MASALAH HAIWAN ANDA-TANYA SAYA

Wokeh...ada masalah dengan haiwan kesayangan atau haiwan ternakan anda? Nak tanya tentang penjagaan atau tahap kesihatan haiwan2 anda nih...tanya je di sini. Tak kisah la lembu ke, kambing ke, itik ke, ayam ke, kucing ke....T-REX ke..errkkk! Mana yang saya tau, saya akan cuba jawab. 


Ni kira macam PRO BONO CONSULTATION. Free of charge bebeh! Kalau nak call dan URGENT, boleh guna nombor ini - 010400304lima (kadang2 aku tak angkat sebab tak dengar....jangan marah lak...hehehhe)




* Maaf ye kalau aku jawab soalan korang ni lambat sikit...sebab kekadang ada banyak urusan dunia ni nak kena selesaikan...heheheh.

Comments

  1. Selamat sejahtera doc. Saya ada kucing yang sakit sangat. Ini kali pertama aku bawa kucing ini ke vet. dia street cat kita bagi dia makan. Doc vet yg kita pergi sebelum ini mengatakan yg kucing ini menghidapi sporotrichosis :( .. sblm ini memang salah satu tangan dia dah teruk sangat kena infection so terpaksalah buat operation amputated.. so skrg tinggal tiga kaki aje lah .. kesian doctor.. and hari ini saya nampak macam kaki dia yg lagi satu bun kena infection. doc vet yg i pergi itu bagi ubat pills katana itu ubat untuk sporotrichosis. Tolong doctor is there something else i boleh buat. or can i contact u personal and make an appoinment to visit u :( .

    ReplyDelete
  2. salam, nak tanya. ubat apa yg perlu ada kat rumah untuk kucing yg boleh boleh beli kat farmasi atau watson. contoh mcm demam,selesema, luka. vet kat sini sgt jauh. kalau boleh yg senang nak ubati sendiri.tenkiu

    ReplyDelete
  3. Salam,kucing saya ni rectum dia terkeluar drpd punggung,berapa kos untuk rawatan ini?

    ReplyDelete
  4. A,kum
    Umur kucing saya lebih kurang 2 bulan. Bila berjalan saya lihat dua2 kaki belakangnya mcm sakit. Jenis kucing adalah kucing hutan. Bela dari kecik. Tak pernah jatuh. Minta pendapat dr. T.kasih

    ReplyDelete
  5. A,kum
    Saya ada seorang kucing huta alc bela dari kecik. Baru2 ni saya lihat kedua2 kali belakangnya macam sakit cara berjalan dh mcm arnab. Knp tu doktor. Ia tak pernah jatuh, saya simpannya dlm sangkar besi.Adakah disebabkan perutnya sakit. Masa beraknya dua atau satu hari baru berak. Minta pendapat doktor.

    ReplyDelete
  6. btul ka dgn bawang putih boleh sembuhkan kucing yg muntah2 cacing?

    ReplyDelete
  7. salam doc,saya ada bela kucing dlm umur 1tahun, saya bagi makan drywhiskies tu, tapi satu hari tu saya bagi makan lebihan ikan masak kunyit. esoknya, muka kucing saya jadi bengkak. panik saya dibuatnya macam mana cara nak sembuhkan bengkak dia eh?

    ReplyDelete
  8. salam,... nak tanya kalau kos untuk bawak sugar glider saya untuk dapatkan rawatan jangkitan pada urinary berapa kos yaa??

    ReplyDelete
  9. Salam doc.
    Kucing saya dilanggar semalam, saya tak pasti kakinya patah atau tak sbb dia boleh berjalan cuma peha kirinya tak stabil dan dia jalan senget. Dia dah mkn 2 packets wet food tapi tak berak. Apa yg boleh saya buat untuk dia berak sementara saya tunggu vet kerajaan buka pada esok hari. Berapa lama kucing boleh bertahan(tak berak). Adakah kucing saya dlm bahaya. Selepas saya buat research dia mungkin patah tulang pelvis. Saya assume pundi kencing dia okay sbb dia blown kencng cuma tak boleh berak. Dan perlu ke saya balut kakinya dan hip dia? Terima kasih doc. Saya harap doc dpt membantu saya.

    ReplyDelete
  10. Salam alaik
    Saya nk tnye berkenaan BIBI saya...c ibu kucing yg sedang menyusukan ank 4 ekor brumur dlm 2 mggu gitu2... C ibu plk jenis bdn comel je n bkn jenis gemoks..

    Soalan saya...ada X tips atau makanan sesuai tuk d berikan kpd c ibu bg menambah n tuk meriahkan lg susu c ibu...kesian c ibu..saya tgok cam kurg susu je..mohon jwpn ye..thanks..

    ReplyDelete
  11. Assalamualaikum doc,
    Urgent sangat ni,takut apa2 jadi kat kucing saya.kucing sya betina,baru usia 3 bulan lebih,sekarang dia tak aktif,suka duduk tempat gelap,tak lalu makan,minum pun tak nak..pastu muntah macam muntah lendir and berak cair.ke apa ya doc ?? Boleh bagi Cara untuk selesai masalah saya tak..sya tak nak dia mati..

    ReplyDelete
  12. Salam doc,kucing saya umur 3 bulan lebih,betina..sekarang dia sakit..muntah-muntah mcm berlendir pastu berak cair..tak lalu makan..kalau bawa ke klinik berapa Kos yang dikenakan ?

    ReplyDelete
  13. Salam doc,kucing saya umur 3 bulan lebih,betina..sekarang dia sakit..muntah-muntah mcm berlendir pastu berak cair..tak lalu makan..kalau bawa ke klinik berapa Kos yang dikenakan ?

    ReplyDelete
  14. Salam doc.. saya baru beli kucing dengan seorang ni.. kucing jenis bengal.. tuan kucing tu kata mak dia dah mati kena langgar.. umur dia dah sebulan seminggu.. bila kucing tu dah diserahkan kepada saya, saya perasan kucing ni taknak minum atau makan.. tapi saya cuba untuk bagi susu kucing menggunakan botol dan mkn wet food.. dia minum tapi xnak makan.. dia kerap muntah warna kuning dan berak cair.. suara dia pon jarang dengar.. bila mengiau pon suara dia sangat perlahan.. kenapa ye doc? Tuan dia dulu ckp dia dah beri ubat cacing dekat kucing ni..

    ReplyDelete
  15. Salam doc.. saya ada beli seekor kucing drp org.. kucing jenis bengal.. umurnya baru sebulan seminggu.. emaknya dah mati sebb kena langgar.. bila kucing tu diserahkan kpd saya, saya perasan kucing ni kerap tidur.. saya cuba untuk bagi susu kucing mnggunakan botol dan wet food untuk kitten, tapi dia hanya minum susu sahaja tapi tidak mahu makan.. kucing saya kerap muntah berwarna kuning dan berak agak cair.. kenapa ye doc? Apa patut saya buat

    ReplyDelete
  16. Assalam doktor . Tumpang tanya . kalau kucing baru pulih daripada penyakit kurap yg agak teruk . Perlukah dia mengambil suntikan vaksin di klinik ? ( suntikan vitamin?

    ReplyDelete
  17. Assalam doktor . Nak tanya...kucing saya baru pulih daripada penyakit kurap yg agak teruk..perlukah kucing saya memgambil suntikan vitamin di klinik ? (Utk mengelakkan kuman)

    ReplyDelete
  18. Assalamualaikum doc.. kucing saye ade bbrapa masalah iaitu:
    1.ada selaput mata
    2.dubur merah
    3.selera makn berubah (cepat lapar x sampai 30 minit) tidak seperti sebelumnya..

    Apa yg berlaku pada kucing saya doc?

    ReplyDelete
  19. Assalam doc.. saya nak tanya, kucing saya dia ada masalah dekat hidung dia, salah satu lubang hidung dia takde so dia bernafas mcm tersekat sikit, nenek saya dia pergi letak minyak lama lama hidung kucing saya jadi hitam dan keluar darah, kaki dia pon mcm mengelupas mcm tkde bulu, badan dia pon jadi ringan lepastu mcm bulu dia tu kene simbah dgn air la mcm baru lepas kene mandi even tak pon, mcm mana ye?

    ReplyDelete
  20. Salam doc, kucing saya kaki dia jadi keras pinggang dia kejang . Dia cuba nak bangun tapi tak boleh . Tak tahu la dia jatuh ke apa. Dia sakit apa ye

    ReplyDelete
  21. Selamat malam doc sy ada seekor kucing betina yang mengandung masalah kucing betina tersebut selesma apa ubat yang sesuai atau perlu saya bawa kucing tersebut ke vet yang terdekat...

    ReplyDelete
  22. Selamat malam doc sy ada seekor kucing betina yg tengah preggy masalah kucing betina tersebut dia kena flu...apa ubat yg sesuai diberi atau perlu dibawa ke vet yg terdekat terima kasih

    ReplyDelete
  23. Assalamualaikum doc.. Nak tanye.haritu nampak paws die merah. Lepastu paws tu jadi besar dan membengkak. Kenape ye? Kalau bawa dia pergi klinik, agak2 brape kosnye ?

    ReplyDelete
  24. Nak tanya kalau kitten umur 2 bulan tapi mata masih tertutup sebab ape ye..tq

    ReplyDelete
  25. Assalamualaikum, Doc. Kucing saya nih die mcm batuk mcm tecekik nak keluar kan sesuatu dari mulut tapi takde pape pun yg keluar. Mak saya kate biasanya die batuk mcm tuh selepas minum air. Tp saya pun tak pasti. Saya ade buat research psl benda nih. Yg saya ade baca, die kate kemungkinan kucing saya kene asma. Doktor rase betul ke?

    ReplyDelete
  26. Assalamualaikum, doc. Kucing saya nih die mcm batuk mcm tecekik nak keluar kan sesuatu dari mulut die tapi takde pape pun yang keluar. Die akan jd mcm nih lps setiap kali minum air. Tp saya pun tak pasti. Saya ade buat research pasal benda nih. Ade yg kate kucing saya nih kene asma. Betul ke doktor ?

    ReplyDelete
  27. Assalam, doc. Sya nk tnye la.. Kucing sya xleh nk berak.. Makin lama bdan makin susut..kakinya pon makin kecik.. Dy diam je.. Xagresif cm selalu.. Td,, tgk kt dubur dy,, kluar darah.. Ap yg perlu sya buat ye?

    ReplyDelete
  28. Salam..doc..nk tnya kucing sy jantan telurnya membesar sebelah..perut die jd buncit sedikit.tp bila sy tekan perut die xde pn mcm skt..berak kencing mcm biasa..adakah kucing sy ni kene angin pasang?ape punca angin pasang?kucing sy dh dimandulkan.berapa anggaran kos rawatan?

