Wednesday, April 13, 2011

NIKON D7000 - AUTO EXPOSURE BRACKETING (AEB)

Gecko

Setelah puas ku belek2 Nikon D7000 nih, baru ku tahu AEB mode (BKT) dia hanya benarkan untuk bracket 3 keping foto dengan berlainan exposure. WTF!. Aku dah ler memang minat nak buat HDR, tapi bila baca manual dan review macam tu pulak. Tapi tak pe...aku godak ler pakcik Google. Akhirnya aku dapat jawapan cemana nak buat 9 AEB atau 15 AEB menggunakan Nikon d7000 ni...heheheheh

Untuk dapatkan 9 AEB, kita tipu sikit DSLR nih. Kita kasi tweak macam nih :

1. Setup AEB atau BKT untuk 3 AEB dengan 1EV steps.
2. Shooting mode kita pakai Continous Low (CL) - nak bagus kena ada wire/wireless remote. Kamera tak goyang baiii...
3. Pastu kita setkan Exposure Compensation kepada -3
4. Release shutter...kita akan dapat 3 keping foto AEB (-4,-3,-2)
5. Kita setkan Exposure Compensation back to 0.
6. Kita fire lagik!...kita akan dapat 3 keping foto gak (-1, 0, +1)
7. Kita setkan pulak Exposure Compensation kepada +3
8. Fire!!!...then kita dapat 3 keping lagi foto (+2, +3, +4)

Tadaaaaaa.....dah dapat 9 keping foto dengan Exposure Compensation yang berbeza dan boleh dah proses untuk jadikan foto HDR.

Untuk dapatkan 15 keping foto dengan Exposure Compensation yang berlainan, kita kena gunakan software. Kena ada ler 1 lappy yang kecil molek untuk mudah kita bawak ke hulu atau ke hilir...kekekeke. Software yang aku pakai....NK Remote. Mana nak dapat software nih? Kena beli baiii. Tapi kalau nak free...email aku jek....:P
Best Blogger Tips Best Blogger Tips
  • Stumble This Post
  • Save Tis Post To Delicious
  • Share On Reddit
  • Fave On Technorati
  • Buzz This Post
  • Tweet This Post
  • Digg This Post
  • Share On Facebook
Blog Gadgets

3 comments:

fotolumayan said... Best Blogger Tips

tp gambo cicak nih bukan HDR kanns.. gud info bro.. thanx

Hisham Marmin said... Best Blogger Tips

@fotolumayan
Emm..pseudo HDR. Sekeping gambar dibuat tone mapping yang tidak begitu ekstrim.

ayahandachor said... Best Blogger Tips

Saya nie baru jer nak main kamera so belilah d7000...tp yg masalahnyer tiap kali outing mesti gambar saya over exposure..walaupun metering ditengah-tengah...ada jalan penyelesaian tak

Facebook Blogger Plugin: Bloggerized by AllBlogTools.com Enhanced by MyBloggerTricks.com

Post a Comment