

Unknown said... Best Blogger Tips

Hi doctor Hisham...masalah kucing ialah tidak ada selera makan..mulut selalu kluar air luar dan bau kurang menyenangkan..kalau dihantar ke vet apakah rawatan yg akan diberikan dan berapa anggaran kos..

Unknown said... Best Blogger Tips

A"skum.nak tanya ada cara lain tak jika tengkuk kucing terseliuh?bole urut gamat panas tak?ubat vet sudah mkan.

Unknown said... Best Blogger Tips

Kucing sy duduk dlm rumah je, 1 hari sy keluar ada 1 tingkap kat dapur terbuka, lupa nak tutup.. bila balik ada nmpak seekor kucing luar kat dlm umah cepat2 dia lari keluar. Panggil2 kucing sy dia pun keluar dr bwh sofa, diam je x mcm biasa, tengok ada najis di bontotnya sy cuci. Esok pg tu perangai dia lain mcm. Mcm mengenyam bunyi pun bunyi miang, nk manja lebih dan asyik tonggek2 bontot. Sy rs mungkin dia dh mengawan mlm tu. Yg merisaukan sy ialah sy belum vaksin dia. Umurnya 8 bulan. Belum vaksin sbb lepas 1 penyakit 1 lg. Ni baru nk baik kurap kt telinga dia. Sy fikir dh baik kurap ni baru nk pegi vaksin. Perkara ni blaku 2 hari yg lepas. Hari ni dia ciri birit lah pulak. Pdhal xde tukar makanan pun. Pening pulak tgok perangai dia yg asyik mengesel ni. Selalunya dia suka main lompat2. Minta nasihat tuan doc.

Unknown said... Best Blogger Tips

assalamualaikum, doc .. saya ada 3 orang anak kucing .. ibunya takde .. ( ada orang buang depan rumah saya) anak kucing nyaa tak berapa nak minum susu .. mcm mana lagi ye saya nak buat ?

usop said... Best Blogger Tips

assalamualaikum doc. nk tnya, ada kucing jlnan yg slalu dtg rmh sy mntak mkann lpas tu tba2 dia tak pnh dtg jd sy pn rsa hairan. kemudian dua mnggu lpas dia dtg wktu mlm sy tkejut tgk kaki dia bengkak sy tak tahu knp. pd keesokan hrnya sy ingt nak bwa dia ke klinik haiwan tp dia tak pnh dtg. slepas sminggu dia dtg blik wktu mlm jgk. kaki dia dah tinggal tulang daging dia dah tak da, bdn dia sngt kurus. sy bg dia mkn tp dia tak nak mkn dia nak minum shj, dia tak nak sy dekati dia. dia nmpak takut. mcm mna sy nak bwa dia ke klinik klu dia lari jka sy dekati dia. dan brapa kos perubatannya?

Niqihana said... Best Blogger Tips

salam doc..anak kucing saya pada awalnya kaki belakang bahagian kiri terhincut-hincut..selepas 1 minggu macam tu..kakinya bengkak daripada peha ke tapak kaki..apa yang patut saya buat? adakah ianya mempunyai punyakit yang serius?

Unknown said... Best Blogger Tips

Slm..nk tanya kucing saya muntah2 warna hijau2 pekat dan dia dah brp hari tknk mkn dan minum.. badan pun panas yg kucing lgi seekor tu muntah berbuih2..mcm mane ye nk merawatnya.. :(

Noni79 said... Best Blogger Tips

Berapa kos utk vaksin cacing tu ye..kitten sy 2 2 berak berdarah

«Oldest ‹Older   1201 – 1351 of 1351   Newer› Newest»

Post a Comment