    ReplyDelete
  29. Aslm doc, kucing saye knr ulser and xnk makn.. macm mane ea nk pakse dia mkn? Sebab vet suh saye pakse dia mkn

    ReplyDelete
  30. assalamualaikum....
    saya nak tanya, ada seekor kucing betina datang rumah saya dalam keadaan duburnya yang penuh dengan kotor2 dan lendir (bukan najis )...lendir tu jernih dan tak berbau..saya mandikan kucing tu macam biasa tpi lepas dah bagi kering2 suma lendir tu masih keluar ...lendir2 tu keluar macam drop by drop (kuantiti yang sedikit). Boleh saya tahu apa punca dan masalah sebenar kucing tu? dan kalau ia satu penyakit adakah ia berbahaya?
    Mohon penjelasan doktor :)

    ReplyDelete
  31. Sy kutip ank kucing umo dlm 2bln. Kaki dia nmpk bgkak skit. Cirit birit truk.sy pon ikut la petua2. Bg mkn ayam rebus dgn air msak. Alhamdullilah cirit dah baik. Sy pon tukar la mkn dia kitten prodiet ikn makerel. Esok tu kaki yg sakit bgkak skit tu jd bengkak besawww doc... tkejut sy. Mcm penuh dgn angin. Itu alergik ker doc?

    ReplyDelete
  32. Salam doc .sye nk tnye .knpe erk arnab saye keluar air liur dan berbau .bulu2 die jdi lekat2 .abis kotor?apa ptot sye buat

    ReplyDelete
  33. Salam doc sye nk tanye .knpe erk arnab sye keluar air liur dan badan dia bergetar .

    ReplyDelete
  34. salam doc, mnta opinion, sya bru blik dri vet utk mnta suntikan kt kucg sya,kucg sya muntah dan najis dia mcm cecair kuning putih and nfas dia ada bau.vet bg 3 suntikan, antibioctic,vitamin and 'penawar racun', kononnya takut kucg tu tmakan racun atau bhn kimia,msa bg suntikan td bkn doc vet yg bg,sbaliknya pmbantu dia,mcm bru frst time pgang jarum je sya tgk pmpuan tu,agak takut jgk sya ,and msa dia msukkan frst jarum tu agak dlm sikit,kucg sya mnjerit ksakitan,mmg sya nak tgur da pmpuan tu,tp biarkan je diorang buat kje.and last suntikan pnawar racun tu dia suntik mcm xmasuk pulak,rsa mcm stuck dkat kulit je cecair ubat tu.lgi la sya rsa mcm kucg sya bhn experiment.bla da slesai,kucg sya asyik bising je..smpai rmh pn msh bising and ank mata dia yg hitam tu mmbesar je.mmg mcm xnormal la tgk..jd nk tnya adaka itu effect ubat tu ataupn ada kna mngena dgn cra pembantu bg suntikan tu xbtl..hrap doc bole bg pnjelasan.tq doc.

    ReplyDelete
  35. SALAM.. kucing (betina) saya berumur 3 bulan setengah,pada perutnya ada 1 ketulsn kecil seperti ktumbuhan. kucing saya tidak bermaya , makin kurus dan kurang aktif. saya bawak dia ke klinik vet dan dia menerima 2 suntikan dari doc. lepas dia terima suntikan tu, kucing saya makin lemah, jalan selangkah kemudian rebah. 2 hari kemudian, kucing saya tidak mampu untuk bangun.. kencing pun mcm tu je sbb xlarat nak bgn...dan dia pun mati.. nak tanya la dia mati sebab penyakit atau sebab 2 suntikan skali gus?

    ReplyDelete
  36. Doc kalau kucing kena darah beku di bahagian kaki ape kita perlu lakukan

    ReplyDelete
  37. Salam
    Doc kalau kucing kena darah beku ape yang perlu kita lakukan

    ReplyDelete
  38. Ini adalah untuk memaklumkan kepada lelaki awam atau perempuan yang sihat dan 100% serius dalam menjual buah pinggangnya perlu segera menghubungi Dr. rahmat lara Hospital e-mel: mercylarahospital@gmail.com |, kerana kami mempunyai banyak pesakit yang sedang yang memerlukan pemindahan buah pinggang, yang anda cari peluang untuk menjual buah pinggang untuk wang kerana rehat kewangan ke bawah dan kami akan memberikan $ 80,000USD untuk buah pinggang beliau. dan juga kita mempunyai penawar hiv / bantuan jika anda memerlukan penawar juga hanya e-mel kami sekarang,
      EMAIL: mercylarahospital@gmail.com ..
      nombor whats app +2348077368914
      terima kasih.

    ReplyDelete
  39. Assalamualaikum. Dr. Kucing saya diberi ubat bius, dr yang rawat kucing saya tu kata 3 4 jam die ok, tapi dah lebih 8 jam stil tak bermaya lagi,makan tak kencing pun ada darah sikit ll. Die ad batu karang tu yang bagi ubat bius sebab nak taruh tiub. Macam mana ye? Saya bagi minum lobak putih je

    ReplyDelete
  40. Assalam Dr. Kucing saya ad masalah batu karang,tapi saya dah bawa pergi vet. Kene masuk ubat bius, biasenye berapa lama ye?saya tanya dr yg merawat kucing saya tu die kata 3,4 jam,tapi sekarang dah lebih 8 jam,still lemah lagi,macam mana yee? Makan pun tanak,saya cuma pakse die minum jus lobak putih ja.,tlong dr saya tanak kehilangan lagi kucing saya.

    ReplyDelete
  41. Assalam Dr. Kucing saya ad masalah batu karang,tapi saya dah bawa pergi vet. Kene masuk ubat bius, biasenye berapa lama ye?saya tanya dr yg merawat kucing saya tu die kata 3,4 jam,tapi sekarang dah lebih 8 jam,still lemah lagi,macam mana yee? Makan pun tanak,saya cuma pakse die minum jus lobak putih ja.,tlong dr saya tanak kehilangan lagi kucing saya.

    ReplyDelete
  42. salam

    Buah pinggang Donor Diperlukan Segera
    Adakah anda dalam hutang? Adakah anda perlu mendapatkan wang tunai untuk kos penjagaan kesihatan atau hutang membayar atau dalam keadaan pecahan kewangan? Tunggu! Mempertimbangkan untuk menjual buah pinggang anda sebagai pilihan. Jika anda ingin menjual buah pinggang anda hari ini. Mesej kami immediately.A buah pinggang dibeli dengan jumlah maksimum asas $ 500,000.00US Dollars.The Negara kini membeli nama kidney.My sihat adalah Dr Anord Smith, sedang yang Nefrologi di dalam buah pinggang Hospital hospital.Our Negara khusus dalam Pembedahan buah pinggang dan kami juga berurusan dengan membeli dan pemindahan buah pinggang dengan hidup penderma sepadan. Kami terletak di India, Kanada, UK, Turki, Amerika Syarikat, Malaysia, Afrika Selatan dan lain-lain Jika anda berminat untuk menjual atau membeli buah pinggang sila tidak teragak-agak untuk menghubungi kami melalui E-mel: massachusetts_generalhospita@aol.com
    Perlu Geniune Penderma

    Menunggu respon anda ....

    Selamat sejahtera….
    Dr Anord Smith

    ReplyDelete
  43. salam

    Buah pinggang Donor Diperlukan Segera
    Adakah anda dalam hutang? Adakah anda perlu mendapatkan wang tunai untuk kos penjagaan kesihatan atau hutang membayar atau dalam keadaan pecahan kewangan? Tunggu! Mempertimbangkan untuk menjual buah pinggang anda sebagai pilihan. Jika anda ingin menjual buah pinggang anda hari ini. Mesej kami immediately.A buah pinggang dibeli dengan jumlah maksimum asas $ 500,000.00US Dollars.The Negara kini membeli nama kidney.My sihat adalah Dr Anord Smith, sedang yang Nefrologi di dalam buah pinggang Hospital hospital.Our Negara khusus dalam Pembedahan buah pinggang dan kami juga berurusan dengan membeli dan pemindahan buah pinggang dengan hidup penderma sepadan. Kami terletak di India, Kanada, UK, Turki, Amerika Syarikat, Malaysia, Afrika Selatan dan lain-lain Jika anda berminat untuk menjual atau membeli buah pinggang sila tidak teragak-agak untuk menghubungi kami melalui E-mel: massachusetts_generalhospita@aol.com
    Perlu Geniune Penderma

    Menunggu respon anda ....

    Selamat sejahtera….
    Dr Anord Smith

    ReplyDelete
  44. Salam.. Lembu sya baru beranak dan tak cukup bulan. Anaknya lemah tak mampu menyusu dan berdiri. Apa perlu saya buat. Tq

    ReplyDelete
  45. Salam.nak tanya, kenapa kucing boleh tetiba mcm lemah longlai xblh jln. Risau takut nk lumpuh je..sebab sblm ni mak pd kucing tu pn kena penyakit sama. Mohon pencerahan

    ReplyDelete
  46. Hai doc, sy ada 2 anak kucing tngh sakit. Mata diorg sakit dan membengkak. Nak bg ubat apa?

    ReplyDelete
  47. Salam doc. Maaf doc nak tanya. Kalau kucing tak boleh jalan sebab apa ya? kaki belakang dia macam patah tp bila saya tgok tulang kaki dia tak patah pun. Selera makan pun takde. Suara pun tak keluar :'(

    ReplyDelete
  48. Salam doc. Saya baru je bela seekor kucing ni. Malam tu saya letak dia dlm kotak. Pagi tu saya tgok dia kat luar kotak dah sambil baring dan bersemut. Saya terus mandikan then saya cuba tegakkan dia tp kaki belakang dia macam patah dia seret je kaki dia. Saya dh mintak abang saya tgokkan kaki dia tp tulang dia tak patah pun. Dia takde selera makan dan tak bersuara. Tolong saya doc.

    ReplyDelete
  49. Salam doc,

    Kucing saya baru melahirkan anak selama 2 bulan. Sejak melahirkan anak kucing saya tak ada selera makan,tak nak tidur dan ada kalanya muntah dan cirit birit. Kucing saya baru berumur satu tahun masa lahir kan anak nyer.

    Saya ada belikan makanan kucing baby jenama royal canin mengandungi susu untuk baby kucing kerana susu ibu kucing macam dah tak ada.

    Anak kucing dan ibunya kucing pun makan. Kemudian saya beli makanan kitten step2 untuk ibu kucing kerana risau ibu kucing tak dapat sumber protein yg mencukupi.

    Pada malam yang saya berikan ibu kucing makanan step 2 kitten food tu 2 jam kemudian ibu kucing muntah dan cirit birit. Selepas itu pada pukul 1.30pagi kucing saya sawan.

