Monday, April 11, 2011

TIPS FOTOGRAFI - MEWUJUDKAN SINAR CAHAYA SEPERTI 'BINTANG' PADA SUMBER CAHAYA

Emm...dah mula pulak aku menulis pasal bidang fotografi. Nak tau sebab apa aku tulis? Sebenarnya aku nak buat nota kat buku. Tapi takut hilang pulak. Daripada aku gunakan pengetahuna ni untuk aku sendiri, lebih baik aku kongsi je ngan korang. Kalau korang tak suka pun takpe, sebab ia adalah nota untuk senang aku nak rujuk kembali.

Kekadang kita perati ada gambar yang diambil oleh jurugambar, terutamanya gambar diwaktu malam, lampu2 jalan kelihatan bersinar seperti bintang. Tak pun gambar cahaya lilin pada kek. Sebenarnya untuk mewujudkan keadaan ni senang jek.

Kaedah :

1. Gunakan Aperture Priority mode. Kalau kat kamera, kat dialer atas tu set kan ke huruf 'A'
2. Kecikkan bukaan lens. Maksudnya di sini, set kan aperture kepada bukaan yang kecil seperti f/22. 
3. Lepas tu snap ler baiii....

Nanti kalau ada masa aku akan update balik entri nih untuk letakkan gambar contoh supaya senang faham...:)


Best Blogger Tips Best Blogger Tips
  • Stumble This Post
  • Save Tis Post To Delicious
  • Share On Reddit
  • Fave On Technorati
  • Buzz This Post
  • Tweet This Post
  • Digg This Post
  • Share On Facebook
Blog Gadgets

0 comments:

Facebook Blogger Plugin: Bloggerized by AllBlogTools.com Enhanced by MyBloggerTricks.com

Post a Comment