Tuesday, June 14, 2011

MACRO | TEST TAMRON 60MM F/2 DENGAN KENKO 1.4X TELECONVERTER


Semalam petang, aku ke PPIT Jabatan Veterinar Rahang. Ingat nak shoot gambar burung, burung pulak tah ke mana-mana. Jalan punya jalan...jumpa langau. Yes..ada chance aku nak mengetest lens Tamron 60mm f/2 dengan Kenko 1.4X teleconverter bagi tujuan macrofotografi. Aku guna second body...Nikon D5000, saja nak test sebab selalu aku shoot guna Nikon D7000. Sebenarnya aku hanya nak tengok kesesuaian kedua-dua gejet ni bila digabungkan. Ternyata ia amat sesuai digabungkan dan mantap!

Setting sama macam gambor kat atas tu...diffuser rahsia (sobab kelakar bonar ghoman eh...hahahahah). Ni kira setting simple je ni. Pakai body flash je. Kalau nak ikutkan, selalunya aku akan pakai bracket untuk hold flash tambahan dengan special DIY diffuser. Tak pakai tripod. Saja aku pegang ngan tangan...berpeluh2 beb. Terbongkok2...tertonggeng2 aku nak ngambik gambor lalat nih...

Dan hasilnya ....tadaaaaaaaa....

Tenung si langau Abang bulu..... Langau Apa pandang-pandang!

Yesss...memang best. Kalau digabungkan dengan tripod dan teknik pencahayaan yang lebih bagus...memang meletup. So far kombinasi ini boleh digunapakai. Nanti aku nak tambah satu lagi gejet...extension tube! Tungguuuuuuuuuuuu...... Best Blogger Tips Best Blogger Tips
  • Stumble This Post
  • Save Tis Post To Delicious
  • Share On Reddit
  • Fave On Technorati
  • Buzz This Post
  • Tweet This Post
  • Digg This Post
  • Share On Facebook
Blog Gadgets

0 comments:

Facebook Blogger Plugin: Bloggerized by AllBlogTools.com Enhanced by MyBloggerTricks.com

Post a Comment