    Saya panic dan tak tahu nak buat apa, selepas sawan nafas kucing saya menjadi sangat perlahan.

    Saya ada call medical centre 24hours untuk rujukan kerana kalau mahu drive dari seremban ke jalan tun razak saya risau tak sempat dengan keadaan kucing saya yang nazak dan mereka hanya akan dapat result blood test pada keesokan 9pagi dan mereka tak dapat menjanjikan apa2 untuj kucing itu survive.

    Saya ambil ada bagi simptom2 yang saya ceritakan tadi pada petugas medical centre 24 hours tu dan mereka memberitahu kemungkinan keracunan.

    Kemudian saya tanya petugas itu apa perlu saya boleh bagi untuk kurang kan sakit kucing saya. Petugas itu cadangkan untuk memberi active charcoal kepada kucing.

    Tetapi kucing saya tak dapat di selamat kan. Kucing saya mati pada pkul 5 pagi.

    Alhamdulilllah anak kucing tak minta susu sebab memang dah bagi makanan kucing baby dan ajar minum air sendiri sejak ibu kucing ada lagi.

    Saya nak tanya pendapat doctor apa yang punca kucing saya mati dan macam mana saya nak cegah kalau hal seperti ini berlaku lagi. Saya juga nak tanya doc macam mana nak jaga anak kucing ni sebab ibu nya dah tiada. Ini adalah kerana saya merasakan saya perlu buat persedian atau home remedies untuk apa2 kecemasan since memang tak ada klinik veterinar yang buka 24hours selain medical centre ni and memang tak ada freelance doctor veterinar yang boleh standby 24 hours.

    Saya harap doc boleh bantu saya sebab saya dan keluarga trauma dengan kematian kucing kami 2 hari lepas dan kami hilang punca tak tahu nak buat apa kerana tiada kemudahan klinik veterinar 24 hours di setiap negeri.

    Terima kasih

    ReplyDelete
  50. Salam Doc
    Anak kucing sy perutnye keras & kembung. Sy cuba sapu minyak telon (info google) ada berak tp perut still kembung & keras. Ape yg perlu sy buat

    ReplyDelete
  51. Salam Doc
    Anak kucing sy perutnye keras & kembung. Sy sapukn minyak telon (info dr google) D ada berak tp perutnye still keras & kembung. Need yr kind advise Doc..

    ReplyDelete
  52. Salam Doc
    Anak kucing sy berumur 1 bulan stngah. Perutnye keras & kembung. Sy try sapukn minyak telon (info dr google) Ada berak tp still keras & kembung kenapa Doc. Ape yg perlu sy buat

    ReplyDelete
  53. Salam Doc
    Anak kucing sy berumur 1 bulan stngah. Perutnye keras & kembung. Sy try sapukn minyak telon (info dr google) Ada berak tp still keras & kembung kenapa Doc. Ape yg perlu sy buat

    ReplyDelete
  54. Salam Doc
    Anak kucing sy berumur 1 bulan stngah. Perutnye keras & kembung. Sy try sapukn minyak telon (info dr google) Ada berak tp still keras & kembung kenapa Doc. Ape yg perlu sy buat

    ReplyDelete
  55. Salam Doc
    Anak kucing sy berumur 1 bulan stngah. Perutnye keras & kembung. Sy try sapukn minyak telon (info dr google) Ada berak tp still keras & kembung kenapa Doc. Ape yg perlu sy buat

    ReplyDelete
  56. Salam Doc
    Anak kucing sy berumur 1 bulan stngah. Perutnye keras & kembung. Sy try sapukn minyak telon (info dr google) Ada berak tp still keras & kembung kenapa Doc. Ape yg perlu sy buat

    ReplyDelete
  57. Salam Doc
    Anak kucing sy perutnye keras & kembung. Sy sapukn minyak telon (info dr google) D ada berak tp perutnye still keras & kembung. Need yr kind advise Doc..

    ReplyDelete
  58. minta maaf sir, nk tnye..dkat luka anjing sy ada cacing..so ape yg sy kne buat ni..ptut sy hntar ke hospital ni? Agk brape harga yg prlu byar? Thanks sir..

    ReplyDelete
  59. Hello doc,kucing sy bru sbntar td telah melahirkn 6 ekor anak.masa tu tiada sesiapa di rumah dan sy dapati 3 ekor telah mati dan 3 ekor masih hidup.masalahnya kesemua anak kucing ini seolah-olah cacat pada perutnya,seperti ketumbuhan di perut.lagi teruk,perut dan usus berada di luar perut dan tergantung-gantung(seekor dah mati sbb pecah,setakat ni seekor lg perut dan ususnya di luar perut x mati lagi-bru beberapa jam lahir).sy benar-benar hairan dgn kecacatan ini.2 ekor lagi yg masih hidup,cacat di bhgian perut seperti ketumbuhan,tersembul keluar pnjng lbih kurang 2-3 cm btul-btul di pusatnya.soalan saya:-

    1)adakah 2 ekor anak kucing sy ini ada hrapan utk terus hidup?(sy merasakn xda hrpan hdup utk kucing yg seekor,yg perutnya terkulai keluar)
    2)kenapa terjadinya kecacatan ini.klu kata genetik,anak-anaknya sebelum ini ada 4 ekor yg sihat,cergas dan xda kecacatan(kelahiran yg pertama)
    3)adakah asap rokok boleh mencacatkan kandungan ibu kucing(kucing berada di dlm rmh dan x dibiarkn keluar rmh)
    4)adakah jarak kelahiran yg dekat(3-4 bulan),boleh menyebabkan kecacatan ini

    Utk makluman,bapa kpd anak kucing utk kelahiran yg ke-2 ini adalah kucing yg sama.

    *msh wujud ke doc ni,sbb skrg dah 2017,last komen pmbaca 2012..(sori klu sy tersilap tngok masa/tahun..)

    ReplyDelete
  60. salam . kalau tak vaksin boleh neuter tak ? berapa ek kos neuter utk male n female ?

    ReplyDelete
  61. Salam...kucing BSH sy berumur 3bulan 6hari...ada jangkitan fangus ..boleh ke sy bgi cucuk inj anti fangus kpd kucing sy..

    ReplyDelete
  62. Salam...kucing BSH sy berumur 3bulan 6hari...ada jangkitan fangus ..boleh ke sy bgi cucuk inj anti fangus kpd kucing sy..

    ReplyDelete
  63. doc,anak kucing saya kepala dia bengkak n bengkak tu lembut mcm ada air dlm tu...macamana nk buat sbb dia kecil lg n x lalu makan...Ksian dia

    ReplyDelete
  64. Hi doctor
    Kucing saya dia mengandung beberapa
    Hari ni dia tk mkn pun mata dia Susah nak bengkak dan berair ada banyak taik mata dia bila dia mcam batuk ada cecair keluar Dari buntot dia
    Saya cuma nak tahu apa penyakit kucing saya

    ReplyDelete
  65. Hi doctor
    Kucing saya dia mengandung beberapa
    Hari ni dia tk mkn pun mata dia Susah nak bengkak dan berair ada banyak taik mata dia bila dia mcam batuk ada cecair keluar Dari buntot dia
    Saya cuma nak tahu apa penyakit kucing saya

    ReplyDelete
  66. Hi doctor
    Kucing saya dia mengandung beberapa
    Hari ni dia tk mkn pun mata dia Susah nak bengkak dan berair ada banyak taik mata dia bila dia mcam batuk ada cecair keluar Dari buntot dia
    Saya cuma nak tahu apa penyakit kucing saya

    ReplyDelete
  67. Assalam, saya ade sekor kucing ni celah kaki dia ade biji belah disentuh dia sakit. Biji tu makin truk makin jelas dilihat dan bernanah. Kenape ye? Camne nk ubat dia ye?

    ReplyDelete
  68. Assalam, saya ade sekor kucing dicelah kaki nya ade biji bile disentuh dia sakit. Biji tu mkin jelas dilihat n dh bernanah. Knpe ye? Camne nk ubat dia?

    ReplyDelete
  69. Salam doc, nak tanya..Saya ada kucing betina dewasa.Giginya dah tiada.Semua dia tak nak makan..macam mana nak kemblikan selera makan dia?

    ReplyDelete
  70. Assalam doc.

    Nk tny skit. Smlm kitten sy demam n dh pegi vet. Sana diorang bg antibiotic n vitamin utk selera mkn. Tp hari ni kitten sy kejang2 sebelah kanan smpai tk bole berdiri. Kenapa ya doc?

    ReplyDelete
  71. assalamualaikum doc .
    tumpang tanye yea , kalau kucing bunting , bole ke cucuk ubt cacing ???

    terima kaseh :)

    ReplyDelete
  72. Assalam, mata kanan kucing saya bengkak dan bernanah. Sy bawak pergi vet kerajaan and dia kata dah tak boleh buat apa, kena buat operation di klinik swasta. So dia just cucuk antibiotik ja. Berapa ya anggaran kos untuk buat pembedahan mata kucing ni? :(

    ReplyDelete
  73. Salam , doc . Saya nak tanya kalau anak kucing kena gigit dengan kucing jantan umur 7 bulan sampai berdarah . Bahaya tak doc ? Apa patut saya buat dan berapa kos rawatan dia ? Kucing tu kucing siam .

    ReplyDelete
  74. Salam , doc anak kucing parsi saya kena gigit dengan bapa kucing lain sampai berdarah dekat leher . Macam mana nak rawat dia doc ? Dan berapa kos rawatan dia ?

    ReplyDelete
  75. Salam doktor
    Saya ada seekor kucing jenis siam dia kucing datang. Kucing saya bila membuang je mesti cirit dan kadang2 merah buntut dia. Bila dia korek pasir nak membuang tu belum sempat lagi dah keluar dah cirit. Tapi makan minum dia ok je ataupun dia kena racun sebelum datng ke rumah saya pun saya tak tahu. Saya dh beri ubat cacing tapi sama je.
    Apa yang perlu saya lakukan Doktor. Minta tolong ye doktor
    Soalan 2. Berapakah kos jika kucing saya perlu dirawat di klinik haiwan selalunya

    ReplyDelete
  76. Salam doktor.
    Saya ada seekor kucing jenis siam dia kucing datang Dan kami jaganya. Masalahnya doktor dia ni selalu cirit birit dan berwarna hijau. Kadang2 belum sempat habits korek pasir kucing tu dia dah melepas dah keluar cirit dan kadang2 punggung dia merah(jarang2). Tetapi makan dan minum OK. Saya sudah beri ubat cacing tetapi sama je atau mungkin dia kena racun.
    Soalan2: Berapakah selalunya kos untuk merawat masalah kucing saya ni
    Mints tolong beri pendapat ya doktor

    ReplyDelete
  77. Salam doc , saya ada kucing tkthu jenis apa , tpi sya jaga dia sejak kecik lagi . Sejak seminggu nim dia tiba tiba luka kat tekak dia , boleh dikatakan nampak isi dalam tu . Saya bawak dia kat vet , pastu bagi ubat setiap tengahari dan malam . Ubat sapu dia habis , pastu nak bawak dia skali pergi check kat vet nak tanya luka okay ke tak , dan mata dia tak dpt nak tgk sangat ade warna putih tutup mata dia . Pastu panggil dia , dia tak sahut ; kucing saya tu duduk luar . Pastu jumpe kat umah jiran , panggil dia , tak dtg langsung , sedih kuwt doc . Dia takut saya nak bagi ubat ke? , biasanye panggil skali je dia dtg terus ��

    ReplyDelete
  78. Salam doktor, kucing saya [betina] perutnya kembung dan unable untuk membuang air dengan lancar dan terkawal, tambahan pula dibahagian kaki/pinggul dia mungkin patah atau retak tulangnya. Boleh doktor diagnose:

    1. sebab perutnya mengembung dan

    2. kos rawatan/pembedahan kucing saya?. Terima Kasih.

    ReplyDelete
  79. kucing sy overdose vitamin vets bg...terus demam..sy risau la

    ReplyDelete
  80. kucing sy overdose vitamin dr vets..vitamin utk mbesar dan naikkan selera makan..terus demam..sy rsau la...😭😭😭😭

    ReplyDelete
  81. Salam doc... Berapa kos ubat cacing untuk kitten berumur sebulan lebih?? Vet kerajaan...

    ReplyDelete
  82. Salam doc , berapa anggaran untuk kos rawatan buasir ? Harap ii boleh bantu saya . Terima kasih

    ReplyDelete
  83. Asalm doc saya nk tnye nie kucing kawan saya nie kaki dia dh dipenuhi ulat memang daging dngn kulit dh diratah oleh ulat ulat tersebut tapi kwn saya biarkn je dan letak diluar rumah berape lame hayat kucing tu untuk hidup doc? Kalau lame saya dapat gaji trus bwk gi klinik haiwan atau ade cara lain doc?

    ReplyDelete
  84. Asalm doc saya nk tnye nie kucing kawan saya nie kaki dia dh dipenuhi ulat memang daging dngn kulit dh diratah oleh ulat ulat tersebut tapi kwn saya biarkn je dan letak diluar rumah berape lame hayat kucing tu untuk hidup doc? Kalau lame saya dapat gaji trus bwk gi klinik haiwan atau ade cara lain doc?

    ReplyDelete
  85. As salam..nk tanye..kwn ada bela itik/angsa..baru ni semua mati bkn sekaligus..bangkai elok je cuma ada kesan tebukan/lubang di bahagian bwah badan..semua itik/angsa mati cara sama..apakah sbbnye..

    ReplyDelete
  86. Salam doc, boleh tak saya kasi kucing saya makan habastusauda dan minyak zaiton.

    ReplyDelete
  87. salam, saya nak tanya, anak kucing saya sebulan lebih lumpuh, mungkin maknya terdudukkan. adakah dia boleh sembuh sebb dia boleh berak dan kencing mcm biasa. bila saya ketuk sikit kaki dia, still vibrate. lagi satu perut dia bloated. sy tgk youtube ianya boleh sembuh lepas perut dia yg bloated tu disuntik dan urine dikeluarkan. saya dh bwk pergi vet dan dia hanya kasi ubat sembelit dan kalsium. macam mana ye? kalau bawak untuk buat suntikan buang urine and rawat lumpuh berapa kosnya? saya baru baru lagi bela kucing jadi tak tau sangat.

    ReplyDelete
  88. Assalamualaikum Doc..

    Saya fiera and nak bertanya..saya ad 4 ekor kitten n baru 30hari and 1 ibu cat..namun smlm 2 ekor dh mati and harini 1 ekor mati..tinggal 1 ekor..untuk makluman doc, sblum ni kelima2 mereka sy anta boarding sb sy outstation..sy diberitahu dlm tmpoh boarding vet bg kitten mkn ayam rebus..n mereka mkn dgn selera..namun bgitu..sehari sblum kmatian 2 ekor kitten tu sy ambl mereka dari boarding..sy lihat ibuny bulu dh mgembang dan bila sy pgl dia diam je..tak mcm slalu..sy suspect maybe ibunya demam..mlm tu sy asingkn sbntar ibu n kitten n mskkn smla tgh mlm..kul 3.05pg sy tsedar ibuny berak..n sy perasan ad 1 cacing putih..sy assume mgkn dari ibu sb lht tgkhlakuny yg mmg x agressive langsung..
    Esok pgnya sy bg imun boaster dbrikn dr vet kpd kitten..mrka mmg sihat pg tu n bgurau2 ssame sndiri..nmun apb sy blk tghri, sy perasan 1 eko kitten asyk berak wlupn 10min sblum tu sy bru je cuci lapik sgkr..dlm 1jam slps itu sy notice dia mcm dh weak..sy mmg asingkn ibu dari anak tghri tu sy mmg planing nk bwk ibuny ke klinik and sblum nk bgerak ke klinik, sy lht dlm sgkr ad 2 eko cacing putih..sy trus bw kesemua mereka ke klinik..

    Sampai klinik doc drip air pd ibu n kitten tsbut..n sy tglkn mrka utk pmantauan vet..sedihny sy smlm ble sy nk anta imun boaster n mknan ibu ke klinik, sy diberitahu 2 eko kitten tmsuk kitten yg skt tu dh mati..n 1 eko lg dh lembik xblh nk bjalan spt biasa..kitten tu di bawa ke ICU stlh nadiny mkin lemah..harini tghri sy dpt tau dia dh mati..tgl 1 eko lg xtau nasib cmne sb smlm dia pn mcm nk weak..

    Soalan sy doc..
    1) apakah punca ny kitten2 tu mati sdgkn smsa boarding vet bg ubat cacing dh ms usia mereka 2minggu..
    2) adakah sb kitten dh start dberi mkn mjadikn cacing agresif dlm perut mereka
    3) cacing tu dtg dr mana..adakah dari ibuny melalui susuan.
    4) adakah potensi sy msh dpt slmtkn kitten yg ada
    5) bagaimana keadaan ibu wlupn vet kata dia dlm keadaan ok skg..
    6) tindakan sy mghntr kucing utk boarding tu mgkn myebabkn kucing2 sy tkena jgkitan virus atau sbgny?

    Utk makluman doc, vet itu myalahkan sy sb ms dln jagaan mereka kucing2 tsbut shat n agresif..nmun ms sy amk pn sy dh nmpk ibu ny bulu mgembang mcm xshat n xagresif..

    Sy sedih teramat sgt..

    ReplyDelete
  89. Assalamualaikum Doc..

    Saya nak bertanya..saya ad 4 ekor kitten n baru 30hari and 1 ibu cat..namun smlm 2 ekor dh mati and harini 1 ekor mati..tinggal 1 ekor..untuk makluman doc, sblum ni kelima2 mereka sy anta boarding sb sy outstation..sy diberitahu dlm tmpoh boarding vet bg kitten mkn ayam rebus..n mereka mkn dgn selera..namun bgitu..sehari sblum kmatian 2 ekor kitten tu sy ambl mereka dari boarding..sy lihat ibuny bulu dh mgembang dan bila sy pgl dia diam je..tak mcm slalu..sy suspect maybe ibunya demam..mlm tu sy asingkn sbntar ibu n kitten n mskkn smla tgh mlm..kul 3.05pg sy tsedar ibuny berak..n sy perasan ad 1 cacing putih..sy assume mgkn dari ibu sb lht tgkhlakuny yg mmg x agressive langsung..
    Esok pgnya sy bg imun boaster dbrikn dr vet kpd kitten..mrka mmg sihat pg tu n bgurau2 ssame sndiri..nmun apb sy blk tghri, sy perasan 1 eko kitten asyk berak wlupn 10min sblum tu sy bru je cuci lapik sgkr..dlm 1jam slps itu sy notice dia mcm dh weak..sy mmg asingkn ibu dari anak tghri tu sy mmg planing nk bwk ibuny ke klinik and sblum nk bgerak ke klinik, sy lht dlm sgkr ad 2 eko cacing putih..sy trus bw kesemua mereka ke klinik..

    Sampai klinik doc drip air pd ibu n kitten tsbut..n sy tglkn mrka utk pmantauan vet..sedihny sy smlm ble sy nk anta imun boaster n mknan ibu ke klinik, sy diberitahu 2 eko kitten tmsuk kitten yg skt tu dh mati..n 1 eko lg dh lembik xblh nk bjalan spt biasa..kitten tu di bawa ke ICU stlh nadiny mkin lemah..harini tghri sy dpt tau dia dh mati..tgl 1 eko lg xtau nasib cmne sb smlm dia pn mcm nk weak..

    Soalan sy doc..
    1) apakah punca ny kitten2 tu mati sdgkn smsa boarding vet bg ubat cacing dh ms usia mereka 2minggu..
    2) adakah sb kitten dh start dberi mkn mjadikn cacing agresif dlm perut mereka
    3) cacing tu dtg dr mana..adakah dari ibuny melalui susuan.
    4) adakah potensi sy msh dpt slmtkn kitten yg ada
    5) bagaimana keadaan ibu wlupn vet kata dia dlm keadaan ok skg..
    6) tindakan sy mghntr kucing utk boarding tu mgkn myebabkn kucing2 sy tkena jgkitan virus atau sbgny?

    Utk makluman doc, vet itu myalahkan sy sb ms dln jagaan mereka kucing2 tsbut shat n agresif..nmun ms sy amk pn sy dh nmpk ibu ny bulu mgembang mcm xshat n xagresif..

    Sy sedih teramat sgt..

    ReplyDelete
  90. Assalamualaikum Doc..

    Saya nak bertanya..saya ad 4 ekor kitten n baru 30hari and 1 ibu cat..namun smlm 2 ekor dh mati and harini 1 ekor mati..tinggal 1 ekor..untuk makluman doc, sblum ni kelima2 mereka sy anta boarding sb sy outstation..sy diberitahu dlm tmpoh boarding vet bg kitten mkn ayam rebus..n mereka mkn dgn selera..namun bgitu..sehari sblum kmatian 2 ekor kitten tu sy ambl mereka dari boarding..sy lihat ibuny bulu dh mgembang dan bila sy pgl dia diam je..tak mcm slalu..sy suspect maybe ibunya demam..mlm tu sy asingkn sbntar ibu n kitten n mskkn smla tgh mlm..kul 3.05pg sy tsedar ibuny berak..n sy perasan ad 1 cacing putih..sy assume mgkn dari ibu sb lht tgkhlakuny yg mmg x agressive langsung..
    Esok pgnya sy bg imun boaster dbrikn dr vet kpd kitten..mrka mmg sihat pg tu n bgurau2 ssame sndiri..nmun apb sy blk tghri, sy perasan 1 eko kitten asyk berak wlupn 10min sblum tu sy bru je cuci lapik sgkr..dlm 1jam slps itu sy notice dia mcm dh weak..sy mmg asingkn ibu dari anak tghri tu sy mmg planing nk bwk ibuny ke klinik and sblum nk bgerak ke klinik, sy lht dlm sgkr ad 2 eko cacing putih..sy trus bw kesemua mereka ke klinik..

    Sampai klinik doc drip air pd ibu n kitten tsbut..n sy tglkn mrka utk pmantauan vet..sedihny sy smlm ble sy nk anta imun boaster n mknan ibu ke klinik, sy diberitahu 2 eko kitten tmsuk kitten yg skt tu dh mati..n 1 eko lg dh lembik xblh nk bjalan spt biasa..kitten tu di bawa ke ICU stlh nadiny mkin lemah..harini tghri sy dpt tau dia dh mati..tgl 1 eko lg xtau nasib cmne sb smlm dia pn mcm nk weak..

    Soalan sy doc..
    1) apakah punca ny kitten2 tu mati sdgkn smsa boarding vet bg ubat cacing dh ms usia mereka 2minggu..
    2) adakah sb kitten dh start dberi mkn mjadikn cacing agresif dlm perut mereka
    3) cacing tu dtg dr mana..adakah dari ibuny melalui susuan.
    4) adakah potensi sy msh dpt slmtkn kitten yg ada
    5) bagaimana keadaan ibu wlupn vet kata dia dlm keadaan ok skg..
    6) tindakan sy mghntr kucing utk boarding tu mgkn myebabkn kucing2 sy tkena jgkitan virus atau sbgny?

    Utk makluman doc, vet itu myalahkan sy sb ms dln jagaan mereka kucing2 tsbut shat n agresif..nmun ms sy amk pn sy dh nmpk ibu ny bulu mgembang mcm xshat n xagresif..

    Sy sedih teramat sgt..

    ReplyDelete
  91. salam doc..nak tnya..saya ada kucing yg berumur 9 bulan..bulan 9 hari tu bawa dia g vet..tpi doc cakap dia ada ulser and gigi sudah rosak...nak buang gigi dia tp sy xmampu...so doc bagi sy ubat.. dalam seminggu tu saya bgi makan ubat.. ok la dia sudah baik sikit2.. tp lepas minggu tu dia sakit balik..tak makan and minum..kencing berak pun x..ada la dalam 3 kali dia muntah warna putih..bila jalan dia macam nak jatuh..xseimabang..hari ni saya tgok dia terbaring lepas tu ada liur dan liur tu macam bernanah je..apa boleh saya lakukan?

    ReplyDelete
  92. Salam doktor.. apa nak buat kalau kucing xnak makan.. maybe dia demam.. apa perlu buat selain bawak pergi vet..

    ReplyDelete
  93. Assalamuailaikum.. Saya nak tanya, kucing parsi saya sudah di vaksin so boleh bercampur dengan kucing biasa tak??

    ReplyDelete
  94. Ini untuk memberitahu publik pria atau wanita yang sehat dan 100% serius dalam menjual ATAU untuk membeli ginjal instan. rahmat lara Email rumah sakit: mercylarahospital@gmail.com, karena kita memiliki banyak pasien yang sekarang memerlukan transplantasi ginjal, apakah Anda mencari kesempatan untuk menjual ginjal dengan uang karena krisis keuangan dan kami akan menyediakan 800.000 EURO untuk ginjal. dan juga kami memiliki hiv / help medicine jika anda membutuhkan penawaran email saja sekarang, HUBUNGI KAMI @

    EMAIL: mercylarahospital@gmail.com

    NomBor WHATSAAP; +2348053930975

    terima kasih

    ReplyDelete
  95. Ini untuk memberitahu publik pria atau wanita yang sehat dan 100% serius dalam menjual ATAU untuk membeli ginjal instan. rahmat lara Email rumah sakit: mercylarahospital@gmail.com, karena kita memiliki banyak pasien yang sekarang memerlukan transplantasi ginjal, apakah Anda mencari kesempatan untuk menjual ginjal dengan uang karena krisis keuangan dan kami akan menyediakan 800.000 EURO untuk ginjal. dan juga kami memiliki hiv / help medicine jika anda membutuhkan penawaran email saja sekarang, HUBUNGI KAMI @

    EMAIL: mercylarahospital@gmail.com

    NomBor WHATSAAP; +2348053930975

    terima kasih

    ReplyDelete
  96. Salam doc.. berat badan kucing parsi sy semakin susut walaupun dia makan byk. Kucing telah divaksin dan deworm. Bulu gugur. Skrg bdan dia kurus kering.

    ReplyDelete
  97. Aslkm doc kucing sya tak la lalu makn da 3 hari hari ka3 sya bwk dia jmpa doc doc ckp kucing sya demm dia bg enjection balik rumh kucing sya tdo bangun ja dia muntah knpe ye doc sya rsau��

    ReplyDelete
  98. Assalamualaikum boleh buat pertayaan dan mana Clinic anda Tq.

    ReplyDelete
  99. Assalamualaikum boleh buat pertayaan dan mana Clinic anda Tq.

    ReplyDelete
  100. Assalam. Doktor still ade lagi ke?

    ReplyDelete
  101. Slm doc... sy nk tanye pasal kucing sy ni. Name die bulat. Die ni ade luka besar dkt leher die. Maybe sbb gaduh dgn kucing lain agaknye. Pastu sy dh bwk pegi klinik 2 kali. Dua-dua doc klinik yg sy pergi tu suruh sy sapu sendiri ubat mcm iodine tu. masalhnye sy x blh nk sapu ubat tu kt bulat sbb die ni besar pastu ganas jgklahh sbb sakit agaknyee. Pastu die demam so doctor tu x blh nk mskkan ubat vius dkt bulat. Bulat ni x nk mmn ubat. Even kalau sy letak dlm makanan or air pon die x kan sentuh bende tu sbb die blh bau maybe. Doc kt klinik tu suruh sy bwk pegi upm sbb die ckp kalau kt klinik mmg dh x blh nk rawat luka bulat sbb besar sgt so die suggest pegi upm. Agak2 brp kos utk rawat luka bulat ni???and mcm mane nk elokkan demam bulat kalau die x nk mkn ubat?

    ReplyDelete
  102. Slm doc... sy nk tanye pasal kucing sy name die bulat. Bulat ni die Ade luka besar kt leher die. Sy dh bwk gi klinik 2 kali tapi doc kt klinik tu suruh sy sapu ubat mcm iodine tu sendiri. Masalahnye mcm mane sy nk sapu ubat tu sbb bulat ni besar pastu die ganas jgk lahh maybe sbb sakit. Pastu doc tu nk bg vius mase tu pon x blh sbb bulat ni demam. Sy dh try bg bulat mkn ubat tapi die x nk. Kalau sy letak dlm makanan or air die mmg x kan sentuh bende tu maybe sbb die blh bau kot. Pastu doc tu suggest sy utk hantar bulat kt upm sbb kalau kt klinik mmg x blh nk rawat luka die dh sbb luka die besar sgt. Doc agak2 brp kos rawat luka bulat?? And mcm mane nk baikkan demam die kalau ubat pon die x nk mkn??

    ReplyDelete
  103. Salam, sy nak tanya cara bersihkan kucing jika dia demam. ? Sy x pandai dalam jaagaan kucong tapi sy kesian kat dia. Dia balik rumah cuma untuk makan, pastu tba2 dia balik dgn luka, smpai ada ulat kat tangan dia, sy dh buangkan tp nak cuci macam mana? Dah luka truk, Sy segan nak bawa jumpa dr. ��

    ReplyDelete
  104. Assalammualaikum doc...adakah perbuatan ini benar atau ada cara lain selain memotong tangan kucing saya??? Sebab kalau tak silap saya tangan kucing saya ni patah macam kucing lain gak tpi yg ni...( the lower part of the fractured site is swollen due to compromised circulation. He is also dragging the limb,meaning nerve is affected too.We need to do a surgery today to amputate the limb as we are afraid it may turned gangrenous and infection might set in.#soalan dri doktor yang hendak mengoprate nya)

    ReplyDelete
  105. Salam doc ,, saya ada anak kucing umur sekitar 3bulan ,, anak kucing saya ni ,, sihat jerr ,, tpii tiba² petang tadi ,, ada benjolan d bawah leher nya,, d bahagian tenggorokannya ,, kucing ni tak pernah pun gaduh ,, dan makan pun makanan kucing
    Apa penyebab benjolan tu ya ??
    Skarang dia tak suka kalau d baringkan ,, dn bila di angkat pun ,, dia akan mengamuk ,, sekrang makan pun tak mahu ,, menyusu pun tak lalu
    Makam mana cara nk rawat atau nk atasianya ya??

    ReplyDelete
  106. Salam doc ,, saya ada anak kucing umur sekitar 3bulan ,, anak kucing saya ni ,, sihat jerr ,, tpii tiba² petang tadi ,, ada benjolan d bawah leher nya,, d bahagian tenggorokannya ,, kucing ni tak pernah pun gaduh ,, dan makan pun makanan kucing
    Apa penyebab benjolan tu ya ??
    Skarang dia tak suka kalau d baringkan ,, dn bila di angkat pun ,, dia akan mengamuk ,, sekrang makan pun tak mahu ,, menyusu pun tak lalu
    Makam mana cara nk rawat atau nk atasianya ya??

    ReplyDelete
  107. Assalamualaikum doktor.makcik ada satu masalah.kucing makcik sukar nk kencing.bila kencing sedikit dan ada darah.dah flushing.masih sukar kencing.bawa pulak ke vet yg ada scan.doc cakap ada ketumbuhan dlm pundi kencing.apa nama sakit ni doc? Ada x harapan utk dia sembuh? Apa yg makcik boleh buat utk bg dia hidup lebih lama lg?

    ReplyDelete
  108. Assalamualaikum doc.. 5 hari lps ad kucing mai rumah... mata anak kucing tu x blh buka..sya syak ank kucing tu sakit mata.. sya dh cuci mata ngn air suam + titik ubat mata yg sya beli kat kedai haiwan.. tpi smpai ke hari ni mata kucing tu x ok.. klau blh bkk pon sat sja esk pgi dh tertutup blk.. mcam mna ye?
    2- mak sya bgi mkn antibiotik adakah blh @tidak ya?

    ReplyDelete
  109. Salam doc,knp ye anak2 kucing sy mcm ada cancer..kat pipi dia mcm ada biji.pastu sampai masa biji tu membesar dn pipinya membengkak.pastu akhirnya pch berlubang..selang bbrp hari kucing sy mati..ni dah 2 ekor mati..

    ReplyDelete
  110. Salam doc, masih avaible ke utk prtanyaa tntg kucing? Saya nak tanya, kucing saya sebelum ni kaki belakang dia macam jalan tu tak brapa nak okay, sat jatuh sat jalan macam heret. And baru minggu lepas saya gi vet dua kali, first depa cucuk ubat, dia lagi. Pastu doc cakap klau tak okay, dtang pulak tiga hari lepas tu and saya bawak pegi. Doc ada cucuk pastu dia cakap ubat tu kuat sbb ada ubat steroid (kalau tak silap saya) . Hari khamis saya bawak and hari sabtu tu dia start makan sikit² and start hari ahad smpai ke isnin dia takboleh nak makan, gerak pun takboleh, berak and kencing pun tidak. Sebab apa ya doc?

    ReplyDelete
  111. Assalamu'alaikum.

    kenapa kucing jantan (2 tahun), bulu gugur setempat2.. pastu kalau dia miaww takde suara, mcm serak ade kahak gitu lah.. mulut dia bau busuk.. badan kurus dari sebelum ni.. semua ni tiba2 je.. sbb sebelum sakit mcm tu, kucing tu tak ade ape masalah.. sihat je..

    ReplyDelete
  112. Assalam, saya nak tanya kenapa kucing saya lepas bersalin dia nampak penat, dan lidah dia selalu terjelir macam anjing tu. Lagi satu, dia nampak macam lesu lepastu rasa macam ada ketulan yg bergerak dalam badan dia. Boleh saya tahu sebab apa ye?

    ReplyDelete
  113. Anak kucing saya punya lidah dan mulut luka sbb kena serang dgn kucing jantan. Dia payah sgt nak makan, bagi susu dia taknak, nak buat mcm mana ye?

    ReplyDelete
  114. hamster saya haritu kene jahit. agak-agak berapa ye range untuk bukak jahitannya tu?

    ReplyDelete
  115. assalamualaikum doc , saya nak minta tolongdoc because i don't know what happen with my cat . sebelum ni , dia okay sahaja , cergas dan gemok . selepas itu , saya perasan dia selalu menjerit jerit dan tetiba sahaja dia macam hilang daya untuk berjalan . susah nak imbangkan badan . rupanya , bila saya tanya , dia jadi macam itu selepas ayah saya tersepak dia . dan sekarang , saya rasa dia lumpuh sebab dia langsung tak boleh bangun , hanya kaki belakangnya sahaja yang berfungsi sebab dia menendang bila saya usik kakinya . tetapi dari kepala sampai kaki depna semua tak boleh berfungsi . bila nak bangun ,dia menggeletar lepas tu jatuh balik . dia mampu terbaring sahaja . saya tak boleh bagi dia makan , hanya mampu bagi dia susu melalui syringe je . saya nak tahu apa punca kucing saya mcm tu dan apakah rawatan yang boleh saya buat sendiri di rumah untuk memastikan dia boleh kembali berjalan macam biasa ?

    ReplyDelete
  116. Assalam doc , gigi kucing saya goyang . Tp bukan gigi taring tau . Sy perasan sejak gigi dia goyang ni dia asyik tidur je sepanjang hari .mungkin dia terasa sakit . Tapi selera makan dia okay . Kesian tengok dia gigi dia dah serong ke depan.

    ReplyDelete
  117. Assalam doc , gigi kucing saya goyang lah . Tapi bukan gigi taring tau , dia gigi yang depan bawah . Gigi tu dah serong ke depan . Saya perasan sejak gigi dia goyang ni dia tidur je sepanjang hari mungkin sebab sakit kot . Kebiasaannya dia aktif jugak nak main ke merayau ke . Tp selera makan dia masih okay .

    ReplyDelete
  118. Mcm mna nak keluarkan ulat dlm luka kucing ?

    ReplyDelete
  119. Salam Doc . mcm mna nak bunuh ulat dlm luka kucing ?

    ReplyDelete
  120. Kucing saya berak dan berdarah sedikit .Menghadapi kesukaran untk berjalan .Dia masih berselera mkn. Apa yg perlu saya lakukan ?

    ReplyDelete
  121. Salah satu kitten i dkt ekor macam ada najis keras..tapi i rasa bukan ..mcm usus or something..dh 2 hari dia x makan n tidur n macam sakit..i baru prasan. Nafas tercungap2..doc miow i ni..ada harapan atau i dh terlambat..i baru nmpakk ni...trus surf google..:,(

    ReplyDelete
  122. Dokter
    Kucing sye kica dh beranak untuk kali yg ke 3 . Kali ni dh 5 hari beranak kica x berak n kencing .sye jadi risau .adakah kica normal atau ada sakit lain .tq

    ReplyDelete
  123. Salam doc.... Nak tanya klinik doc ada buat xray utk kucing x? Klau ada brpe anggaran nye ye?

    ReplyDelete
  124. hi..my cat tetiba thk kt tpk tgn dia tompok2 merah ..same ngn kaki dia hidung and mata dia.. why? chickenpox ke?

    ReplyDelete
  125. Macam mana nak selamatkan kucing saya yang lumpuh sebab FIP? 😭😭

    ReplyDelete
  126. Assalamualaikum doc...nak tanya...kucing saya dah 3 hari murung dan badan die makin kurus...klau makan pon sikit je...klau saya panggil die masih bagi respon...boleh tolong bgitau saya knape ngan die dan mcm mne nak pulihkan die 😖

    ReplyDelete
  127. Salam doc aritu kucing saya ada bergaduh dengn kucing lain dan hidung dia kejap berdarah kejap berenti pastu bhagian kelopak mata dia pun luka.... dia "melepas" pun keluar macam air warna kuning.. Saya ada bawa pergi klinik doc suntik antibiotik and bgi ubat penat & antibiotik je untuk bagi dia makan hari2 ...lpas 2 hari masih macam tu juga dia "melepas" air warna kuning and luka masih sama.. dia x nk makan, makanan apa sesuai untuk dia? (Saya ada bgi whiskers) susu boleh x bgi dia makan and jenis susu apa boleh? Macam mana cara penjagaan saya boleh buat di rumah.. Bahagian luka pada kelopak mata tu boleh x kalau saya sapu dengan minyak tyt

    ReplyDelete
  128. Assalamualaikum doc.. Anak kucing kutil kt kg.. Mak die lost.. So amek adopt.. Lepastu sye nmpak mcm ulat smpah keluar masuk tmpat buang air besar die.. Nak tnye tu cacing ke?? Ape patut sye buat?

    ReplyDelete
  129. Salam... Doc.. Kucing jantan saya ada ketulan mcm ketumbuhan bawah leher dia antara kepala bahu dengan leher tu ketulan itu di tengah2.. Adakh membawa kpd kematian.. So saya nk tnya kos bedah buang ketulan tu.. How much?

    ReplyDelete
  130. Salam doc,

    kucing saya umo 2 tahun stgah betina, sejak 2 menjak ni mak cik saya perasan kucing saya lemah macam otot die tak kuat, kalau lari bahagian badan belakang die mcm terlajak/terangkat, n kalau die panjat atau lompat die tak sampai. Kalau kene marah die xmelawan, selalu dduk diam termenung tapi makan berselera.

    Apa patut saya buat ya?

    ReplyDelete
  131. Berapa ye kos untuk pemotongan kaki kucing?

    ReplyDelete
  132. Salam doc. Sya sangat risau tentang kucing sya ini. Saya ada 2 ekor kucing betina dlm umur 8 bulan lebih dan seekor kucing jantan dalam 5 bulan lebih. Saya sudah memandulkan kucing sya dekat 2 minggu. Dalam 5 hari,luka jahitan kucing betina seekor da bertutup,yg seekor ni masih terbuka. Dalam beberapa hari lpas memandulkan,kucing saya batul2 sperti berkahak. Antibiotik sdah dibagi tapi silap dos. Saya sdh bagi 1/4 antibiotik amoxicilin 250g selama 5 hari,saya prgi ke klinik vet,dorg ckap dos ubat kucing dewasa 1/2,then dorng suruh saya teruskan bagi ubat antibiotik 1/2 selama 5 hari. Tapi keadaan kucing saya makin teruk. Kahak sudah hilang tapi running nose,bersin2 dan mata berair.. Saya memang sdah apply ubat terramaicin di mata,tapi yg seekor ni masih tidak sembuh2.. Adakah itu jangkitan bakteria atau viral? Perlukah saya teruskan pemberian antibiotik itu? Please.. I need help..

    ReplyDelete
  133. Salam doc. Sya sangat risau tentang kucing sya ini. Saya ada 2 ekor kucing betina dlm umur 8 bulan lebih dan seekor kucing jantan dalam 5 bulan lebih. Saya sudah memandulkan kucing sya dekat 2 minggu. Dalam 5 hari,luka jahitan kucing betina seekor da bertutup,yg seekor ni masih terbuka. Dalam beberapa hari lpas memandulkan,kucing saya batul2 sperti berkahak. Antibiotik sdah dibagi tapi silap dos. Saya sdh bagi 1/4 antibiotik amoxicilin 250g selama 5 hari,saya prgi ke klinik vet,dorg ckap dos ubat kucing dewasa 1/2,then dorng suruh saya teruskan bagi ubat antibiotik 1/2 selama 5 hari. Tapi keadaan kucing saya makin teruk. Kahak sudah hilang tapi running nose,bersin2 dan mata berair.. Saya memang sdah apply ubat terramaicin di mata,tapi yg seekor ni masih tidak sembuh2.. Adakah itu jangkitan bakteria atau viral? Perlukah saya teruskan pemberian antibiotik itu? Please.. I need help..

    ReplyDelete
  134. Salam doc. Sya sangat risau tentang kucing sya ini. Saya ada 2 ekor kucing betina dlm umur 8 bulan lebih dan seekor kucing jantan dalam 5 bulan lebih. Saya sudah memandulkan kucing sya dekat 2 minggu. Dalam 5 hari,luka jahitan kucing betina seekor da bertutup,yg seekor ni masih terbuka. Dalam beberapa hari lpas memandulkan,kucing saya batul2 sperti berkahak. Antibiotik sdah dibagi tapi silap dos. Saya sdh bagi 1/4 antibiotik amoxicilin 250g selama 5 hari,saya prgi ke klinik vet,dorg ckap dos ubat kucing dewasa 1/2,then dorng suruh saya teruskan bagi ubat antibiotik 1/2 selama 5 hari. Tapi keadaan kucing saya makin teruk. Kahak sudah hilang tapi running nose,bersin2 dan mata berair.. Saya memang sdah apply ubat terramaicin di mata,tapi yg seekor ni masih tidak sembuh2.. Adakah itu jangkitan bakteria atau viral? Perlukah saya teruskan pemberian antibiotik itu? Please.. I need help..

    ReplyDelete
  135. Salam doc. Sya sangat risau tentang kucing sya ini. Saya ada 2 ekor kucing betina dlm umur 8 bulan lebih dan seekor kucing jantan dalam 5 bulan lebih. Saya sudah memandulkan kucing sya dekat 2 minggu. Dalam 5 hari,luka jahitan kucing betina seekor da bertutup,yg seekor ni masih terbuka. Dalam beberapa hari lpas memandulkan,kucing saya batul2 sperti berkahak. Antibiotik sdah dibagi tapi silap dos. Saya sdh bagi 1/4 antibiotik amoxicilin 250g selama 5 hari,saya prgi ke klinik vet,dorg ckap dos ubat kucing dewasa 1/2,then dorng suruh saya teruskan bagi ubat antibiotik 1/2 selama 5 hari. Tapi keadaan kucing saya makin teruk. Kahak sudah hilang tapi running nose,bersin2 dan mata berair.. Saya memang sdah apply ubat terramaicin di mata,tapi yg seekor ni masih tidak sembuh2.. Adakah itu jangkitan bakteria atau viral? Perlukah saya teruskan pemberian antibiotik itu? Please.. I need help..

    ReplyDelete
  136. Assalam . Saya nak tanya tentang ank kucing saya ni . Punggung dia mcm bekak2 then keluar najis . Sebab apa ae jd mcm tu ???? Urgent !!!!!!!

    ReplyDelete
  137. Assalamualaikum,
    Saya perasan kucing saya jadi lembut pinggang. Dah 2 ekur jadi macam tu. Jalan terhoyong hayang. Tak boleh lompat. Kalau nak duduk dia tergolek. Kadang nak berakpun macam susah sambil baring. Kesian sangat. Penyakit apakah itu wahai tuan doktor? Bolehkah ianya dirawat sampai sembuh? Kesian sangat.

    ReplyDelete
  138. Salam doc. Anak kucing saya baru masuk 3bulan dan anak kucing ini juga saya baru sahaja bela sebab saya kutip dia ketika dia bermain di jalan raya. Saya ambik dia wktu tu sbb takut kereta lalu lalang����. Dan dia memang dah ada kurap waktu saya dh bela dia tu. Nak tanya, betulkah kalau anak kucing tidak digalakkan utk mendapatkan rawatan cucuk ubat kurap di klinik? Kerana saya baru shaja hantar anak kucing saya untuk cucuk kurap. Selepas sahaja cucuk kurap tadi, anak kucing saya kelihatan tidak aktif dan mula mengasingkan diri dia dari adk-beradiknya yg lain. Dia just terbaring dan tidur. Denyutan jantungnya juga agak laju doktor. Pernafasannya juga agk tdk normal. Adakah itu normal doktor slps cucuk kurap? Wlaupun saya tidurkan dia dlm bakul yg ada kain, tpi kerap dia akan bangun balik dan tidur diatas lantai. Adakah tidak bahaya doktor skiranya ank kucing saya sering tidur diatas lantai? Dan pd masa yg sama, saya rasa dia demam dan saya cuba beri air kelapa kpd ank kucing saya utk menurunkan suhu badannya yg agak panas. Berapa lama tempohnya agaknya ya doktor utk anak kucing saya sihat?

    ReplyDelete
  139. Assalam.
    Kucing sy baru kena langgar.die jln ngengsot..tp xde darah..ada bau busuk spt nanah.di bhg dubur tu de mcm kotoran..xpasti najis @pe..sbb slalu bhg ctu mmg bersih sbb die rajin bersihkn diri. sy agak bhg pehanye patah sbb slalu jilat n gigit kt ctu..nk tanye ape rawatan awal bile kena kes mcm tu? Brp kos rawatan patah tulang di klinik swasta n kerajaan? Kalo bajet mmg ciput bole ke kalo way rawatan sendiri kt umh?sbb sy pelajar lg.

    ReplyDelete
  140. Hi doctor Hisham...masalah kucing ialah tidak ada selera makan..mulut selalu kluar air luar dan bau kurang menyenangkan..kalau dihantar ke vet apakah rawatan yg akan diberikan dan berapa anggaran kos..

    ReplyDelete
  141. A"skum.nak tanya ada cara lain tak jika tengkuk kucing terseliuh?bole urut gamat panas tak?ubat vet sudah mkan.

    ReplyDelete
  142. Kucing sy duduk dlm rumah je, 1 hari sy keluar ada 1 tingkap kat dapur terbuka, lupa nak tutup.. bila balik ada nmpak seekor kucing luar kat dlm umah cepat2 dia lari keluar. Panggil2 kucing sy dia pun keluar dr bwh sofa, diam je x mcm biasa, tengok ada najis di bontotnya sy cuci. Esok pg tu perangai dia lain mcm. Mcm mengenyam bunyi pun bunyi miang, nk manja lebih dan asyik tonggek2 bontot. Sy rs mungkin dia dh mengawan mlm tu. Yg merisaukan sy ialah sy belum vaksin dia. Umurnya 8 bulan. Belum vaksin sbb lepas 1 penyakit 1 lg. Ni baru nk baik kurap kt telinga dia. Sy fikir dh baik kurap ni baru nk pegi vaksin. Perkara ni blaku 2 hari yg lepas. Hari ni dia ciri birit lah pulak. Pdhal xde tukar makanan pun. Pening pulak tgok perangai dia yg asyik mengesel ni. Selalunya dia suka main lompat2. Minta nasihat tuan doc.

    ReplyDelete
  143. assalamualaikum, doc .. saya ada 3 orang anak kucing .. ibunya takde .. ( ada orang buang depan rumah saya) anak kucing nyaa tak berapa nak minum susu .. mcm mana lagi ye saya nak buat ?

    ReplyDelete
  144. assalamualaikum doc. nk tnya, ada kucing jlnan yg slalu dtg rmh sy mntak mkann lpas tu tba2 dia tak pnh dtg jd sy pn rsa hairan. kemudian dua mnggu lpas dia dtg wktu mlm sy tkejut tgk kaki dia bengkak sy tak tahu knp. pd keesokan hrnya sy ingt nak bwa dia ke klinik haiwan tp dia tak pnh dtg. slepas sminggu dia dtg blik wktu mlm jgk. kaki dia dah tinggal tulang daging dia dah tak da, bdn dia sngt kurus. sy bg dia mkn tp dia tak nak mkn dia nak minum shj, dia tak nak sy dekati dia. dia nmpak takut. mcm mna sy nak bwa dia ke klinik klu dia lari jka sy dekati dia. dan brapa kos perubatannya?

    ReplyDelete
  145. salam doc..anak kucing saya pada awalnya kaki belakang bahagian kiri terhincut-hincut..selepas 1 minggu macam tu..kakinya bengkak daripada peha ke tapak kaki..apa yang patut saya buat? adakah ianya mempunyai punyakit yang serius?

    ReplyDelete
  146. Slm..nk tanya kucing saya muntah2 warna hijau2 pekat dan dia dah brp hari tknk mkn dan minum.. badan pun panas yg kucing lgi seekor tu muntah berbuih2..mcm mane ye nk merawatnya.. :(

    ReplyDelete
  147. Berapa kos utk vaksin cacing tu ye..kitten sy 2 2 berak berdarah

    ReplyDelete
  148. Salam doc . Kucing saya baru lepas bersalin 2 hari lepas . Tapi harini ada darah dekat saluran dia bersalin . Kenapa ya ? Pastu lidah kerap terjelir

    ReplyDelete
  149. Assalamualaikum doc Hisham Marmin..sy ade kitten 2 ekor umur 3 bulan.. semalam sy ke vet untuk dpt vaksin dan cacing..kucing sy doc kata ade kudis..kudisnya tu dah berjangkit pada ank sy jugak..kucing baka parsian..perlu kah sy memotong bulu2 kucing..

    ReplyDelete
  150. Salam doc. Anaknkucing saya usia dua bulan. Dia ni tak lalu makan. Taknak makan langsung. Kurang bergerak dn banyak tido. Kenapa ya dn apa perlu dibuat

    ReplyDelete
  151. Salam doc. Nak tanya , kat kulit kucing saya ada mcm ketulan darah beku. Boleh cabut ke ? Saya ada gambarnya. Mcm nie kee no doc 0104003045. Tadi dah anta klinik. Doc dah kasi dua cucuk ubat. Malam nie meleleh pulak darahnya. Kata nya untuk keringkan.

    ReplyDelete
  152. Sya nk tny.sye ada sekor jantan sblm nie ok mkn minum ok tp dlm berapa minggu nie perut dia makin membulat sya dh blk pe jabatan haiwan klinik dia di suntik sma bg ubat mati kuman tp msh jgn mcm nie tu...apa yg harus bt..

    ReplyDelete
  153. Sya nk tny.sye ada sekor jantan sblm nie ok mkn minum ok tp dlm berapa minggu nie perut dia makin membulat sya dh blk pe jabatan haiwan klinik dia di suntik sma bg ubat mati kuman tp msh jgn mcm nie tu...apa yg harus bt..

    ReplyDelete
  154. Sya nk tny.sye ada sekor jantan sblm nie ok mkn minum ok tp dlm berapa minggu nie perut dia makin membulat sya dh blk pe jabatan haiwan klinik dia di suntik sma bg ubat mati kuman tp msh jgn mcm nie tu...apa yg harus bt..

    ReplyDelete
  155. Assalamualaikum doktor..saya nak tanya kalau kucing saya yang berusia 4 bulan..dia demam dan tak bermaya..berapa kos untuk rawatan sebegini ye?

    ReplyDelete
  156. Salam doc, nak tanya mcm mana nak jaga ibu kucing yg baru lepas beranak, dn nak bagi gemuk.. Sbb kucing yg 1 ni gemuk, tapi 1 lagi kurus.. Lepas tu dia ada luka pada puting,sbb bila menyusu anak kucing tu, dia bergerak sana sini.. Mcm mana nk ubat.
    Tq

    ReplyDelete
  157. Klau kucing Sya telinga dia berulat nk ltk ubat apa ae

    ReplyDelete
  158. Salam doc....sy nk tnya mcm mn klu sebelah kaki kucing tu jln terdengkot2 bila nk sentuh kucing tu x nk apa patut sy buat

    ReplyDelete
  159. Assalamualaikum, nak tanya . Kucing sy baru kena langgar bahagian kaki. Lepastu sy terus letak ubat gamat. Tapi dia tiba2 kencing berdarah dan xdapat berak . Macmana sy nak buat ye, ni 1st time dia sakit, sy xtau nak buat apa. Klinik dah tutup masa ni . Bahaya ke,kalau pegi klinik estimate berapa ya. Xpernah pegi klinik juga😫

    ReplyDelete
  160. assalam. saya ada dua ekor anak kucing terbiar. saya tak berniat nak jaga diorang fulltime tapi makan minum mereka saya selalu bagi. tapi malangnya dua2 ekor ni ada kutu. banyak betul. saya nak mandikan tapi tak ada pengalaman. boleh saya tahu mana klinik veterinar area selangor/KL yang murah tak untuk saya hantar mereka vaksin kutu?

    ReplyDelete
  161. assalam. saya ada dua ekor anak kucing terbiar. saya tak berniat nak jaga diorang fulltime tapi makan minum mereka saya selalu bagi. tapi malangnya dua2 ekor ni ada kutu. banyak betul. saya nak mandikan tapi tak ada pengalaman. boleh saya tahu mana klinik veterinar area selangor/KL yang murah tak untuk saya hantar mereka vaksin kutu?

    ReplyDelete
  162. Asssalamualaikum..hai doc.
    Saya ada bela kucing.umur baru satu tahun satu bulan.kucing saya mengalami kaki belakang sakit.dua dua kaki belakang sakit.jalan terhoyong hayang.
    Selera makan tak ada.kena suap.badan lemah dan kucing saya mengalami ulser mulut.ni da masuk dua minggu dalam tempoh dua minggu saya ada bawa kucing ke doc vet klinik.
    Saya bagi makan sardin.makanan kering keras saya takut nak bagi.saya sudah jumpa doc vet di klinik.permulaan doc hanya bagi ubat sakit bengkak dua belakang kaki dan ubat cecair vitamin selama 7hari.selama tu kucing saya elok.tak lama berapa hari sama kejadian berlaku berluang.perjumpaan kedua doc bagi ubat susut bengkak dua belah kaki belakang dan ubat ulser.saya di bekal kn ubat antibotik pil dan susu kucing saya semasa saya merawat di rumah.sekarang saya merawat rujuk yang dibekal kn doc vet klinik ubat antibiotik dan sekarang kaki kucing belakang dua dua semakin sakit jalan masih terhoyong hayang.selepas bagi ubat antibiotik kucing saya kencing dan muntah muntah.apa yang sepatut saya buat?dari segi kaki kucing saya dan ulser mulut?

    ReplyDelete
  163. salam doc , kucing saya baru 1 bulan lebih tapi tidak disusukan oleh ibunya .. boleh suggestbkan makanan basah yang dorng boleh makanan

    ReplyDelete
  164. dalam doc
    kalau anak kucing saya 1 bulan lebih die muntah keluarbmakanan tu balik kene pergi rawatanbsegera or hadkan makann die

    ReplyDelete
  165. Doktor,mata anak kucing sy tu merah² pstu ttba pg ni mata dia bengkak teruk sgt smpai mcm nk keluar biji mata dia,takut sy tgk,klau bawa pg vet brapa ehh kos dia salunya

    ReplyDelete
  166. Doktr klau mata dia merah pstu bengkak n ttba pg ni mata dia mcm bengkak teruk pstu biji mata dia mcm trkeluar je,klau bwk pg vet mhl x,? Atau nk biar je ,tunggu ke

    ReplyDelete
  167. Doktr klau mata dia merah pstu bengkak n ttba pg ni mata dia mcm bengkak teruk pstu biji mata dia mcm trkeluar je,klau bwk pg vet mhl x,? Atau nk biar je ,tunggu ke

    ReplyDelete
  168. Assalamualaikum doc,nak tnya kucing saya baru melahirkan pastu dia sorok anak dia bawah katil,so about 2 weeks camtu anak dia dah reti kluar then check mata diorg xboleh bukan macam ade taik mata yg sgt banyak melekat sampai mata xleh bukak ,semua anak kucing saya jadi kes sama,saya nak tnya apa patut saya buat

    ReplyDelete
  169. As'slmualaikum. Sy nak ty waktu siang tadi saya main dgn kucing sy dia ok.. Tdo lena, tiba2 sy tgok ad lelehan darah pada mata dan hidup.. Air liur dia meleleh. Apa saya patut buat esok baru sy boleh pergi vet

    ReplyDelete
  170. Doc sorry ganggu selalunya anggaran kos rawatan untuk kucing berapa ya?

    ReplyDelete
  171. Doc, ade care untuk rawat kucing yang patah leher die. Saye x mampu nk bawa ke klinik haiwan.. Kucing kecik lagi..

    ReplyDelete
  172. anak kucing makin kurus bagaiana ingin selsaikannya

    ReplyDelete
  173. assalam. doktor nak tanya. at early stage kucing saya just like lidah dia asyk terkeluar. means like terjelir lidah. saya ingat tu bende bese tanda dia lapar or haus. but bila dh seminggu, dia jd mcm selalu keluar air liur drpd mulut and agak berbau. and selalu jd comot muka dia. pagi td saya bersihkan and cek mulut dia, saya tgk mcm ada ketulan-ketulan like ulcer kt lidah dia. tp saya tk thu tu ulcer ke atau any virus. sbb kucing laen pn kd berjangkit. tp makan minum dia semua okay. berselera ja. maen pn okay. so how eh doktor ?
    thank u in advance

    ReplyDelete
  174. Assalam doc. Saya ada 2 ekor kucing umur 4 bln gitu. Minggu lepas si Hitam ni dia asyik cirit birit dan saya tengok area dubur dia mcm bengkak n tersembul keluar gitu. Nampak la buntut dia berair. Tp mcm 2-3 hari dia x cirit dah n buntut pun x berair dah, pastu hari ni saya tgk buntut dia berair keluar cecair warna kuning mcam tu. si Hitam ni pun dah start kurus since dia cirit. Lagi sekor tu, si Putih tu plk dari semalam asyik cirit n tahi dia asyik keluar dari buntut dia tp dia tetap selera makan. Saya tengok benda ni start jadi lepas dia makan makanan kucing jiran saya(kucing jiran saya semua kucing dewasa dah). Jadi doktor rasa kucing saya cirit sbb salah makan atau sakit lain ya? And agak2 berapa kos untuk sakit macam ni kalau saya pegi vet yan

    ReplyDelete
  175. assalamualikum. doc. kucing sye ade bengkak kt telinga dia. pastu kt atas kepala dia cam ade lubang. bila sye tekan keluar nanah. sye tk tahu penyakit ape? dia bengkal kat telonga belah kiri. tk besar tpi menyusahkan pergerakan kepala kucing tu

    ReplyDelete
  176. Salam doc..

    Saya nak ade 5 ekor anak kucing yg berusia 3 bln.. Baru² ni anak kucing sya tu kelihatan sakit dia xbnyk main, melompat mcm biasa lepastu sya tgk ia cirit cair smpi penurunan berat bdn yg ketara. Sya ade bw pergi klinik tpi doc tu ckp sbb kurang vitamin. Skrng sya tgk anak kucing sya tu still lgi x kembali ceria mcm dulu.. And satu lgi doc semua anak kucing sya, sya bgi minum susu kambing sbb ibunya xnk bgi susu start umurnya msuk 2 bln

    ReplyDelete
  177. salam kucing saya susah nak kecing dimana bolih dapatkan ubat doktor banyak kedai tutup PKP

    ReplyDelete
  178. Salam..nak tanya pasal apa ye kucing saya lembik,kurus kering macam nak mati dah.makan tak boleh telan.kepalanya pula penuh dengan kuping seperti benda yang keras,kuping keras satu kepala.nak buka mata pun tak boleh.jalan 3 langkah terus tersungkur.penyakit ape ye.anak pulak mati macam tu je selapas 2 minggu.ada jangkitan kuping jugak.sekarang ni ibu kucing pulak macam nk mati.makan nak,tapi tak larat. macam mana nk bantu dia..mm

    ReplyDelete
  179. Salam doc. Nak Tanya berapa kos untuk vaksin pada 4 ekor kucing, anggaran umur drp 3 bulan hingga 6 bulan. Dan bagai Ana mahu merawat mereka.. Kerana mereka sudah berjangkit selesema

    ReplyDelete
  180. Tapi kutu kucing ini boleh gigit manusia kan.. Sudah merebak di dalam bilik Dan tilam. Macam mana mahu hilang kan kutu tu semua?

    ReplyDelete
  181. Assalam doc , saya nak tanya kenapa kucing saya tetiba je mata sebelah kiri tetiba ke atas dan bergerak gerak tetapi hanya sebelah sahaja lwpas saya peluk dia baru dia okay balik , ada masalah serius ke doktor ?

    ReplyDelete
  182. Assalam doc , saya nak tanya kenapa kucing saya tetiba je mata sebelah kiri tetiba ke atas dan bergerak gerak tetapi hanya sebelah sahaja lwpas saya peluk dia baru dia okay balik , ada masalah serius ke doktor ?

    ReplyDelete
  183. Assalam doc , saya nak tanya kenapa kucing saya tetiba je mata sebelah kiri tetiba ke atas dan bergerak gerak tetapi hanya sebelah sahaja lwpas saya peluk dia baru dia okay balik , ada masalah serius ke doktor ?

    ReplyDelete
  184. Salam doc..nk tanya kalau kucing berdarah bahagian hidung sebab ap yaa??

    ReplyDelete
  185. Salam doc..nk tanya kalau kucing berdarah bahagian hidung sebab ap yaa??

    ReplyDelete
  186. Aslm....saya telah merawat kucing sakit selama hampir 10 hari dengan complete antibiotic 7 hari.
    3 hari lepas saya rasa dia improved kecuali masih terlalu pucat. Dia susoected pqrvo tetapi tiada cirit birit...hanya letih lesu...kurus.
    Kucing ni saya ambil di tepi jalan dalam keadaan sakit bersama seekor lagi tetapi yg satu lagi mati selepas sehari saya rawat dgn membawa ke vet.
    Hari ini...saya memberi dia vitamin sahaja utk tambah HB. Dia tolerate dgn baik. Tetapi saya perhati dia terlalu lemah. Jadi saya memberi dia mknn lembut dicampur dgn air dan saya suap menggunakan syringe. Saya buka mulut...nampak ada kesan mknn yg sebelum ini dia makan dan lekat di lelangit. Saya cuba cungkil keluar tetapi apabila saya buat mcm tu...dia gasping dan mati. Adakah saya punca dia chocking dan mati on the spot dr?
    Saya rasa amat bersalah...

    ReplyDelete
  187. salam doc ,

    anak kucing saya dia bernafas laju and kadang ii mulut terbukak . knpe eh?

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular Posts